• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

réz

Réz – A csontok és az immunrendszer támogatója

Réz – A csontok és az immunrendszer támogatója

Réz – A csontok és az immunrendszer támogatója 1024 709 SuperGreens®

A réz egy ásványi anyag, amely az egész szervezetben megtalálható. Ez egy olyan tápanyag, amelyre a szervezetnek kis mennyiségben szüksége van a megfelelő működéshez.

Más nehézfémek, például az ólom, a higany és az arzén, nem tesznek jót szervezetünknek, a réz nyomokban való bevitele azonban elengedhetetlen. A túl sok vagy nem elég bevitel egészségi problémákat okozhat.

Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen a csontok, a szív és az immunrendszer egészségéhez és még sok máshoz. Azonban mivel a testünk nem tud magától rezet előállítani, ezt az étrendünkből, vagy kiegészítőkből kell bevinnünk.

Ez a cikk részletezi, miért van a szervezetünknek szüksége rézre, mi történik, ha nem jut elegendő mennyiséghez, és mennyi a napi szükségletünk belőle. Tartalmazza azon egészséges élelmiszerek listáját is, amelyek kiváló rézforrások, de a kiegészítés módjaira is kitérünk.

Mit csinál a réz?

Számos funkcióban fontos szerepet tölt be, többek között:

  • vörösvértestek termelése
  • pulzusszám és vérnyomás szabályozása
  • a vas felszívódása
  • prosztatagyulladás megelőzése
  • csontok, kötőszövetek és olyan szervek, mint az agy és a szív működésének segítése
  • az immunrendszer erősítése

Réz felhasználása

Létfontosságú összetevője szervezetünknek, de csak a megfelelő mennyiségben. A rézkiegészítők javíthatnak bizonyos egészségi állapotokat, bár ezek általában rézhiányhoz kapcsolódnak.

Egy tanulmány azt találta, hogy az alacsony csontsűrűségű, menopauzán átesett nők vérében nagyon alacsony volt a réz és más anyagok szintje. A tanulmány a réz-kiegészítőket javasolta potenciális kezelésként a csontsűrűség javítására.

Egyes szakértők azt is állítják, hogy a réz-kiegészítők javíthatják a szívelégtelenséget. Az eredmények azonban egyelőre vegyesek.

A réz szerepe az Alzheimer-kórban hasonlóan tisztázatlan. Egyes tanulmányok az Alzheimer-kórt a rézhiányhoz társítják, és a rézszint növelését javasolják, míg mások a betegséget a túl magas rézszinthez kötik.

Milyen előnyökkel bír még?

Küzd a sejtkárosodás ellen

Testünk instabil molekulákat termel, amelyeket szabad gyököknek neveznek. Ahogy a szabad gyökök áthaladnak a testen, károsítják sejteket és a DNS-t, növelve a rák és más súlyos állapotok kockázatát.

Hogy megvédjük sejtjeinket a szabad gyököktől, a szervezet antioxidánsoknak nevezett kémiai vegyületeket termel. Ezek a vegyületek számos élelmiszerforrásban is megtalálhatók, beleértve az áfonyát, a kelkáposztát, a chia magot és a gránátalmát. A rézről ismert, hogy antioxidáns hatással rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy a réz védelmet nyújthat a krónikus gyulladások, szövetkárosodások, szív- és érrendszeri betegségek és egyebek ellen. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a réz valóban segíthet-e a betegségek elleni küzdelemben az antioxidáns hatások alapján.

Gyulladáscsökkentő

A réznek lehetnek olyan tulajdonságai, amelyek leküzdik a gyulladást. Antioxidáns hatása is segít megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól és a kapcsolódó betegségektől. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük ezeket az egészségügyi előnyöket, és megtudjuk, hogy a réz pontosan hogyan tudja ezeket biztosítani.

A szív- és érrendszeri egészség javítása

A rézhiány összefüggésbe hozható a szívvel kapcsolatos egészségügyi problémákkal.

A krónikusan alacsony rézszintű embereknél nagyobb a kockázata a magas koleszterinszint és a krónikus gyulladás kialakulásának.

Az immunrendszer erősítése

Kimutatták, hogy az alacsony rézszint és -bevitel neutropeniát eredményez. Ez azt jelenti, hogy a szervezet túl kevés neutrofilt termel, amely egyfajta fehérvérsejt.

A neutrofileket, más fehérvérsejtekhez hasonlóan, a csontvelőben lévő őssejtek termelik. De ha az őssejtek nem termelnek elegendő fehérvérsejtet, az immunrendszer gyengülhet. Ez nagyobb kockázatot jelent a bakteriális fertőzésre.

Mivel elősegíti a neutrofilek termelését, a szervezet rézszintjének fenntartása segít megőrizni az erős immunrendszert.

Védi a csontokat

A súlyosan alacsony rézszint összefüggésbe hozható a csontsűrűség csökkenésének kockázatával. Ez osteopeniához vezethet, ami legyengíti a csontokat, ami pedig csontritkuláshoz is vezethet, ami miatt a csontok elég gyengék lehetnek ahhoz, hogy eltörjenek.

Segít a kollagéntermelésben

A kollagén a szervezet egyik fő szerkezeti alkotóeleme. Megtalálható az izmokban, a csontokban, az erekben, a bőrben, a szervekben és sok más helyen a testben.

Ha a szervezetben nincs elég kollagén, ízületi problémák léphetnek fel. A kötőszövetek, amelyek támogatják, védik és a tápanyagokat szállítják a szervezetben, elkezdhetnek lebomlani.

A megfelelő mennyiségű réz segít a szervezetnek fenntartani a kollagéntermelést. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet megelőzni a bőr öregedését azáltal, hogy korlátozza a szabad gyökök okozta károkat, és elősegíti a kollagén növekedését.

A kutatók bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy segít megőrizni a bőr rugalmasságát, küzd a száraz bőr ellen és potenciálisan felhasználható a ráncok csökkentésére. Emellett a hajápolásban is fontos szerepe van, hiszen hiányában a haj töredezetté válhat.

Az agy egészsége

Szerepet játszik az agy fejlődésében és a kognitív funkciókban. Segít megőrizni a hormonok egyensúlyát az agyban, és szükséges a neurotranszmittereknek nevezett kémiai hírvivők előállításához.

Ennek ellenére a túl sok bevitel káros hatással lehet az agy egészségére. Egyes kutatások azt sugallják, hogy az Alzheimer-kór összefüggésbe hozható a réz felhalmozódásával az agyban.

Lehetséges mellékhatások

Normál mennyiségben a réznek nincs kockázata vagy mellékhatása. De mint sok vitamin és anyag esetében, a túl nagy mennyiség a szervezetben káros lehet.

A rézmérgezés ritka, bár előfordulhat, ha hosszú ideig túl sok rezet viszünk be. A rézmérgezés Wilson-kórban szenvedő betegeknél is előfordulhat. Ez egy olyan örökletes rendellenesség, amely a réz felhalmozódását okozza a májban, az agyban és más szervekben.

A réztoxicitás néhány tünete:

  • Gyomorfájdalmak
  • Hányinger, hányás, hasmenés
  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Gyengeség
  • Fémes íz a szájban

A réztoxicitás súlyosabb tünetei lehetnek:

  • Cirrózis
  • Sárgaság
  • Szívproblémák
  • Vörösvérsejtek rendellenességei

Ajánlott napi mennyiség

A Betegségmegelőzési és Egészségfejlesztési Hivatal étrendi irányelvei azt javasolják, hogy a 19 éves és idősebb felnőttek napi 900 mikrogramm (mcg) rezet fogyasszanak.

Hogy képet kapjunk arról, mennyi ez, 622 mcg réz van egy uncia kesudióban (körülbelül 16-18 dió).

Miben van réz?

A jó étkezési rézforrások olyan élelmiszerekből származnak, mint a marhahús, az osztriga, a burgonya és mások. A következő táblázat ismerteti a réz előfordulása és annak mennyiségének arányait egyes élelmiszerekben:

 ÉlelmiszerMennyiségRéz mennyisége
Marhahús3 uncia12 400 mcg
Kagyló3 uncia4850 mcg
Krumpli1 közepes burgonya675 mcg
Gomba1/2 csésze650 mcg
Napraforgómag1/4 csésze615 mcg
85% kakaós étcsokoládé1 uncia501 mcg
Csicseriborsó1/2 csésze289 mcg
Lazac3 uncia273 mcg
Teljes kiőrlésű tészta1 csésze kicsomagolva263 mcg
Avokádó1/2 csésze219 mcg
Spenót1/2 csésze157 mcg
Paradicsom1/2 csésze53 mcg
Zsírszegény tej1 csésze27 mcg
Alma szeletek1/2 csésze17 mcg

 

A kutatások szerint az Egyesült Államok lakosságának legalább egynegyede, de valószínűleg sokkal több nem viszi be a napi átlagos rézszükségletet. Ennek eredményeként a tanulmány megjegyzi, hogy gyakori lehet a rézhiány kockázata.

Mikor van szükség kiegészítésre?

A kutatások szerint az elegendő vasszinttel rendelkező emberek továbbra is vérszegények lehetnek. Ha a vérvizsgálati eredmények azt mutatják, hogy nincs elég réz a szervezetedben, kezelőorvosod javasolhatja kiegészítők szedését.

A rézkiegészítők szerves réz tabletta, kapszulák és folyadék formájában kaphatók. Rezet intravénásan, vagy a vénákon keresztül is adhatnak, amennyiben szükséges. Ne vegyél be egyszerre réz- és cink-kiegészítőket. A cink réz arány: ezeket a kiegészítőket legalább 2 órás időközönként kell bevenni.

Rézhiány

Ha jó egészségnek örvendesz, nem valószínű, hogy alacsony a rézszinted. A rézhiány tünetei a következők lehetnek:

  • remegés
  • bizsergő érzés
  • instabil járás
  • zsibbadtság
  • fáradtság
  • anémia
  • a látás elvesztése

Olyan állapotok, amelyek rézhiányhoz vezethetnek

A legtöbb ember elegendő rezet kap az étrendjéből. De ha az alábbi feltételek valamelyike ​​fennáll, szükség lehet kiegészítésre:

  • coeliakia
  • cisztás fibrózis
  • Crohn-betegség

Menkes szindróma

A Menkes-szindróma rézhiányt is okozhat. Ha Menkes-szindrómában szenvedsz, a szervezeted felszívja ugyan az elfogyasztott ételből a rezet, de a szervezet nem bocsátja ki megfelelően a véráramba.

Ennek eredményeként a szervezet nem kapja meg a szükséges rezet. Ehelyett hajlamos felhalmozódni a vékonybélben és a vesékben. A Menkes-szindróma ritka genetikai rendellenesség. Azoknál az embereknél, akiknél ez fennáll, általában csecsemőkorban diagnosztizálják.

A rézhiány kockázati tényezői

A következő helyzetek néha növelhetik a rézhiány kockázatát:

  • A gyomor-bypass műtét néhány embert hajlamosabbá tesz a hiányra.
  • A cink kiegészítő bevitele megnehezítheti a szervezet számára az elegendő réz felszívódását.

Összegzés

Ez az esszenciális ásványi anyag létfontosságú a csontok, az agy, a bőr, a szövetek és az immunrendszer erős és egészséges működéséhez. A legtöbb ember elegendő rézhez jut az étrendből, bár előfordulhat, hogy az alacsony rézszint problémákhoz vezethet.

A rézmérgezés nem gyakori, de súlyos is lehet. Ügyelj arra, hogy kövesse az irányelveket arra vonatkozóan, hogy mennyi rezet kell naponta enni, és beszélj orvosoddal, ha a rézmérgezési tüneteit észleled.

Bizonyos állapotok, például a Crohn-betegség vagy a gyomor-bypass műtét hajlamosabbá tehetik a rézhiányt. Gyakoribb, hogy nincs elég réz a szervezetben, minthogy túl sok. A réz toxicitása problémákat is okozhat, beleértve a májkárosodást vagy a szív- és veseelégtelenséget.

Források:

https://www.healthline.com/health/heavy-metal-good-for-you-copper

https://www.verywellhealth.com/copper-benefits-4178854

  • NUION folyékony réz