• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

polifenol

A polifenol egészségre gyakorolt hatásai

A polifenol egészségre gyakorolt hatásai

A polifenol egészségre gyakorolt hatásai 1024 739 SuperGreens®

A polifenolok a növényekben természetesen előforduló vegyületek. Ahhoz, hogy megértsük a több mint 8000 féle polifenol egészségre gyakorolt pozitív hatását, először egy olyan alapvető folyamatot kell röviden elemeznünk, amelynek sokkal közismertebbnek kellene lennie az egészség témakörében. Ez pedig a szabadgyökök működése és kártékony hatása, melyek ellen antioxidánsok bevitelével tehetünk a legtöbbet, akárcsak a polifenolok csoportjai.

Szabadgyökök és antioxidánsok: mit érdemes tudni róluk?

A szabadgyökök rendkívül reakcióképesek és oxidatív stresszt okoznak egészséges sejtekben azokkal párosodva, egyfajta lassú égési folyamatot előidézve. Ezt nevezhetjük oxidációnak is, innen pedig adja magát az antioxidánsok név, melyet azért kaptak, mert ezeket az oxidációs folyamatokat jól gátolják. Ez azt jelenti, hogy lekötik a szabadgyököket és/vagy megsemmisítik őket, melyek így nem tudják kifejteni kártékony hatásaikat szervezetünkben.

Alapvetően is keletkeznek bennünk szabadgyökök testünk napi működése során, melyet kiegyensúlyozott étrenddel és szükség esetén étrendkiegészítőkkel semlegesíthetünk, azonban extrém kondíciók esetén problémába ütközhet szervezetünk. Nemcsak a bennünk, hanem a közvetlen környezetünkben termelődő szabad gyökök mennyiségének emelkedése is hat ránk. Ajánlatos tehát lehetőség szerint elkerülni az ilyen szempontból koncentráltabb területeket.

Azok az alapvetések, miszerint ne dohányozzunk, ügyeljünk az étrendünkre, mérsékeljük lehetőség szerint a stresszt és tartsuk megfelelő szinten fizikai aktivitásunkat mind erre a folyamatra vezethetők vissza. Az öregedésért is az oxidáció, egy lassú, belső égési folyamat felelős, melyet fokozunk az imént felsoroltakkal, illetve rontjuk életminőségünket. Szabadgyökök képződéséhez vezetnek, melyet egy ponton túl nem tudunk antioxidáns bevitellel kellően kordában tartani.

Szerencsére a tudomány egyre több antioxidáns hatású forrást ismer fel, ilyenek Az A-, C-, és E-vitamin, szelén, béta-karotin és a fenolsavak és flavonoidok.

Megkülönböztetünk első – és másodrendű antioxidánsokat is, a lényegi különbség az, hogy az elsőrendűek végleg hatástalanítják a szabad gyököket, a másodrendűek pedig önmaguk oxidálódásával gátolják meg őket. Vannak csak növényben megtalálható antioxidánsok, illetve állati eredetűek. A polifenolok csoportja csak növényi forrásból származhat és elsőrendű antioxidánsnak minősülnek.

A polifenolok tágas családja és jellemzőik

A polifenol a leggyakrabban előforduló antioxidáns, ezért is kiemelten fontos szerepe van. Étrendünk, ezáltal antioxidáns bevitelünk legfőbb alapját képezi. A polifenolok nem tápanyagként hasznosulnak, de a feljebb leírt hatásuk miatt különösen előnyösek az egészségre.

Mivel 8000-nél több megjelenési formájuk van, ezért nehéz csoportosítani őket egy egységes szerkezet mentén, de alapvetően négy nagy csoportra oszthatjuk őket. Ezek az alábbiak:

 • fenolsavak (baktérium – és gombaölő hatás), a következő ismertebb forrásokban találhatóak: eper, bodza, szamóca, borsfű, kakukkfű;
 • flavonoidok (sok más mellett főleg érfalvédő hatásáról ismert, Szent-Györgyi Albert fedezte fel, bővebben róluk a következő fejezetben), 13 csoportjuk is ismert, gyógyhatású alkotóelemei a növényeknek, legismertebb forrásai: hagymák, citrusfélék, mogyoró, alma, cékla, retek, vörösbor;
 • stilbének (gyulladáscsökkentő és hatékony a daganatokkal szemben), a rezveratrol a legismertebb altípusa és talán az egyik leginkább kutatott is, jellegzetes forrása a vörös szőlő, így a vörösbor is;
 • lignánok (ösztrogénszinttel összefüggő daganatok ellen a leghatékonyabb), jellegzetes forrásai: magvak, hagymák, borok, sörök, brokkoli, kelbimbó.

Egyes növények és italok színét határozzák meg fő szerepükként, de az oxidatív stressz elleni hatékony közreműködésük az emberiség számára sokkal fontosabbá teszik őket. 

Flavonoid, a polifenol legismertebb típusa

A flavonoid neve a latin sárga szóból eredeztethető, mivel sárgás színt adnak a növényeknek. Amikor Szent-Györgyi Albert felfedezte a flavonoidokat, még a másik nagy felfedezéséhez, vagyis a C-vitaminhoz hasonlatosan vitaminnak gondolták azokat. Neves tudósunk a C-vitaminnal kooperáló hatékonyságát fedezte fel első körben. Azóta már tudjuk, a A- és E-vitaminokkal is közel ilyen hatékonyan szívódik fel és fejti ki jótékony hatásait.

Elkülöníthetjük az izoflavonokat és a bioflavonokat, de 13 kisebb csoportra is beoszthatóak más osztályozás szerint.

Az izoflavonok ösztrogén hatású tulajdonságokat hordoznak, így nőgyógyászati megbetegedések és az emlőrák esetében érdemes használni őket. Férfiaknak ezzel szemben nem ajánlott a túlzott fogyasztása, mivel az férfi mell kóros megnagyobbodásához vezethet. Például a szója fogyasztása emiatt javasolt kevésbé.

A bioflavonok nagyon erős antioxidánsnak számítanak. A bőr fiatalon tartásában rendkívül erős a hatásuk, illetve a daganatos betegségekkel szemben tudunk bevitelükkel hatékonyabban védekezni. Egyik fő forrásuk a citrom.

Egyéb kiemelt jótékony hatásai:

 • mérsséklik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét,
 • immunrendszer erősítők,
 • gyulladáscsökkentők,
 • segítenek a vérrögképződés megelőzésében,
 • csökkentik a szívinfarktus kockázatát,
 • mérséklik az ödémaképződést.

Milyen egészségügyi problémák kiküszöbölésére alkalmas a polifenol ? Hogyan hasznosul?

Alapvetően a következő három, igencsak gyakori és súlyos állapotokat generáló megbetegedések hátterében áll a polifenolok hiánya:

 • rosszindulatú daganatok kialakulása,
 • szív – és érrendszeri problémák kialakulása, súlyosbodása,
 • légzőszervi betegség.

Valószínűleg senkire nem hat meglepetésként, hogy mennyire nagy százalékban vannak jelen a fentiek az emberek elhalálozásáért felelős okok listáján.

Ezeken felül hasznos a polifenolok folyamatos és elégséges bevitele a gyulladások megelőzése érdekében, illetve a neurológiai problémák kiküszöbölésében és enyhítésében. A csontritkulás kapcsán is felmerül kiegészítő kezelésként. A vérzsírokat is egészségesebb pályára tudja terelni a fogyasztása.

Természetesen az senkinek nem újdonság, hogy a zöldség – és a gyümölcsfogyasztás egészségünk megőrzésében kulcsszerepet játszik. Ettől függetlenül fontos mögé látni azoknak a folyamatoknak, melyeket segít fogyasztásuk. Megértve ezeket eltökéltebben tudunk követni egy megfelelő diétát és a helyes összetételű kiegészítőket konzekvensen alkalmazni.

A gyomorban és a vékonybélben történik a polifenolok felszívódása, innen kerülnek a véráramba, ahol antioxidánsként hatnak. A daganatos sejtek növekedését több kutatás szerint is jól gátolják, ebben rejlik az antioxidánsok talán legnagyobb értéke. Nem halálos, hanem életmódváltó betegségként hivatkoznak a rákra sok esetben. Manapság egyre elterjedtebb, hogy a táplálkozás az alapja mindennek és nagyon veszélyesnek hitt folyamatok is visszafordíthatók általa. A 200-nál több ismert tumor típusnak a fele gyógyítható. A polifenolok bevitele főként a gyomor-, nyombél-, vastagbél-, tüdő-, emlő-, bőr- és száj daganatos elváltozásai esetében tud segíteni.

A fenti rövid felsorolásban említett, nem vírus-eredetű légzőszervi betegségek mellett ráadásul a bakteriális úton terjedő kórokkal szembeni védelemben is segítség.

A vérzsír – vagy lipidszint egészséges keretek között tartásában főként a fenol tartalmú gyümölcsök fogyasztása játszhat nagyobb szerepet, ilyen a grapefurit és a narancs. A káros koleszterint főként a grapefruit képes csökkenti, míg a hasznos koleszterinek, így az LDL és HDL szintjének emelésében pedig inkább a narancs bizonyult kutatások alapján hatékonynak.

Nemcsak a vérzsír, de a vérnyomás mértéke is meghatározó egészségi állapotunk tekintetében. Kimutatták, hogy már akár kisebb mennyiségű, napi 50-70 ml gránátalmalé bevitel csökkenti a kívánt tartomány irányába a magas vérnyomásban szenvedők értékeit.

Természetes forrásai és táplálékkiegészítők

A polifenolnál csak növényi alapú bevitel lehetséges, a következő források a leggazdagabbak benne:

 • gyümölcsök: főleg a citrusfélék és az erdei gyümölcsök, amik viszont napjaink egyik legelterjedtebb népbetegségét, a refluxot gyakran súlyosbítják (túlzott gyomorsav termelés és gyenge gyomortájéki záróizmok miatt gyomor és nyelőcső égés, irritált nyálkahártya falak);
 • zöldségek: spenót és egyéb zöldlevelűek, krumpli, olívabogyó, brokkoli, répa főként és egyebek;
 • teljes kiőrlésű gabonatermékek,
 • magvak, kávé, tea, vörösbor, étcsokoládé, olívaolaj, stb.

A felsoroltak sokak étrendjének szerves részét képezik, de napjainkban egyrészt a tömegtermelés miatt folyamatosan romlik ezek minősége, másrészt a felfokozott életritmus miatt sokan eltolódnak a gyors és rendszertelen étkezések irányába. Nagy mennyiségben fogyasztanak feldolgozott élelmiszert, gyorskonyhás ételt. Az ilyen típusú ételekben az eleve gyengébb minőségű alapanyagot is sokszor úgy készítik el, hogy hő vagy egyéb hatásra elveszti tápanyagtartalma nagy részét, ezzel antioxidánsforrásként is csökken értéke.

Az antioxidáns-bevitel és az étkezi szokásokkal kapcsolatos problémák között nagyon sok a kapcsolódási pont. Miért is? Mert ezeknek az esszenciális forrásoknak a csappanása okozza a legfőbb egészségügyi problémákat.

Az antioxidáns bevitel nagyon fontos, mivel ezek elsőrendű, a szabadgyököket végérvényesen elpusztító egységek. Ezeket kiegészítendő több releváns étrendkiegészítő termék is felmerülhet. A tapasztalatok alapján a gyümölcs alapú kivonatok bizonyultak a leghatékonyabbnak, mint például a Superum C.

A Superum C hat féle növény kivonatából alkotott olyan elegy, mely a lehető legjobb felszívódási környezetet igyekszik biztosítani a C-vitamin számára, mint az egyik legismertebb antioxidáns. Acerola, csipkebogyó, fekete áfonya és zöld tea kivonat alkotja többek között, az immunrendszerünk teljesítőképességét nagyban segítheti.

A gránátalma kivonat kapszula jól kiegészíti a Superum C-t, ugyanúgy könnyen hasznosuló polifenolokat biztosít a szervezet számára, de a magas C-vitamin tartalma mellett a K-vitamin hatóanyaga is kiemelendő benne. A szív – és érrendszert ez még inkább támogatja abban, hogy megőrizze rugalmasságát és egészséges működését. A vírus – és bakteriális fertőzésekkel szemben is kiemelkedő védelmet nyújt, amely különösen a jelenlegi járványhelyzetben tud hasznos lenni.

Források