• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Fucoxanthin

Fucoxanthin: gyógyszer a tengerből

Fucoxanthin: gyógyszer a tengerből

Fucoxanthin: gyógyszer a tengerből 1024 694 SuperGreens®

A legújabb kutatások szerint a bioaktív fucoxanthin számos élettani funkciót támogat a szervezetben. Erőteljes antioxidánsként alkalmas lehet a krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére, sőt a fogyást is támogatja.

Lévén, hogy farmakológiai aktivitással rendelkezik, a fucoxanthin felkeltette a kutatók érdeklődését. Több tanulmány kimutatta, hogy jelentős potenciállal rendelkezik az egészség területén, például a például rák, az elhízás, a cukorbetegség és májbetegségek megelőzésében. Bebizonyosodott, hogy nincs mellékhatása, és könnyen kivonható makro- és mikroalgákból. Ez azt jelenti, hogy a jövőben akár gyógyszerként is felhasználható.

Mi a fucoxanthin?

Miután dokumentálták a fucoxanthin (FX) potenciális terápiás hatásait a tumor ellen, egyre nagyobb lett az érdeklődés a funkcionális élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben történő felhasználása iránt. Egy tengeri eredetű xantofill-karotinoidról van szó, amely megtalálható a hínárfélékben (moszatokban) és algákban. Fontos szerepet tölt be a fotoszintézisben és a fényvédelemben, és barnás színt kölcsönöz nekik. Az összes karotinoid közül a legelterjedtebb.

Az antioxidáns aktivitás a természetes növényi pigmentek, köztük a karotinoidok egyik fontos jellemzője. Számos biológiai hatásuk összefügg a reaktív oxigénfajták semlegesítésének képességével, amely a betegségmegelőző hatásuk egyik tényezője. A fucoxanthin hatékony szabadgyökfogókét rákellenes, gyulladáscsökkentő, hepatoprotektív, valamint a szív-és érrendszert védő hatásokkal rendelkezik. Molekuláris szerkezete egyedülálló. Egy szokatlan allénkötést tartalmaz, amely más karotinoidokban nem megtalálható. A gyomor-bél traktusba jutva a fucoxanthint az emésztőenzimek metabolizálják fukoxanthinollá, majd felszívódik a belekben.

Az FX egyik legjobb forrása a wakame (Undaria pinnatifida). Egy jellegzetes ízű és textúrájú hínárról beszélünk, amely a három leggyakoribb tengeri hínár egyike. Japánban és Koreában általában termesztik. Amellett, hogy a rostban gazdag wakame egyedülálló ízt és állagot kölcsönöz a leveseknek és salátáknak, alacsony kalóriatartalmú, de sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséghez. 2 evőkanálnyi wakame elfogyasztása 420 mikrogramm jód, vagyis a felnőttek számára ajánlott napi bevitel majdnem háromszorosát eredményezi. A wakame egyéb ásványi anyagai közé tartozik a mangán, magnézium és kalcium. Kisebb mennyiségű A-, C-, E- és K-vitamint, valamint pantoténsavat is biztosít. 100 grammja körülbelül 9 gramm szénhidrátot foglal magába, míg a zsírtartalma szinte nulla. Gyakran fogyás elősegítőjeként emlegetik. A wakame egyik legimpozánsabb egészségügyi előnye, hogy néhány állatokkal és kémcsőben végzett vizsgálatban képes blokkolni a rákos sejtek növekedését.

A fucoxanthin előnyei

Mivel az óceáni környezet teljesen különbözik a földi környezettől, sok benne élő organizmus sajátos funkciójú és speciális szerkezetű hatóanyagokat állít elő: ezek közül több antibakteriális, vírusellenes és daganatellenes aktivitással rendelkezik. Az elmúlt években mélyreható kutatást végeztek a tengeri erőforrásokkal kapcsolatban, új lehetőségeket keresve a gyógyszerfejlesztéshez.

Májvédő

A legújabb tanulmányok beszámoltak a természetes kivonatok alkohol okozta májkárosodás megelőzésére vagy javítására gyakorolt ​​hatásairól, például az astaxanthinról és a fucoxanthinról. Egy kutatás azt mutatta, hogy az FX hatékony az alkoholos májkárosodás megelőzésében. Csillapítja az alkohol által kiváltott oxidatív stresszt azáltal, hogy csökkenti az oxidatív anyagok koncentrációját.  Megakadályozza a májgyulladást azáltal, hogy gátolja a TLR4 receptor által közvetített jelátviteli utakat.[1.]

Elhízásellenes

A fogyás az egyik legnagyobb gond napjainkban, egy olyan világban, ahol az elhízás járványossá válik. Más fogyókúrás termékekkel szemben, amelyek például a koffeint tartalmaznak, az FX hozzájárulhat a zsíranyagcsere sebességének növeléséhez anélkül, hogy stimulálólag hatna a központi idegrendszerre. Anyagcsere- és táplálkozási vizsgálatok kimutatták, hogy a fucoxanthin elősegíti a zsírégetést a zsírsejtekben, amely más karotinoidokra nem jellemző. Ígéretes lehet az elhízás kezelésében és megelőzésében – derül ki egy 2015-ben publikált kutatási áttekintésből. A korábban publikált kísérleti tanulmányok elemzése során a felülvizsgálat szerzői megállapították, hogy többféle módon küzdhet a túlsúly ellen: gátolhatja a hasi zsír felhalmozódását, és csökkentheti a zsír mennyiségét a májban. Van néhány bizonyíték arra is, hogy befolyásolhatja a szervezet leptin szintjét (az étvágy szabályozásában szerepet játszó hormon).[2.]

Megállapították, hogy a fucoxanthin, a tengeri moszatban található barna pigment 5-10 százalékos fogyást eredményezett egerekben és patkányokban a hasi zsír csökkentésével. Úgy tűnt, hogy a vegyület stimulálja a zsír oxidációját és az energia hővé történő átalakulását okozó fehérje aktivitását. [3.]

Megvéd a cukorbetegségtől

Kimutatták, hogy a fucoxanthin fontos szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a vércukorszint csökkentésében. Egy 2009-ben publikált állatkísérlet megállapította, hogy segíthet a vércukorszint szabályozásában, valamint az inzulinrezisztencia kezelésében.[4.].

Gyulladáscsökkentő

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a fucoxanthin alkalmazása hasznos terápiás megközelítés lehet a különféle gyulladásos betegségek esetén. Egy tanulmányban a fekélyes vastagbélgyulladásra (colitis ulcerosa) gyakorolt hatását vették górcső alá. Kiderült, hogy colitises egereknél az FX jelentősen csökkentette a vastagbél szöveti károsodását.[5.]

Tanulmányozták a fucoxanhtin gyulladáscsökkentő aktivitását a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízás esetén. Az elhízás, amelyet alacsony szintű gyulladás állapotaként jellemeznek, erőteljes meghatározó tényező, amely befolyásolja az inzulinrezisztencia kialakulását és a 2-es típusú cukorbetegség előrehaladását. Az eredmények arra utalnak, hogy a fucoxanthin kiegészítés ígéretes stratégia a makrofágok által közvetített gyulladások, illetve a gyulladás által kiváltott elhízás, és a hozzá kapcsolódó szövődmények blokkolásában.[6.]

Kardiovaszkuláris és cerebrovaszkuláris (agyi erekkel kapcsolatos) védőhatások

A lipidek, vagyis vérzsírok közismerten fontos tényezői a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának. A fucoxanthin javíthatja a lipidprofilt és megakadályozhatja a kardiovaszkuláris rendszer károsodását azáltal, hogy mérsékli a máj zsírtartalmát a lipidszintcsökkentő enzimek aktivitásának szabályozásával. [7.] A wakaméból származó fucoxanthinról kimutatták, hogy csökkenti a magas vérnyomást és az azzal összefüggő betegségek kialakulását a stroke-ra hajlamos, spontán hipertóniás patkányokban.

Rákellenes

Sejtvonalakon végzett előzetes vizsgálatok során a tudósok megfigyelték, hogy a fucoxanthin rákellenes tulajdonságokkal bír. Ezek a tanulmányok egy 2015-ben közzétett jelentést tartalmaznak, amely megállapította, hogy a fucoxanthinnal végzett kezelés segíthet megakadályozni egyes emlőrákos sejtek szaporodását. [8.] Úgy tűnik, hogy a FX részben elnyomhatja a rák növekedését az apoptózis (programozott sejthalál) kiváltásával, valamint antiangiogenikus szerként megállítja a daganatok növekedést.

Egyéb jótékony hatások

Bizonyítékot találtak arra, hogy a fucoxanthin elősegítheti a máj, az erek, az agy, a csontok, a bőr és a szem egészséges működését. [9.] Úgy tűnik, hogy stimulálja a dokozahexaénsav (DHA) termelését is. [10.] A DHA-ról kiderült, hogy több egészségügyi problémától véd, beleértve az ízületi gyulladást, az érelmeszesedést és a depressziót.

Források:

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/fucoxanthin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210606/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4461761/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4461761/#B29

            1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836049/

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210606/
 2. https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=64045
 3. https://www.spandidos-publications.com/mmr/2/6/897
 4. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2018.1528593?journalCode=gnpl20
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24146106/
 6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009279710003212?via%3Dihub
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25550553/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210606/10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3347018/

 

 

 

 • fucoxanthin

  Fucoxanthin + MCT kapszula