• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

horkolas ellen

Horkolás ellen mi a legjobb megoldás?

Horkolás ellen mi a legjobb megoldás?

Horkolás ellen mi a legjobb megoldás? 1024 683 SuperGreens®

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a horkolás az oka az állandó fáradtságuknak. Az elsődleges egészségügyi szövődménye azonban nem csupán a krónikus kialvatlanság, ami elősegíti a szervezet ellenálló képességének csökkenését, hanem az életminőség romlása. Emellett a horkoló ember mellett képtelenség aludni, és kapcsolatokat tehet tönkre, ha egy pár kénytelen külön szobában aludni. De nemcsak emiatt kell tenni a hangos horkolás ellen, hanem mert komoly betegségeket idézhet elő.

A horkolás egyrészt idegesítő, másrészt egy sor egészségügyi kockázatot rejt magában. A horkoló ember életminősége romlik, mivel a probléma következtében fejfájás, migrén, magas vérnyomás, stroke, sőt, csökkent libidó alakulhat ki. A jelenség általában gyakoribb a férfiaknál, és az életkor előrehaladtával súlyosbodhat. Mutatjuk, mit lehet tenni horkolás ellen.

Melyek a horkolás okai?

A horkolást számos tényező okozhatja, például a száj és az orrmelléküreg anatómiája, alkoholfogyasztás, allergia, megfázás és a túlsúly. A felületes alvásból a mély alvás felé haladva a nyelv és a torok izmai ellazulnak, a légutak beszűkülnek, és levegő áramlásának következtében a lágyszövetek rezonálni kezdenek. A horkolás gyakoribb lehet a háton fekve alvóknál.

A túlsúly növeli a nyak körüli zsír mennyiségét, összenyomja és beszűkíti a torkot. De a vékony emberek is horkolnak, és sok elhízott nem. Gyermekeknél a horkolást gyakran obstruktív alvási apnoe okozza, illetve a megnagyobbodott mandulák. Esetükben az alváshiány miatt figyelmetlenség, hiperaktivitás, álmosság vagy egyéb viselkedési problémák jelentkezhetnek.

A légutakat érintő allergia, elsősorban a szénanátha, orrdugulással és nehézlégzéssel járhat, és beszűkíti a légutakat. Dohányzóknál a légúti nyálkahártya megvastagodhat, ami hasonló jelenséget idéz elő. A gyenge izomtónus mögött bizonyos gyógyszerek, főként altatók, nyugtatók és izomlazítók szedése is állhat.

Az olyan rendellenességek, mint az orrsövényferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orr- és torokmandulák, valamint a daganat ugyanúgy előidézhetik a horkolást. Ritkán örökletes oka van.

A tartós horkolás az alvási apnoe figyelmeztető  jele. Ez egy olyan alvászavar, amikor egyetlen éjszaka alatt légzés akár több százszor is kimaradhat, erre azonban reggel az illető nem emlékszik.

Idősebb korban csökken az izomtónus, beleértve a felső légutak izmait is. A lágy szájpadlás érzékenyebbé válik a vibrációra. A lágyszövetek rezgését, beleértve a nyelvcsapot, horkolásnak halljuk.

A poratkák felhalmozódhatnak a párnákban, és allergiás reakciókat okozhatnak, amelyek horkoláshoz vezethetnek.

Kerüljük lefekvés előtt a nehéz ételeket.  A késő esti étkezés elősegíti a horkolást, mert az emésztési folyamat ellazítja a torok és a nyelv izmait is. Ha mégis ennünk kell alvás előtt, mellőzzük a magas zsírtartalmú tejtermékeket, például a fagylaltot.

Károsítja az egészséget

A detroiti Henry Ford Kórház fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti osztályának kutató bizonyítékot találtak arra, hogy a horkolás megnövelheti az artéria carotis problémáinak kockázatát. Ez azért történik, mert horkolással járó rezgés a nyak körüli verőereket is károsítja. A horkolás miatt időleges oxigénhiány hatására nő a pulzusszám, megemelkedik a vérnyomás, ez pedig árt a keringési rendszernek, illetve növeli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának esélyét. A napközbeni álmosság koncentrációs nehézségekhez vezet, ami balesetveszéllyel jár, és a munkában, tanulásban is akadályozza a kialvatlan embert. A horkolás konfliktust okozhat a párkapcsolatban, megzavarja az érzelmi és szexuális intimitást. Szakértők szerint a horkolás a válás egyik vezető oka.

Az egyedül élők számára időbe telhet, mire rájönnek a problémára, mivel a környezetükből nem érkezik ezzel kapcsolatos visszajelzés. A horkolás elsődleges tünete összetéveszthetetlen: gyakran hangos, durva vagy rekedtes hangok, amelyeket alvás közben adunk ki. Egyéb tünetek lehetnek a torokfájással vagy szájszárazsággal való ébredés. Ha az alábbiak bármelyikét tapasztaljuk, alvási apnoénk lehet. A túlzott nappali álmosság szintén figyelmeztető jel. Egyeseket felébreszti a saját horkolása.

Mit lehet tenni horkolás ellen?

A horkolás megelőzéséhez tegyük a következőket:

  • Elhízás esetén fogyjunk le
  • Aludjunk az oldalunkon
  • Emeljük meg az ágy fejrészét
  • Használjunk horkolásgátló- vagy orrszárny tágító-tapaszt
  • Kezeljük az orrdugulást vagy elzáródást
  • Korlátozzuk vagy kerüljük el az alkoholt és a nyugtatók használatát
  • Szokjunk le a dohányzásról

A fokhagyma egy csodálatos gyógynövény, és hatékonyan tisztítja a légzőrendszert. Megakadályozza a nyálka felhalmozódását az orrjáratban és mérsékli a horkolást.

Noha bizonyos életmódbeli változásokkal javulás érhető el, olykor csak a professzionális kezelés vezethet eredménye. Noha meglehetősen drága, az úgynevezett CPAP készülék sikeresen használható az obstruktív alvási apnoé ellen. A CPAP a bezáródó garatot nyitva tartja, ezzel biztosítja a normál levegővételt. Mivel oxigénmaszkot kell viselni alvás közben, nem mindenki számára kényelmes megoldás.

A tiszta, párás levegő belélegzése fontos lépés a horkolás elűzése felé. A légtisztítók segíthetnek az allergia, szénanátha, porallergia, száraz éghajlat esetén, vagy olyan lakásban, ahol dohányoznak.

Az orrjáratok neti edénnyel történő öblítése eltávolítja az allergéneket és irritáló anyagokat , kitisztítja a felesleges nyálkát és enyhíti az orr gyulladását.

Manapság horkolásgátló eszközök sokasága elérhető: a fent említett légzéskönnyítő tapaszon kívül orrbetét, orrklipsz, horkolásgátló óra, szájbetét, stb. Agarat izmainak edzésére szolgáló garattorna nem mindenkinél hatásos, azonban egy próbát megér. Horkolás ellen spray is létezik, amelynek alkalmazása könnyebbé teszi az orrgaratban és a felső légutakban a légáramlást.

Olykor csak a műtéti beavatkozás segíthet. Ide tartozik a lézeres garat-, orr-vagy torokmandula műtét. Szükséges lehet az orrsövényferdülés megszüntetése, az orrpolip eltávolítására, a nyelvcsap kisebbítésére, vagy a lágy szájpad méretének csökkentése.