• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Mik azok az antioxidánsok és hogyan hatnak a szervezetre?

Az antioxidánsokat sokan csak egyetlen tulajdonságuk miatt ismerik. A szabad gyökök megkötése és semlegesítése mellett azonban kiváló immunerősítők, öregedésgátlók, gyulladáscsökkentők, valamint támogatják az egészséges szív- és érrendszert. Számtalan élelmiszerben megtalálhatóak, de a szervezetünknek sokszor pótlásra van szüksége belőlük.

De vajon mik az antioxidánsok? Milyen előnyökkel szolgálnak és hogyan hatnak a szervezetünkre?

Tisztázzuk a kérdéseket!

Mik azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú elemei. Nagy szerepet játszanak a sejteket és a DNS-t károsító szabadgyökök semlegesítésében. Szervezetünk az antioxidánsokkal védekezik ezek ellen, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségben találhatóak meg a testünkben.

Az antioxidáns kifejezés igen elterjedtté vált, tekintve, hogy mindenki egészséges, fitt, és fiatal szeretne maradni. Az antioxidánsban gazdag ételek és táplálékkiegészítők, valamint a természetes kozmetikumok mind jótékonyan hathatnak a testünkre. Fontos szerepet tölthetnek be a szervezetünk mindennapos működésében.

Az egészségünk szempontjából kulcselemnek számító vegyületek, a testünkben kialakuló oxidációs folyamatokat, illetve az ilyen tevékenységekben keletkező melléktermékek kialakulását és felgyülemlését gátolhatják meg. Fő feladatuk a szervezetben képződő szabadgyökök semlegesítése, amelyek a stressz és más környezeti hatás miatt alakulnak ki.

Bár pozitív hatásuk is van, általában túl nagy mennyiségben vannak jelen a testünkben, így károsan hathatnak az élő sejtekre. Kisebb mennyiségben sejtkárosodást okozhatnak, de előfordulhatnak súlyos betegségeket okozó szabadgyökök is. A legjobb ellenszerük az antioxidánsok.

Hogyan hatnak a szervezetre az antioxidánsok?

Az antioxidánsok felelhetnek a szabadgyökök megkötéséért és semlegesítéséért. Ezáltal több módon képesek megvédeni a szervezetünket az oxidatív stresszel szemben. Stabilizálhatja őket azáltal, hogy átadnak nekik egy elektront anélkül, hogy maguk is reaktívvá válnának. Ez segíthet megakadályozni vagy csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást.

Az antioxidánsokkal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az ízületi vagy egyéb gyulladásos állapotok, a stroke, de még a légúti betegségek egy része is. A megfelelő mennyiségű antioxidánssal a szervezetünkben elkerülhetjük az immunhiányos állapotokat, az időskori látásromlást, a tüdőtágulatot, valamint a Parkinson-kórt.

Fontos szerepük van az immunrendszer erősítésében, hiszen védelmet nyújt a különféle kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák ellen. Másik fontos terület, ahol segítséget nyújthat, a már említett szív- és érrendszer. Mivel semlegesíthetik a szabadgyököket, amelyek károsíthatják az érfalakat, hozzájárulva ezzel az érelmeszesedés kialakulásához, így védelmet nyújthatnak ezek káros hatásaitól. Gyulladáscsökkentő tulajdonságuknak köszönhetően elkerülhetjük a komolyabb érrendszeri betegségeket.

Bizonyos antioxidánsok, mint a béta-karotin és a C-vitamin, hozzájárulhatnak az LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez, miközben növelhetik a HDL-koleszterin szintjét. Ez fontos lehet az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hozzájárulhatnak továbbá az érfalak rugalmasságának javításához és az érfalakban lévő izomsejtek védelméhez.

Az antioxidánsok óvják a bőr állapotát, segítenek az öregedésgátlásban, csökkentik az UV-sugárzás káros hatásait. A szabadgyökök semlegesítése miatt később jelennek meg az első ráncok, frissebb, fiatalosabb, és rugalmasabb marad a bőr. Emellett antibakteriális és antivirális hatással is rendelkezhetnek, aminek köszönhetően erősíthetik az immunrendszert.

Egészséges bőr

A legjobb védekezés tehát minden esetben a megelőzés. Ebben az antioxidánsok lesznek a legnagyobb szövetségeseink. Itt kell megemlítenünk, hogy a szervezetünk maga is képes antioxidánsokat előállítani, ahhoz azonban, hogy ne legyen belőlük hiány, érdemes külső forrásból bevinni őket. A teljes értékű ételek és táplálékkiegészítők fogyasztása ezáltal nagymértékben támogathatja meg a szervezetünk normál működését.

Miben találhatóak?

A legjobb forrásuk a zöldségek és a gyümölcsök. Ezeket a nyomelemekben, ásványi anyagokban, illetve vitaminokban gazdag ételeket szoktuk “superfoodok”-nak, vagyis “szuperélelmiszereknek” hívni. A két legfontosabb antioxidáns a C- és az E-vitamin. Emellett fontosak még az A-vitaminok, a karotinoidok, illetve a flavonoidok.

Növényi forrásként tekinthetünk a bogyós gyümölcsökre, főleg az áfonyára. De ide sorolandó még az utóbbi időszakban nagy népszerűségnek örvendő goji bogyó, valamint a narancs, a répa, a mangó, a spenót, a különféle magvak, a növényi olajok, a zöld levelesek, a hüvelyesek, és persze a teljes kiőrlésű gabonák. Fontos forrásnak számít még a zöld és a fekete tea, a kávé, és persze az étcsokoládé.

Amennyiben valaki állati eredetű forrásokat keres, annak különféle húsokat, halakat, tojást, illetve tejtermékeket érdemes fogyasztania. Ahhoz tehát, hogy a szervezetünk elég antioxidánssal küzdhessen meg a szabadgyökökkel, nem árt ezekből az élelmiszerekből többet fogyasztani.

antioxidansok

Ezen ételek nagyobb mennyiségben történő bevitele növelheti a vérplazma likopin koncentrációját. Ennek főleg az középkorú és idős nők esetében van jelentősége, hiszen hatására kisebb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A paradicsomból készült ételek fogyasztása pedig az urak esetében lehet fontos, hiszen ezzel hozzájárulhatnak a prosztatarák kockázatának csökkenéséhez.

Az antioxidánsok csoportosítása

Az antioxidánsokat természetes és szintetikus csoportba lehet sorolni. A szintetikus kapcsán két kategóriát különítünk el egymástól, az egyik a fenolos szerkezetek, a másik pedig a nano-antioxidánsok. A természetes csoport szintén két kategóriára oszlik: egzogének és endogének.

Számunkra az egzogének a fontosabbak, hiszen ide sorolhatjuk a vitaminokat, a nyomelemeket, a karotinoidokat, és a polifenolokat. A vitaminok kapcsán a C- és az E-vitamin a két legfontosabb, hiszen ezek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. A nyomelemek közül a cink, a mangán, a vas, a réz, valamint a szelén a legjelentősebbek. Ami pedig a karotinoidokat illeti, fontos tagjai a csoportnak a lutein, a lycopene, a zeaxanthin, valamint a kriptoxantin, és persze az astaxanthin.

A polifenolokat pedig senkinek sem kell bemutatni. Nagy mennyiségben tartalmazza őket többek között a ganoderma gyógygomba, a gránátalma, valamint a spenót, a hagymafélék, illetve a lencsefajták is.

Superum C hatóanyagok

 

Az aszkorbinsav, mint az egyik legerősebb antioxidáns

A C-vitamin, más néven az aszkorbinsav az egyike a legerősebb antioxidánsoknak, így segíthet megvédeni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. A megfelelő mennyiségű C-vitaminnal elkerülhetjük a korai öregedést, a rákot, de még a szívbetegséget is. R

endszeres fogyasztásával fenntartható az egészséges immunrendszer, óvja a sejteket, hozzájárulva ezzel az egészséges sejtműködéshez és a szervezet egészségének megőrzéséhez.

A C-vitamin fontos szerepet játszhat az immunrendszerműködésében, fokozhatja a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek a fertőzések elleni védekezésben játszanak fontos szerepet. Nélkülözhetetlen továbbá az egészséges kollagén termelődéséhez, amely a bőr, az ízületek, a csontok, illetve más szövetek számára fontos strukturális fehérje.

Végül, de nem utolsó sorban támogathatja a vas felszívódását és csökkentheti a gyulladást. A vashiányos vérszegénység megelőzése és kezelése szempontjából mindenképpen kulcsfontosságú vitaminnak számít.

 • superum c

  Superum C, a természetes C-vitamin

 • Nuion folyekony e-vitamin

  NUION folyékony E-vitamin

Az E-vitamin jótékony hatásai

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet védeni a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól. Hozzájárulhat az egészséges sejtek és szövetek védelméhez, illetve a betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Fontos szerepet játszhat továbbá az immunrendszer megfelelő működésében, könnyebben fenntartható annak egészsége és hatékonysága, növelve a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának hála pedig segíthet csökkenteni az ízületi gyulladásokat, az allergiás reakciókat, vagy más gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát.

Hozzájárulhat még a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, védheti az érrendszeri falakat a károsodástól, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, valamint javíthatja a véráramlást.

Fontos szerepet játszik még a bőr egészségének fenntartásában is, hiszen támogathatja annak hidratáltságát, védheti azt a káros UV-sugárzástól, hozzájárulhat a ráncok és más bőrproblémák csökkentéséhez.

A nyomelemek fogyasztásának fontossága

Az olyan antioxidáns tartalmú nyomelemek, mint a cink, a mangán, a vas, a réz, vagy éppen a szelén, nagyon fontosak az egészségünk megőrzése érdekében. A cink támogathatja az immunrendszert, szerepet játszhat a sejtosztódásban, emellett szükség van rá a szövetek és a szerveink megfelelő működéséhez.

A mangán aktiválhatja az enzimeket, amelyek fontosak az anyagcsere kapcsán, részt vesz ugyanis a szénhidrátok, a fehérjék, valamint a zsírok lebontásában. A mangánra nagy szükségünk van a csontok és a kötőszövetek egészségének fenntartásához. Segíthet a kollagén termelésében, ami az ízületek és a porcok kapcsán kap fontos szerepet.

A vas főleg a vörösvértestek képződéséért felel, amelyek az oxigént szállítják a vérben a szervezet különböző részeire. A vörösvérsejtek hemoglobin nevű fehérjéje vasat tartalmaz, amely nélkül nem lenne képes hatékonyan oxigént szállítani. Emellett részt vehet az immunrendszer megfelelő működésében, az energiatermelő folyamatokban, de szükség lehet rá a szövetek és a szervek megfelelő működéséhez, beleértve az idegrendszert és az izmokat.

A réz szorosan kapcsolódik a vasanyagcseréhez, segíti annak felszívódását és szállítását. Hozzájárulhat a vörösvérsejtek képződéséhez és az oxigénszállításhoz. Szerepet játszhat továbbá az immunrendszer megfelelő működésében, segítheti az immunrendszer aktivitását, ezáltal hozzájárul a fertőzésekkel szembeni védekezéshez.

 • NUION folyékony cink

 • NUION folyékony mangán

 • NUION folyékony réz

 • NUION folyékony szelén

A szelén szerepe az egészséges immunrendszer fenntartásában

A szelén egy olyan esszenciális ásványi anyag, amely létfontosságú a szervezetünk egészségének megőrzésében. Egy erős antioxidáns, amely segíthet megvédeni a sejteket és szövetek a szabadgyökök okozta károsodástól. Hozzájárulhat az egészséges sejtek és a szervek védelméhez.

Szerepe van továbbá az immunrendszer megfelelő működésében, fokozhatja az immunrendszer aktivitását, növelheti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

Mivel kilökődő hatású tulajdonságokkal rendelkezik, így részt vehet a pajzsmirigy hormonok egészséges működésében, szabályozhatja az anyagcserét és más fontos folyamatokat a szervezetben.

A megfelelő szelénbevitel emellett csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, főleg a prosztata-, vastagbél- és tüdőrák esetében. Végül pedig támogathatja a szív- és érrendszeri egészség fenntartását, valamint csökkentheti a gyulladásokat a szervezetünkben.

Miért van szükségünk karotinoidokra?

Mert ezek olyan növényi vegyületek, amelyekre nagy szükség van az egészségünk megőrzése szempontjából. A karotinoidok, mint a béta-karotin, prekurzorként szolgálják a szervezetet az A-vitamin képzésében. Erre a vitaminra nagy szükség van a jó látáshoz, az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a bőr egészségének fenntartásához. Ide sorolható a lutein, a lycopene, a zeaxanthin, valamint a kriptoxantin, és persze az astaxanthin.

Szem védelme

Az astaxanthin hatása a szervezetünkre

Az astaxanthin (ASX) az egyik legerősebb antioxidáns. A természetes eredetű vegyület az óceán mélyéről származik. Számos betegség megelőzésére és kezelésére hatékony megoldást jelenthet. Az astaxanthin nagymértékben javíthatja a szervezet működését, sajátossága, hogy természetes ellenszere lehet az oxidatív stressz által okozott betegségeknek.

Maga a vegyület legerősebb forrása a lazac. 6000-szer hatékonyabb antioxidáns, mint a C-vitamin. Kiváló gyulladáscsökkentő, immunerősítő, öregedésgátló, de megakadályozható vele többek között a súlygyarapodás is.

Az asztaxanthin küzdhet a legerősebben a szervezetünkben található káros szabadgyökökkel szemben. Képes lehet áthatolni a vér-agy gáton, megóvva így az agyat, valamint a központi idegrendszert.

Emellett immunfokozó, immunerősítő, védheti a májat, tumorellenes hatásai lehet, de még a koleszterinszintre és a vérnyomásra is jótékonyan hathat. Az astaxanthin szemvédő tulajdonságokkal rendelkezhet, harcol az agyi idegsejteket megtámadó betegségekkel, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Ez az egyetlen olyan karotinoid, ami óvja a szem működését.

 • -20% astaxanthin

  Astaxanthin szoftgél kapszula

 • fucoxanthin

  Fucoxanthin + MCT kapszula

Az algák fogyasztásának legfőbb előnyei

Az olyan algák, mint a spirulina, a tengeri algák, a barna alga mind nagyon táplálóak, hiszen magas a fehérje-, a vitamin-, az ásványi anyag-, valamint az antioxidáns-tartalmuk. Hozzájárulhatnak az egészséges immunrendszer működéséhez. Egyes fajták, mint a barna alga, jelentős mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat. Ezekre nagy szükség van az agy és a szív-érrendszer megfelelő működésének fenntartásához.

Az algákban rengeteg rost található, amik lehetővé teszik a jó emésztést, a bélmozgást, megelőzik a székrekedést és más emésztési problémákat. A bennük található vitaminokkal és ásványi anyagokkal egyszerűbb fenntartani a bőr és a haj egészségét.

A fucoxanthin hatása a szervezetre

A fucoxanthin főleg a tengeri algákban, pl. a wakame barna algában található hatóanyag, aminek számos egészségügyi előnye van, többek között az anyagcsere fokozó hatása miatt vált ismertté. Emellett remek vércukorszint- és inzulinszint szabályozó, de támogatja a súlyvesztést is.

A fucoxanthin mint természetes anyagcserefokozó karotinoid, olyan betegségek megelőzésében és kezelésében is segítséget nyújthat, mint a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos megbetegedések, valamint a cukorbetegség. Gyulladáscsökkentő hatásának hála pedig segíti a máj munkáját, az agy egészségét, a csontok és a bőr épségét.

A magas jód tartalma pozitívan befolyásolhatja az anyagcserét, emellett energetizál, javítja a szellemi teljesítőképességet. Végül, de nem utolsó sorban képes lehet stimulálni a májban az egyik omega-3 zsírsav típus, a DHA szintézisét, ezzel védi a szemet és a szív egészségét.

A flavonoidok szerepe az immunrendszerünk állapotának megőrzésében

A flavonoidok olyan növényi vegyületek, amelyek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, híres immunerősítők, szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében és az immunrendszer aktiválásában. A gyulladáscsökkentő flavonoidok az akut és krónikus problémákat egyaránt megelőzhetik, enyhíthetik ezeknek a tüneteit.

Erős antioxidáns tulajdonságai révén védhetik a sejteket és a szöveteket a szabadgyökök okozta károsodástól. Hozzájárulhatnak az egészséges sejtek védelméhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. Képesek aktiválni és szabályozni az immunrendszer sejtjeit és molekuláit, így még hatékonyabbá tehetik azt.

Bizonyos flavonoidok antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyeknek köszönhetően megakadályozhatják a kórokozók behatolását és elterjedését a szervezetben. Csökkenthetik a fertőzések kockázatát, támogathatják a védekező képességet.

gránátalma

A gránátalma, mint az egyik legerősebb antioxidáns forrás

A gránátalma az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, ami a gyümölcsöket illeti. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, flavonoidokat, antociánokat, ellagsavat, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhetnek.

A rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre, csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát, javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a magas vérnyomást.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén segíthet az akut és krónikus problémák kapcsán, hozzájárulva ezzel az egészséges immunrendszer fenntartásához. A gránátalma emellett rákmegelőző lehet, csökkentheti a mell-, a prosztata-, illetve a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az ellagsav vegyület számos rákkeltő folyamatot gátolhat a szervezetünkben.

Rostokban gazdag, javíthatja az emésztést, a bélflóra állapotát, leve és magja segítheti a székrekedés megelőzését, más emésztési problémák enyhítését.

 • gránátalma kivonat

  Gránátalma kivonat kapszula

 • -20% pecsetviaszgomba kivonat

  Mushi pecsétviaszgomba kivonat

A legerősebb antioxidáns hatású gyógygombák

A flavonoidokban gazdag gyógygombák számtalan betegségre nyújthatnak megoldást. Az egyik ilyen a reishi, vagyis a ganoderma (pecsétviaszgomba), amely erős antioxidáns hatásokkal rendelkezhet. Poliszacharidjai, a triterpének, valamint az egyéb benne található vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól.

Ide sorolhatjuk még a shiitake gyógygombát is, amely gazdag forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak, mint a polifenolok vagy a szelén. Erősítheti az immunrendszert, csökkentheti az oxidatív stresszt a szervezetben. Ugyanez elmondható a maitake gyógygombáról is, amely béta-glükánokat és poliszacharidokat tartalmaz, ezek támogathatják az immunrendszer hatékonyságát, csökkenthetik a gyulladást.

A chaga gomba szintén kiváló antioxidáns forrás, hiszen melaninokat és polifenolokat egyaránt tartalmaz. Végül a cordyceps gyógygomba, amely az egészséges sejtek és szövetek védelméért felelhet.

A legnépszerűbb szuperélelmiszerek

Természetesen a fent említett források mellett számtalan élelmiszer tartalmaz antioxidánsokat. Egyes típusokat szuperélelmiszernek hívunk, hiszen kiemelt mennyiségben találhatóak meg bennük ezek az antioxidánsok. Ilyenek például a bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a málna, a szeder, valamint a ribizli. Ezek antocianinokban bővelkednek, amelyek erős antioxidánsok.

A C-vitaminban gazdag gyümölcsöket is ide tudjuk sorolni, mint a citrusfélék, a narancs, a grapefruit, a citrom, a kivi, a papaya, és az ananász. A C-vitamin nagyon fontos antioxidáns a szervezet számára, amely segíthet megvédeni a sejteket a már említett káros szabadgyökök ellen.

Szuperélelmiszernek számít szinte minden zöld leveles zöldség, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a kelbimbó. Ezek a zöldségek gazdagok E- és C-vitaminban, béta-karotinban, valamint más antioxidánsokban.

Az olyan fehérje források mint a lazac, a tonhal, a szardínia, más zsíros halak kiváló hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, erős antioxidánsok, fontosak az agy- és a szív egészségének megőrzéséhez. De ide tartoznak még a diófélék, a dió, a mandula, a kesu, vagy a mogyoró. Ezek szintén bővelkednek E-vitaminban, emellett egészséges zsírokat tartalmaznak.

A kakaóról és az étcsokoládéról mindenki tudja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, emellett flavonoidokban gazdagok. Végül pedig ott vannak nekünk a teák, a zöld és a fekete tea, amelyek kiváló forrásai a katechin nevű antioxidánsoknak. Ezek segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást, csökkenteni az oxidatív stresszt.

Ne feledd, antioxidánsok nélkül nincsen egészséges szervezet!

Aki tehát egészséges immunrendszert, testet, bőrt, szív- és érrendszert, agyműködést szeretne fenntartani, annak nagy szüksége van antioxidánsokra. A szabadgyökök bizony erősen reaktívak, hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Az antioxidánsok jelentősége a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében teljesen egyértelmű. Mivel a táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, így nagyon fontos, hogy antioxidánsokban gazdag ételeket és gyógynövényeket fogyasszunk.

Sokszor ez nem elég, ilyenkor jönnek szóba azok a bizonyos étrend-kiegészítők, mint a Superum C, amely bioflavonoidokat tartalmaz, vagy éppen a gránátalma kivonat, amely 50% polifenol tartalmával hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347950/

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np9904509

https://books.google.hu/books?hl=hu&lr=&id=vHH8DwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA3&dq=Antioxidants+categories&ots=OO1ey1tUrz&sig=pGWWVmeog4mj_5mxKWQ9C-0I9bI&redir_esc=y#v=onepage&q=Antioxidants%20categories&f=false

https://www.researchgate.net/profile/Rojita-Mishra/publication/283347941_Antioxidants_and_their_charecterization/links/5635bb7808ae75884113af46/Antioxidants-and-their-charecterization.pdf

https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-nutritional-science/article/flavonoids-an-overview/C0E91D3851345CEF4746B10406908F52

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661807000357

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/64/2/64_ess14226/_article/-char/ja/

Leave a Reply