arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Mik azok az antioxidánsok és hogyan hatnak a szervezetre?

Az antioxidánsokat sokan csak egyetlen tulajdonságuk miatt ismerik. A szabad gyökök megkötése és semlegesítése mellett azonban kiváló immunerősítők, öregedésgátlók, gyulladáscsökkentők, valamint támogatják az egészséges szív- és érrendszert. Számtalan élelmiszerben megtalálhatóak, de a szervezetünknek sokszor pótlásra van szüksége belőlük.

De vajon mik az antioxidánsok? Milyen előnyökkel szolgálnak és hogyan hatnak a szervezetünkre?

Tisztázzuk a kérdéseket!

Mik azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú elemei. Nagy szerepet játszanak a sejteket és a DNS-t károsító szabadgyökök semlegesítésében. Szervezetünk az antioxidánsokkal védekezik ezek ellen, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségben találhatóak meg a testünkben.

Az antioxidáns kifejezés igen elterjedtté vált, tekintve, hogy mindenki egészséges, fitt, és fiatal szeretne maradni. Az antioxidánsban gazdag ételek és táplálékkiegészítők, valamint a természetes kozmetikumok mind jótékonyan hathatnak a testünkre. Fontos szerepet tölthetnek be a szervezetünk mindennapos működésében.

Az egészségünk szempontjából kulcselemnek számító vegyületek, a testünkben kialakuló oxidációs folyamatokat, illetve az ilyen tevékenységekben keletkező melléktermékek kialakulását és felgyülemlését gátolhatják meg. Fő feladatuk a szervezetben képződő szabadgyökök semlegesítése, amelyek a stressz és más környezeti hatás miatt alakulnak ki.

Bár pozitív hatásuk is van, általában túl nagy mennyiségben vannak jelen a testünkben, így károsan hathatnak az élő sejtekre. Kisebb mennyiségben sejtkárosodást okozhatnak, de előfordulhatnak súlyos betegségeket okozó szabadgyökök is. A legjobb ellenszerük az antioxidánsok.

Hogyan hatnak a szervezetre az antioxidánsok?

Az antioxidánsok felelhetnek a szabadgyökök megkötéséért és semlegesítéséért. Ezáltal több módon képesek megvédeni a szervezetünket az oxidatív stresszel szemben. Stabilizálhatja őket azáltal, hogy átadnak nekik egy elektront anélkül, hogy maguk is reaktívvá válnának. Ez segíthet megakadályozni vagy csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást.

Az antioxidánsokkal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az ízületi vagy egyéb gyulladásos állapotok, a stroke, de még a légúti betegségek egy része is. A megfelelő mennyiségű antioxidánssal a szervezetünkben elkerülhetjük az immunhiányos állapotokat, az időskori látásromlást, a tüdőtágulatot, valamint a Parkinson-kórt.

Fontos szerepük van az immunrendszer erősítésében, hiszen védelmet nyújt a különféle kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák ellen. Másik fontos terület, ahol segítséget nyújthat, a már említett szív- és érrendszer. Mivel semlegesíthetik a szabadgyököket, amelyek károsíthatják az érfalakat, hozzájárulva ezzel az érelmeszesedés kialakulásához, így védelmet nyújthatnak ezek káros hatásaitól. Gyulladáscsökkentő tulajdonságuknak köszönhetően elkerülhetjük a komolyabb érrendszeri betegségeket.

Bizonyos antioxidánsok, mint a béta-karotin és a C-vitamin, hozzájárulhatnak az LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez, miközben növelhetik a HDL-koleszterin szintjét. Ez fontos lehet az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hozzájárulhatnak továbbá az érfalak rugalmasságának javításához és az érfalakban lévő izomsejtek védelméhez.

Az antioxidánsok óvják a bőr állapotát, segítenek az öregedésgátlásban, csökkentik az UV-sugárzás káros hatásait. A szabadgyökök semlegesítése miatt később jelennek meg az első ráncok, frissebb, fiatalosabb, és rugalmasabb marad a bőr. Emellett antibakteriális és antivirális hatással is rendelkezhetnek, aminek köszönhetően erősíthetik az immunrendszert.

A legjobb védekezés tehát minden esetben a megelőzés. Ebben az antioxidánsok lesznek a legnagyobb szövetségeseink. Itt kell megemlítenünk, hogy a szervezetünk maga is képes antioxidánsokat előállítani, ahhoz azonban, hogy ne legyen belőlük hiány, érdemes külső forrásból bevinni őket. A teljes értékű ételek és táplálékkiegészítők fogyasztása ezáltal nagymértékben támogathatja meg a szervezetünk normál működését.

Miben találhatóak?

legjobb antioxidánsok a zöldségek és a gyümölcsök. Ezeket a nyomelemekben, ásványi anyagokban, illetve vitaminokban gazdag ételeket szoktuk “superfoodok”-nak, vagyis “szuperélelmiszereknek” hívni. A két legfontosabb antioxidáns a C- és az E-vitamin. Emellett fontosak még az A-vitaminok, a karotinoidok, illetve a flavonoidok.

Növényi forrásként tekinthetünk a bogyós gyümölcsökre, főleg az áfonyára. De ide sorolandó még az utóbbi időszakban nagy népszerűségnek örvendő goji bogyó, valamint a narancs, a répa, a mangó, a spenót, a különféle magvak, a növényi olajok, a zöld levelesek, a hüvelyesek, és persze a teljes kiőrlésű gabonák. Fontos forrásnak számít még a zöld és a fekete tea, a kávé, és persze az étcsokoládé.

Amennyiben valaki állati eredetű forrásokat keres, annak különféle húsokat, halakat, tojást, illetve tejtermékeket érdemes fogyasztania. Ahhoz tehát, hogy a szervezetünk elég antioxidánssal küzdhessen meg a szabadgyökökkel, nem árt ezekből az élelmiszerekből többet fogyasztani.

Ezen ételek nagyobb mennyiségben történő bevitele növelheti a vérplazma likopin koncentrációját. Ennek főleg az középkorú és idős nők esetében van jelentősége, hiszen hatására kisebb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A paradicsomból készült ételek fogyasztása pedig az urak esetében lehet fontos, hiszen ezzel hozzájárulhatnak a prosztatarák kockázatának csökkenéséhez.

Az antioxidánsok csoportosítása

Az antioxidánsokat természetes és szintetikus csoportba lehet sorolni. A szintetikus kapcsán két kategóriát különítünk el egymástól, az egyik a fenolos szerkezetek, a másik pedig a nano-antioxidánsok. A természetes csoport szintén két kategóriára oszlik: egzogének és endogének.

Számunkra az egzogének a fontosabbak, hiszen ide sorolhatjuk a vitaminokat, a nyomelemeket, a karotinoidokat, és a polifenolokat. A vitaminok kapcsán a C- és az E-vitamin a két legfontosabb, hiszen ezek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. A nyomelemek közül a cink, a mangán, a vas, a réz, valamint a szelén a legjelentősebbek. Ami pedig a karotinoidokat illeti, fontos tagjai a csoportnak a lutein, a lycopene, a zeaxanthin, valamint a kriptoxantin, és persze az astaxanthin.

A polifenolokat pedig senkinek sem kell bemutatni. Nagy mennyiségben tartalmazza őket többek között a ganoderma gyógygomba, a gránátalma, valamint a spenót, a hagymafélék, illetve a lencsefajták is.

Az aszkorbinsav, mint az egyik legerősebb antioxidáns

C-vitamin, más néven az aszkorbinsav az egyike a legerősebb antioxidánsoknak, így segíthet megvédeni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. A megfelelő mennyiségű C-vitaminnal elkerülhetjük a korai öregedést, a rákot, de még a szívbetegséget is. R

endszeres fogyasztásával fenntartható az egészséges immunrendszer, óvja a sejteket, hozzájárulva ezzel az egészséges sejtműködéshez és a szervezet egészségének megőrzéséhez.

A C-vitamin fontos szerepet játszhat az immunrendszerműködésében, fokozhatja a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek a fertőzések elleni védekezésben játszanak fontos szerepet. Nélkülözhetetlen továbbá az egészséges kollagén termelődéséhez, amely a bőr, az ízületek, a csontok, illetve más szövetek számára fontos strukturális fehérje.

Végül, de nem utolsó sorban támogathatja a vas felszívódását és csökkentheti a gyulladást. A vashiányos vérszegénység megelőzése és kezelése szempontjából mindenképpen kulcsfontosságú vitaminnak számít.