• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Astaxanthin ízületi gyulladás ellen

Astaxanthin ízületi gyulladás ellen

Astaxanthin ízületi gyulladás ellen

Astaxanthin ízületi gyulladás ellen 1024 683 SuperGreens®

Mivel hatékony és biztonságos hosszú távú kezelés a legtöbb ízületi betegséggel küzdő ember számára nem áll rendelkezésre, világszerte az ízületi gyulladás enyhítése az egyik legfontosabb oka annak, hogy sokan nem vényköteles készítményeket keresnek. A gyógyulás reményében egyesek a különféle étrend-kiegészítőkhöz fordulnak. De, működik valamelyik? Léteznek olyan öregedésgátló szerek, amelyek képesek megakadályozni a porcok állapotának romlását és kezelni a fájdalmat kiváltó gyulladást? Igen, az astaxanthin.

Az ízületi porc, amely kipárnázza az ízületek és a csontok közötti részt az életkor előrehaladtával kopik, ami fájdalmassá teszi a mozgást vagy a sportolást. Bár aktívnak maradni kihívás lehet az idő múlásával, sokkal könnyebb, ha nincsenek fájdalmaink. A korábbi cikkünkben már bemutatott astaxanthin a betegségeket kiváltó oxidatív stressz csökkentésével és az immunválasz javításával segíthet a gyulladás leküzdésében. Megóvhatja az ízületeket, lehetővé téve, hogy kisebb sérülésveszély mellett hosszabb ideig sportoljunk vagy mozogjunk.

Mi köze a szabad gyököknek az ízületi gyulladáshoz?

A szabad gyökök instabil, kémiailag reaktív molekulák, amelyek a sejtmembrán és a sejtek DNS-ének károsodását okozzák és gyulladást idéznek elő. Normális esetben a szervezetnek képesnek kell lennie a semlegesítésükre, azonban a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiánya miatt megnövekedett mennyiségű oxidatív stresszt és gyulladást tapasztalunk. Az étrendünkből nyert, és a szervezet által előállított antioxidánsok a szabad gyökök megkötésén dolgoznak. Sajnos, nem termelődik annyi, hogy megvédhessük magunkat a szabad gyökök pusztító hatásától, ezért különféle antioxidánsokat szedünk. Van azonban hátránya az egyes magas koncentrációjú antioxidánsoknak, mint például a C- és az E-vitaminnak, amelyek a szabad gyökök megkötése után maguk is prooxidánsokká válnak. A prooxidánsok oxidatív stresszt váltanak ki, és ugyanolyan károsak, mint a szabad gyökök. Tanulmányok kimutatták, hogy az astaxanthin soha nem válik azzá.

Ízületi problémák ellen astaxanthin

A természet legerősebb antioxidánsaként emlegetett astaxanthin (AXS) kulcsszerepet játszik a szabad gyökök megkötésében, ami a gyulladás csökkenését eredményezi. Amint a gyulladás alábbhagy, egészségügyi, köztük ízület problémák sokasága és a velük járó fájdalom is mérséklődhet. Ezek közé tartoznak a különféle ízületi betegségek. Noha, számos fajtájuk létezik, a  progresszív lefolyású osteoarthritis (OA) – amely a porcok kopásának következménye és gyulladással jár – a leggyakoribb. Gyakran az öregedéssel együtt, és főként a gerincben, a kéz csontjaiban, a csípőben és a térdben alakul ki. Erős fájdalom és mozgáskorlátozottság kísérheti, és az ízületek feszességének fokozódásával a napi tevékenységek elvégzése nehézségekbe ütközhet. A jelenség nemcsak az idősek körében fordul elő, hiszen az ízületek túlzott terhelésre, akár a fiatal, de túlsúlyos vagy aktívan sportolókat is érintheti. Az ízületi kopás semmiképp sem maradhat kezeletlenül. Amennyiben a porcok elvékonyodás miatt a csont közvetlenül a csonttal érintkezik, annak ízületi blokk és merev ízületek a következményei.

A rheumatoid arthritis (RA), más néven reumás ízületi gyulladás egy autoimmun kórkép, amely azért alakul ki, mert a beteg immunrendszere megtámadja ízületi porcot. Bár az eddigi eredmények vegyesek voltak, korai kutatások azt mutatják, hogy az AXS e tekintetben is hatékony lehet. Az astaxanthint, luteint,  A – és E-vitamint, valamint és a pórsáfrányolajat tartalmazó készítmény 8 héten át napi 3-szor történő csökkentése csökkenti a fájdalmat és javítja az RA- ban szenvedők életminőségét.

Hogyan nyújthat enyhülést az astaxanthin?

Ahogy fentebb említettük, bármelyik életkorban utolérhetnek az ízületi problémák. Természetesen, mindannyian gyógyulásra vágyunk. A fájdalomcsillapítók működnek, de függőséget okozhatnak, és rengeteg negatív mellékhatásuk van, így a természetes dolgok felé való elmozdulás lehet a hosszú távú megoldás. Mint sok egyéb elváltozás esetén, az orvosi kezeléseken túl, a megfelelő táplálkozást is segítségül hívhatjuk az ízületi problémák leküzdésére. Az egyik legjobb, amit a betegség ellen tehetünk, hogy astaxanthint fogyasztunk, amely egy xantofill-karotinoid. A karotinoidok kategóriájába sorolva abszolút a legjobbnak tartják. Elsősorban algákból származik és leginkább arról ismert, hogy sok, az algákkal táplálkozó tengeri élőlénynek narancssárga vagy vöröses színt kölcsönöz.

Az AXS az utóbbi években egyre népszerűbb, mivel tudományos bizonyítékok támasztják alá az előnyeit. Óriási antioxidáns aktivitást mutat, míg a gyulladáscsökkentő hatása felülmúlja a többi természetes vegyületét. Kiderült, hogy számos élettani funkciót támogat a szervezetben. A tanulmányok azt mutatják, hogy erős antioxidánsként képes csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot, ami nemcsak ájdalomcsillapítást eredményez, hanem elősegíti az ízületek mobilitását. A vizsgálatok kimagasló eredményeket mutatnak az arthritisben és csontritkulásban szenvedő betegeknél. A sérüléstől, vagy éppen túlzott testmozgástól szenvedő, ízületi problémákkal küzdő sportolók esetében az ASX felgyorsítja a gyógyulást és a regenerációt.

Az astaxanthin kiemelkedő előnyökkel jár

Az egészséges öregedés számos aspektusát pozitívan lehet befolyásolni, ezek közé tartozik a porcok és csontok normális működésének megőrzése vagy javítása. Az AXS egyike azoknak a nagyszerű „orvosságoknak”, amelyeket a természet patikája tálcán kínál nekünk. Természetes, mellékhatások nélküli ellenszere lehet az oxidatív stressz által előidézett betegségeknek, sőt az astaxanthin bőrkárosodás ellen is hatékony. Kollagéntermelést fokozó tulajdonsága révén a feszes bőr elősegítője.

Az első humán klinikai vizsgálatokat az astaxanthin hatékonyságának tesztelésére a fájdalom és a gyulladás ellen dr. Gene Spiller végezte a 2000-es évek elején. Azokra az emberekre összpontosított, akik olyan krónikus fájdalommal járó állapotoktól szenvedtek, mint a rheumatoid arthritis, carpalis alagút szindróma és íngyulladás. A két vizsgálat eredményei azt mutatták, a kiegészítő enyhíti a fájdalmat és javítja a teljesítményt rheumatoid arthritisben és carpalis alagút szindrómában szenvedő betegeknél. Az első egy randomizált, kettős vak placebo kontrollos vizsgálat, amelyet az AXS rheumatoid arthritisben kifejtett hatásának kutatása céljából végeztek 14 beteget vont be, akik naponta háromszor kaptak astaxanthint, és hét beteget, akik placebót szedtek. Nyolc hét elteltével az ASX csoportba tartozó betegek a tünetek jelentős javulását mutatták a placebo csoporthoz képest. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az astaxanthin fontos kiegészítője lehet a reumás ízületi gyulladás kezelésének, mivel lehetővé teszi a betegek számára, hogy kevesebb fájdalmat érezzenek, és könnyebben elvégezzék a szokásos tevékenységeiket.[1.]

A második tanulmányban, amely a kiegészítő carpalis alagút szindrómára gyakorolt ​​hatását kutatta 13 beteg vett részt, akik naponta háromszor fogyasztottak astaxanthint, és hét beteg, akik placebót szedtek. Nyolc hét elteltével a kezelt csoport alanyai mérsékeltebb csuklófájdalomról számoltak be, mint a placebo csoport betegei. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az astaxanthin hatékony kezelése lehet a carpalis alagút szindrómának, lehetővé téve a betegek számára, hogy kevesebb és rövidebb ideig tartó fájdalomtól szenvedjenek. Dr. Spiller hangsúlyozta, hogy mivel az ízületi gyulladásos vizsgálatban szenvedő betegek folyamatosan szedték az orvos által felírt gyógyszereket, nem egyértelmű, hogy a tapasztalt hatás mekkora részét okozta a kiegészítő. [2.]

Sportolóknak is jó

2001-ben a Memphisi Egyetemen dr. Andrew Fry egy 3 hétig folytatott vizsgálat során egy másik fájdalmas állapotra összpontosított. A tanulmány egyik célja annak feltárása volt, hogy a természetes astaxanthin segíthet-e megelőzni az izmok fájdalmát, ami egy nehéz edzés után jelentkezik. Kiderült, hogy az AXS csökkenti a fájdalmat olyanoknál, akik krónikus betegségekben szenvednek, de a megerőltető fizikai tevékenységet végző emberek izomfájdalma esetén is hatásos. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az ízületi gyulladásban és íngyulladásban szenvedők millióin segíthet, hanem sportolók, valamint a rendszeresen nehéz fizikai munkát végző embereken is. A tanulmányban résztvevőknek napi 4 mg astaxanthint adtak.[3.]

Lassíthatja a csontromlást

A csontritkulásban és az ízületi gyulladásban szenvedők számára az astaxanthin nemcsak gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően képes enyhíteni a fájdalmat, hanem lassíthatja a csontromlást, javítja ezzel az életminőséget. Egy 2019 nyarán közzétett független kutatás arra összpontosított, hogy az astaxanthin milyen szerepet játszik a csontok egészségének támogatásában és a csonttömeg fenntartásában. A tanulmány kimutatta, hogy a természetes astaxanthin „enyhíti a csontvesztést a kísérletileg kiváltott osteoporosisban”. Bár a kutatást patkányokon végezték, az adatok azt mutatják, hogy az astaxanthin képes volt csökkenteni a gyulladást és támogatni az erősebb csontokat.[4.] Állatkísérletek során azt is kimutatták, hogy csökkenti a porc, az ízületek természetes „lengéscsillapítójának” lebomlását.

Nagyszabású klinikai vizsgálatokat végeznek az astaxanthin hatásának vizsgálatára kutyák és macskák rheumatoid arthritisének csökkentésében. A kutyákkal napi 8-10, míg a macskákkal 10 mg astaxanthint etettek 4-8 ​​hétig. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyáknál az AXS minden esetben drasztikusan csökkentette a sántaságot, és növelte a fizikai aktivitás szintjét. Az astaxanthinnal táplált macskák a kutyákhoz hasonló javulást mutatták az ízületi gyulladással járó sántaság esetében. [5.]

Köszvény kezelésére

A köszvényes ízületi gyulladás az egyik legfájdalmasabb ízületi betegség, amelyet gyulladásos reakció okoz. Az AXS védő hatást mutat a nátrium-urát kristály által kiváltott gyulladással szemben. A citokinek és gyulladásos mediátorok termelődésének elnyomásával.[6.]

Források:
  1. Nir Y and Spiller G, 2002b. BioAstin helps relieve pain and improves performance in patients with rheumatoid arthritis. J Am Coll Nutr, 21.
  2. Nir Y and Spiller G. 2002a. BioAstin, a natural astaxanthin from microalge, helps relieve pain and improves performance in patients with carpal tunnel syndrome (CTS). Los Altos, California: Health Research and Studies Center.
  3. https://www.hpcimedia.com/images/PDF/Astaxanthin.pdf
  4. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2019.109017
  5. https://reeis.usda.gov/web/crisprojectpages/0182965-dietary-astaxanthin-in-inflammatory-disease-a-rheumatoid-arthritis-model-in-dogs-and-cats.html
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32648603/