Nátha és influenza, fáradékonyság és levertség, sokan szenvednek az alábbiaktól ősszel és a téli hónapokban, pedig jó eséllyel elkerülhetők lennének! Kimondottan erre való az őszi immunerősítés, ami maga mögé utasítja a szezonális betegségeket, és a negatív hangulatot.
Noha megannyi szépséget tartogat, az ősz hírhedten a megfázás és az influenza szezonja. Ahogy a nappalok rövidülnek, hajlamosak vagyunk rosszkedvűnek és fáradtabbnak érezni magunkat, mint általában, amit a hideg időjárás csak tovább tetőz. Szerencsére számos módja van a támadó vírusok elleni védekezésnek, és az egészség megőrzésének a hidegebb hónapokban. Az őszi immunerősítés a legjobb módja annak, hogy a felsorolt problémákat elkerüljük.
Az öregedéssel gyengül az immunrendszerünk
Az immunrendszer létfontosságú az egészség megőrzésében, sőt, nélküle nem maradnánk életben. Szervezetünk védelmének érdekében egész évben fáradhatatlanul működik, és harcol minden vírus vagy baktérium ellen, amivel kapcsolatba kerülünk. Az életkor előrehaladtával azonban gyengül az immunválasz, ami gyakoribb fertőzésekhez és rákhoz vezet. Mivel a fejlett országokban várható élettartam nőtt, az életkorral összefüggő kóros állapotok előfordulása is nőtt. Egyes tudósok megfigyelték, hogy ez a megnövekedett kockázat összefügg a T-sejtek számának csökkenésével, talán mert a csecsemőmirigy az életkorral atrófálódva kevesebb T-sejtet termel. Hogy valóban a mirigy funkciójának csökkenése magyarázza-e a T-sejtek csökkenését, vagy más okok is szerepet játszanak benne, nem teljesen tisztázott. Annyi azonban biztos, hogy összefüggés van az idősek táplálkozása és immunitása között. Az alultápláltság olyan formáját, amely még a tehetős országokban is meglepően gyakori, mikrotápanyag alultápláltságnak nevezik. Ilyenkor a szervezetből hiányzik néhány nélkülözhetetlen vitamin és nyomelem. Az idősebb emberek általában kevesebbet esznek, és gyakran kevésbé változatosak az étrendjük, utóbbi igaz lehet a fiatalabb korosztályra is.
Mit jelent az immunitás növelése?
Az időjárás az őszi és a téli hónapokban hűvösebb lesz, és a hidegebb hónapok köztudottan megterhelőbbek az immunrendszer számára, mivel több a kórokozó. Ilyenkor tehát támogatásra van szüksége. Azonban alapvető fontosságú, hogy megértsük, mit is jelent az immunitás növelése. Nem kényszeríthetjük a szervezetünket arra, hogy több immunsejtet termeljen, ehelyett arra kell összpontosítanunk, hogy a rendelkezésére állók jól működjenek. Noha több tényezőn múlik, ez javarészt a megfelelő táplálkozással érhető el. Az étrend ugyanis nagymértékben hatással lehet az egészségünkre és a közérzetünkre, emellett megelőzheti számos betegség kialakulását.
Milyen ételek javasoltak az őszi immunerősítés jegyében?
A gyenge immunrendszer ősszel történő fellendítéséhez speciális táplálékot kell biztosítani a szervezet számára. Javasolt olyan szuperélelmiszerek fogyasztása, amelyek fokozzák a természetes védekezőképességet, valamint az antibakteriális és vírusellenes hatással rendelkező növényi táplálékoké (fokhagyma, gyömbér, kurkuma). Ezek a kombináció biztosítja, hogy kellően felvértezzük magunkat a kórokozók támadása ellen.
Bizonyos étrendi változtatások különösen előnyösek lehetnek az őszi-téli hónapokban. A vitaminok fantasztikus módon erősítik az immunrendszert, és a különféle növények antioxidánsokkal vannak tele. Az áfonya, kivi, narancs, piros kaliforniai paprika, brokkoli, édesburgonya és spenót különösen jól támogatják és fokozzák az immunrendszer működését, emellett megannyi szezonális gyümölcs és zöldség közül válogathatunk. Legyen szó almáról, körtéről, sütőtökről és szőlőről, mindegyik az egészségünket szolgálja. A jelenlegi tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyümölcsök és zöldségek védő szerepet töltenek be a szívkoszorúér-betegséggel szemben, továbbá a stroke ellen.
Javasolt szuperélelmiszerek
Ne feledkezzünk meg a szuperélelmiszerekről sem. Előnyük, hogy jelentős mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. A belőlük készült kivonatok koncentrált formában foglalják magukba a különféle jótékony összetevőket: vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, rostokat és egyéb növényi vegyületeket.
Maca
Ez a sokoldalú adaptogén gyógynövény segít a testnek alkalmazkodni és kezelni a különböző stresszorokat, így kiegyensúlyozott élet biztosít. Kimagasló a C-vitamin és flavonoid tartalma, ezért erős antioxidáns aktivitással bír. Ezen összetevők semlegesítik a túltermelődő, és a gyulladások, a rák, a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, az öregedést felgyorsító szabad gyököket. A maca gyökér nagyszerű immunerősítő, javítja a szervezet védekező képességét, és legyőzi a kórokozókat.
Algák
A chlorella– és spirulina alga sok betegség megelőzésére alkalmas. Jelentős tápanyagtartalmuk mellett bővelkednek egészségvédő hatóanyagokban, és támogatják a probiotikus baktériumok szaporodását. A spirulina vírus-, baktérium- és gombaölő, míg a chlorella növeli energiaszintet, és serkenti s vörösvérsejtek termelődését. A vérkeringés javítása, hogy a vér és fontos a tápanyagok minden sejthez eljussanak, szintén fontos a szervezet védekezőképességének fokozása érdekében. Ezeknek az összetevőknek egy részét belerakhatjuk a reggeli turmixba, vagy egyéb ételekbe, és szedhetjük kapszula vagy porformájában. A Spirulina alga véd a vírusos megbetegedések ellen, fikobilin-tartalmánál fogva pedig gyulladáscsökkentő.
Cékla és kurkuma
Amennyiben mégis megbetegszünk, a cékla alkalmazható láz- és fájdalomcsillapítóként. A-, B- és C-vitaminban gazdag, így remek immunerősítő. A kurkumában található kurkumin valóban gyulladásgátló, antioxidáns, antibakteriális és parazitaellenes hatással rendelkezik. A kurkuma vírusellenes? A Wuhan University of Engineering in China kutatói megállapították, hogy a kurkumin, a kurkumában található természetes vegyület, vírusellenes hatással bír, és képes lehet bizonyos vírusok leküzdésére. A biotermékekben magasabb a tápanyagtartalom, és kevesebb a méreganyag, amennyiben megtehetjük, ezek mellett tegyük le a voksunkat.
Milyen ételek segítenek a vírusok elleni küzdelemben?
Az öt legfontosabb influenza elleni étel:
- A nyers fokhagyma olyan erős vírusos és baktériumellenes szer, hogy elpusztíthatja az influenza vírust
- A nyers hagyma fogyasztása ugyanolyan hatékony lehet, mint a fokhagymák
- Sötét bogyós gyümölcsök
- Házi csirkeleves
- Fűszerek
Tanulmányok szerint a fokhagyma elősegíti az immunrendszer erősödését, és 61 százalékkal csökkenti a megfázás vagy influenza miatt betegeskedéssel töltött napok számát.
Az A-vitamin egy másik csodatápanyag az immunrendszer számára. Fontos szerepet játszik abban, hogy a bőr, a szervezet elsődleges védőgátja egészséges, vagyis áthatolhatatlan maradjon a baktériumok, vírusok és más kórokozók ellen. Az édesburgonya, sárgarépa és a tök kiválóan fogyasztása kiválóan alkalmas az A-vitamin szükségleteink biztosítására.
Érdekes kérdés, hogy az alma fokozza az immunitást? Az alma nagyszerű rost- és természetes cukorforrás, de ezt már tudjuk. Amit talán nem, az az, hogy az almahéj kvercetint tartalmaznak, egy olyan növényi pigment flavonoidot, amely támogatja az immunrendszert és csökkenti a gyulladást. Napi alma az orvost valóban távol tartja!
Mi egyebet tehetünk még?
A stressz befolyásolhatja érzéseinket, gondolkodásunkat, viselkedésünket és a testünk, beleértve az immunrendszerünk működését. A stresszválasz az immunrendszert is elnyomja, növeli a hajlamot a megfázásra és más betegségekre, ezért olyan technikákat kell alkalmaznunk, mint a meditáció, a légzőgyakorlatok és a jóga. A nevetés bizonyítottan növeli a pulzusszámot és stresszoldó.
Az alvás legjobb módja az öngyógyításnak. Ha nem alszunk eleget, annak immunrendszerünk látja kárát. Alvás közben ugyanis az immunrendszer a baktériumok és vírusok ellen antitesteket és citokineket termel. A Relaxin Night&Day kapszula gyógynövény összetevői alkalmasak az alvászavar és szorongás kezelésére.
A dohányzás és az alkoholfogyasztás egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk az immunrendszer legyengítése érdekében. Mindkettő elősegíti a gyulladást, megnöveli a gyógyulási időt, ami megnehezíti a szervezet számára a megfázás és az influenza tüneteinek leküzdését.
Minimalizáljuk a finomított szénhidrátok és a fehér liszt bevitelét, amelyek aláássák az immunrendszer működését.
Elgondolkodott már azon, hogy az ivóvíz erősítheti immunrendszert? A víz elősegíti az oxigén szállítását a test sejtjeibe, nagyobb mennyiségben történő ivása megakadályozhatja, hogy a méreganyagok felhalmozódjanak és negatívan befolyásolják az immunrendszert.
A testmozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A rendszeres, mérsékelt testmozgás nemcsak a vérkeringésnek tesz jót, hanem erősíti az immunrendszert. A túl sok edzés és a kevés pihenés azonban épp ellenkezőleg hat.
Próbáljuk meg elkerülni az antibiotikumok szedését, hacsak nem igazán van rá szükség. Amennyiben mégis, probiotikus ételekkel ellensúlyozhatja az antibiotikumok bélflóra károsító hatását.
Mely táplálékiegészítők ajánlottak?
C-vitamin és D-vitamin
Annak érdekében, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot juttassunk a szervezetünkbe, érdemes táplálékkiegészítőket fogyasztani. A C-vitamin létfontosságú az immunrendszer számára, ahogyan a D-vitamin is. Utóbbi csökkenti a depressziót, és elengedhetetlen az immunvédelem szempontjából. Hiányában az immunrendszer természetes ölősejtjei nem lesznek képesek reagálni és leküzdeni a fertőzéseket. Előbbi semlegesíti a betegségeket okozó káros szabad gyököket, és az egyik legjobb ellenszere az őszi fáradtságnak. Fokozza a fehérvérsejtek, az úgynevezett limfociták és fagociták termelését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. Szedjünk-e naponta C-vitamint? Felnőttek számára a C-vitamin ajánlott napi mennyisége naponta 65-90 milligramm, míg a felső határ 2000. Bár a túl sok C-vitamin valószínűleg nem káros, mega dózisban hasmenést, hányingert okozhat.
Cink, magnézium, kálium
A cink támogatja az immunrendszer működését, és fokozza az antitestek számát. A magnézium, a kálium és a kalcium segítenek elkerülni a fáradtságot, míg a jótékony baktériumokat tartalmazó probiotikus étrend-kiegészítők csökkentenik a légúti és gyomor-bélrendszeri fertőzések előfordulását.
Astaxanthin
Az Astaxanthin a világ egyik legerősebb antioxidánsa, ennek köszönhetően véd a szabad gyökök káros hatása ellen és az oxidatxív stressz ellen. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású.
Források:
https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11138444/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22280901/
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/relaxation-techniques-breath-control-helps-quell-errant-stress-response
https://www.umms.org/coronavirus/what-to-know/managing-medical-conditions/healthy-habits/boost-immune-system