• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

A zsírégetés és a fogyás között érdemes különbséget tenni.

Zsírégetés – Új év, újból egy új kezdet

Zsírégetés – Új év, újból egy új kezdet

Zsírégetés – Új év, újból egy új kezdet 1000 517 SuperGreens®

Az év vége felé közeledve mindenki, ha önkéntelenül is de számot vet az elért eredményekkel. A tavaly ilyen tájban kitűzött célok közül mennyi sikerült és mennyi nem. A fogyás az egyik ha nem a leggyakoribb célkitűzés, hiszen a vonzó alak a szép külső elidegeníthetetlen része. A szép külső pedig az egyik leghatásosabb eszköz olyan magasztosabb célok elérésére mint megtalálni és megtartani életünk párját; gondolják sokan. Hogy ez valóban így működik-e, abba inkább nem mennénk bele, viszont a fogyás és a zsírégetés kapcsán adhatunk pár tippet, amik hasznosak lehetnek.

Bár a zsírégetés és a fogyás majdnem egymás szinonimái, a két fogalom mégsem ugyanaz. A fogyás a testtömeg csökkenése ami többféleképpen is lehetséges. Lehet pl. a testben található folyadék mennyiségének a csökkenése ami természetesen a mérlegen is meg fog látszani. Egyes diéták okozhatnak ilyesmit azonban ez értelemszerűen nem egy hosszútávon fenntartható és egészséges állapot. Előfordulhat az is – és ez szintén gyakori – hogy a fogyás az izomtömegünk csökkenése által következik be. Valóban vékonyabbak leszünk, a mérleg is kevesebbet fog mutatni, de ez sem az az ideális fogyás amiért nekivágunk egy-egy edzésnek vagy diétának. Sőt, az izomtömeg eltűnésével csak romlik a helyzet.

Amikor hétköznapi értelemben fogyásról beszélünk akkor valójában a testzsírszázalékunk csökkentésére gondolunk, még ha nem is tudatosul bennünk. A zsír eltüntetése azonban nem mehet az izomtömeg rovására, hiszen végső soron éppen az izmok azok amiket ki szeretnénk emelni, láthatóvá tenni. Következésképpen olyan diétára és edzésre van szükség, ami megóvja és fejleszti az izomtömeget, de megszabadít a szervezetben felhalmozott zsírtól.

A zsírégetés egy igen népszerű és vitatott téma amely kapcsán fontos tisztázni néhány alapvető kérdést.

Ahhoz, hogy a szervezet zsírt égessen, mozgásra tehát izomra lesz szüksége. Minél nagyobb az izomtömegünk annál több zsírt leszünk képesek elégetni, mint ahogyan egy nagyobb motor is több üzemanyagot fog fogyasztani. Így tehát nem érhet meglepetésként minket, hogy bizony az edzés, a rendszeres testmozgás elengedhetetlen összetevője lesz a folyamatnak.

A másik fontos elem, szintén nem meglepő módon a diéta lesz. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a koplalás segít a fogyásban. A koplalás valóban segít, azonban nem a zsírégetésben hanem az izomtömeg leépítésében. Ha pedig kevesebb rajtunk az izom, úgy az edzések se lesznek olyan hatékonyak hiszen a kevés izom kevés zsírt fog elégetni. Ezen kívül ha elkezdünk koplalni, a szervezet automatikusan elkezd minden bevitt táplálékot rögtön elraktározni, tehát megint csak lábon lőjük magunkat. A jó zsírégető diéta ennek okán szem előtt tartja az izomtömeg megtartását és fejlesztését, illetve ezek mellett a szénhidrátok, zsírok bevitelét minimalizálja.

A fogyáshoz tehát két alapvetően két dolog szükséges, jó diéta ami hozzájárul az izomzat fejlődéséhez illetve rendszeres edzés, hogy az izmok égessék a zsírt.

Csak van egy kis bökkenő…

Világos, hogy az izmoknak valamiféle üzemanyagra van szükségük ahhoz, hogy erőt tudjanak kifejteni, ahogy az is, hogy a zsír az pont ilyen üzemanyag. A gond az, hogy nem csak a zsír alkalmas erre.

A mai autók motorjai egy féle üzemanyagra vannak tervezve, mással nem is érdemes nagyon próbálkozni. Egyes legendák szerint viszont a régi szovjet traktorok vodkával is működtek. Kérdéses, hogy ez mennyiben igaz, ami viszont biztos, hogy az izmok többféle üzemanyagból is képesek energiát előállítani. Amellett, hogy ez rendkívül hatékonnyá tesz minket a túlélésben, a fogyás során éppen hátráltat. A szervezet ugyanis a zsírt egyfajta vésztartalékként kezeli. A zsírban raktározza el a felesleges kalóriákat ínségesebb időkre. Az izmok pedig ameddig csak lehet nem fognak hozzányúlni a vésztartalékokhoz. Ha belegondolunk, egyikünk sem szeret a félretett pénzéhez hozzányúlni, lehetőség szerint mindent a befolyó összegből próbálunk fedezni. A szervezet is hasonlóképpen gondolkodik. Az izmok elsőként a rendelkezésre álló szénhidrátokat fogják elégetni, pl. azt amit ebédeltünk. Ennek hiányában az izmokból próbál majd szénhidrátokhoz jutni. Ha ez sem sikerül csak akkor kezdi el a felhalmozott zsírt égetni.

Diéta

Ennek tudatában tehát a zsírégető diétának kevés szénhidrátot, de sok fehérjét kell tartalmaznia, hogy megóvja az izmokat és egyidejűleg rákényszerítse a szervezetet a felhalmozott zsír használatára.

Érdemes kicsit feltornászni a fehérjebevitelt, sovány húsok – pl. csirkemell – tojás és tejtermékek által. A fehérjék amellett, hogy az izmok alapanyagai segítenek a teltségérzet kialakításában, csökkentve ez által az étvágyat. Ha csökken az étvágyunk, úgy kevesebb eséllyel fogunk nassolni is.

Ha már teltségérzet, akkor nem lehet szó nélkül elmenni a rostok mellett. A rostok amellett, hogy gondoskodnak a megfelelő emésztésről, ugyanúgy fontos szerepet játszanak a teltségérzet kialakításában és az éhségérzet csökkentésében. Rostok leginkább gyümölcsökben, zöldségekben illetve teljes kiőrlésű gabonákban találhatók. Ugyan a gyümölcsök rendkívül egészségesek, mégis a cukortartalmuk miatt érdemes óvatosan bánni velük, hiszen a szénhidrátbevitel az, amit csökkenteni szeretnénk.

A süteményeket, cukros üdítőket kerülni kell, főleg este 6 óra után, ugyanis a szervezet a bennük található szénhidrátokat el fogja raktározni zsír formájában.

A megfelelő étrend mellett a megfelelő mennyiségű alvás is fontos, hiszen ennek hiányában olyan hormonális problémák léphetnek fel, amik hozzájárulnak az elhízáshoz.

Edzés

Edzés tekintetében több lehetőség közül is van módunk válogatni. Újabban fitnesz és testépítő körökben népszerű az ún. HIIT (High Intensity Interval Training) vagy magas intenzitású intervallum edzés. Ennek lényege, hogy felváltva végzünk nagy erőbedobást igénylő intenzív gyakorlatokat illetve pihentetőbb, lazább periódusokat. Nagy előnye a hagyományos kardióval szemben, hogy amellett, hogy rövid, az edzés után is viszonylag magasan tartja a kalóriaégetés szintjét.

Mindemellett nem szabad elhanyagolni az izomtömeget fejlesztő, súlyzós edzéseket sem. A nagyobb izomtömeg jobban fogja égetni a zsírt és hozzájárul az elérni kívánt alakhoz, így bár ha van is különbség a specifikus edzésformák között, végső soron mégsem érdemes túlzottan szétválasztani őket, ha fogyásról van szó.

Csodaszerek

Mivel a szépség az egyik leginkább áhított emberi tulajdonság, így nincs hiány olyan módszerekből, termékekből sem amik ennek elérésével kecsegtetnek. Rengeteg hirdetésbe lehet belefutni, amik 1 hét alatt ígérnek bámulatos eredményeket. Mindamellett, hogy ez teljesen irreális, még veszélyes is, hiszen a túlzottan gyors fogyás is káros a szervezet egészségére nézve. A legtöbb ilyen csodaszer esetében mégsem kell félnünk, hiszen majdnem biztosra vehető, hogy nem működnek.

Mindazonáltal vannak olyan gyümölcsök és növényi anyagok, melyek segíthetnek a zsírégetésben. Ilyenek pl. a gránátalma vagy a fucoxanthin. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek nem csodaszerek, pusztán hasznosak lehetnek a kívánt alak elérésében. Az egészséges étrendet, a kedvenc sütinkről való lemondást vagy az izzasztó edzéseket nem lehet és nem is szabad velük megspórolni, hiszen ezek nélkül nem fog menni a fogyás.

Mitől lesz tehát hatékony a zsírégetés?

Nagyon leegyszerűsítve attól, hogy az elégetett kalória több mint a bevitt kalória mennyisége. Ennek azonban úgy kell történnie, hogy az izomzat fejlődjön és a szervezet rá legyen kényszerítve, hogy hozzányúljon a vésztartalékokhoz.

 

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/best-ways-to-burn-fat#TOC_TITLE_HDR_8

https://www.sportsperformancebulletin.com/training/fat-burning-using-body-fat-instead-of-carbohydrates-as-fuel

https://www.forbes.com/health/body/how-to-reduce-body-fat/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508