• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Astragalus

Astragalus gyökér gyógyhatásai: véd a fertőzésektől, de ennél többre is képes

Astragalus gyökér gyógyhatásai: véd a fertőzésektől, de ennél többre is képes

Astragalus gyökér gyógyhatásai: véd a fertőzésektől, de ennél többre is képes 1024 707 SuperGreens®

Az astragalus az utóbbi években nagyon sok tudományos figyelmet kapott. Adaptogén gyógynövényként évszázadok óta rendkívüli népszerűségnek örvend a hagyományos kínai orvoslásban. Ez a cikk a lehetséges pozitív hatásait tekinti át.

Az astragalus számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve az immunerősítő, öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásokat. Úgy gondolják, hogy meghosszabbítja az életet, és sokféle állapot kezelésére, például fáradtság, allergia, nátha, szív- és cukorbetegség ellen használják. A kínai orvoslás több mint 2000 évvel ezelőtt írásos formában említette, de bizonyára már jóval azelőtt is alkalmazták.  A modern fitokémiai és farmakológiai kísérletek bebizonyították, hogy a poliszacharid az egyik legfontosabb hatóanyag az Astragalus membranaceus gyökerében, amely például immunmoduláló, antioxidáns, daganatellenes, cukorbetegség elleni, vírusellenes, májvédő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Általában más gyógynövényekkel kombinálva alkalmazzák.

Mi az astragalus?

Az astragalus – más néven Huang Qi, kínai csűdfű vagy baktövis- Mongóliában és Északkelet-Kínában őshonos. A gyökereit használják, amelyből különféle táplálékkiegészítők készülnek, beleszámítva a folyékony kivonatokat, kapszulákat, porokat és teákat. Kórházi körülmények között olykor injekcióként vagy intravénásán is beadható. A gyökér számos bioaktív növényi vegyületet tartalmaz, amelyekről feltételezik, hogy felelősek a növény lehetséges egészségügyi előnyeiért. Ezek többek között hozzájárulhatnak az immunrendszer megerősítéséhez, a gyulladás csökkentéséhez, ráadásul méregtelenítő hatásúak, ezért a baktövis valódi szuperélelmiszer. Noha több mint 2000 astragalus faj létezik, leginkább csak kettőt használnak a táplálékkiegészítőkben – az Astragalus membranaceust és az Astragalus mongholicust.

Valódi immunturbó

A gyógynövény olyan antioxidánsokat rejt magában, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a csűdfű alkalmas az immunrendszer védelmére és támogatására, a megfázás, influenza, felső légúti fertőzések megelőzésére, a vérnyomás csökkentésére, a cukorbetegség kezelésére, továbbá a máj védelmére. Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy az astragalus növelheti a szervezet fehérvérsejt-termelését, ezért antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Állatkísérletek során kimutatták, hogy gyökere a fertőzött egerekben segít elpusztítani a baktériumokat és vírusokat. Bár a kutatások korlátozottak, a Huang Qi emberek esetén ugyancsak támogatja a vírusfertőzések, köztük a nátha és a májfertőzések leküzdését. Noha ezek a tanulmányok ígéretesek, további vizsgálatokra van szükség a baktövis hatékonyságának meghatározásához a fertőzések megelőzésében és kezelésében.

Javíthatja a szívműködést

Az astragalus segíthet javítani a szívműködést bizonyos szívbetegségben szenvedőknél. Úgy gondolják, hogy értágító hatású, és növeli a szívből kiáramló vér mennyiségét. Egy klinikai vizsgálatban, szívelégtelenségben szenvedő betegeknek a szokásos kezelés mellett napi kétszer 2,25 gramm astragalust adtak két héten keresztül. Nagyobb javulást tapasztaltak a szívműködésben, mint azoknál, akik csak standard kezelésben részesültek. Egy másik vizsgálatban a betegek napi 60 gramm astragalust kaptak a hagyományos kezelés mellett. A tüneteik szignifikánsan javultak a másik csoportéhoz képest. A szívelégtelenséggel küzdő betegekkel végzett egyéb vizsgálatok azonban nem bizonyították a növény szívműködésre gyakorolt előnyeit. Ezenkívül néhány tanulmány azt sugallja, hogy csökkentheti a szív gyulladásos állapotának, a szívizomgyulladásnak a tüneteit, ám ezek a megállapítások vegyesek.

Egyéb jótékony hatásai

Egy klinikai vizsgálat kemoterápián átesett embereknél igazolta, hogy az astragalus 36 százalékkal mérsékelte az émelygést, míg 50 százalékkal a hányást. Hasonlóképpen számos más tanulmány kimutatta a gyógynövény előnyeit hányinger és hányás esetén a vastagbélrák miatti kemoterápiában részesülőknél.  Állatkísérletekben és kémcsövekben végzett vizsgálatok szerint az astragalus javítja a cukoranyagcserét és csökkenti a vércukorszintet. Egy állatkísérlet során súlycsökkenéshez is vezetett.

Az szorongás, álmatlanság, elalvási nehézségek, valamint a megszakadt alvás szintén gyógyíthatók az astragalus gyökér rendszeres fogyasztásával. Az általános egészségi állapot, az anyagcsere és a hormonháztartás javításával ez a gyökér segíthet a békés alvásban.

Laboratóriumi és állatkísérletek szerint az astragalus vérhígító hatásúak. Ugyancsak állatkísérletek azt mutatják, hogy megfordítja a ciklofoszfamid (daganatellenes gyógyszer) által okozott immunszuppressziót, és stimulálja az immunrendszer egyes sejtjeit.

Hogyan kell szedni?

Ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni, mindig egy adott időtávon kell alkalmazni. Így a kedvező hatások felhalmozódnak, ez pedig azt eredményezi, hogy megtörténnek az ilyenkor szükséges és egészséges változások. A megfelelő alkalmazási idő 1-3 hónap. Az astragalus egyik legfontosabb hatása, hogy javítja az emésztést, fokozza az ételek és a kiegészítők felszívódását. Napi 9-30 gramm nap orálisan. Ennél nagyobb dózis nem ajánlott, nincs további előnye, és immunszuppressziót okozhat.

Ki ne szedjen astragalust?

A legtöbb ember számára az astragalus jól tolerálható. A vizsgálatok során azonban jelentettek kisebb mellékhatásokat, mint például kiütés, viszketés, orrfolyás, hányinger és hasmenés. Terhes vagy szoptató nők nem használhatnak astragalus gyökeret. Ha autoimmun betegsége van, például szklerózis multiplex, lupus, rheumatoid arthritis vagy más ilyen állapot, ne használjon astragalus gyökeret.