• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Fogyás hasról

Fogyás hasról – Hogyan lehetséges?

Fogyás hasról – Hogyan lehetséges?

Fogyás hasról – Hogyan lehetséges? 1000 667 SuperGreens®

Sajnos rögtön az elején le kell lőjük a poént, ugyanis sehogyan. Elkeseredni azonban nem kell, hiszen az áhított alak elérhető, csupán nem egészen úgy ahogy sokan gondolják. A fogyás hasról önmagában lehetetlen. Ugyanúgy ahogy a fogyás combról, vagy bármely egyéb testrészünkről. Nem lehet pusztán egy adott célterületről eltávolítani a zsírt oly módon, hogy a többi érintetlen maradjon. A fogyás amennyiben sikeres, úgy egyszerre történik az egész testen.

Első hallásra sokan elcsüggednek ezen, mert úgy érzik, hogy a hasuk a leginkább problémás terület. Jobban végiggondolva azonban rá kell jönnünk, hogy egyenletesen fogyni hosszabb távon kifizetődőbb, hiszen így a test fokozatosan éri el az ideális arányokat, ami a szép alak lényege. A beach body nem pusztán a lapos hasból áll, bár sok esetben valóban ez a legfeltűnőbb jellegzetessége.

A hasi fogyás gondolatát elengedve viszont érdemes megvizsgálni a saját életvitelünket, hogy kiderüljön miért nem akar eltűnni rólunk a felesleg.

Túl kevés mozgás?

A mozgásszegény életmód az egyik legkézenfekvőbb ok az elhízásra. A zsír eltűntetésére több féle mozgásforma is alkalmas, érdemes mindegyiket rendszeresen végezni.

Az aerobik és a kardio gyakorlatok kiváló zsírégetők, valamint az úgynevezett HIIT (high intensity interval training) edzésforma is rendkívül hatékonyan égeti a kalóriákat. Ez az edzés intenzív gyakorlatok és köztük lévő pihenőidők váltakozásából áll, melynek nagy előnye, hogy az edzés után is éget zsírt valamint viszonylag rövid, így mindenki idejébe belefér, nehezebb rá kifogást találni.

Egy másik fajta edzés a súlyok használatával történő gyakorlatok. A súlyemelés az izomépítés eszköze, azonban ha a fogyás célja a szép, esztétikus alak elérése, úgy nem igazán célszerű különválasztani a zsírégetést és az izomzat fejlesztését, hiszen mindkettőre szükség van. A súlyzós és kardio edzések megfelelő kombinációja nagyon hatásos zsírégető tud lenni, ezért mindenféleképpen érdemes egy számunkra megfelelő edzéstervet találni.

Túl sok kalória?

A másik leggyakoribb oka a zsírfeleslegnek a túlzott kalóriabevitel. Sokan gondolják ennek hallattán, hogy „De hát alig eszek valamit!”. Mennyiségre valóban lehet, hogy nem sok, azonban itt a minőség is számít. Ha az az esetenként kevés étel amit fogyasztunk, tele van zsírral vagy cukorral, úgy könnyen előfordulhat, hogy egy kis adaggal már bőven túlléptük a napi kalóriaszükségletünket. Ebben az esetben a test a felesleges kalóriákat zsírként fogja raktározni és így a hasi zsír is előbb-utóbb ki fog alakulni, vagy nem nagyon akar majd eltűnni.

Egy-egy kóla vagy bármilyen hasonló üdítő teljesen ártalmatlannak tűnhet, viszont tele van cukorral. Egy kávé ugyanúgy jóval kalóriadúsabb ha megcukrozzák. A gyümölcslevek se tűnnek különösen problémásnak elsőre. Annyi előnyük valóban van, hogy tartalmaznak vitaminokat, viszont ezek mellett viszonylag sok cukrot is, ami származhat magából a gyümölcsből is.

Az üdítők, gyümölcslevek mellett a különböző tészták, pékáruk, keksz stb. is sokat dobhat a latba, hiszen a bennük lévő sok szénhidrát végül zsírként fog majd eltárolódni.

Ugyanígy a sok feldolgozott étel, pl. gyorséttermi ételek, burger, stb. vagy a boltokban kapható előre csomagolt sütik, linzerek is sok cukrot és zsírt tartalmaznak, így ezek is kerülendők.

Nem arról van szó ugyanakkor, hogy a szénhidrátokat teljesen ki kellene iktatni az étrendünkből de mindenképpen oda kell rájuk figyelni. A teljes kiőrlésű gabonák, pl. a zab tartalmaznak szénhidrátot de a rosttartalmuk is magasabb ami miatt egészségesebb alternatívát jelentenek a szénhidrátbevitel tekintetében.

A zöldségek saláták, ha nem is olyan laktatóak, mindenképpen ajánlottak, hiszen tartalmazzák a szükséges vitaminokat és rostokat anélkül, hogy sok kalóriát vinnénk be általuk. Egyes gyümölcsök, pl. a gránátalma pedig segíthetnek növelni az edzés hatékonyságát és a zsírégetést.

A probiotikumok és a probiotikus ételek is segíthetnek a fogyásban. Kutatások szerint a Lactobacillus-ok csökkenthetik a szervezetben lévő zsír mennyiségét. A fucoxanthin  gátolhatja a zsír felhalmozódását, különösen a hasi területen és a májban. 

Tényleg az alak a fontos?

Aki arról olvas, hogy hogyan lehetne minél hatékonyabb a hasi fogyás, azt szinte az esetek 100%-ban az alakja miatt aggódik. Ez nem feltétlenül baj, ugyanakkor a hasi zsír leginkább nem emiatt probléma. A szépségideálok változnak, az ember biológiája nem annyira. Több ezer éve az volt a szépségideál, amit ma kórosan elhízottnak gondolunk (lásd Willendorfi vénusz). A nagy mennyiségű felgyülemlett zsír azonban akkor is és most is egészségtelen.

Az hogy a hason kialakulnak a zsírpárnák az annak a jele, hogy beljebb a szövetekben már nem fér el több zsír. Minden emberben, még a kockás hasúakban is található valamennyi zsír, hiszen a szervezetnek szüksége van rá. Ha viszont sokat kénytelen a testünk elraktározni, úgy előbb utóbb olyan helyekre is fog belőle rakni ahova egyáltalán nem való. Ilyen pl. a máj, amely elzsírosodása a zsírmáj, ami akár életveszélyes is lehet.

A máj mellett a túl sok zsír könnyen okozhat cukorbetegséget, vagy szív és érrendszeri problémákat, de még a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is növelheti.

2 tipp, hogy könnyebb legyen a fogyás hasról

Ne higgy a csodákban

Nincsenek csodaszerek amik egy-két hét alatt eltüntetik a hasról a zsírt. Újabban sok hirdetés már annyira túltolja a marketinget, hogy napokon belüli eredményeket ígérnek. Ez egyszerűen nem lehetséges, de még ha működne is, rendkívül veszélyes lenne. A gyors fogyás ugyanis máj és epeproblémákat is okozhat. Emellett ha valóban varázsütésre eltüntetnék a hasi zsírt, ott maradna a lógó bőr, hiszen a bőrnek nem volt ideje szépen fokozatosan felvenni az alatta található szövetek alakját. A rendszeres edzést és az egészséges étrendet nem lehet kivenni az egyenletből, minden ami ezek nélkül ígér fogyást az átverés.

Egyél lassan és ne nassolj

Ha lassabban eszel, rendesen megrágod az ételt, sokkal teltebbnek és jóllakottabbnak fogod majd érezni magad. Az egyik oka a túlzott kalóriabevitelnek, hogy addig eszel amíg nem érzed úgy hogy jól laktál. Amint bekerül az étel a gyomrodba, kell egy 15-20 perc mire az agyadig is eljut az info, és kezd kialakulni a jóllakottság érzése. Ha viszont úgy tömöd magadba az ételt, mintha nem lenne holnap, negyed óra alatt jó nagy adagot képes leszel befalni, és máris túllépted a szükséges kalóriamennyiséget. Ha viszont mértékkel és lassan eszel, sokkal könnyebben megelégszel majd kis adagokkal is.

Az éjjeli nassolást el kell felejteni. Éjjel a szervezet pihen, így ha ilyenkor viszel be kalóriát – ráadásul a chips, csoki, süti pont tele van kalóriával – az egész biztosan el fog majd raktározódni, hiszen nem mozogsz, nincs rá szükséged.

Plusz egy tipp: Észrevetted, hogy az éttermekben néha kisebb tányéron kapsz egyébként igen kicsinek mondható adagokat? A vendéglátósokat sem kell félteni, ha egy kis trükközésről van szó, miért nem tanulsz tőlük? Ha kisebb tányérról eszed az ételeket, át tudod verni magad, hiszen meglesz a nagy adag illúziója, ami ha csak tudat alatt is, de tovább növeli a jóllakottság érzését.

 

Forrás:

https://www.webmd.com/diet/features/the-truth-about-belly-fat

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24299712/