A gazdag tápanyag tartalmú gránátalma a kínai és az ajurvédikus gyógyászat közkedvelt gyümölcse. Egészségre gyakorolt pozitív hatásait számos naprakész kutatás igazolja. A Gránátalma kivonat kapszula a növény széles spektrumú, standardizált kivonatát tartalmazza, mely nagy koncentrációban, könnyen hasznosuló formában biztosít a szervezet számára értékes polifenolokat. Olyan erős antioxidánsokból és természetes vegyületekből áll, amelyek védelmet nyújtanak a szervezet sejtjeit károsító szabadgyökök ellen. A magas hatóanyag-tartalmú készítmény vegán és természetes alapanyagokból készült.
Zsírégetéssel kombinált szinergia (Xanthigen-vizsgálat):
A fucoxanthin és gránátalma olaj kombinációja szignifikánsan csökkentette a testzsírt és javította a májműködést obez nőknél. 👉 Kutatás
A gránátalma jótékony egészségügyi hatása igen széleskörű. Gazdag forrása különféle vitaminoknak, ásványi anyagoknak és bioflavonoidoknak, amelyek segítenek a daganatos megbetegedések és szívbetegségek megelőzésében. Magas C- és K-vitamin tartalma támogatja az immunrendszer egészséges működését, az erős csontok és a megfelelő véralvadás fenntartását. A benne található antioxidánsok és bioaktív vegyületek egymást erősítve, szinergikusan fejti ki kedvező tulajdonságukat. A gyümölcs fontos alkotóeleme, a punicalagin, amelyet a Gránátalma kapszula kivonata is nagy koncentrációban tartalmaz, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Vizsgálatok eredményei alapján hatékony segítséget nyújt a vírus-és bakteriális fertőzések elkerülésében, a káros mikroorganizmusok elpusztításában.
A gránátalma hatóanyagai gátolják a gyulladásokért felelős enzimek termelődését, így alkalmazása a különböző bélproblémák, ízületi panaszok enyhítéséhez, valamint az immunrendszer ellenállóbbá tételéhez is hozzájárul. Fontos egészségvédő tulajdonságai között szerepel továbbá a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása. Lassíthatja a plakkok képződését az erekben, polifenoljai csökkentik az érelmeszesedés kockázatát. Szabályozza a koleszterinszintet, segít a normális vérnyomás és az egészséges érfalak fenntartásában. A gyümölcs magas rost, azonban alacsony kalóriatartalmú magjai fokozzák a méregtelenítés és súlyvesztés folyamatát. Emésztés és anyagcsere serkentő hatásának köszönhetően fogyókúrák kiegészítőjeként is alkalmazható. A Gránátalma kapszula prémium minőségű kivonatának köszönhetően a gyümölcs jótékony hatásait egyszerű, gyors és kényelmes módon biztosítja a szervezet számára.
A gránátalma kivonatban található punikalaginokról kimutatták, hogy elősegítik a kollagéntermelést és javítják a bőr rugalmasságát. A kollagén egy fehérje, amely szerkezetet és rugalmasságot biztosít a bőrnek, és termelése az életkor előrehaladtával csökken. A kutatások szerint elősegítheti a bőrsejtek megújulását, támogathatja a sebgyógyulást, a szövetjavítást, és lassíthatja a bőr kollagénjének lebomlását.
A gránátalma (punica granatum) számos egészségügyi előnnyel rendelkezhet, hiszen rengeteg hatóanyagot tartalmaz, amelyek különféle pozitív hatással lehetnek a szervezetre. A fő összetevői között vannak a polifenolok(1), amelyek közül a flavonoidok, az antociánok és a tanninok a kiemelkedőek(2). Ezek mindegyike erős antioxidáns(3), amelyek segíthetnek a szervezetben lévő szabad gyökök semlegesítésében, valamint a sejtek védelmében. Emellett kiváló megoldást nyújthatnak az oxidatív stresszel szemben, aminek köszönhetően az öregedés jelei is később kezdenek el látszódni. A gránátalma hatása egészségünkre tehát megkérdőjelezhetetlen.
A hatóanyagok között olyan vitaminokat találhatunk meg, mint az E-vitamin(4), amely szintén erős antioxidáns hatással rendelkezhet. Ott van még a C-vitamin(5), amely az immunrendszer erősítésében játszhat szerepet, de segítheti a gyors sebgyógyulást, valamint a kollagén képződést. Emellett a gránátalma tartalmaz még káliumot, ami fontos elektrolit a szervezet számára, hozzájárulhat az ideg- és izomműködéshez(6), illetve a vérnyomás szabályozásához.
Nem utolsó sorban hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez(14), hiszen antioxidáns tulajdonságai segíthetik a szervezet védekező képességét. Egyes kutatások szerint pedig képes lehet megölni és gátolni bizonyos baktériumokat és vírusok növekedését, ezáltal segíthet fenntartani az egészséges immunrendszert.
A B-vitaminok(7) kapcsán tartalmaz B1-vitamint (tiamint), B2-vitamint (riboflavint) és B6-vitamint (piridoxint), amelyeknek fontos szerepük lehet az anyagcsere folyamatokban, segíthetik a zsírégetés folyamatát, így megkezdődhet a fogyás hasról is. A B-vitaminoknak nagy jelentősége lehet még az idegrendszer működésében is, így a gránátalma hatása erre a területre is kiterjedhet.
A gyümölcs tovább olyan fitokémiai vegyületeket tartalmaz, mint a punicalagin(8), minek számos egészségügyi előnye lehet, mint például a gyulladáscsökkentő(9) hatás. Olyan gyulladásos megbetegedések esetén lehet hasznos, mint a reumás ízületi gyulladás(10), vagy éppen a krónikus gyulladásos bélbetegségek.
Az erős antioxidánsnak szerepe lehet az öregedés jeleinek lassításában is, de számos tanulmány szerint hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához(11).
A punicalagin rákellenes tulajdonságokkal(11) rendelkezhet, hiszen több kutatás utal arra, hogy a gránátalma és annak kivonatai, beleértve a punicalagint, gátolhatják a rákos sejtek növekedését és szaporodását. Főleg prosztatarák és mellrák elleni védelem kapcsán mutatnak ígéretes eredményeket.
A gyümölcs hatékonyan csökkentheti a vérnyomást(12), a koleszterinszintet(13). Ezen hatások révén sokkal kisebb az esetleges szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben az emberi koleszterinszint a megfelelő tartományban van, a szervezetünk fellélegezhet, a szívnek sokkal kisebb munkára van szüksége ahhoz, hogy egészségesen tartson bennünket.
A gránátalma jelentős mennyiségű folsavat (B9-vitamin) tartalmaz(15), amely fontos szerepet játszhat a DNS szintézisében, illetve a sejtosztódásban. Emellett olyan ásványi anyagokban gazdag(16), mint a magnézium, a vas, amik fontosak az egészséges csontok, izmok és a vörösvérsejtek számára.
A folsav tartalmának köszönhetően(15) a gránátalma elengedhetetlen a DNS és az RNS szintézishez, ami fontos a már említett sejtosztódás és a genetikai információk átadása szempontjából. a megfelelő folsav bevitel hozzájárulhat az egészséges sejtek kialakulásához és működéséhez(17). A terhesség alatt pedig különösen fontos ásványi anyag, hiszen hozzájárul a magzati idegrendszer kialakulásához, valamint a gerincvelő záródás megelőzéséhez(18). A terhes nőknek javasolt folsav kiegészítőt szedni az egészséges magzat fejlődés támogatása érdekében.
A folsav emellett segíthet csökkenteni a homocisztein nevű vegyület szintjét a vérben(19). A magas szint ugyanis növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így a folsav segíthet a szív- és érrendszeri egészség javításában. Emellett támogathatja a normál immunrendszer működését(20), kiváló megoldás a fertőzések elleni védekezésben és az immunrendszer erősítésében.
Nem utolsó sorban néhány tanulmány azt sugallja, hogy a folsav szerepet játszik a depresszió kezelésében és a mentális egészség javításában(21). Az alacsony folsav szint hangulat zavarokkal járhat.
- https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/938475/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464609000358
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605001780
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813023/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-008-0095-5
- https://phyto.revuesonline.com/articles/lvphyto/abs/2018/03/lvphyto_2018_sprphyto001043/lvphyto_2018_sprphyto001043.html
- https://www.mdpi.com/2227-9717/10/2/208
- https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf052005r
- https://www.mdpi.com/2076-3921/11/1/29
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8126973/
- https://www.mdpi.com/2304-8158/10/9/2219
- https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpd/2017/00000023/00000007/art00008
- https://europepmc.org/article/med/24364088
- https://www.mdpi.com/2072-6643/13/7/2150
- https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/act.2006.12.121
- https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-95162012000300009&script=sci_arttext&tlng=en
- https://www.mdpi.com/1420-3049/26/12/3731
- https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/71/5/1295S/4729437
- https://www.bmj.com/content/333/7578/1114.short
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-16073-9_6
- https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269881105048899
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0108532
- https://giirj.com/index.php/giirj/article/view/3279
- Aslam MN, Lansky EP, Varani J. Pomegranate as a cosmeceutical source: pomegranate fractions promote proliferation and procollagen synthesis and inhibit matrix metalloproteinase-1 production in human skin cells. J Ethnopharmacol. 2006;103(3):311–8.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009279713001580
Anna –
Magas antioxidáns tartalma miatt kezdtem el szedni az Astaxanthinnal együtt. 2 hét után érezhető volt a hatása, a bőröm azóta sokkal szebb és egészségesebb.