• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

szelén

A szelén 7 jótékony hatása, amelyekről eddig nem tudtál

A szelén 7 jótékony hatása, amelyekről eddig nem tudtál

A szelén 7 jótékony hatása, amelyekről eddig nem tudtál 1024 709 SuperGreens®

Bár talán még soha nem hallottál a szelénről, ez a csodálatos tápanyag létfontosságú az egészségünk érdekében.

A szelén esszenciális ásványi anyag, vagyis az étrenddel kell bevinni.

Csak kis mennyiségben van rá szükség, de fontos szerepet játszik a szervezetben zajló fontos folyamatokban, beleértve az anyagcserét és a pajzsmirigy működését.

Ebben a cikkben bemutatjuk a szelén 7 egészségi előnyét, amelyek mindegyikét tudományos megállapítások támasztanak alá. A következő kérdésekre is választ kaphatsz:

 • Miben van szelén?
 • Melyik a legjobb szelén tabletta?
 • Hogyan szedjük a szelént?
 • Meddig kell szedni a szelént?
 • Mikor vegyem be a szelént?
 • Miben van cink és szelén?

1. Erőteljes antioxidáns

Az antioxidánsok az élelmiszerekben található vegyületek, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.

A szabad gyökök olyan folyamatok normális melléktermékei, mint az anyagcsere, amelyek naponta képződnek a szervezetben.

A szabad gyökök elengedhetetlenek az egészséghez. Fontos funkciókat látnak el, beleértve a test védelmét a betegségektől.

Azonban az olyan dolgok, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz, túl sok szabad gyököt okozhatnak. Ez oxidatív stresszhez vezet, ami károsítja az egészséges sejteket.

Kutatások bizonyítják, hogy az oxidatív stressz összefüggésbe hozható olyan krónikus állapotokkal, mint a szívbetegség, az Alzheimer-kór és a rák, valamint a korai öregedés és a stroke kockázata.

Az antioxidánsok, mint a szelén, segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt azáltal, hogy kordában tartják a szabad gyökök számát.

Úgy működnek, hogy semlegesítik a felesleges szabad gyököket, és megvédik a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól.

ÖSSZEGZÉS

A szelén egy erős antioxidáns, amely küzd az oxidatív stressz ellen, és segít megvédeni a szervezetet a krónikus betegségektől, például a szívbetegségektől és a ráktól.

2. Csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát

Az oxidatív stressz csökkentése mellett segíthet csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.

Ez a szelén azon képességének tulajdonítható, hogy csökkenti a DNS-károsodást és az oxidatív stresszt, erősíti az immunrendszert és elpusztítja a rákos sejteket.

69 tanulmány áttekintése, amelyekben több mint 350 000 ember vett részt, megállapította, hogy a vér magas szelénszintje bizonyos típusú rák, köztük a mell-, tüdő-, vastagbél- és prosztatarák alacsonyabb kockázatával jár.

Fontos megjegyezni, hogy ez a hatás csak az élelmiszerekből nyert szelénhez kapcsolódott, nem a kiegészítőkhöz.

Egyes kutatások azonban azt sugallják, hogy a szelén kiegészítése csökkentheti a mellékhatásokat a sugárterápiában részesülő betegeknél.

Például egy tanulmány kimutatta, hogy a szájon át szedett szelén-kiegészítők javították az általános életminőséget és csökkentették a sugárzás által kiváltott hasmenést méhnyak- és méhrákban szenvedő nőknél.

ÖSSZEGZÉS

A magasabb szelénszint védelmet nyújthat bizonyos rákos megbetegedések ellen, míg a szelén kiegészítése javíthatja a sugárkezelésben részesülők életminőségét.

3. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

A szelénben gazdag étrend segíthet megőrizni szíve egészségét, mivel az alacsony szelénszint összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával.

25 megfigyeléses vizsgálat elemzése szerint a vér szelénszintjének 50%-os növekedése a szívbetegségek kockázatának 24%-os csökkenésével járt.

A szelén csökkentheti a gyulladás markereit is a szervezetben – ez a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

Például 16, több mint 433 000 szívbetegségben szenvedő ember részvételével végzett kontrollos vizsgálat áttekintése kimutatta, hogy szedése csökkentette a gyulladásos marker C-reaktív protein (CRP) szintjét.

Ezenkívül növelte a glutation-peroxidáz szintjét, amely egy erős antioxidáns.

Ez azt jelzi, hogy segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben. Az oxidatív stressz és a gyulladás összefüggésbe hozható az ateroszklerózissal vagy a plakk felhalmozódásával az artériákban.

Az érelmeszesedés olyan veszélyes egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szélütés, szívroham és szívbetegség.

A szelénben gazdag élelmiszerek étrendbe iktatása nagyszerű módja annak, hogy az oxidatív stressz és a gyulladás szintjét minimálisra csökkentsük.

ÖSSZEGZÉS

Segíthet megőrizni a szív egészségét az oxidatív stressz kordában tartása és a szívbetegség kockázatának csökkentése révén.

4. A szelén segíti az agyműködést

Az Alzheimer-kór egy olyan állapot, amely memóriavesztést okoz, és negatívan befolyásolja a gondolkodást és a viselkedést. Ez a hatodik vezető halálok az Egyesült Államokban.

Egyre nő az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Ezért elengedhetetlen, hogy megtaláljuk a módját ennek a degeneratív betegségnek a megelőzésére.

Az oxidatív stresszről úgy tartják, hogy szerepet játszik az olyan neurológiai betegségek kialakulásában és progressziójában, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex és az Alzheimer-kór.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérében alacsonyabb a szelénszint.

Ezen kívül egyes tanulmányok azt találták, hogy az antioxidánsok mind az élelmiszerekben, mind az étrend-kiegészítőkben javíthatják az Alzheimer-kórban szenvedő betegek memóriáját.

A mediterrán étrend , amely gazdag szeléntartalmú ételekben, például tenger gyümölcseiben és diófélékben, az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár.

ÖSSZEGZÉS

A szelénben gazdag étrend segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást és javíthatja az Alzheimer-kórban szenvedők memóriavesztését.

5. Fontos a pajzsmirigy egészsége szempontjából

Fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Valójában a pajzsmirigyszövet nagyobb mennyiségű szelént tartalmaz, mint az emberi test bármely más szerve.

Ez az erős ásványi anyag segít megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív károsodásokkal szemben, és alapvető szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében.

Az egészséges pajzsmirigy fontos, mivel szabályozza az anyagcserét, a növekedést és fejlődést.

A szelénhiányt olyan pajzsmirigy-betegségekkel hozták kapcsolatba, mint a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, amely a pajzsmirigy alulműködésének egy fajtája, amelyben az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet.

Egy több mint 6000 ember bevonásával végzett megfigyelési vizsgálat megállapította, hogy az alacsony szelénszint az autoimmun pajzsmirigygyulladás és a hypothyreosis fokozott kockázatával jár.

Ezen kívül néhány tanulmány kimutatta, hogy a szelén-kiegészítők előnyösek lehetnek a Hashimoto-kórban szenvedők számára.

Egy felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a szelén-kiegészítők napi három hónapon át történő bevétele alacsonyabb pajzsmirigy-antitesteket eredményezett. Ez a hangulat és az általános jólét javulásához is vezetett a Hashimoto-kórban szenvedőknél.

Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy szelén-kiegészítőket ajánlhassanak a Hashimoto-kórban szenvedőknek.

ÖSSZEGZÉS

A szelén megvédi a pajzsmirigyet az oxidatív stressztől, és szükséges a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. Segíthet a Hashimoto-kórban és más pajzsmirigy-betegségben szenvedőknek, de további kutatásokra van szükség.

6. A szelén erősíti az immunrendszert

Az immunrendszer megőrzi testünk egészségét azáltal, hogy felismeri és leküzdi a lehetséges veszélyeket. Idetartoznak a baktériumok, vírusok és paraziták.

Fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében. Ez az antioxidáns segít csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben, ami csökkenti a gyulladást és erősíti az immunitást.

Tanulmányok kimutatták, hogy a megnövekedett szelénszint a vérben fokozott immunválaszhoz kapcsolódik.

Másrészt kimutatták, hogy a hiány károsítja az immunsejtek működését, és lassabb immunválaszhoz vezethet.

Ezen kívül a szelén-kiegészítők segíthetnek az influenzában, tuberkulózisban és hepatitis C-ben szenvedők immunrendszerének megerősítésében is.

ÖSSZEGZÉS

Kulcsfontosságú az immunrendszer egészségéhez és megfelelő működéséhez. A magasabb szelénszint erősítheti a HIV, influenza, tuberkulózis és hepatitis C fertőzöttek immunrendszerét.

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

7. A szelén segíthet csökkenteni az asztmás tüneteket

Az asztma egy krónikus betegség, amely a légutakat érinti, amelyek levegőt szállítanak a tüdőbe és onnan ki.

Ezek a légutak begyulladnak és szűkülni kezdenek, ami olyan tüneteket okoz, mint a zihálás, légszomj, mellkasi szorító érzés és köhögés.

Az asztmát a szervezetben megnövekedett oxidatív stresszel és gyulladással hozták összefüggésbe.

A szelén gyulladáscsökkentő képessége miatt egyes tanulmányok azt sugallják, hogy ez az ásványi anyag segíthet csökkenteni az asztmával kapcsolatos tüneteket.

A kutatások azt sugallják, hogy az asztmás betegek vérében alacsonyabb a szelénszint.

Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy a magasabb szelénszintű asztmás betegek tüdőfunkciója jobb volt, mint az alacsonyabb szelénszinttel rendelkezőké.

A szelén-kiegészítők szintén segíthetnek csökkenteni az asztmával kapcsolatos tüneteket.

Például egy tanulmány kimutatta, hogy az asztmás betegeknél napi 200 mikrogramm csökkentette a tüneteik kezelésére használt kortikoszteroid gyógyszerek használatát.

Az ezen a területen végzett kutatások azonban ellentmondásosak, és nagyobb tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a szerepét az asztma kialakulásában és kezelésében.

ÖSSZEGZÉS

Jótékony hatással lehet az asztmában szenvedőkre, mivel csökkenti a gyulladást a szervezetben. Azonban további kutatásokra van szükség.

A szelén legjobb étrendi forrásai

Szerencsére sok egészséges étel magas szeléntartalmú.

A következő élelmiszerek például nagyszerű források:

 • Osztriga:85 gramm a DV (napi ajánlott beviteli érték) 238%-a
 • Brazil dió:5 gramm a DV 174%-a
 • Laposhal:159 gramm a DV 171%-a
 • Tojás:100 gramm a DV 56%-a
 • Szardínia:48 gramm a DV 46%-a
 • Napraforgómag:28 gramm a DV 27%-a
 • Csirkemell:84 gramm a DV 12%-a
 • Shiitake gomba:97 gramm a DV 10%-a

Az osztriga, a csirkehús és a diófélék kitűnő cinkforrások is.

A növényi eredetű élelmiszerekben lévő szelén mennyisége a termesztési talaj szeléntartalmától függően változik, így a növények szelénkoncentrációja nagymértékben függ a termesztés helyétől.

Ezért fontos, hogy olyan változatos étrendet fogyasszunk, amely ennek a fontos ásványi anyagnak egynél több jó forrását is tartalmazza.

ÖSSZEGZÉS

A szelénben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a tenger gyümölcsei, a diófélék és a gombák. Fontos, hogy sokféle ételt fogyasszunk, amelyek ezt az ásványi anyagot tartalmazzák, mivel a szeléntartalom a növekedési körülményektől függően változhat.

A túlzott szelénbevitel veszélyei

Bár a szelén szükséges az egészséghez, a túl sok bevitel veszélyes lehet. Valójában a nagy dózisú szelén fogyasztása mérgező és akár halálos is lehet.

Bár toxicitása ritka, fontos, hogy az ajánlott napi 55 mcg mennyiség közelében maradjunk, és soha ne lépjük túl a napi 400 mcg tolerálható felső határt.

A brazil dió nagyon sok szelént tartalmaz. Túl sok fogyasztása szelénmérgezést okozhat.

A toxicitás azonban nagyobb valószínűséggel fordul elő étrend-kiegészítők fogyasztása miatt, nem pedig szeléntartalmú ételek fogyasztása miatt, így minden esetben pontosan kövessük az adagolási útmutatót. A legjobb szelén tabletta tápanyagtartalma nem lépi túl a tolerálható felső határt, és megbízható forgalmazótól származik.

Az adagoláshoz és a kúraszerű kiegészítéshez kérjük orvosunk segítségét.

A szelénmérgezés jelei a következők:

 • hajhullás
 • szédülés
 • hányinger
 • hányás
 • arc kipirulása
 • remegés
 • izomláz

Súlyos esetekben az akut szeléntoxicitás súlyos bélrendszeri és neurológiai tünetekhez, szívrohamhoz, veseelégtelenséghez és halálhoz vezethet.

ÖSSZEGZÉS

Míg toxicitása ritka, ennek az ásványnak a diétával vagy étrend-kiegészítőkkel történő túlfogyasztása veszélyes mellékhatásokkal járhat.

Összegezve

A szelén egy erős ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

Kritikus szerepet játszik az anyagcserében és a pajzsmirigy működésében, és segít megvédeni szervezetet az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.

Sőt, a szelén segíthet az immunrendszer erősítésében, lassíthatja az életkorral összefüggő mentális hanyatlást, és még a szívbetegség kockázatát is csökkentheti.

Ez a mikroelem sokféle élelmiszerben megtalálható, az osztrigától a gombán át a brazil dióig.

Ha több szelénben gazdag élelmiszert adsz hozzá az étrendedhez, az kiváló módja annak, hogy megőrizd az egészséged.

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits

 • NUION folyékony szelén