• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

C-vitamin

C-vitamin gyógyszer helyett. Miért javasolt a szedése?

C-vitamin gyógyszer helyett. Miért javasolt a szedése?

C-vitamin gyógyszer helyett. Miért javasolt a szedése? 1024 682 SuperGreens®

A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, alkalmazását lenyűgöző egészségügyi előnyökkel hozzák összefüggésbe. Noha, a szervezet nem képes előállítani, sok élettani folyamatban tölt be fontos szerepet. Erős antioxidánsként megvédi a sejteket a túltermelődő szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól, ezen keresztül pedig számos betegségtől.

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav szükséges a szervezet minden szövetének növekedéséhez, fejlődéséhez és helyreállításához. Számos élettani folyamatban vesz részt, beleértve a kollagén képződését, az immunrendszer megfelelő működését, a sebgyógyulást, valamint a porc, a csontok és a fogak egészségének fenntartását. Ha megfázunk, szinte biztosan rögtön eszünkbe jut a szedése. Érdemes azonban máskor is gondolni rá, hiszen nemcsak az immunrendszer megerősítése, hanem számos egészségügyi probléma esetén számíthatunk a segítségére.

Mi a C-vitamin?

A C-vitamin megegyezik az aszkorbinsavval. Az aszkorbinsav a C-vitamin frakcionált, kristályos izolátuma. Egy molekuláról van szó, amelyet kivonhatnak gyümölcsből vagy csipkebogyóból, de szintetikusan is előállítható. Egy szerves vegyület, ami vízben oldódik, a szervezetünk nem képes előállítani, és folyamatosan ürül.

Mire való a C-vitamin?

Közvetlen egészségvédő hatásai mellett az aszkorbinsav közvetve is támogatja testünk működését. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segíti más antioxidánsok, elsősorban az E- és a B-vitaminok, valamint növényi polifenolok, flavonoidok hasznosulását. Emiatt ajánlják a szedését például a gyógygombák mellé. Vérszegények azért szedjék, mivel fokozza a vas felszívódását, ahogyan ugyanezt a hatást gyakorolja sok ásványi anyagra. Legfontosabb ezek közül a cink, a kalcium és a magnézium. Nem véletlen, hogy izomgörcsök esetén a magnéziumon kívül a C-vitamin bevitele is javasolt, de a csontritkulás megelőzés, tüneti kezelés sem képzelhető el nélküle.

Koleszterintszint csökkentő

Növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét, ugyanakkor a káros LDL koleszterinét csökkenti. Jó hatással van a cukorbetegek glükózháztartására (a cukorbetegeknek alacsonyabb a C-vitamin szintje), valamint gátolja a szövődmények kialakulását. Ezt bizonyítja az a kutatás, aminek keretében nyolcvannégy, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek napi 500, illetve1000 mg C-vitamint adtak hat héten keresztül. A nagyobb dózis csökkentette a vércukor- és lipidszintet, amivel mérsékelhető a szövődmények kialakulása. [1.]

Cukorbetegség ellenes

Egy 2019-es tanulmányban 31, hatvan év körüli embert vizsgáltak meg, hogy kiderüljön, a C-vitamin-kiegészítők szedése megváltoztatja-e a glükózszintet az étkezést követően. 4 hónap után a résztvevők glükózszintje és vérnyomása javult, összehasonlítva a placebo csoportéval. [2.]

Immunerősítő

Ahogy korábban hangsúlyoztuk, ez a vitamin az egyik legjobb természetes antioxidáns és immunerősítő (harcol a káros szabad gyökök ellen, fokozza a fagociták aktivitását, közreműködik az ellenanyagok termelésében, immunstimuláns), ami nagyon fontos az egészség tekintetében. Az immunrendszer erősítésével hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk legyőzze a gyulladásokat és a káros mikroorganizmusokat. Támogatja a csont- és szövetképződést, hozzájárul a fogak fejlődéséhez, védi az ereket.

Nélkülözhetetlen egyes hormonok termelődéséhez, az energia előállításában. Mérsékli az allergiás tüneteket. Segítségével elkerülhető a skorbut. Gátló tulajdonságai is fontosak: többek között a nikkel és az ólom beépülését akadályozza, valamint mérsékli a dohányzás okozta károkat.

Bőrszépítő

Az aszkorbinsav elősegíti a kollagéntermelést, amely képes megvastagítani a dermist, csökkentheti a finom vonalakat, és elengedhetetlen a feszes, fiatalos bőrhöz. Mivel antioxidáns, megvédi a bőrsejteket az UV-sugárzás okozta szabad gyököktől. A C-vitamin hiánya lassabb sebgyógyulást eredményez, mivel a szervezetben kevesebb kollagén termelődik. Az étkezéssel bevitt, valamint a helyileg alkalmazott aszkorbinsav jótékony hatással van a bőr sejtjeire, és néhány tanulmány kimutatta, hogy segíthet megelőzni és kezelni az UV-sugárzás által okozott fénykárosodást.

Leküzdi a tengeribetegséget

Egy 2014-es tanulmányban 70 ember szedett napi 2 gramm C-vitamint vagy placebót, majd 20 percet töltött mentőtutajon egy hullámmedencében. Akik szedték a kiegészítést, azoknál kisebb mértékben jelentkeztek a tengeri betegség tünetei. [3.] Egyes kutatások szerint az aszkorbinsav és az E-vitamin kombinációja segíthet csökkenteni az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség tüneteit. [4.]

Vashiányos vérszegénység

Fokozhatja a vas felszívódását, ezért egyes egészségügyi szakemberek javasolják a vas tablettával történő együttes szedését a vashiányos vérszegénységben szenvedőknél. Egy 2020-as tanulmány 432 embert vizsgált meg, akik vashiányos vérszegénység miatt vaskészítményeket szedtek. Néhányan a C-vitamint vassal együtt vették be, mások pedig nem. Mindkét csoportban hasonlóan növekedett a szervezetben a vas szintje, ami arra utal, hogy a C-vitamin pótlása szükségtelen erre a célra. [5.]

Mérsékli az allergia tüneteit

Az allergiás reakció során az immunrendszer gyulladásos reakciót vált ki, amely olyan tünetekhez vezethet, mint az ödéma és a csalánkiütés. Ilyenkor a szervezet olyan anyagokat termel, amik oxidatív stresszt okozhatnak. Egy 2018-as tanulmányban 71 bőr- vagy légzőszervi allergiában szenvedő ember kapott különböző dózisú intravénás C-vitamint, a pedig kutatók megfigyelték a résztvevők tüneteinek súlyosságát. Arra a következtetésre jutottak, hogy nagy adagba segíthet csökkenteni az allergiás tüneteket. Találtak bizonyítékot arra is, hogy az alacsony C-vitamin-szint gyakori az allergiás embereknél. [6.]

Részt vesz a hormontermelésben

A C-vitamin szerepet játszik a peptid hormon bioszintézisében, a karnitin bioszintézisében és a dopamin norepinefrinné történő átalakításában. A karnitin fontos szerepet játszik az energiatermelésben a mitokondrium szintjén.

Rákterápia

A C-vitamin segíthet a rák kezelésében, bár a szakértők ezt nem erősítették meg. Antioxidánsként, véd az oxidatív stressztől, amely sejtkárosodáshoz vezethet, és szerepet játszhat egyes rákos megbetegedések létrejöttében. Egy 2015-ös, egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy nagy dózisban alkalmazva lassíthatja egyes rákos szövetek növekedését. A cikk azt sugallja, hogy egy napon a vastagbélrák új kezelési módjává válhat. [7.]

Egy 2013-as felülvizsgálat szerzői azt sugallják, hogy a kiegészítő alkalmazása terápiás hatású lehet más kezelések mellett a rákbeteg számára. [8.] A National Cancer Institute megjegyzi, hogy néhány alternatív terapeuta már intravénás C-vitamint használ a rák, a fáradtság és a fertőzések kezelésére. Megállapítják azonban, hogy további kutatásokra van szükség. [9.]

Mire lehet jó még?

Noha, úgy tűnik, hogy a szedése segíthet, nincs elegendő bizonyít arra nézve, hogy a C-vitamin a következő állapotok esetén hatásos:

  • Szénanátha. A szájon át történő szedése blokkolhatja a hisztamint a szezonális allergiában szenvedőknél. De az eredmények ellentmondásosak.
  • Aszpirin által okozott gyomorkárosodás. A bevétele megakadályozhatja az aszpirin szedése miatt a gyomorban kialakuló elváltozásokat.
  • Mellrák. Túl korai kijelenteni, hogy a magasabb C-vitamin-fogyasztás megakadályozza-e az emlőrák kialakulását, azonban az élelmiszerből származó magasabb C-vitamin-bevitel az emlőrákkal diagnosztizált embereknél csökkentheti a halálozás kockázatát.
  • Égés. Korai kutatások szerint infúzió formájában a súlyos égési sérülések első 24 órájában csökkenti a seb duzzadását.
  • Az artériák megkeményedése a szívátültetés után. Korai kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin és E-vitamin kúraszerű szedése a szívátültetés után egy évig, segít megelőzni az artériák megkeményedését.
  • Szürkehályog. Kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik 10 évig szednek bármilyen C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt, kisebb a szürkehályog kialakulásának kockázata. De úgy tűnik, hogy a C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők kevesebb ideig történő fogyasztása nem segít.
  • A kemoterápia mellékhatásai. Felmérések arra utalnak, hogy az élelmiszerekből származó magasabb bevitel kevesebb kemoterápiás mellékhatást eredményez a leukémiában kezelt gyermekeknél.
  • A vastagbél károsodása a sugárterhelés miatt. Korai kutatások szerint a C-vitamin és az E-vitamin szedése javíthatja a krónikus sugárzás okozta végbélgyulladás egyes tüneteit.
  • Hosszan tartó fájdalom műtét vagy sérülés után. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin-kiegészítők szedése megelőzheti a műtét vagy sérülés utáni hosszú távú fájdalmat. De más kutatások azt mutatják, hogy nem segít, és valójában súlyosbíthatja a csuklótörést követő hosszú távú fájdalmat.
  • A kontrasztanyaggal történő kezelés után 72 órán belül jelentkező vesekárosodás. Egyes kutatások arra jutottak, hogy szedése a kontrasztanyag beadása előtt és után segít csökkenteni a vesekárosodás kialakulásának kockázatát. De más kutatások azt mutatják, hogy ez nem működik.
  • Úgy tűnik, hogy a C-vitamint tartalmazó rágógumi csökkenti a fogak plakkját.
  • Epehólyag-betegség. Segíthet megelőzni az epehólyag betegségét nőknél, de férfiaknál nem.
  • Gyomorrák. Az élelmiszerekből származó magasabb C-vitamin-bevitel a legtöbb kutatás szerint nem jár a gyomorrák alacsonyabb kockázatával. Továbbá, úgy tűnik, hogy más antioxidánsokkal együtt nem akadályozza meg a gyomorrákot, főként azoknál, akiket korábban H. pylori fertőzés miatt kezeltek.
  • Hirtelen halláskárosodás. Korai kutatások azt mutatják, hogy javíthatja a hallást a hirtelen halláskárosodásban szenvedő embereknél, ha szteroidterápiával kiegészítve használják.
  • Meddőség. Korai bizonyíték van arra nézve, hogy bizonyos termékenységi problémákkal küzdő nőknek előnyös lehet a napi szedése.
  • Mentális stressz. Korai kutatások szerint csökkentheti a vérnyomást és a tüneteket a mentális stressz idején.
  • Májbetegség (alkoholmentes steatohepatitis; NASH). Az E-vitaminnal történő együttes fogyasztása csökkentheti a máj hegképződését azoknál az embereknél, akik egyfajta májbetegségben az úgynevezett alkoholmentes steatohepatitisben szenvednek. De úgy tűnik, hogy a gyakorlatban nem mérsékli a máj duzzanatát.
  • Csontritkulás. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a javíthatja a csontok erejét. De a posztmenopauzás nőknél a magasabb C-vitaminszint a csontokat tekintve alacsonyabb ásványi sűrűséggel függ össze. További információra van szükség a csont ásványi sűrűségére gyakorolt hatásáról.
  • Nyugtalan láb szindróma. Úgy tűnik, hogy önmagában vagy E-vitaminnal kombinálva csökkenti a nyugtalan láb szindróma súlyosságát a hemodialízis alatt álló embereknél. De nem ismert, hogy hasznos-e olyan nyugtalan láb szindrómában szenvedőknél, amelyek nem kapcsolódnak a hemodialízishez.

Mik a C-vitamin-hiány jelei?

Napi 10 mg-nál kevesebb a skorbut, 50 mg-nál kevesebb pedig a szívbetegségek és a szürke hályog kialakulásának kockázatát növeli. A C-vitamin-hiány jelei az ínyvérzés, az íngyulladás, illetve a bőr alatti véraláfutások, amelyek a vérerek falának gyengeségéből adódnak.  Okozhat még ízületi gyulladást, rossz sebgyógyulást, fáradtságot és fejfájást. Alacsony szintje szintén károsan befolyásolja az immunrendszer hatékonyságát. Ennek oka, hogy nemcsak testünk védekezőképességéhez járul hozzá, hanem a gyulladásokat, DNS károsodást, rákot és érrendszeri betegségeket okozó szabad gyököket is semlegesíti. Ezért fontos, hogy ne szenvedjünk hiányt belőle.

Miben van a legtöbb?

Az előzőekből következik, hogy a természetes változatát legegyszerűbben ételeinkkel és italainkkal juttathatunk a szervezetünkbe. Lássuk, mi tartalmazza a legtöbbet, melyik a legjobb C-vitamin-forrás.
Körülbelül 100 mg-ot tartalmaz  háromnegyed pohárnyi narancslé (100 százalékos), 20 deka citrom, 15 deka ribizli, 8 deka petrezselyem, egy nagyobb, nyers narancs vagy egy pohár facsart grapefruitlé. Ezeken kívül a kivi, a zöldborsó, az eper, a káposzta és a paradicsom is gazdag természetes C-vitaminban. A legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkező zöldségek a következők: brokkoli, kelbimbó, karfiol, zöld és piros paprika, spenót, káposzta, fehérrépa, de más leveles zöldek. Kiugróan sok a csipkebogyó C-vitamin-tartalma, ebből nyersen 15 gramm fedezi a napi szükségletet, de ezt is felülmúlja az acerola. 10 dekában közel 1700 mg található!

Mennyi az ajánlott mennyiség?

Itt mindjárt több mindenre kell figyelnünk. Mint általában a vitaminok kapcsán, most sem mindegy hogy megelőzésre, vagy valamilyen betegségre szedünk belőle, ahogyan a korunk is befolyásolja a mennyiséget. Felnőttek számára a napi ajánlott mennyisége 65-90, a felső határ pedig 2000 mg. A megadózisú C-vitamin-kiegészítők hasmenést és hányingert okozhatnak. Léteznek ajánlások, az USA kormányzati szerve, a Nemzeti egészségügyi Intézet (National Institute of Health, NIH) egy táblázatot tett közzé a C-vitamin napi beviteléről. E szerint 19 év felett a férfiaknak 90, a nőknek 75 mg javasolt. Terhesség alatt ez 85, szoptatás idején 120 mg-ra emelkedik, ahogyan a dohányzóknak is plusz 35 mg-ot kellene fogyasztani.

C-vitamin adagolás életkor szerint:

0–6 hónap     40 mg 40 mg

7–12 hónap   50 mg 50 mg

1–3 év           15 mg 15 mg

4–8 év           25 mg 25 mg

9–13 év         45 mg 45 mg        Terhesség:  Szoptatás:

14–18 év       75 mg 65 mg        80 mg         115 mg

19+ év           90 mg 75 mg        85 mg         120 mg

Azt se felejtsük el, hogy a felfedezéséért és kutatásáért Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert naponta 1000 mg-ot szedett – igaz, az aszkorbinsavat paprikából vonta ki, tehát természetes formájában fogyasztotta. Ha mégis megbetegedett, az adagot 8000-9000 mg-ra növelte. 93 éves kort élt meg, hitt abban, hogy hosszú életét a nagy mennyiségű C-vitaminnak köszönhette. Mindebből következik, hogy érdemes lehet az arany középutat választani, és, legalábbis a megelőzésre naponta 500 mg-ot fogyasztani. Célzott kúra esetén, például a megfázás gyógyulásának felgyorsítására pedig 2-3000 mg fölé emelhetjük a mennyiséget.

Ahogyan már említettük, terhesség és szoptatás idején javasolt növelni a bevitelt, míg a dohányosoknak legalább 30 mg plusz C-vitaminnal kell számolni. Növeljük a fogyasztását tartós stressz, depresszió, fogamzásgátló tabletta szedése, gyulladások esetén, valamint a járványos időszakban. Az alkoholfogyasztás hatására a szervezet C-vitamint üríthet a vizelettel. Azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, különösen azok, akik más betegségben szenvednek, gyakran szenvednek C-vitamin-hiányban.

Túl lehet adagolni?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Noha Szent-Györgyi Albert példája azt bizonyítja, hogy évtizedeken keresztül lehet szedni egészen nagy mennyiségben, azért van legalább egy határpont, amit nem szabad átlépni. És ez akkor is igaz, ha a természetes C-vitamint szedünk. Tudni kell, hogy egy kiló (egymillió mg) biztosan halált okoz. Ennyit gyakorlatilag lehetetlen egyszerre elfogyasztani, így a túladagolásnak valójában nincs realitása. Mindenesetre nagyobb mennyiséget ne egyszerre vegyünk be, osszuk szét az adagot! Azért is, mert a vizelettel ürül, tehát ahhoz, hogy a megfelelő szinten tartsuk, folyamatosan pótolnunk kell. Léteznek retard kapszulák, amelyek tartalma fokozatosan szabadul fel.

Lehetnek mellékhatásai?

Az USA-ban működő Nemzeti Cukorbetegség és Emésztési- és Vesebetegségek Intézete az 1000 mg/nap alatti mennyiséget tartja biztonságosnak. A huzamosabb ideig, nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitellel szemben foglal állást egy amerikai felmérés. A kutatók közel 200 ezer fős mintával dolgoztak, és megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta 1000 mg-nál többet juttattak a szervezetükbe, megnőtt a vesekő megjelenésének esélye. Ugyanezt a nők esetében nem mutatták ki.

  • A C-vitamin, a béta-karotin, a szelén és az E-vitamin együttes fogyasztása csökkentheti a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott egyes gyógyszerek hatékonyságát.
  • A warfarint a véralvadás lassítására használják. Nagy mennyiségű C-vitamin csökkentheti a hatékonyságát.
  • Az aszpirint a szervezet a vesén keresztül és a vizelettel távolítja el. Néhány tudós aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az aszkorbinsav lassíthatja vagy gátolhatja ezt a folyamatot.
  • Nagy dózisú bevitele csökkentheti a HIV / AIDS kezelésére alkalmazott egyes gyógyszerek mennyiségét a szervezetben.
  • Aggodalomra ad okot, hogy az antioxidánsok csökkenthetik a rákos megbetegedéseknél alkalmazott egyes gyógyszerek hatékonyságát.
  • A szervezet lebontja az ösztrogént, hogy megszabaduljon tőle. A C-vitamin és az ösztrogének együttes alkalmazása fokozhatja az ösztrogének hatásait és mellékhatásait.
  • A C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin és a szelén együttes alkalmazása csökkentheti a niacin néhány hasznos hatását. A niacin növelheti a HDL (jó) koleszterinszintet.
  • Nagy mennyiségben csökkentheti a fluphenazin (antipszichotikum) mennyiségét.

Mi miatt jobb a természetes változata?

Bár összetételét tekintve, természetes és szintetikus változata megegyezik, ennek ellenére utóbbi mégis hatásosabb lehet. Elsősorban azért, mert a természetes formája olyan ásványi anyagokkal, rostokkal, más antioxidánsokkal együtt fordul elő, amelyek egyrészt erősítik a hatását, másrészt javítják a felszívódását. A visszamaradt aszkorbinsav túlzott terhet ró a vesékre, valamint növelheti a vesekő kockázatát.

Melyik a legjobb C-vitamin?

Azt már leírtuk, hogy melyik növény tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Előfordulhat azonban, hogy ezek beszerzése nehézségekbe ütközik, vagy éppen az ízükkel nem vagyunk kibékülve, esetleg egyszerűen nincs módunk megfelelő mennyiséget elfogyasztani belőlük. A természetes kivonat pont ezeket a nehézségeket küszöböli ki. Az étrend-kiegészítő mindig kéznél van, gyors és biztonságos megoldást kínál. Figyeljünk arra, hogy jó minőségű terméket vásároljunk, ami garantáltan kizárólag természetes összetevőket tartalmaz.  Vásároljunk hosszan tartó hatású készítményt, amiben jelen vannak benne azok a kísérőanyagok, amik fokozzák a vitamin hasznosulását.

Források:

https://www.sciencedaily.com/releases/2006/02/060224104219.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18160753

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217058?dopt=Abstract

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#en25

https://www.rxlist.com/vitamin_c/supplements.htm

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219352#other-benefits

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aszkorbinsav

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1816075
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30394006/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25095772/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5930792/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7607440/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/
  7. https://science.sciencemag.org/content/350/6266/1391
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798917/
  9. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/vitamin-c-pdq

 

  • C+D3 folyékony vitamin

  • superum c

    Superum C