• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

oxidatív stressz

Oxidatív stressz: mi ez, hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?

Oxidatív stressz: mi ez, hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?

Oxidatív stressz: mi ez, hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? 1024 709 SuperGreens®

Az oxidatív stressz a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyának felborulása a szervezetben, ami sejt- és szövetkárosodáshoz vezethet. Szerepet játszik az öregedési folyamatban. Oxidatív stressz öregedés? Cikkünkben mélyebben kitérünk erre a folyamatra.

Számos tudományos bizonyíték utal arra, hogy a hosszú távon számos krónikus állapot kialakulásához járul hozzá. Ilyen állapotok közé tartozik a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az oxidatív stressz, hogyan hat a szervezetre, és hogyan csökkenthető.

Mi az oxidatív stressz?

Számos életmódbeli tényező hozzájárulhat a kialakulásához.

Akkor fordulhat elő, ha a szervezetben felborul a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya. A szabad gyökök oxidatív stressz források. Az oxidatív stressz mérése egyszerűen, vérvétel útján történhet.

A egészségtele mennyiségű oxidatív stressz tünetei lehetnek a fáradtság, a kimerültség vagy a csökkent teljesítmény. Ezen kívül nagyobb a fertőzések iránti kitettség is.

A szervezet sejtjei a normál anyagcsere-folyamatok során szabad gyököket termelnek. A sejtek azonban antioxidánsokat is termelnek, amelyek semlegesítik ezeket a szabad gyököket. Általánosságban elmondható, hogy a szervezet képes fenntartani az egyensúlyt az antioxidánsok és a szabad gyökök között.

Számos tényező járul hozzá az oxidatív stresszhez és a túlzott szabadgyök-termeléshez. Ezek a tényezők a következők lehetnek:

  • diéta
  • életmód
  • környezeti tényezők, mint a szennyezés és a sugárzás

A szervezet természetes immunválasza átmenetileg oxidatív stresszt is kiválthat. Ez a típus enyhe gyulladást okoz, amely elmúlik, miután az immunrendszer leküzdött egy fertőzést vagy helyreállítja a sérülést.

Az ellenőrizetlen oxidatív folyamatok felgyorsíthatják az öregedési folyamatot, és számos állapot kialakulásához járulhat hozzá.

Mik azok a szabad gyökök?

Beleértve a reaktív oxigénfajtákat is, olyan molekulák, amelyek egy vagy több párosítatlan elektront tartalmaznak. Példák a szabad gyökökre:

  • szuperoxid
  • hidroxil gyök
  • nitrogén-monoxid gyök

A sejtek kis struktúrákat, úgynevezett mitokondriumokat tartalmaznak, amelyek energiát termelnek adenozin-trifoszfát (ATP) formájában.

A mitokondriumok oxigént és glükózt kombinálva szén-dioxidot, vizet és ATP-t termelnek. A szabad gyökök ennek az anyagcsere-folyamatnak a melléktermékeiként keletkeznek.

A külső anyagok, például a cigarettafüst, a peszticidek és az ózon szintén fokozhatják a képződését elő a szervezetben.

Mik azok az antioxidánsok?

A friss bogyók és más gyümölcsök antioxidánsokat tartalmaznak.

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek elektron átadással semlegesítik vagy eltávolítják a szabad gyököket.Az antioxidánsok semlegesítő hatása segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől. Az antioxidánsok példái közé tartozik az A-, C– és E- vitamin.

Az antioxidánsok is többféle forrásból származnak. A sejtek természetesen antioxidánsokat, például glutationt termelnek.

Az ember étrendje szintén fontos antioxidánsforrás. Az olyan élelmiszerek, mint a gyümölcsök és zöldségek, számos esszenciális antioxidánst biztosítanak vitaminok és ásványi anyagok formájában, amelyeket a szervezet önmagában nem tud előállítani.

A különböző ételeken kívül ma már lehetőség van étrendkiegészítők által bevinni a kellő antioxidáns mennyiséget.

Az oxidatív stressz hatásai

A hatások változók, és nem mindig károsak. Például a fizikai aktivitásból eredő oxidatív stressznek jótékony, szabályozó hatásai lehetnek a szervezetre.

Az edzés fokozza a szabad gyökök képződését, ami átmeneti oxidatív stresszt okozhat az izmokban. A fizikai aktivitás során keletkező szabad gyökök azonban szabályozzák a szövetek növekedését és serkentik az antioxidánsok termelését.

Az enyhe oxidatív stressz is megvédheti a szervezetet a fertőzésektől és betegségektől. Egy tanulmányban a tudósok azt találták, hogy az oxidatív stressz korlátozta a melanoma rákos sejtek terjedését egerekben.

Hosszú távon azonban károsítja a szervezet sejtjeit, fehérjéit és DNS-ét. Ez hozzájárulhat az öregedéshez, és fontos szerepet játszhat számos állapot kialakulásában.

Az alábbiakban néhány ilyen feltételt tárgyalunk:

Krónikus gyulladás

Az oxidatív stressz krónikus gyulladást okozhat.

A fertőzések és sérülések kiváltják a szervezet immunválaszát. A makrofágoknak nevezett immunsejtek szabad gyököket termelnek, miközben küzdenek a behatoló baktériumok ellen. Ezek  károsíthatják az egészséges sejteket, ami gyulladáshoz vezethet.

Normál körülmények között a gyulladás megszűnik, miután az immunrendszer megszünteti a fertőzést vagy helyreállítja a sérült szövetet.

Az oxidatív stressz azonban kiválthatja a gyulladásos választ is, ami viszont több szabad gyököt termel, ami további oxidatív stresszhez vezethet, ami egy ciklust hoz létre.

Az oxidatív stressz okozta krónikus gyulladás számos állapothoz vezethet, beleértve a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket és az ízületi gyulladást.

Neurodegeneratív betegségek

Hatásai számos neurodegeneratív állapot kialakulásához járulhatnak hozzá, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Az agy különösen érzékeny az oxidatív stresszre, mivel az agysejtek jelentős mennyiségű oxigént igényelnek. Egy áttekintés szerint az agy a teljes oxigénmennyiség 20 százalékát fogyasztja el, amelyre a szervezetnek szüksége van önellátáshoz.

Az agysejtek oxigént használnak fel intenzív metabolikus tevékenységek végzésére, amelyek szabad gyököket generálnak. Ezek támogatják az agysejtek növekedését, a neuroplaszticitást és a kognitív működést.

Az oxidatív stressz során a felesleges szabad gyökök károsíthatják az agysejteken belüli struktúrákat, és akár sejthalált is okozhatnak, ami növelheti a Parkinson-kór kockázatát.

Az esszenciális fehérjéket is megváltoztatja, például az amiloid-béta peptideket. Egy szisztematikus áttekintés szerint olyan módon módosíthatja ezeket a peptideket, amelyek hozzájárulnak az amiloid plakkok felhalmozódásához az agyban. Ez az Alzheimer-kór kulcsfontosságú markere.

Oxidatív stresszel kapcsolatos állapotok

Ha több szabad gyök van jelen, mint amennyit az antioxidánsok egyensúlyban tudnak tartani, a szabad gyökök elkezdhetik károsítani a zsírszövetet, a DNS-t és a fehérjéket a szervezetben. A fehérjék, a lipidek és a DNS testének nagy részét teszik ki, így a károsodás idővel számos betegséghez vezethet, mint például:

  • rák
  • Alzheimer kór
  • Parkinson kór
  • cukorbetegség
  • szív- és érrendszeri betegségek, például magas vérnyomás, érelmeszesedés és stroke
  • gyulladásos rendellenességek
  • krónikus fáradtság szindróma
  • asztma
  • férfi meddőség

Kockázati tényezők

Azok a tényezők, amelyek növelhetik egy személy hosszú távú oxidatív stresszének kockázatát, a következők:

  • elhízottság
  • magas zsír-, cukor- és feldolgozott élelmiszerek
  • sugárzásnak való kitettség
  • cigaretta vagy más dohánytermékek
  • alkoholfogyasztás
  • bizonyos gyógyszerek
  • környezeti behatások
  • peszticideknek vagy ipari vegyszereknek való kitettség

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

Megelőzés

Fontos megjegyezni, hogy a szervezetnek szüksége van szabad gyökökre és antioxidánsokra egyaránt. Ha bármelyikből túl sok vagy túl kevés van, az egészségügyi problémákhoz vezethet.

Azok az életmódbeli és étrendi intézkedések, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezet oxidatív stresszét:

  • kiegyensúlyozott, egészséges, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás
  • a feldolgozott élelmiszerek, különösen a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek bevitelének korlátozása
  • rendszeres testmozgás
  • a dohányzásról való leszokás
  • stressz csökkentése
  • a szennyezésnek és a kemény vegyszereknek való kitettség elkerülése vagy csökkentése

Az egészséges testsúly megőrzése segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt. Egy tanulmány szerint a felesleges zsírsejtek gyulladásos anyagokat termelnek, amelyek fokozott gyulladásos aktivitást és szabadgyök-termelést váltanak ki az immunsejtekben.

További példák az étrendi antioxidáns forrásokra:

+2: fucoxanthin: hínárfélékben és algákban megtalálható erőteljes antioxidáns. Étrendkiegészítő formájában vihetjük be a kellő mennyiséget. Az oxidatív stresszt, a rák kockázatát és az elhízást is csökkenti. Astaxanthin: lazacban található, az egyik legerősebb természetes antioxidáns. Védi a bőrt, a szemet, a májat, a szívet.

Egyéb módokon is megelőzhető vagy csökkenthetők a szabad gyökök. Íme néhány életmód-választás, amelyek kitűnőek oxidatív stressz ellen:

  • Rendszeres, mérsékelt testmozgás. Ez magasabb természetes antioxidánsszinttel és a károsodások csökkenésével jár együtt. A rendszeres testmozgás hosszabb élettartammal, kevesebb öregedési hatással, valamint a rák és a betegségek kockázatának csökkenésével jár.
  • Ne dohányozz. Kerüld el a passzív dohányzásnak való kitettséget is.
  • Legyél óvatos a vegyszerekkel. Ez magában foglalja a vegyszerekkel való érintkezést, a szükségtelen sugárterhelés elkerülését, valamint a vegyi expozíció egyéb forrásainak, például az élelmiszereken vagy a kertészkedésben használt peszticidek ismeretét.
  • Legyél környezettudatos. Az olyan környezetbarát kezdeményezések, mint a telekocsik, segítenek csökkenteni a szabad gyökök képződését nem csak számodra, de egész társadalmunkra nézve is.
  • Használj fényvédőt. A fényvédő krém megakadályozza, hogy az ultraibolya fény károsítsa a bőrt.
  • Mérsékeld az alkoholfogyasztást.
  • Aludj sokat. A bőséges alvás nagyon fontos az összes testrendszer egyensúlyának fenntartásához. Az alvás befolyásolja az agy működését, a hormontermelést, az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlyát, és sok más dolgot.
  • Kerüld a túlevést. Tanulmányok kimutatták, hogy a túlevés és az állandó evés gyakrabban tartja oxidatív stressz állapotában a szervezetet, mintha megfelelő időközönként étkeznénk, és kis vagy mérsékelt adagokat fogyasztanánk.

Összegzés

Az oxidatív stressz olyan állapot, amely akkor következik be, amikor a szervezet sejtjeiben túl sok szabad gyök van. A szervezet a normál anyagcsere-folyamatok során szabad gyököket termel.

Károsíthatja a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t, ami hozzájárulhat az öregedéshez. Számos egészségügyi állapot kialakulásában is szerepet játszhat, beleértve a cukorbetegséget, a rákot és a neurodegeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt.

A szervezet természetesen antioxidánsokat termel, hogy ellensúlyozza ezeket a szabad gyököket. Az ember étrendje szintén fontos antioxidánsforrás.

Bizonyos életmódbeli és étrendi változtatások segíthetnek a szabad gyökök csökkentésében. Ezek közé tartozhat az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás, valamint a kiegyensúlyozott, egészséges, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend.

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324863#effects

https://www.healthline.com/health/oxidative-stress

  • fucoxanthin

    Fucoxanthin + MCT kapszula

  • gránátalma kivonat

    Gránátalma kivonat kapszula

  • -20% superum c

    Superum C