• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Mi az a szuperélelmiszer?

Mai modern, rohanó világunkban gyakran nehéz egészségesen étkezni, ezáltal egészségesen élni. Sokak étrendje egyáltalán nem nevezhető kiegyensúlyozottnak. Mindez az idő, a megfelelő ételek, valamint a helyes táplálkozással kapcsolatos tudás hiányának is betudható.

Mik azok a szuperélelmiszerek és miért nélkülözhetetlenek?

Egyre többet hallani a szuperélelmiszer, vagy superfood kifejezést, sokan még sincsenek tisztában azzal, miről is van szó valójában. A legfontosabb, hogy a szuperélelmiszer nem mesterségesen előállított termék: azok az élelmiszerek kaphatják meg ezt a kitüntető elnevezést, amelyek a legnagyobb mennyiségben, és változatosságban tartalmazzák az ember számára létfontosságú tápanyagokat. Még hatékonyabban szolgálják az egészséget a szuperélelmiszerekből készült kivonatok, amelyekben fokozottan vannak jelen a jótékony összetevők.

Ha röviden akarjuk megfogalmazni, akkor a szuperélelmiszerek azok a nem mesterségesen előállított élelmiszerek, amelyek természetes összetételüknél fogva, más ételekhez képest kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségre, és/vagy az általános közérzetre, illetve a szellemi frissességre. Hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és gyógyításához, valamint az öregedési folyamatok lassításához. Abban valamennyi meghatározás egyetért, hogy a szuperételek rendkívül gazdagok az emberi szervezet ideális működéséhez elengedhetetlen vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és más tápanyagokban. A szuper jelző tulajdonképpen a jótékony összetevők változatosságára és mennyiségére, összességében az élelmiszer minőségére utal. Fontos tulajdonsága a szuperélelmiszereknek, hogy káros mellékhatásaik egyáltalán nincsenek, vagy csak egészen enyhe formában jelentkeznek. És még valami: a szuperételek eredeti formájukban fogyaszthatók, és nem tartalmaznak adalékanyagokat.
Tekintsd meg organikus bio szuperélelmiszer kínálatunkat >>

Zöldségek, gyümölcsök, halak és algák – milyen a szuperétrend

A szuperélelmiszerek legnagyobb előnye a többi szintén egészséges étellel szemben, hogy önmagukban tartalmazzák a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükséges anyagokat: ha a szuperélelmiszereket fogyasztjuk, biztosak lehetünk abban, hogy semmiből sem szenvedünk hiányt. Gondoljunk csak bele, mekkora mennyiségű, és milyen sokféle „hagyományos” élelmiszert kellene nap, mint nap beszereznünk ahhoz, hogy ugyanezt elmondhassuk. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a szuperétrend ne lenne változatos: a szuperételek között ugyanis zöldségek, gyümölcsök, halak és algák egyaránt megtalálhatók. A kellemes ízekről tehát a szuperélelmiszereket választóknak sem kell lemondaniuk. A szuperélelmiszerek közül a leggyakrabban fogyasztott a búzafű, az áfonya, a goji bogyó, az árpafű, a csokoládé, az Acai bogyó, az olajos tengeri halak, a spirulina alga, a brokkoli, a zöld tea, a chlorella alga, a spanyol zsálya, a cékla és a fokhagyma.

A kivonat még hatékonyabb – SuperGreens táplálékkiegészítő

A szuperélelmiszerekre is igaz, hogy a megfelelő mennyiség bevitele nem mindig megoldható, főleg a mai rohanó világban. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a természetes úton előállított kivonatok(extraktum), amelyek a szuperétel valamennyi hatóanyagát eredeti formájában, ugyanakkor koncentráltan tartalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a kivonat a szuperélelmiszer minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, fogyasztása azonban lényegesen egyszerűbb, hiszen általában poralakban, vagy kapszula formájában érhető el. Nincs tehát szükség különösebb előkészületekre, a kivonatoknak köszönhetően a szuperélelmiszereket a nap bármely szakaszában bejuttathatjuk a szervezetünkbe. Ráadásul léteznek olyan készítmények, amelyekbe több, egymás hatását erősítő szuperélelmiszer kivonata kerül, így ezek még jobb eredménnyel alkalmazhatók.

Hogyan készítsük el saját szuperélelmiszer receptjeinket?

Hozd létre saját szuperélelmiszered egy vagy több szuperélelmiszer, valamint tej, szója, rizs tej, diótej összekeverésével. A kész turmixot fogyaszd reggelire, ebédre, vagy akár nassolás helyett. Adj  szuperélelmiszert félkész vagy házi gyümölcs turmixokhoz, de használhatod egytálételekhez, desszertekhez, mártásokhoz, sőt müzlihez is. Kísérletezz, légy kreatív! Hiszen a szuperélelmiszer számtalan módon felhasználható az egyéni kívánságoknak megfelelően. Készíts zöldség alapú keveréket spirulina, chorella, búzafű és árpafű felhasználásával. Szuperélelmiszer állagát gyümölcsök – például banán – hozzáadásával kedved szerint változtathatod. Ha pedig édesen szereted, saját készítésű turmixodat ízesítheted kókusz virággal, cukorral, mézzel, sztéviával, agavé sziruppal, valamint juharsziruppal.
Olvass bele recepttárunkba!

A tudósokat is érdekli

A William Paterson University kutatói összeállították a legegészségesebb szuperélelmiszerek listáját. A Preventing Chronic Disease tudományos szaklapban közölt tanulmányból kiderül, hogy az ember számára nélkülözhetetlen 17 tápanyagból (kálium, rost, fehérje, kalcium, vas, tiamin, riboflavin, niacin, folát, cink , A-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin), az íze miatt egyébként kevésbé népszerű vízitorma (más néven vízi zsázsa) tartalmazza a legnagyobb mennyiséget.

Cikkek szuperélelmiszerekről