A gránátalma a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik a Földön. Számos hasznos növényi vegyületet tartalmaz, amelyek komoly betegségmegelőző szerepet töltenek be. Magas polifenoltartalma miatt széles körben elterjedt funkcionális élelmiszer.
Míg a modern világ lassan és fokozatosan eszmél rá a gránátalma előnyeire, addig az ókorban a gyógyászati tulajdonságai miatt termesztették. Úgy gondolták, hogy az „élet gyümölcse”, amely az Édenkertből származik. A leve száznál is több növényi vegyületet tartalmaz, és szinte mindegyiknek van valamilyen jótékony, például gyulladáscsökkentő tulajdonsága.
Lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik
A gránátalmát (Punica granatum) Indiában, Ázsiában, a Földközi-tengeren és Afrika trópusi részein termesztik. Nagyszerű forrása a különféle vitaminoknak, ásványi anyagoknak és bioflavonoidoknak, amelyek segítenek a rák és a szívbetegségek megelőzésében. A héja vastag és ehetetlen, de a belsejében ehető magok százai rejlenek, amelyeket lédús és édes gyümölcshús vesz körül. Gyakran felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e gránátalmamagot enni? Igen. Valójában az aril, vagyis a gránátalmamagok és a körülöttük levő, hártyával körbevett gyümölcshús a gránátalma egyetlen része, amely ehető. Akik nem szeretik szétrágni a meglehetősen kemény és kesernyés magokat, azok kiköpködik, miután a gyümölcshúst elfogyasztották róla.
A magok élénkvörös árnyalatukat a polifenolokból nyerik, amelyek rendkívül erős antioxidánsok. Utóbbiakból a Punica granatum sokkal többet tudhat magáénak, mint a legtöbb gyümölcs, és háromszor annyit, mint a vörösbor és a zöld tea. Található még benne rost, fehérje, C-, E- és K-vitamin. Foszfor, folát, kálium, kalcium, magnézium és vas. Gazdag antocianin-, ellagitannin- és tannin-forrás, és a fitoösztrogének bőséges tárháza. Egy csésze (174 gramm) 144 kalóriát tartalmaz.
Szerteágazó gyógyhatású
Ma a gránátalmát számos lehetséges egészségügyi előnye miatt tanulmányozzák. A kutatásokból kiderült, hogy segíthet a rák megelőzésében, az immunrendszer támogatásában és a termékenység fokozásában. Jelenleg vizsgálják a csontritkulásra, a reumás ízületi gyulladásra, valamint más típusú ízületi rendellenességekre gyakorolt feltételezhető tulajdonságaival kapcsolatban. A gránátalmalében található flavonolok blokkolhatják azokat az enzimeket, amelyekről ismert, hogy károsítják az ízületeket az osteoarthritisben szenvedő embereknél.[1.] A benne található ellagsav gátolja a daganatos sejtek osztódását, főként bőr-, prosztata- és tüdőrák esetén.
A gránátalmalé tulajdonságait vizsgáló legtöbb tanulmány arra összpontosított, hogy képes-e kezelni a prosztatarákot, a diabéteszt és az érelmeszesedést, azonban a vizsgálatok során számos más betegség kapcsán is a terápiás lehetőségek közé került. A gránátalma komponenseinek jótékony hatásait a légzőszervi- és neurodegeneratív betegségek, a rheumatoid arthritis és a hiperlipidémia kapcsán is megfigyelték. Állatkísérletek alapján erős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra nézve, hogy felhasználható a gyulladásos krónikus bélbetegségek hatékony kezelésére.[2.] Levének öregedésgátló tulajdonságai hozzájárulnak az epidermisz megerősítéséhez, késleltetve a ráncok és a finom vonalak megjelenését. Bizonyos vegyületei segítenek megakadályozni a kollagén lebomlását. A fejbőrre történő felvitele javítja a vérkeringést, lehetővé téve a hajhagymák stimulálását.
Szív- és érvédő
A gyümölcs- és zöldségfogyasztásnak tulajdonított jótékony egészségügyi hatások legalább részben összefüggenek antioxidáns aktivitásukkal. A polifenolokban gazdag étrend és a szív- és érrendszeri betegségek között fordított az összefüggés. Ez a hatás annak tulajdonítható, hogy a polifenolok képesek meggátolni az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) oxidációját.[3.] Úgy tűnik, hogy megvédi a szívet és az artériákat. Kis tanulmányok kimutatták, hogy a leve javítja a véráramlást, megakadályozza az artériák falának merevségét és megvastagodását. Lassíthatja a plakk növekedését és a koleszterin felhalmozódását az erekben. Polifenoljai antiaterogén (érelmeszesedést gátló) hatásait emberek és egerek esetében in vitro és in vivo kísérletekkel egyaránt bizonyították.[4.] A magas vérnyomás (hipertónia) a szívrohamok és a stroke egyik vezető előidézője. Egy tanulmányban a magas vérnyomásban szenvedőknek jelentősen csökkent a vérnyomása, miután két hétig napi 150 ml gránátalmalevet fogyasztottak.[5.]
Fokozza az immunitást
A gyümölcs gyulladáscsökkentő antioxidáns vegyületei révén rendkívül egészséges azok számára, akik immunrendszeri rendellenességekben szenvednek, például reumás ízületi gyulladásban és osteoarthritisben. C-vitaminban gazdag, ami fokozza az antitesttermelést, így hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához, és a fertőzések távoltartásához. Bioflavonoidjai révén
hozzájárulhatnak a káros mikroorganizmusok, például egyes baktériumtípusok, valamint a Candida albicans élesztőgomba elpusztításához. A baktérium- és gombaellenes hatások védelmet nyújthatnak a száj fertőzései és gyulladásai ellen is. Ez magában foglalja az olyan betegségeket, mint az íny- és fogágygyulladás.[6.]
Javítja a memóriát
28 idősebb felnőttnél, akiknek memóriapanaszai voltak napi 237 ml gránátalma juice jelentősen javította a memóriát.[7.] Bár előzetesek, ezek az eredmények azt sugallják, hogy a gyümölcs leve szerepet játszik a memória növelésében. Segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.[8.]
Teljesítményfokozó
A gránátalma juice lehet az új sportteljesítmény-fokozó. Segíthet csökkenteni az izomfájdalmat és támogatja az erőnlét helyreállítását. Csökkenti a testmozgás okozta oxidatív károsodást. Egy 19, futópadon sportoló bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy egy gramm gránátalma-kivonat 30 perccel a testmozgás előtt jelentősen fokozta a véráramlást. Késleltette a fáradtság kialakulását és növelte a testmozgás hatékonyságát. [9.]
Tumerellenes
Leve, kivonata és olaja gyulladáscsökkentő. A kóros sejtburjánzást gátló és tumorellenes tulajdonságokat fejt ki több jelátviteli útvonal modulálásával, ami miatt a jövőben ígéretes kemoterápiás szer lehet. A prosztatarák a férfiak gyakori rákfajtája. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a gránátalma-kivonat lelassíthatja a rákos sejtek szaporodását, sőt apoptózist, vagyis programozott sejthalált válthat ki.[10.] Gátolhatja az emlőrák sejtjeinek szaporodását, sőt néhányukat megöli. A bizonyítékok azonban jelenleg laboratóriumi vizsgálatokra korlátozódnak. További kutatásokra van szükség.[11.]
Természetes „Viagra”
Van még egy rejtett előnye ennek a vörös gyümölcsnek. Magas antioxidáns tartalma révén csökkenti az oxidatív stressz szintjét a szervezetben. Az oxidatív stresszt összefüggésbe hozták a spermiumok diszfunkciójával, és a nők termékenységének csökkenésével. Tanulmányok folynak annak megértésére, hogy a gránátalma milyen egyéb előnyökkel járhat a reproduktív rendszer számára. Kimutatták, hogy növeli a tesztoszteronszintet, emellett fokozza a nemi szervek véráramlását. Emiatt megkapta a „természetes Viagra” becenevet.
Támogatja az emésztést
Mindannyian tudjuk, hogy a rostok jót tesznek az emésztésnek. De az életmódunk miatt hajlamosak vagyunk a gyorsételek fogyasztására, amelyek nélkülözik ezeket. A gyümölcs hozzáadása a mindennapi étrendhez az egyik legjobb módszere a rostbevitel fokozásának. Egy gránátalma a napi ajánlott rostbevitel 45 százalékát tartalmazza. A magas rosttartalom miatt serkenti a bélmozgást, megelőzve a székrekedést.
A gránátalma jó étel a fogyáshoz?
A gránátalma bevitelének jelentős növelése nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki egyik napról a másikra lefogy, ám az antioxidánsok, polifenolok és a konjugált linolénsav mind segítenek a zsírégetésben, az anyagcserében és az étvágy elnyomásában. Ennek ellenére kevés kutatás bizonyította, hogy hozzájárulna a súlycsökkenéshez. Azok a tanulmányok, amelyek szerint igen kevésbé voltak jelentősek ahhoz, hogy következtetéseket vonhassanak le belőlük. Mindenesetre az egészséges táplálkozás részeként közreműködhet a fogyásban, mivel teltségérzetet okozó rostokat tartalmaz.
Mennyi a napi adagja?
Nem tudunk betelni a gránátalmalével? Teljesen rendben van, ha minden nap megiszunk egy adagot, csak ellenőrizzük a vásárolt gyümölcslé címkéjét, megbizonyosodva arról, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ami növeli a kalóriatartalmat, egészségtelenné teheti az italt, esetleg súlygyarapodáshoz vezethet. Koncentrátum és szirup formájában egyaránt elérhető, de ha nem szeretnénk meginni, döntsünk a kapszula mellett.
Biztonságos a fogyasztása?
Úgy gondolják, hogy a gránátalmalé biztonságos. Általában nincsenek mellékhatásai, de keveseknél hasmenés jelentkezhet. Allergiás reakciókról szintén beszámoltak. Negatívan befolyásolhatja a vérhígítók, a koleszterin- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.
Források:
https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A1n%C3%A1talma
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20955562/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28867799/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20334708/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12224378/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.4977
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184731/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23970941/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17010630/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146683/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23320197/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21861726/