• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Astaxanthin

Astaxanthin: a természetben előforduló legerősebb antioxidáns

Astaxanthin: a természetben előforduló legerősebb antioxidáns

Astaxanthin: a természetben előforduló legerősebb antioxidáns 1024 683 SuperGreens®

Kevés olyan rendkívül erős antioxidáns létezik, mint az astaxanthin. Ez a természetes eredetű vegyület az óceán mélyéről származik, és számos betegség megelőzésében vagy kezelésében lehet a segítségünkre. Egyike azoknak a csodálatos szereknek, amelyeket a természet patikája bocsájt a rendelkezésünkre.

Viszonylag sokat hallani az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolajról, illetve annak egészségre gyakorolt előnyeiről. Azonban, az astaxanthin (AXS) jótékony hatásai messze felülmúlják ezeket, és nagymértékben javíthatják a szervezet működését. A természetben előforduló, szinte legerősebb antixodánsként tartják számon. E sajátosságának köszönhetően, az AXS az oxidatív stressz által okozott betegségek természetes ellenszere lehet. Az astaxanthin alkalmazása többféle előnnyel kapcsolható össze. Összefüggésbe hozták a jobb bőrképpel és szívműködéssel, az állóképesség fokozásával, az ízületi fájdalmak csillapításával, emellett potenciális jelölt lehet a rák kezelésében.

Mi az astaxanthin?

Az astaxanthin egy xantofill-karotinoid pigment. Egyes tengeri élőlényekben, többek közt a rákfélékben, pisztrángban és a mikroalgákban található, egyes baktériumtörzsek ugyancsak szintetizálják. Legjelentősebb forrása azonban a lazac. Kémiai úton történő előállításához a Haematococcus pluvialis mikroalgát használják. Rendkívül erős antioxidáns, a C-vitaminnál 6000-szer hatékonyabb. Utóbbi jótékony tulajdonságait senkinek sem kell bemutatni. Szabadgyökfogó képességének hála, az AXS gyulladáscsökkentő, immunerősítő, öregedésgátló, és elejét veheti több gyulladással összefüggő betegségnek. A természetes astaxanthinnal összefüggésben bebizonyították, hogy megakadályozza a súlygyarapodást és csökkenti egyéb, a magas zsírtartalmú ételek fogyasztásához kapcsolódó gyulladásos markerek értékét.

Milyen hatásai vannak az astaxanthinnak?

Mindenki tisztában van azzal, hogy az antioxidánsok, milyen széleskörű hatásokkal rendelkeznek. Ezek a molekulák képesek helyreállítani az instabil, káros molekuláknak nevezett, szabad gyökök (prooxidáns molekulák) által előidézett károsodásokat, amelyek az anyagcsere-folyamatok során folyamatosan keletkeznek. Az AXS antioxidáns mivolta jelenti a szedésével kapcsolatos állítások és előnyök legfőbb eredetét. Amennyiben a szervezetben a szabad gyökök és az antioxidánsok aránya az előbbiek irányába tolódik el, oxidatív stressz alakul ki, ami komoly károkat okoz a sejtrendszerben. Gyulladások, az öregedési folyamatok felgyorsulása, daganatos-, érrendszeri- és ízület betegségek kialakulása, többek között ezek az oxidatív stressz hozadékai. Hathatós antioxidánsként az astaxanthin segíthet elejét venni ezeknek az állapotoknak, és javítani a vérkeringést. Egy összehasonlító tanulmány az ASX és más karotinoidokkal összefüggésben kimutatta, hogy a legerőteljesebben küzdenek a káros szabad gyökök ellen. [1.] Képes áthatolni a vér-agy gáton, védve így az agyat és a központi idegrendszert.

Immunfokozó – immunerősítő

Az immunsejtek különösen érzékenyek az oxidatív stresszre. Úgy tűnik, hogy astaxanthin javítja az immunválaszt az antitestet termelő sejtek számának növelésével. Fokozza az antitestek termelődését, és védheti az immunsejteket az oxidatív stressz és membránkárosodás ellen. Alkalmazása pozitív hatásokat és jelentős előnyöket mutatott mind a limfociták, mind a fagociták kapacitásának növelésével összefüggésben. Az első humán tanulmány, amely kimutatta, hogy fokozza a limfociták kapacitását 2010-ben jelent meg. Ebben a kettős vak, randomizált vizsgálatban 42 személy kapott napi 2 vagy 8 mg astaxanthint, illetve placebót 2 hónap alatt. Összehasonlítva a placebo csoporttal, a limfociták mennyisége jelentősen megnőtt az astaxanthin-kiegészítésben részesülők körében. A gyulladásos markereik szintén alacsonyabbak voltak. A természetes ölősejtek aktivitása nőtt.

Összességében, a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy csökkent a DNS-károsodás és gyulladás, és fokozódott az immunrendszeri aktivitás. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy az az astaxanthinnal történő kiegészítés előnyös lehet az általános egészségi állapot javítására, és a betegségek megelőzésére. Vitaminok antioxidáns hatása kapcsán biztosan ön is hallott már. Különlegessége abban rejlik, hogy más antioxidánsokhoz képest erősebb védelmet biztosít. Ezek megkötésében is kiváló a termék az asztaxantin. Hatása ismert, tobb tudományos anyagok es kutatások írnak arról milyen fontos hatással bìr. Kiváló immunrendszer erősítő. A minőségét fontosnak tartjuk, ezért Astaxanthin mellet még természetes E vitamint, d-alfa-tokoferol vitamint is tartalmaz a termékünk. Ilyen terméket érdemes az összetevők alapján kiválasztani.

Védi a májat

A nagymértékű májkárosodást okozó alkoholos- és a nem alkoholos zsírmáj (NFLD) a májbetegségek leggyakrabban előforduló típusa. Rendszerint anyagcsere-rendellenességekkel társul, például a lipidek sejtszintű felhalmozódásával. Az astaxanthin elősegíti és megelőzi a zsírmájbetegséget, és megkönnyíti a kezelését. Fellép a metabolizmus zavarai ellen, támogatja a máj normális működését, és ami a legfőbb: hozzájárul a májkárosodás elkerüléséhez. 2007-ben egy tanulmányban az elhízott, magas zsírtartalmú étrenddel táplált egereknek a napi táplálékuk mellé astaxanthint adtak. Az eredmények szerint, az AXS gátolta a testsúly, illetve a zsírszövet gyarapodását, amelyet a túlzott zsírtartalmú étrend eredményezett. Emellett csökkentette a máj tömegét, a máj- és a plazma trigliceridszintjét, továbbá az összkoleszterinszintet.

Az elmúlt időszakban a kutatók megerősítették, hogy az astaxanthin kulcsszerepet vállal a heveny májgyulladás megelőzésében. Segítséget nyújt a nem alkoholos zsírmáj, inzulinrezisztencia, májfibrózis és a szerv rákos elváltozásának enyhítésében, a gyógyszer- és a vérellátás zavara által kiváltott májkárosodás mérséklésében. Javítja a magas zsírtartalmú étrend generálta lipidfelhalmozódást, enyhíti a kóros zsírfelhalmozódást a májban, és az alkohol okozta gyulladást. A gyulladás gátlása mellett szabályozhatja a bél mikroflóráját is, és terápiás szerepe lehet az alkoholos májbetegség miatt létrejött bakteriális betegségeknél. [2.]

Tumorellenes potenciállal bír

Számos kutatás számol be arról, hogy az AXS nem csak a bőrrák, hanem egyéb ráktípusok kezelésében is hatékony. Egy tanulmányban a kutatók jelentős előnyöket fedeztek fel az emlőrák, beleértve tumorsejtek csökkent növekedésével összefüggésben. [3.] Bár ezeket a vizsgálatokat nem embereken végezték, a kezdeti eredmények nagyon ígéretesek. Az AXS többféle módon képes leküzdeni a daganatos betegségeket. Csökkenti a tumorsejtek szaporodását, elősegíti azok programozott sejthalálát (apoptózis), és megakadályozza a betegség terjedését. Gyulladáscsökkentő és a javítja a sejtek közötti kommunikációt. Tudj meg többet az astaxanthin rák elleni hatásáról.

Megóvja a szív egészségét

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az astaxanthin előnyös lehet-e a szív egészségére nézve. 2006-os tanulmányukban elemezték a hatását a magas vérnyomástól szenvedő patkányoknál. Úgy találták, hogy javíthatja az elasztinszintet, és az artériák falának vastagságát. [4.]  Egy 5 évvel későbbi tanulmányban a kutatók kiemelték, hogy 3 hónapos használat után csökkent az elhízott és súlytöbblettel rendelkező patkányok LDL koleszterinszintje, amely a szív elváltozásainak egyik előidézője. Az oxidatív stressz a szívrohamot követően jelentősen befolyásolja az életminőséget, a várható élettartamot és növeli az újabb szívmegállás esélyét. Az vér oxidatív stressz szintjének mérséklésével az AXS segít megvédeni az erek belső falán található laphámréteget megakadályozva így a kiterjedt szívkárosodást. Bár emberekkel összefüggésben nem zajlott átfogó kutatás, a tudósok ennek ellenére úgy gondolják, hogy ezek a tulajdonságok nemcsak a patkányokkal kapcsolatban érvényesülnek. Összességében az astaxanthin az egyik legeredményesebb természetes módja lehet a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésének, vagy kezelésének.

Vérnyomás-szabályozó

Az ASX ígéretesnek mutatkozik a magas vérnyomás (hipertónia) megelőzésében, csökkentésében, és annak mellékhatásainak csökkentésében. Létezik néhány olyan tanulmány, amelyek ezzel teljesen egyetértenek. Csökkentve a vérben az oxidatív stressz szintjét, ellazítva az erek falát ez a karotionid megakadályozza a hipertóniát. Ezen hatásain túl, csökkenti a koleszterinszintet. A Journal of Biological and Pharmaceutical Bulletin 2005-ben közöltek egy tanulmányt, amelyben a kutatók arra jutottak, hogy alkalmazása befolyásolhatja a nitrogén-monoxid szintjét, és növeli az ér reaktivitást. Laborkísérletek eredményei alapján az asztaxantin védi a retina sejtjeit is.

Csökkenti a koleszterinszintet

A magas koleszterinszintet a vér túl sok alacsony sűrűségű lipoproteinje (LDL) jellemez. Mivel nem vízoldékony, a felesleges koleszterin lerakódik az artériák falán csökkentve az átmérőjüket, ez pedig a vérnyomás növekedéséhez vezet. A szívroham vagy a stroke legtöbbször az erek beszűkülésének következménye. Az AXS antioxidánsként csökkentheti az LDL koleszterin mennyiségét a vérben, megakadályozva ezzel a magas vérnyomást. 84 napon át 6 és 18 mg astaxanthin bevitele mérsékli a magas koleszterinszintű embereknél a gyakran emelkedett LDL-szinttel járó lipidek mennyiségét a vérben – sugallja egy 2011-es tanulmány.

Bőrszépítő, és véd a bőrráktól

Az oxidatív stressz befolyásolja az emberi bőr öregedését, egész pontosan felgyorsítja azt. Az astaxanthin azonban képes ennek a folyamatnak az ellensúlyozására. Szabadgyökfogó tulajdonsága a bőrre nézve is áldásos. Többféle hatásmechanizmuson keresztül kihathat a bőr külső és belső körülményekhez való alkalmazkodóképességére. Véd a bőrkárosodás ellen, fényvédő, gyulladáscsökkentő, minimalizálja az UV-sugárzásnak való kitettség miatti DNS károsodást, valamint elősegíti annak helyreállítását. Klinikai és kémcsőben elvégzett vizsgálatok bebizonyították, hogy AXS ígéretes bőröregedésgátló.

A közelmúltban egy 44 egészséges emberrel végzett tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a 2 mg AXS és ugyanennyi kollagén-hidrolizátum 3 hónapon keresztül történő szedése erősíti a bőrt és javítja a rugalmasságát. Egy 2012-es tanulmány szerint helyi és szájon át történő adagolásának kombinálása kisimítja a ráncokat, elhalványítja az öregségi foltokat, és fenntartja a bőr hidratáltságát. [5.] Utólagos vizsgálatok szükségek ezeknek az állításoknak a megerősítéséhez.

Lokális használata szintén hozzájárulhat a fiatalos, egészséges bőr eléréséhez. Egy 2013-ban nyilvánosságra hozott tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a bőr megjelenésének javításán kívül, megakadályozhatja a bőrrák létrejöttét. Hátráltathatja és megakadályozhatja az UV-sugárzás következtében kialakuló, daganatot okozó DNS-károsodást. Különféle bőrgyulladások (pl. pikkelysömör és atópiás dermatitis) esetén az AXS alkalmazása jelentős javulást eredményezett. A vérkeringés javításán keresztül erősíti a hajhagymákat, felgyorsítja a hajnövekedést, és megállíthatja a hajhullást.

Gyomorfekély megelőző

Az oxidatív stressz a bélrendszerben gyakorta megfelelő közeget teremt a gyomorfekélyt (ulcus ventriculi) okozó Helicobacter pylori baktérium fejlődésének, emiatt az a gyomorrák egyik előzményeként minduntalan visszatér. Egy 2012-es tanulmányban a kutatók azokat az egereket, amiknél gyomorfekélyt indukáltak, a betegség előidézése előtt astaxanthinnal kezelték. Az egerek tekintélyes részénél csökkent az ulcus ventriculi kialakulása, melynek okaként a Helicobacter pylori számának csökkenését jelölték meg.

Az astaxanthin szemvédő hatása 

Harcol az agyi idegsejteket megtámadó betegségekkel szemben. Az Alzheimer-kór kezelésére napjainkban sem létezik gyógymód. Az AXS az egyedüli olyan karotinoid, amely képes áthatolni az úgynevezett vér-agy gáton az agyba, illetve a vér-retina gáton keresztül a szembe, védve ezzel az agyat és szem működését. Szabadgyökfogó tulajdonságai kulcsszerepet játszhatnak az Alzheimer-kór létrejöttének csökkentésében, különös annak korai stádiumában. Helyreállíthatja a neurológiai funkciók egy részét, és csökkenti a neurodegenerációt. Ezen adottságát jelenleg is vizsgálják. A demenciával járó Parkison-kór ugyancsak progresszív neurológiai betegség. Az AXS-el történő kezelés során azonban olyan védőhatásokat tapasztaltak, amelyek megakadályozhatják vagy lelassíthatják a tünetek megjelenését. Gyulladáscsökkentőként szerepet vállal a mitokondrium és a neuronok védelmében. [6.]

Csillapítja az ízületi fájdalmat

Az AXS-nek jövője lehet olyan az ízületi fájdalmak kezelésében, mint az életminőséget negatívan befolyásoló rheumatoid arthritis. Az eddigi eredmények ezzel kapcsolatosan azonban különfélék voltak. Míg egyes tanulmányok azt sugallják, hogy csökkentheti az ízületekkel kapcsolatos gyulladást és fájdalmat, mások a carpalis alagút szindróma (fájdalommal járó idegleszorítás a csukló területén) és az astaxanthin kapcsolatáról nem találtak elegendő bizonyítékot ennek alátámasztására. [7.] Tudj meg többet arról, hogyan nyújthat enyhülést az astaxanthin az ízületi gyulladás ellen.

Növeli a termékenységet

Egy 2005-ben nyilvánosságra hozott kutatás szerint az ASX pozitív eredményeket mutat a férfiak terméketlenségének kezelésében. Egy 12 hetes időszak során 30 meddő férfit vizsgáltak. A vizsgálati időszak alatt több, a hímivarsejtekkel összefüggő paraméter kapcsán észleltek kedvező és pozitív eredményeket. Abban a csoportban, akiknek tagjai nagyobb adag astaxanthint szedtek javultak a hímivarsejtek mutatói, ideértve a számukat és a mozgékonyságukat. Miután egy kis léptékű tanulmányról van szó, egyéb bizonyítékokra és kutatásokra van szükség ezen állítás megerősítésére. [8.]

Fokozza az állóképességet

Az edzés és a testmozgás következtében sokkal több szabad gyök keletkezik. Az oxidatív stressz negatívan befolyásolja izomrostokat, azonban az ASX mint antioxidáns kompenzálhatja ezt a folyamatot. Meglehetősen nagyszámú tanulmány készült arról, miként befolyásolhatja az állóképességet, illetve a sporttevékenység utáni fáradtság szintjét. Rágcsálókon végzett vizsgálatok azt jelzik, hogy ezt az intenzív fizikai terhelés során elsősorban a zsírok és a szénhidrátok gyorsabb metabolizmusával éri el. E mechanizmusa révén növeli a kitartást, és elejét veszi az izom- és csontkárosodásnak. [9.] Ugyan az AXS-kiegészítés nem csökkentheti a sérülés eshetőség, viszont alacsonyabb tejsavszintet és izomfájdalmat eredményezhet, valamint mérsékli az izomgyulladást.
Az asztaxantin 50-szor erősebb étrend kiegészítő vitamin, mint a béta karotin. Asztaxantin 60-szor erősebb mint a C-vitamin. Amit meg az asztaxantin biztosít az a mellékhatásmentes, gyulladásgátló, erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.

Segítség a menopauza idején

A menopauza fizikailag és lelkileg is megterhelő időszak a nők számára. Hőhullámokkal, szorongással, depresszióval és alvászavarokkal jár, amelyek nehezen elviselhetővé teszik a mindennapokat. Egy korai kutatásban a tudósok az astaxanthint tartalmazó kombinált étrend-kiegészítők kapcsán úgy találták, hogy hatékonyak a klimax tüneteinek csökkentésében. Mindenekelőtt a hőhullámok tekintetében volt sikeres, amelyeket gyakran magas kortizolszint (stresszhormon) kísér.[10.]

Miként kell alkalmazni?

Annak érdekében, hogy kamatoztathassuk az AXS antioxidáns tulajdonságát, törekedjünk a lazac fogyasztására heti egy-két alkalommal. Kiegészítő formájában történő bevitele azonban sokkal egyszerűbb, és a kellő mennyiséget tartalmazza. Fontoljuk meg, hogy mely termék mellett tesszük le a voksunk. Az astaxanthint kémiai úton és biológiai extrakcióval állítják elő, a jóval olcsóbb szintetikus termékek kevésbé hatékonyak és biztonságosak. Kapszula, kivonat és por formájában egyaránt megvásárolhatjuk. Az astaxanthint étkezés közben vagy közvetlenül utána kell bevenni. A szükséges hatás érdekében az astaxanthint minimum két hétig, és előreláthatólag négy-nyolc hétig javasolt alkalmazni. Noha a hatását nem azonnal fejti ki, szemben a vényköteles gyulladáscsökkentőkkel, illetve a vény nélkül hozzáférhető fájdalomcsillapítókkal teljesen veszélytelen.

Milyen mellékhatásai lehetnek a szedésének?

Az astaxanthin mellékhatásai lehetnek a fokozott bélmozgás és a széklet vöröses színe. Nagy adagban gyomorfájást okozhat.

Források:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293384/
 3. https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin#cance
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10775364/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293384/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845588/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293384/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16595899/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27669315/
 9. http://www.actabp.pl/pdf/1_2012/43.pdf, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23473626/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16110353/
 11. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/152308603321223630
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28041599/
 • -20% astaxanthin

  Astaxanthin szoftgél kapszula