• A legjobb vitaminforrások a szuperélelmiszerek

superfood

10 superfood, amit érdemes beillesztened az étrendedbe!

10 superfood, amit érdemes beillesztened az étrendedbe!

10 superfood, amit érdemes beillesztened az étrendedbe! 1024 709 SuperGreens®

Superfood, vagyis szuperélelmiszer – biztosan hallottad már a kifejezést, de mégis mit jelent, és mik a legjobb superfood ételek? Cikkünkben 10 szuperélelmiszer és azok hatásai jelennek meg.

Mik a szuperélelmiszerek?

Általában azokat az élelmiszereket hívjuk így, amik különösen magas tápanyag- és vitamintartalommal rendelkeznek. A legtöbbje zöldség, gyümölcs vagy gyógynövény. A kimagasló tápértéktartalom mellett rendszerint valamely, az egészségre gyakorolt jótékony hatással is rendelkeznek.

A superfood lista

Az alábbiakban a szuperélelmiszerek listája kerül porondra. Lássuk a jelenlegi legnépszerűbb magyar superfood ételek listáját!

1. Maca gyökér

A maca olyan növény, amelyet Peru egyes populációi évezredek óta használnak élelmiszerként és gyógyszerként. Az elmúlt néhány évtizedben a maca népszerűsége világszerte nőtt, úgy mint bizonyos egészségügyi problémák természetes gyógymódja, beleértve a meddőséget és az alacsony szexuális vágyat.

A maca gyökér, a növény leggyakrabban használt része rostokat, aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

A lehetséges előnyei között a szexuális vágy és a férfiak termékenységének növelése, valamint a menopauza tüneteinek csökkentése állnak.

Javíthatja továbbá a hangulatot és az energiaszintet is, ezért nagyszerű kiegészítőnek tartják az edzéshez is.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a maca általában biztonságos, és használata nem jár káros mellékhatásokkal. Jelenleg nem ismert, hogy a maca fogyasztása biztonságos-e terhesség vagy szoptatás alatt, ezért azoknak, akik terhesek vagy szoptatnak, beszélniük kell orvosukkal az alkalmazása előtt.

2. Cékla

A cékla könnyen elkészíthető, fogyasztható nyersen, főzve vagy sütve, de akár étrend-kiegészítő formájában is bevihető.

Az alapvető tápanyagokban gazdag cékla kiváló rostforrás, továbbá gazdag a következőkben is: folsav (B9-vitamin), mangán, kálium, vas és C-vitamin.

Főbb előnyei a jobb véráramlás, az alacsonyabb vérnyomás és a fokozott edzésteljesítmény. Ezen előnyök közül sok a magas szervetlen nitráttartalomnak köszönhető.

A cékla számos alapvető vitamin és ásványi anyag kiváló forrása:

  • Folsav (B9-vitamin). A B-vitaminok egyike, a folát fontos a normál szövetnövekedéshez és a sejtműködéshez. Különösen szükséges terhes nők számára.
  • Mangán. Az esszenciális nyomelem, a mangán nagy mennyiségben megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, gyümölcsökben és zöldségekben.
  • Kálium. A káliumban gazdag étrend csökkentheti a vérnyomást és pozitív hatással lehet a szív egészségére.
  • Az esszenciális ásványi anyag, a vas számos fontos funkciót lát el a szervezetben. Szükséges az oxigén szállításához a vörösvértestekben.
  • C-vitamin.Ez a jól ismert vitamin egy antioxidáns, amely fontos az immunrendszer működéséhez és a bőr egészségéhez.

A céklát általában jól tolerálják – kivéve a vesekőre hajlamos embereket. Fontos, hogy a cékla fogyasztása a vizeletet rózsaszínűvé vagy pirossá változtathatja, ami ártalmatlan, de gyakran összekeverik a vérrel.

3. Ashwagandha

Az ashwagandha az Ayurveda egyik legfontosabb gyógynövénye, amely az alternatív gyógyászat hagyományos formája, és a természetes gyógyítás indiai elvein alapul.

Az emberek évezredek óta használják az ashwagandhát a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására.

Biológiailag aktív kémiai alkotóelemeinek köszönhetően gyulladásgátló, nyugtató, daganatellenes és görcsoldó hatásokkal bír.

Készíthetünk belőle teát, vagy koncentrált formában, étrend-kiegészítőként is szedhetjük.

Az Ashwagandha a legtöbb ember számára biztonságos, általában nem okoz mellékhatásokat.

4. Búzafű

A búzafű méregtelenítő tápanyagbomba!

Általában friss gyümölcsléként fogyasztják, de por formájában is kapható.

Az egészség szerelmesei régóta áradoztak ennek a növénynek a számtalan jótékony hatásáról, és ennek jó oka van.

A búzafű tele van tápanyagok kombinációjával, és ez rendkívül hasznossá teszi az egészség szempontjából. Számos terápiás előnnyel rendelkezik, és teljes értékű táplálékként ismert.

Kiterjedt vitamin- és tápanyag-kombinációja kivételes választássá teheti a búzafüvet a közérzet javítására. A búzafű antioxidánsokban gazdag, és antibakteriális, valamint gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A következőket tartalmazza:

  • vas
  • kalcium
  • enzimek
  • magnézium
  • fitonutriensek
  • 17 aminosav
  • A-, C-, E-, K- és B-vitamin komplex
  • klorofill
  • fehérjék

A búzafűben található tápanyagok segítenek a szervezetnek megszabadulni a szennyeződésektől és a raktározott méreganyagoktól. További előnyei: segíti az emésztést, fokozza az anyagcserét, csökkentheti a koleszterinszintet és erősíti az immunrendszert.

Továbbá:

  • Energiát adhat
  • Javíthatja a kognitív funkciókat
  • Segíthet cukorbetegség esetén
  • Segíthet ízületi gyulladás esetén

5. Leveles zöldek

A zöld leveles zöldségek kiváló tápanyagforrások, beleértve a folsavat, cinket, kalciumot, vasat, magnéziumot, C-vitamint és rostokat.

Ami szuperélelmiszerré teszi őket az az, hogy képesek csökkenteni a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Magas szinten tartalmaznak karotinoidokként ismert gyulladáscsökkentő vegyületeket is, amelyek védelmet nyújthatnak bizonyos ráktípusok ellen.

Néhány jól ismert leveles zöld:

  • Fodros kel
  • Kelkáposzta
  • Svájci mángold
  • Spenót

Egyes leveles zöldek keserű ízűek lehetnek, így nagyszerű opciók az étrend-kiegészítő porok (superfood por), melyeket smoothiekhoz, levesekhez, főzelékekhez adhatunk.

6. Piros gyümölcsök

A piros bogyó tele van vitaminokkal, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag.

A piros gyümölcsök erős antioxidáns képessége a szívbetegségek, a rák és más gyulladásos állapotok kockázatának csökkenésével jár.

A bogyók hatékonyak lehetnek különféle emésztési és immunrendszeri betegségek kezelésében is, ha a hagyományos orvosi terápiákkal együtt alkalmazzák.

A leggyakoribb bogyók közé tartoznak:

  • Málna
  • Eper
  • Áfonya
  • Szeder

Függetlenül attól, hogy a reggeli részeként, desszertként, salátaként vagy turmixként fogyasztjuk, a bogyók egészségügyi előnyei éppolyan sokoldalúak, mint a kulináris alkalmazásaik.

7. Zöld tea

Az eredetileg Kínából származó zöld tea enyhén koffeintartalmú ital, amely számos gyógyászati ​​tulajdonsággal rendelkezik.

A zöld tea gazdag antioxidánsokban és polifenol vegyületekben, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak. A zöld tea egyik legelterjedtebb antioxidánsa a katechin epigallocatechin-gallát vagy EGCG.

Valószínűleg az EGCG adja a zöld teának azt a látszólagos képességét, hogy megvédjen a krónikus betegségektől, köztük a szívbetegségektől, a cukorbetegségtől és a ráktól.

A kutatások azt is jelzik, hogy a zöld teában lévő katekin és koffein kombinációja hatékony eszköz lehet egyeseknél a fogyásban.

8. Tojás

A tojás történelmileg vitatott téma volt a táplálkozás világában magas koleszterintartalma miatt, de továbbra is az egyik legegészségesebb élelmiszer.

Az egész tojás számos tápanyagban gazdag, köztük B-vitaminban, kolinban, szelénben, A-vitaminban, vasban és foszforban.

Továbbá kiváló minőségű fehérjét is tartalmaz.

A tojás két erős antioxidánst, a zeaxantint és a luteint tartalmazza, amelyekről ismert, hogy védik a látást és a szem egészségét.

A tojásfogyasztással és a magas koleszterinszinttel kapcsolatos félelmek ellenére a kutatások azt mutatják, hogy heti 6-12 tojás elfogyasztása nem növeli mérhetően a szívbetegség vagy a cukorbetegség kockázatát.

Valójában a tojás fogyasztása növelheti néhány embernél a „jó” HDL-koleszterint, ami a szívbetegségek kockázatának kedvező csökkenéséhez vezethet. További kutatásra van szükség a határozott következtetés levonásához, mert ehhez egyelőre nincs elég információ.

9. Hüvelyesek

A hüvelyesek a növényi élelmiszerek egy osztálya, amelyek babból (benne a szója), lencséből, borsóból, földimogyoróból és lucernából állnak.

Azért érdemlik ki a szuperélelmiszer címkét, mert tele vannak tápanyagokkal, és szerepet játszanak a különféle betegségek megelőzésében és kezelésében.

A hüvelyesek B-vitaminok, különféle ásványi anyagok, fehérjék és rostok gazdag forrásai.

A kutatások szerint számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve a 2-es típusú cukorbetegség jobb kezelését, valamint csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A bab és hüvelyesek rendszeres fogyasztása elősegítheti az egészséges testsúly megtartását, mivel képesek javítani a teltségérzetet.

10. Dió és magvak

A diófélék és magvak rostokban, vegetáriánus fehérjékben és szív-egészséges zsírokban gazdagok.

Különféle gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületeket is tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak az oxidatív stressz ellen.

A kutatások azt mutatják, hogy a diófélék és magvak fogyasztása védő hatással lehet a szívbetegségekkel szemben.

A közönséges diófélék és magvak a következők:

  • Mandula, pekándió, pisztácia, dió, kesudió, brazil dió, makadámdió.
  • A földimogyoró – technikailag hüvelyes, de gyakran diónak tekintik.
  • Napraforgómag, tökmag, chia mag, lenmag, kendermag.

Érdekes módon annak ellenére, hogy a diófélék és a magvak kalóriadúsak, bizonyos típusú diófélék fogyáshoz kapcsolódnak, ha kiegyensúlyozott étrendbe illesztik őket.

Hogyan használjuk a szuperélelmiszereket?

A legtöbb superfood önmagában is fogyasztható akár nyersen is, lásd: piros gyümölcsök. Azonban fontos, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen, ezért ezeket az élelmiszereket igyekezzünk beilleszteni az egészséges étrendünkbe.

A leveles zöldekből többféle étel készíthető, például főzelék vagy leves, a maca és az ashwagandha teaként is fogyasztható, de a legegyszerűbb megoldás a koncentrált étrend-kiegészítő formátum. Ezek a szuper kiegészítők minden immunerősítő illetve további jótékony hatásokban gazdagok, azonban kizárólag csak ezek fogyasztása nem ér fel a teljes értékű táplálkozással.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root

https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot

https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/wheatgrass-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/true-superfoods

  • Bio Ashwagandha por

  • maca gyökér por

    Bio Maca gyökér por