• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Immunerősítő ashwagandha

Immunerősítő ashwagandha: a rezisztens baktériumoktól is megvédhet

Immunerősítő ashwagandha: a rezisztens baktériumoktól is megvédhet

Immunerősítő ashwagandha: a rezisztens baktériumoktól is megvédhet 1024 683 SuperGreens®

Különböző okai vannak az ashwagandha népszerűségének. Széleskörű terápiás tulajdonságait már rég felismerte és kihasználta az ayurveda, emellett a tudományos világ is felfigyelt rá. Hatékonyságát klinikai kutatások támasztják alá: erős adaptogénként növeli a szervezet ellenállóképességét a stresszel, illetve az immunitás fokozásával, a betegségekkel szemben. Jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így véd a sejtkárosodást előidéző szabad gyökök ellen. Az immunerősítő ashwagandha tehát jóval többre képes, mint egy átlagos gyógynövény, hatása egészen elképesztő.

Előzetes vizsgálatok úgy találták, hogy az immunerősítő ashwagandha (Withania somnifera, indiai ginzeng, indiai cseresznye, álombogyó) különböző fitokémiai vegyületei eltérő terápiás hatásokat mutatnak, csekély vagy egyáltalán nem társuló toxicitással. Ezek az eredmények nagyon biztatók. Azt jelzik, hogy ezt a szuperélelmszert alaposabban kell tanulmányozni, és feltárni lehetséges terápiás tulajdonságait.

A Withania somnifera számos hasznos vegyülettel rendelkezik, amelyek növelik a szervezet immunrezisztenciáját. A benne található withanolidok antimikrobiális, daganatellenes és immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek, emellett antioxidáns flavonoidokat, withanolidokat, glutation-redaktázt, katalázt és szuperoxid-diszmutázt tartalmaz. Magába foglal továbbá aminosavakat, például triptofánt, lignánokat, tanninokat, triterpéneket és neurotranszmittereket.  A witaszomin étvágyfokozó, javítja az anyagcserét, nyugtató, hatása nagyobb adagban altató. Növényi szteroidjai révén oldja a stresszt.

Immunmoduláló hatású

 Embereken végzett vizsgálatok szerint a Withania somnifera hozzájárul a természetes ölősejtek (NK-sejtek) számának növekedéséhez. Az ashwagandhában található antioxidánsok és withanolidok jelentős szerepet játszanak abban, hogy fokozzák az immunrendszer működését. Egy tanulmány a Withania somnifera hatásait négyféle immunsejtre vonatkoztatva vizsgálta az immunológiai mechanizmus meghatározása céljából. Öt résztvevő naponta kétszer 6 ml ashwagandhagyökér-kivonatot fogyasztott 96 órán át, amelynek letelte után az ölősejtek aktiválódását figyelték meg. Amellett, hogy aktiválta ezek működését, az összes mért receptortípus átlagos expressziójának értéke is megemelkedett a kiindulási értékhez képest. Ami azt jelzi, hogy az immunsejtek aktivációjában jelentős változás történt a mintában. Ezzel kapcsolatban azonban további vizsgálatok indokoltak.

Tanulmányok kimutatták, hogy a stressz drámai módon csökkentheti a fertőzések elleni harc sikerességét. Adaptogén gyógynövényként az indiai cseresznye egyik legfontosabb jellemzője a stressz leküzdése. Az immunerősítő ashwagandha biológiailag aktív withanolid vegyületei megváltoztathatják a szervezet stresszreakcióját. Embereken végzett vizsgálatok során mind a stressz, mind a szorongásos rendellenességekhez kapcsolódó tünetek jelentős csökkenését figyelték meg a gyógynövény alkalmazásakor, ami erősebb immunrendszert eredményezett.

Az ashwagandha segít csökkenteni a gyulladást azáltal, hogy mérsékli a szervezetben a C-reaktív fehérje (CRP) mennyiségét. Kutatók egy kontrollált vizsgálat során úgy találták, hogy annak a csoportnak, amelyik napi 250 mg standardizált ashwagandha kivonatot vett be, átlagosan 36 százalékkal csökkent a CRP szintje. Eközben a placebo csoportban ez az eredmény mindössze 6 százalék volt. Mivel az indiai cseresznye erős gyulladáscsökkentő, fogyasztása nagyon hasznos fájdalmas állapotok, például ízületi gyulladás esetén. A krónikus gyulladás csökkentése elősegíti az immunrendszer hatékony működését azáltal, hogy javítja az ölősejtek hatékonyságát. Ezek a sejtek a veleszületett immunrendszer részét képezik, és kritikus szerepet játszanak mind a daganatok, mind a vírusok elleni védelemben. Sokféle ráktípus fordulhat elő a szabad gyökök okozta károsodás következtében, ám az indiai ginzeng fogyasztásával a rákos sejtek kevésbé ellenállóak az apoptózissal (sejthalál) szemben.

Baktérium, vírus- és gombaellenes

Fertőzések, és olyan rendellenes folyamatok esetén, amikor a kórokozók a bélfalon (áteresztő bél szindróma) keresztül jutnak a véráramba (ami autoimmun betegségekhez vezethet), az  ashwagandha leküzdi ezt a káros gyulladást, és helyreállíthatja az immunrendszer működését. A belőle készült extraktum képes gátolni a gombák növekedését, valamint antibakteriális tulajdonságokkal bír. Használatával sikereket értek el a tuberkulózis, szalmonellafertőzés, valamint a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium kapcsán.

A különféle növények immunmodulátorként történő alkalmazása még fejlődő szakaszban van, azonban az indiai cseresznye potenciális jelölt lehet. Sem az ashwagandha esetében, sem bármely más gyógymódról nem bizonyosodott be, hogy alkalmas lehet a COVID-19 megelőzése, kezelésére vagy gyógyítása. Az indiai kormány szerint azonban a Withania somnifera elég ígéretes ahhoz, hogy országos tanulmányt végezzenek a koronavírus elleni hatását illetően. Annyi biztos, hogy mivel a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, az indiai ginzeng a kardiovaszkuláris-, illetve a légzőrendszer egészségesen tartásával egyfajta védelmet nyújthat a koronavírussal szemben.

További egészségügyi előnyei

Amellett, hogy antioxidáns aktivitása révén az ashwagandha elsődleges immunerősítőként működik, jótékony hatással van a vérnyomásra is. Főként, ha a hipertónia a stresszel hozható összefüggésbe. Mivel csökkenti a vérnyomást, véd a szívbetegségektől, elsősorban akkor, ha ennek kockázata nagyobb a stressz miatt. Egy másik érv az ashwagandha mellett a hosszabb életért folytatott harcban és a szívbetegségek ellen: használata csökkentheti a szervezet koleszterinszintjét.

Egy vizsgálat során a növénnyel összefüggésben azt tapasztalták, hogy ugyanolyan hatékonysággal csökkentette a szervezet vércukorszintjét, mint egy erre szolgáló gyógyszer. A magas vércukorszint olyan kockázati tényező, amely végül a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. Egy tanulmányban az álombogyó közvetetten fokozta a pajzsmirigy aktivitását, így a pajzsmirigy több hormont termelt (különösen a T4 szabad frakciót). Ez a hatás az ázsiai gyógynövényt nagyon ígéretes kiegészítővé teheti a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők számára, bár további vizsgálatokra van szükség, mielőtt terápiának vagy gyógymódnak nevezhetnénk.

Az álombogyót hosszú ideje használják álmatlanság ellen az ayurvédikus orvoslásban. A modern tudomány megerősítette azt, amit a világ különféle kultúrái évszázadok óta ismernek: a nyugodt alvás érdekében az ashwagandha segíthet az ellazulásban és a stressz csökkentésben.

Felmerül a kérdés, hogy okozhat-e az ashwagandha súlygyarapodást? Ha az ashwagandhát más célra szedjük, például a szorongás csökkentésére, nincs sok bizonyíték arra, hogy mellékhatásként hízást idéz elő. Sőt, az ashwagandha tele van antioxidánsokkal, amelyek elengedhetetlenek a fogyáshoz és az általános jó közérzethez. Ezek az antioxidánsok felgyorsítják az anyagcserét, csökkentik a gyulladást, ezáltal elősegítik a szervezetben tárolt zsír elégetését. A másik fontos kérdés, hogy mennyi idő alatt fejti ki a hatását az ashwagandha. Egészséges életmód mellett alkalmazva az ashwagandha két héten belül jótékony hatással lehet a szervezetre. Ez függ az étrend-kiegészítő minőségétől, ami a legnagyobb változást hozza. Nagy koncentrációjú, teljes spektrumú kivonatra van szükség a legjobb hatás érdekében.

Szedhetünk naponta immunerősítő ashwagandhát?

A szárított gyógynövényt általában por vagy kapszula formájában szokták fogyasztani.  Az adagok az adott személy egészségi állapotától függően változnak, de a napi 250-500 mg legalább egy hónapig szedve hatékonynak tűnik. Az autoimmun betegségekre jellemző, hogy a szervezet önmaga ellen fordul. Mivel az ashwagandháról kimutatták, hogy fokozza az immunválaszt tanácsos, hogy az ilyen betegségekben szenvedők kerüljék ezt a növényi kiegészítőt. Nyugtatókkal és altatókkal való együttes bevétele nem javasolt, fokozhatja azok hatását. Nem szedhető immunszuppresszánsokkal (az immunrendszert gyengítő gyógyszerekkel) együtt, alkalmazása csökkentheti ezek hatékonyságát. Számos előnye ellenére az immunerősítő ashwagandha olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek vetélést, koraszülést vagy méhösszehúzódást okozhatnak, terhes nőknek ezért nem ajánlott. A szoptatás idején szintén kerülendő.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-ashwagandha-benefits#1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3336880/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19388865/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10956379/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11194174/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1537189106000747

https://opencommons.uconn.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1021&context=som_articles

  • ashwagandha por

    Bio Ashwagandha por