• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

szilimarin

Szilimarin, nemcsak a máj védelmére

Szilimarin, nemcsak a máj védelmére

Szilimarin, nemcsak a máj védelmére 1024 683 SuperGreens®

A máriatövist régóta használják természetes gyógymódként a máj egészségének támogatására és javítására. Jótékony hatásait a benne található szilimarin nevű vegyületnek köszönheti, amely gyorsítja a máj regenerációját, meggátolja a májszövet hegesedését és alkalmas lehet a gyógyszerek májkárosító mellékhatásainak kivédésére.

Noha, elsősorban májvédő hatásairól ismert, a szilimarin farmakológiai tulajdonságai révén ígéretes szernek tűnik egy sor betegségi gyógyítására. Antioxidánsként növelheti más bevált kezelések eredményességét, sőt idegsejtvédő hatásairól is beszámoltak. Ebből a cikkből kiderül, mi mindenre jó még.

Mi a szilimarin?

A szilimarin forrása a máriatövis (Silybum marianum), más néven tejbogáncs, őszbogáncs vagy szamárkóró egy Európában őshonos, évelő gyógynövény. Legfeljebb 2 méter magasra nő, és nagy, élénk lila színű virágai vannak.  A tejbogáncs jelzőt azért kapta, mert ha széttörik a levelét, tejszerű nedv ürül belőle. Gyógynövényként évszázadok óta alkalmazzák a népgyógyászatban, elsősorban az epe- és a májproblémák kezelésére. A legenda szerint a levelein lévő egyedi fehér foltok Szűz Mária tejének nyomai. A múltbeli feljegyzések szerint a máriatövis több mint 2000 éve használják. Dioscorides görög orvos és botanikus írta le elsőként a gyógyhatásait. Később, 1597-ben, John Gerard botanikus megjegyezte, hogy a tejcsalán a „legjobb szer a melankolikus betegségek ellen”.

A 17. század folyamán Nicholas Culpeper gyógyszerész a máriatövis származékait használta a máj és a lép elzáródásának kezelésében, és annak fogyasztását javasolta a sárgaságban szenvedő betegeinek.  A szilimarin az egész növényben jelen van, de a termésben és a magokban koncentrálódik. Rendkívül értékes flavolignánok  vegyületcsoportjáról van szó, amely alapvetően három fő komponensből, a szilibininből, a szilidianinból és a szilikristinből áll. E három összetevő közül a szilibinin biztosítja a tejbogáncs által nyújtott egészségügyi előnyök legnagyobb részét.

 A halálos gyilkos galóca egyedüli természetes ellenszere

A növény figyelemreméltó képessége, hogy a halálos gyilkos galóca egyedüli természetes ellenszere. A gombamérgezést követő tíz perc leforgása alatt kell a kivonatát beadni a véráramba. Vírusos májgyulladás esetén is számíthatunk a hatékonyságára, különösen a Hepatitis C vírus ellen veszi fel sikeresen a harcot. Miután erős antioxidáns, ez a gyógynövény hozzájárulhat a rák ,  elsősorban améhnyak-, a  mell- és aprosztatatrák és a rák  megelőzéséhez, illetve kezeléséhez.

Szilimarin hatása

Az antioxidáns, immunmoduláló és gyulladáscsökkentő szilimarint leggyakrabban a különféle májproblémák természetes gyógymódjaként alkalmazzák, arra az elgondolásra alapozva, hogy méregteleníti a májat. Mindenekelőtt az alkoholos májbetegséget, az akut és krónikus vírusos hepatitist, továbbá a toxinok okozta májrendellenességeket gyógyítják vele. Mivel antioxidánsként működik, csökkenti a szabad gyökök termelését és a lipidperoxidációt. Megakadályozza a májszövet hegesedését, és toxinblokkoló szerként működhet azáltal, hogy gátolja a toxinok a májsejtek sejtmembrán-receptoraihoz való kötődését. [1.] A szabad gyökök semlegesítésével, és a glutation koncentrációjának növelésével a hepatitis és májcirrózis kezelésében, valamint gombamérgezésben is alkalmazható. Megjegyzendő, hogy a májbetegségek terápiája során mutatott hatékonyságának vizsgálata vegyes eredményeket hozott.

Idegsejtvédő szer

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai megvédhetik az agyat a szabad gyökök káros hatásaitól. Feltételezhetően neuroprotektív (idegsejtvédő) hatású szer számos neurológiai betegség, köztük az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az agyi ischaemia ellen. [2.] Antioxidánsok közül toronymagasan kiemelkedve növelheti más bevált kezelések hatékonyságát.

Csökkenti a pattanásokat

Gondoljunk csak végig, szinte nem létezik olyan táplálkozási forma, amely során a kemikáliákkal kezelt élelmiszerekkel ne vinnénk be különféle toxinokat a szervezetünkbe. A dohányzással, alkohollal és a gyógyszerekkel pedig még tovább terheljük a májunkat. Mindez a bőrünk állapotára is kihat, pattanásokat, bőrgyulladásokat okozva. Azok az emberek, akik a pattanásaik miatt napi 140 milligramm szilimarint, és 100 milligramm doxiciklint kapszulát fogyasztottak 8 héten keresztül a pattanások számának csökkenéséről számoltak be. [3.]

Jót tesz a csontoknak

A csontritkulás világszerte a harmadik leggyakrabban előforduló megbetegedés, évente másfél millióan szenvednek csonttörést miatta. Megelőzheti a csontvesztést és ösztönzi a csontnövekedést, ezért ígéretes gyógymód az oszteoporózis (csontritkulás) kezelésére. [4.]

Fokozza az anyatej termelődését

Azoknál a szoptatók nőknél, akik 63 napig naponta 420 mg szilimarint fogyasztottak a tejtermelődés 85,94 százalékos növekedést mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Korlátozott számú vizsgálati adat áll rendelkezésre arra nézve, hogy több prolaktin előállítására ösztönzi a szervezetet, amely az anyatejtermelésért felelős hormon. Ennek ellenére nem teljes mértékben tisztázott, hogy a szoptatás idején biztonságos-e. [5.]

Növeli a rákkezelések hatékonyságát

Korlátozott számú, kémcsőben végzett kutatások arra utalnak, hogy képes hatékonyabbá tenni a rákkezeléseket, például a kemoterápiát. [6.] Noha a rákellenes aktivitását még nem mutatták ki egyértelműen az emberen végzett kísérletek során. Korábban a máriatövis májvédő hatásainak kiaknázásával próbálkoztak azoknál a betegeknél, akik kemoterápiát kaptak, amely gyakran májkárosító. A betegség akut formája miatt agresszív kemoterápián átesett gyermekeknél a máriatövis-kivonat beadása javította a májműködést. A tudományos szakirodalomban számos olyan esetjelentés található, amelyek arról számolnak be, hogy a kemoterápiában részesülő leukémiás páciensek kezelése során a májenzimek koncentrációja megemelkedett. Ezen hatásokért vélhetően a szilibinin felel, amely a kemoterápiával kombinálva működhet a legjobban.

Mérsékli a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint komoly egészségügyi problémákat eredményezhet. Következményeképpen érszűkület, illetve trombózis alakulhat ki.A lerakódott plakkok miatt csökken az érfalak belső átmérője, az érszűkület utáni részhez így lassabban jut el a vér. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik a gyógynövényt cukorbetegségük kezelésére szedték, alacsonyabb volt a koleszterinszintjük azoknál, akik placebót szedtek. [7.]

Asztmaellenes

Az allergiás asztma krónikus gyulladásos betegség. Azoknál az egereknél, akik szilimarint (szilibinint) kaptak csökkent a légúti gyulladás. A szilibinin gátolja a gyulladásos választ és a különböző citokinek termelését. A vizsgálati eredmények alátámasztják a potenciális gyógyszerként való alkalmazását az asztma kezelésében. [8.]

Erősíti az immunrendszert

Mindenki tudja, hogy az immunrendszerünk az egészségünk záloga. Ha ez a védőpajzs nem látja el a funkcióját megfelelően, szinte rögtön megbetegszünk. Állatokon és embereken végzett kutatások kimutatta, hogy a máriatövis-kivonat támogatja a szervezet immunválaszát. A szilibinin immunstimuláló és immunszuppresszív aktivitást is mutat. [9.] További vizsgálatokra van szükség a szilimarin hasznosságának felméréséhez az autoimmun kórképek kapcsán.

Kiegyensúlyozza a vércukorszintet

Kimutatták, hogy azoknak a betegeknek, akik napi három-négy alkalommal 200 mg szilimarint fogyasztottak körülbelül négy hónapon keresztül drasztikusan csökkent a vércukorszintjük, szemben azokkal a betegekkel, akik csak az előírt cukorbetegség elleni gyógyszereket szedték. Csökkentheti az éhomi vércukorszintet, valamint javíthatja az inzulinérzékenységet. [10.] Azonban nem helyettesíti a cukorbetegség kezelését, és komplikációkat okozhat a cukorbetegeknél.

Támogatja a mentális egészséget

Egy egereken végzett vizsgálat feltárta, hogy a szilimarin megakadályozza a béta-amiloidok által kiváltott memóriazavarokat azzal, hogy csökkenti az egerek agyának oxidatív stresszét és gyulladását. A magas zsírtartalmú étrend által kiváltott demencia csökkentésével összefüggésben azonban nem tanulmányozták. [11.]

Szintén előnyösnek bizonyult az Alzheimer-kórban, a Parkinson-kórban és agyi iszkémiában (ischaemia) szenvedő betegeknél. Úgy gondolják, a neuroprotektív hatása elsősorban annak köszönhető, hogy képes megakadályozni az oxidatív stresszt az agyban.

Javasolt adagolás

A kutatások szerint napi 420-600 mg szilimarin jótékony hatást fejthet ki a májbetegségben vagy rendellenes májműködésben szenvedő embereknél. Általában kapszula formájában értékesítik, de tinktúra és olaj formájában is kapható.

Lehetséges mellékhatások

A mellékhatások közé sorolható a fejfájás, émelygés, hasmenés, puffadás és fokozott gázképződés. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb az adag, annál nagyobb a mellékhatások kockázata. Mielőtt a szilimarin alkalmazásába kezdenénk, kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.

Gyógyszerkölcsönhatások

A szilimarin kölcsönhatásba léphet az alábbi gyógyszerekkel:

 • antibiotikumok,
 • antikoagulánsok (vérhigítók),
 • nem szteroid gyulladáscsökkentők,
 • koleszterinszint-csökkentők.

ÖSSZEFOGLALÓ

A szilimarin a máriatövisben található, de főként termésben és a magokban koncentrálódik. Egy különleges és sokrétű vegyületcsoportról van szó, amely alapvetően három fő komponensből, a szilibininből, a szilidianinból és a szilikristinből tevődik össze. Leggyakrabban különféle májproblémák természetes gyógymódjaként alkalmazzák. Meggátolja a májszövet hegesedését, és toxinblokkoló szerként működhet azáltal, hogy gátolja a toxinok a májsejtek sejtmembrán-receptoraihoz való kötődését.  Kiegyensúlyozza a vércukorszintet, növeli a rákkezelések hatékonyságát, támogatja a mentális egészséget. Javítja a pattanásos bőr állapotát, fokozza az anyatej termelődését és segíthet számos neurológiai betegség, köztük az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az agyi ischaemia ellen. Csökkenti a magas koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert és asztmaellenes. Napi 420-600 mg-os dózisban szedve áldásos hatást fejthet ki a májbetegségben vagy rendellenes máj- és epeműködésben szenvedő betegeknél.

Források:

https://www.news-medical.net/health/Milk-Thistle-Health-Benefits.aspx

https://www.rxlist.com/consumer_milk_thistle_carduus_marianum/drugs-condition.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4116427/

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3207
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24118806/
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dth.13095
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24093748/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19260380/
 6. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/milk-thistle-pdq
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17072885/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22842463/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28672215/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25396404/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24866499/

 

 • fitform slim kapszula

  FitForm Slim