• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Barátcserje

A barátcserje fő előnyei

A barátcserje fő előnyei

A barátcserje fő előnyei 1024 680 SuperGreens®

A barátcserje közkedvelt gyógynövény, amelyet az ókortól kezdve alkalmaznak különféle női panaszok természetes gyógymódjaként. A benne található fitokemikáliák erős biológiai hatásokat váltanak ki, és többek között a hormonális egyensúly megteremtésében segítenek. A barátcserje azonban egyéb egészségügyi előnyöket is tartogat, amelyeket érdemes kiaknázni.

A barátcserje egy sokrétű gyógynövény. Jótékony tulajdonságait elsősorban a menstruációs zavarral küzdő nők élvezhetik, de nemcsak nekik nyújthat segítséget. Úgy is hirdetik, mint ami védelmet nyújt a rovarcsípések és a rák bizonyos típusai ellen, sőt a meddőséget is kezelheti. Noha a tudomány nem mindegyik állítást támasztja alá, a mai napig ez a legnépszerűbb használt és leggyakrabban használt gyógynövény a női nemi hormonok termelődésének szabályozására.

Mi a barátcserje?

A barátcserje (Vitex agnus-castus) a Földközi-tenger térségben őshonos. Egy, a verbénafélék családjába sorolható cserje, ami maximum 3 méter magasra nő, a virágai lilák, a termése pedig körülbelül akkora, mint egy bors. A barátcserjét az ókortól kezdve női betegségek gyógymódjaként alkalmazták. Egy másik felhasználási területe a nemi vágy csökkentése volt. Feljegyezték, hogy azok a római feleségek, akiknek a férje külföldön teljesített légiós szolgálatot e célból terítették szét a kanapéjukon a növény aromás leveleit. A középkor folyamán a szexuális vágyra gyakorolt ​​állítólagos hatása oda vezetett, hogy fűszerként szinte kötelezővé tették a kolostorokban, ahol „szerzetes paprikának” vagy „kolostori paprikának” hívták. A szerzetesek a szüzességi fogadalom betartásának céljából fogyasztották.

Barátcserje kedvező hatással  lehet az alábbiakra:

  • premenstruációs szindróma (PMS),
  • menstruációs rendellenességek,
  • meddőség,
  • pattanások (menstruációs ciklushoz kapcsolódnak),
  • változókor,
  • fájdalmas menstruáció,
  • endometriózis,
  • láz,
  • fibrocisztás emlőbetegség,
  • túl erős menstruációs vérzés,
  • másodlagos vérzéshiány,
  • hányinger,
  • kólika,
  • hasmenés,
  • rossz emésztés,
  • fejfájás,
  • aranyér.

Hippokratész, Dioscorides és Theophrastus megemlíti a barátcserje alkalmazását sokféle kórkép esetén, ideértve a szülés utáni vérzést. A termés és a növény főzeteit a méh betegségei ellen ülőfürdő formájában is használták.

A barátcserjét terápiás hatása szempontjából nem vizsgálták szignifikánsan. Az előzetes eredmények azonban valóban azt mutatják, hogy olyan vegyületeket tudhat magáénak, amelyek egyensúlyba hozzák a női hormonok termelődését. Kivonatai stimulálhatják a leutenizáló hormon (LH), és gátolhatják a follikulusstimuláló hormon (FSH) felszabadulását. Előnyei az agyalapi mirigyre kifejtett hatásaiból származnak, különös tekintettel a luteinizáló hormon termelésére, amely fokozza a progeszterontermelést, és segít szabályozni a női ciklust. A túlzott prolaktinszint csökkentésének képessége előnyös lehet a terméketlen nők számára.

Enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit

Az egyik a legnépszerűbb és jól kutatott tulajdonság a barátcserjével kapcsolatban, hogy képes visszaszorítani a PMS tüneteit, azaz a székrekedést, az ingerlékenységet, a depressziós hangulatot, a migrént és a mellfájdalmat. Egy Londonban végzett vizsgálat a PMS tüneteinek 60 százalékos csökkenését vagy megszüntetését mutatta azoknál az alanyoknál, akik szárított barátcserje kapszulát szedtek. Egy 1979-es tanulmány a termés vizes kivonatát felhasználva jó eredményeket közölt a barátcserjéről a menstruáció előtti vízvisszatartás megszüntetésével összefüggésben. A kutatók úgy vélik, hogy a barátcserje a prolaktin hormon magas szintjének mérséklésével egyensúlyba hoz más hormonokat, beleértve az ösztrogént és a progeszteront, csökkentve így a PMS tüneteit.[1.] Úgy tűnik, hogy a Vitex agnus-castus alkalmas lehet a ciklikus mastalgia, a menstruációval összefüggő mellfájdalom ellen. A kutatások szerint ugyanolyan hatékony, mint a szokásos gyógyszeres kezelés, de jóval kevesebb mellékhatással jár. [2.]

 Csökkentheti a menopauza tüneteit

A barátcserje hormonkiegyensúlyozó hatása szintén segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében, azonban számos, az előnyökről beszámoló tanulmányban a nőket olyan kiegészítőkkel látták el, amelyek más gyógynövényeket is tartalmaztak. Ezért nehéz elkülöníteni a barátcserje önmagában kifejtett hatásait. Egy nyomonkövetési vizsgálatban 52 további pre- és posztmenopauzás nő kapott barátcserjekrémet. A vizsgálatban résztvevők 33 százaléka tapasztalt jelentős javulást, további 36 százalék pedig a tünetek mérsékelt javulásáról számolt be, beleértve az éjszakai izzadást és a hőhullámokat. [3.] Azok a nők, akik barátcserjeolajat fogyasztottak a menopauza tüneteinek javulásáról számoltak be, beleértve a jobb hangulatot és az alvást. Néhányuknak még a menstruációja is visszatért. [4.]

Fokozhatja a termékenységet

A barátcserje javíthatja a nők termékenységét a prolaktinszintre gyakorolt ​​lehetséges hatása miatt. Ez különösen igaz a nem megfelelő hosszúságú luteális fázissal rendelkező nőknél. Ez a rendellenesség a kórosan magas prolaktinszinthez kapcsolódik és megnehezíti a nők teherbe esését. Egy tanulmányban 40 nőnek, akinek abnormálisan magas volt prolaktinszintje 40 mg Vitex agnus-castust, illetve gyógyszeres készítményt kapott. Előbbi ugyanolyan hatékony volt, mint a gyógyszer. [5.] Egy másik vizsgálatban napi 20 mg barátcserje alacsonyabb prolaktinszintet és az elhúzódó menstruációs fázis megszüntetését eredményezte, míg a placebót kapó résztvevők nem láttak előnyöket. [6.] Azoknak a nőknek a 26 százaléka, akik sikertelenül próbáltak teherbe esni 6-36 hónapon át a barátcserjének köszönhetően várandós lett. [7.]

Távol tartja a rovarokat

A barátcserje némi védelmet nyújthat a rovarok, különösen a szúnyogok, legyek, kullancsok, bolhák és fejtetvek ellen. A magjából készült kivonat körülbelül hat órán át segíti a szúnyogokat, legyeket, kullancsokat és bolhákat távol tartani. [8.]  A más növényi kivonatokat is tartalmazó spray legalább hét órán át véd a tetű ellen. [9.] Elpusztíthatja a tetvek lárváit és akadályozhatja a felnőtt tetvek szaporodását. [10.]

Egyéb lehetséges előnyök

A barátcserje számos további előnyt is kínálhat, többek között:

Fejfájás elleni. Egy tanulmányban a migrénre hajlamos nők, akik három hónapon keresztül napi vitexet kaptak, 66 százalékkal csökkentették a menstruációs ciklusuk során tapasztalt fejfájások számát. [11.] A tanulmány azonban nem tartalmazott kontrollcsoportot, így lehetetlen volt megtudni, hogy a vitex felelős-e ezekért az előnyökért.

Antibakteriális és gombaellenes. A kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a vitexből készült illóolajok képesek harcolni a káros gombák és baktériumok, köztük a Staphylococcus és a Salmonella baktériumok ellen. [12.]

Gyulladáscsökkentő. A kémcsőben végzett és állatkísérletek arra utalnak, hogy a vitexben található vegyületek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírhatnak. Hatásuk azonban nem erősebb, mint az aszpiriné. [13.]

Csonterősítő. Egy vizsgálatban a barátcserjeés a magnézium kombinációját kapó csonttöréssel rendelkező nőknél kissé megnőtt a csontjavítás markere, mint a placebóval. [14.] Epilepszia megelőzése. Állatkísérletek szerint csökkentheti az epilepsziás rohamok valószínűségét. [15.] Ennek ellenére az ezeket az előnyöket alátámasztó kutatások korlátozottak. További tanulmányokra van szükség, mielőtt határozott következtetéseket lehet levonni.

Mítosz és valóság

A barátcserje számos alkalmazását jelenleg nem támasztják alá tudományos bizonyítékok.

A legnépszerűbb, nem bizonyított felhasználási módok a következők:

  • Fokozott tejelválasztás. Egy régi tanulmány azt feltételezte, hogy a növény növelheti a szoptató nők tejének mennyiségét, ám az erre vonatkozó bizonyítékok gyengék és ellentmondásosak.
  • Fájdalomcsökkentés. Bár a kutatások összekapcsolják a barátcserjét a patkányok fájdalomérzetének csökkenésével emberi vizsgálatokat nem végeztek.
  • Endometriózis kezelése. A barátcserje megszüntetheti a hormonális egyensúlyhiányt, ami elméletileg csökkentheti az endometriózis tüneteit. Ezt azonban egyetlen tanulmány sem erősíti meg.
  • Kopaszodás megelőzése. Hormonkiegyensúlyozó hatása kapcsán azt állítják, hogy fokozza a férfiak hajnövekedését. Az állítás alátámasztására azonban nem található kutatás.
  • Pattanások kezelése. Három tanulmány szerint gyorsabban csökkentheti a pattanásokat, mint a hagyományos kezelések. Ezek a tanulmányok azonban több évtizedesek. Az újabb kutatások nem igazolták ezeket a hatásokat.

Lehetséges mellékhatások

A Vitex agnus-castust általában biztonságosnak tekintik. A kutatók szerint 30-40 mg szárított termés kivonat, vagy 3-6 gramm szárított gyógynövény biztonságosnak tűnik.

A jelentett mellékhatások általában enyhék, és magukban foglalják:

  • hányinger,
  • gyomorrontás,
  • enyhe bőrkiütés,
  •  pattanásokfokozódása,
  • fejfájás.

Megjegyzés

A barátcserje a női hormonrendszer hosszú távú kiegyensúlyozására helyezi a hangsúlyt, és nem egy gyorsan ható gyógynövény. Premenstruációs szindróma esetén négy-hat hónapig folyamatosan használható, míg menstruációs vérzés hiányában és meddőségben szenvedő nők tizenkét-tizennyolc alkalmazzák, kivéve, ha a kezelés alatt terhesség következik be. A barátcserje kapszula és tea formájában egyaránt elérhető.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/vitex

https://www.herbwisdom.com/herb-agnus-castus.html

1. https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0032-1327831

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2529385/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12852933/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12852933/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15145274/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8369008/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17211965/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15682335/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20054562/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18353565/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22791378/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23205247/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19173281/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672557/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18577418/

 

 

  • womease pms

    Womease kapszula