• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

gránátalma hatása

A gránátalma hatása egészségünkre – 12 lenyűgöző előny

A gránátalma hatása egészségünkre – 12 lenyűgöző előny

A gránátalma hatása egészségünkre – 12 lenyűgöző előny 1024 709 SuperGreens®

A gránátalma a Föld legegészségesebb gyümölcsei közé tartozik. Számos hasznos növényi vegyületet tartalmaz, melyek sok más élelmiszerben nem találhatók meg. Így nem csoda, hogy a szuperélelmiszerek között kap helyet.

Tanulmányok kimutatták, hogy számos jótékony hatással lehet a szervezetre, esetleg csökkenthetik is a különböző betegségek kockázatát.

Íme a gránátalma 12 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye!

1. A gránátalma tele van fontos tápanyagokkal

A gránátalma vagy Punica granatum egy cserje, amely piros gyümölcsöt terem.

A bogyónak minősülő gránátalma gyümölcse körülbelül 5–12 cm átmérőjű. Piros, kerek, és úgy néz ki, mint egy piros alma virág alakú szárral.

A gránátalma héja vastag és ehetetlen, de több száz ehető mag található benne. Minden magot vörös, lédús és édes magtakaró vesz körül, amelyet arilként ismerünk.

A magvak és a magok a gyümölcs ehető részei – nyersen vagy gránátalma lévé feldolgozva fogyasztják, de a héját eldobják. A gránátalma magja mérgező? A gránátalma magja ehető-e? A válasz egyszerű: természetesen ehető, és nem mérgező.

A gránátalma lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik, így nem csoda, hogy a gránátalma fogyasztása mindenki számára ajánlott – egy csésze mag (174 gramm) tartalmaz:

  • Rost:7 gramm
  • Fehérje:3 gramm
  • C-vitamin:az RDI 30%-a
  • K-vitamin:az RDI 36%-a
  • Folsav:az RDI 16%-a
  • Kálium:az RDI 12%-a

A gránátalma káros hatása: a gránátalmafélék édesek, egy csésze 24 gramm cukrot és 144 kalóriát tartalmaz.

A gránátalma azonban valóban gazdag olyan növényi vegyületekben, amelyek közül néhánynak erős gyógyhatása van.

ÖSSZEGZÉS

A gránátalma olyan gyümölcs, amely több száz ehető magot tartalmaz, amelyet arilnak neveznek. Rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív növényi vegyületekben gazdagok, de némi cukrot is tartalmaznak.

2. Polifenol antioxidánsokkal rendelkezik

A gránátalma két egyedülálló anyagot tartalmaz, amelyek a legtöbb egészségügyi előnyért felelősek. Ezek az úgynevezett polifenol antioxidánsok, az ellagsav és a punikalagin.

Punikalagin

A punikalaginok rendkívül erős antioxidánsok, amelyek a gránátalma levében és héjában találhatók.

Olyan erős, hogy háromszor akkora antioxidáns hatással rendelkezik, mint a vörösbor és a zöld tea.

A gránátalma kivonat és por jellemzően a héjából készül, magas antioxidáns és punikalagin tartalma miatt.

Ellagsav

Az ellagsav színe sárgás, íztelen és szagtalan. Erős kazein kináz gátló, vagyis hatékony antioxidáns és antimutagén. Gátolhatja a rákos sejtek növekedését, a mellrák elleni hasznosíthatóságát ma is kutatják.

ÖSSZEGZÉS

A gránátalma punikalagint és ellagsavat tartalmaz, amely egyedülálló anyagok felelősek az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásokért.

3. A gránátalma hatása: gyulladáscsökkentés

A krónikus gyulladás számos súlyos betegség egyik vezető oka.

Ide tartozik a szívbetegség, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és még az elhízás is.

A gránátalma erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket nagyrészt a punikalaginok antioxidáns tulajdonságai közvetítenek.

Kémcsöves vizsgálatok kimutatták: csökkenthetik a gyulladásos aktivitást az emésztőrendszerben, valamint a mellrákban és a vastagbélrákos sejtekben.

A gránátalma hatása a májra: gyulladáscsökkentő hatása a májra is kiterjed.

Egy 12 hetes, cukorbetegeknél végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 1,1 csésze (250 ml) gránátalma-lé 32%-kal, illetve 30%-kal csökkentette a CRP és az interleukin-6 gyulladásos markereit.

Ha hatékony gyulladáscsökkentő szert keresel, és a természet patikájához fordulnál, a gránátalma kiváló kiegészítője lehet étrendednek.

ÖSSZEGZÉS

A gránátalma lében lévő punikalaginokról kimutatták: csökkentik a gyulladást, ami számos súlyos betegség egyik vezető kiváltó oka, köztük a rák és a cukorbetegség.

4. Segíthet a prosztatarák elleni küzdelemben

A prosztatarák gyakori ráktípus a férfiaknál.

Laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy lelassíthatja a rákos sejtek szaporodását, sőt, apoptózist vagy sejthalált indukálhat a rákos sejtekben.

A prosztata-specifikus antigén (PSA) a prosztatarák vérmarkere.

Azok a férfiak, akiknek a PSA-szintje rövid időn belül megduplázódik, nagyobb a prosztatarák okozta halálozás kockázata.

Érdekes módon egy humán vizsgálat kimutatta: napi 8 uncia (237 ml) gránátalma levének elfogyasztása 15 hónapról 54 hónapra növelte a PSA megduplázódási idejét – ez óriási növekedés.

Egy másik tanulmány hasonló javulást mutatott ki a POMx nevű gránátalma kivonat használatával.

ÖSSZEGZÉS

Az előzetes bizonyítékok mutatják: hasznos lehet prosztatarákos férfiaknál, potenciálisan gátolja a rák növekedését és csökkenti a halálozás kockázatát.

5. A gránátalma hatékony lehet mellrák ellen is

Az emlőrák az egyik leggyakoribb rákfajta a nők körében.

A gránátalma gátolhatja az emlőráksejtek szaporodását – akár el is pusztíthatja őket.

A bizonyítékok azonban jelenleg laboratóriumi vizsgálatokra korlátozódnak. További kutatásokra van szükség, mielőtt bármilyen állítást lehetne megfogalmazni.

ÖSSZEGZÉS

Laboratóriumi vizsgálatok sugallják, hogy segíthet a mellrákos sejtek leküzdésében, de humán vizsgálatokra van szükség.

6. A gránátalma csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás (hipertónia) a szívrohamok és a stroke egyik vezető kiváltó oka.

Egy tanulmányban a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomása jelentősen csökkent, miután két hétig naponta 150 ml gránátalmalevet fogyasztottak.

Más tanulmányok hasonló hatásokat találtak, különösen a szisztolés vérnyomás esetében.

ÖSSZEGZÉS

Rendszeres fogyasztása már két hét alatt csökkentheti a vérnyomást.

7. Segíthet az ízületi gyulladás és az ízületi fájdalmak leküzdésében

Az ízületi gyulladás gyakori probléma a nyugati országokban.

Tekintettel arra, hogy a gránátalmában lévő növényi vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, logikus, hogy segíthetnek az ízületi gyulladás kezelésében.

Érdekes módon a laboratóriumi vizsgálatok sugallják, hogy a gránátalma blokkolhatja azokat az enzimeket, amelyekről ismert, hogy károsítják az ízületeket osteoarthritisben szenvedő betegeknél.

Erről a kivonatról kimutatták, hogy enyhíti az ízületi gyulladást egerekben, de az emberi alapú kutatásokból származó bizonyítékok egyelőre nagyon korlátozottak.

ÖSSZEGZÉS

Állatokon és izolált sejtekkel végzett vizsgálatok mutatják, hogy a gránátalma kivonat jótékony hatású lehet az ízületi gyulladás számos formája ellen, de emberi kutatásra van szükség.

8. A gránátalmalé csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A szívbetegség jelenleg a világ leggyakoribb oka a korai halálozásnak. Bonyolult betegségről van szó, amelyet számos különböző tényező okoz.

Az ellagsav, a gránátalma fő zsírsavja, segíthet megvédeni a szívbetegség folyamatának számos lépését.

Egy 4 hetes, 51 magas trigliceridszintű emberen végzett vizsgálat kimutatta: napi 800 mg gránátalmamagolaj jelentősen csökkentette a trigliceridszintet és javította a triglicerid-HDL arányt.

Egy másik tanulmány a gránátalmalé hatásait vizsgálta 2-es típusú cukorbetegségben és magas koleszterinszintben szenvedőknél. Megfigyelték a „rossz” LDL-koleszterin jelentős csökkenését, valamint egyéb javulásokat.

A gránátalma levéről állat- és emberkísérletekben is kimutatták: megvédi az LDL-koleszterin részecskéket az oxidációtól, ami az egyik kulcsfontosságú lépés a szívbetegségek felé vezető úton.

Végül egy kutatási elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a gránátalma leve csökkenti a magas vérnyomást, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

És, hogy mennyit lehet inni a gránátalmaléből? Nos, amennyi jólesik. Néhányan egy havi adagot 2000 ml-re becsülnek.

Melyik a legjobb gránátalmalé? Az, amely természetes forrásból, minél kevesebb hozzáadott anyag nélkül készül (akár otthonunkban!)

ÖSSZEGZÉS

Számos humán tanulmány kimutatta, hogy a gránátalma jótékony hatással lehet a szívbetegségekre. Javítja a koleszterinprofilt és megvédi az LDL-koleszterint az oxidatív károsodástól.

9. A gránátalmalé segíthet a merevedési zavarok kezelésében

Az oxidatív károsodás károsíthatja a véráramlást a test minden területén, beleértve az erekciós szövetet is.

A gránátalma levéről kimutatták: hogy elősegíti a véráramlást és a nyulak merevedési reakcióját.

Egy 53, merevedési zavarban szenvedő férfi részvételével végzett vizsgálatban a gránátalma jótékony hatást mutatott, de statisztikailag nem volt szignifikáns.

ÖSSZEGZÉS

A gránátalma levét összefüggésbe hozták az erekciós zavar tüneteinek csökkenésével, de további kutatásokra van szükség.

10. Segíthet a bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében

A gránátalma növényi vegyületei segítségével segíthet a káros mikroorganizmusok elleni küzdelemben.

Az antibakteriális és gombaellenes hatás védelmet nyújthat a fertőzések és a szájüreg gyulladásai ellen is. Ez magában foglalja az olyan állapotokat, mint a fogínygyulladás, a parodontitis és a fogsor-sztomatitis.

ÖSSZEGZÉS

A gránátalma antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hasznosak lehetnek a gyakori fogínybetegségek és gombás fertőzések ellen.

11. A gránátalma javíthatja a memóriát

Van néhány bizonyíték arra, hogy a gránátalma javítja a memóriát is.

Egy sebészeti betegeken végzett vizsgálat azt találta, hogy 2 gramm gránátalma kivonat megakadályozta a memóriazavart a műtét után.

Egy másik tanulmány, amelyben 28 memóriapanaszokkal küzdő idős felnőtt vett részt, azt találta, hogy napi 8 uncia (237 ml) gránátalmalé jelentősen javította a verbális és vizuális memória markereit.

Egereken végzett vizsgálatok arra is utalnak, hogy a gránátalma segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.

ÖSSZEGZÉS

Egyes bizonyítékok mutatják: a gránátalma javíthatja az idősek memóriáját. Ezenkívül egereken végzett vizsgálatok sugallják, hogy védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen.

12. Javíthatja az edzés hatékonyságát

A gránátalma gazdag étrendi nitrátokban, amelyekről kimutatták: javítják az edzés alatt nyújtott teljesítményt.

Egy 19 futópadon futó sportolón végzett tanulmány kimutatta: egy gramm gránátalma kivonat 30 perccel edzés előtt jelentősen javította a véráramlást, késleltette a fáradtság kialakulását és növelte az edzés hatékonyságát.

További vizsgálatokra van szükség, de úgy tűnik, hogy a gránátalma – akárcsak a cékla – jótékony hatással lehet a fizikai teljesítményre.

ÖSSZEGZÉS

Gazdag nitrátforrásként a gránátalma javíthatja az edzési teljesítményt a véráramlás fokozásával.

Összefoglalva

A gránátalma az egyik legegészségesebb élelmiszer a bolygón, tele van tápanyagokkal és hasznos növényi vegyületekkel. A gránátalma hatása sokrétű, kompletten támogatja egészségünket.

Fogyasztása széleskörű előnyökkel jár, és segíthet csökkenteni a különféle súlyos betegségek, köztük a szívbetegségek, a rák, az ízületi gyulladás és más gyulladásos állapotok kockázatát.

Mi több, javíthatja a memóriát és az edzésteljesítményt is.

A gránátalma segíti, védi a szervezet folyamatait, ezért mindenki számára ajánlott fogyasztása, hiszen pozitív hatásai végeláthatatlanok.

Ha szeretnéd kihasználni a gránátalma által kínált számos egészségügyi előnyt, fogyaszd nyersen, vagy igyál gránátalma lét. Sőt, a gránátalma tea hatása is remek. Továbbá az étrendkiegészítők is segíthetnek bevinni a megfelelő mennyiséget.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate

  • gránátalma kivonat

    Gránátalma kivonat kapszula