• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

A szelén és a pajzsmirigy elengedhetetlen szerepet játszanak az egészséges hormonháztartás kialakításában.

Szelén és a pajzsmirigy – Túl sok vagy túl kevés?

Szelén és a pajzsmirigy – Túl sok vagy túl kevés?

Szelén és a pajzsmirigy – Túl sok vagy túl kevés? 1000 743 SuperGreens®

Van néhány vitamin, ásványi anyag illetve különböző szervek melyek egyből beugranak ha az egészséges táplálkozásról és úgy általában az egészség megóvásáról van szó. Mindenkinek a könyökén jön ki, hogy a C-vitamin fontos a megfelelő immunműködéshez, a kalcium a csontokhoz vagy a koleszterin a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Hasonlóképpen a belek és az emésztés egészséges működéséhez kiemelten fontosak a rostok. Vannak ugyanakkor olyan szervek és hozzájuk kapcsolódó anyagok, melyek nem élveznek ennyire kiemelt figyelmet. Ilyen a szelén és a pajzsmirigy is.

A pajzsmirigy egy aprócska szerv, mely minden emlősben így az emberben is megtalálható. A torokban helyezkedik el, kicsivel az Ádám-csutka alatt. Szerepét tekintve igen sokrétű hiszen az általa termelt hormonoknak több alapvető fontosságú funkció szabályzásában elhanyagolhatatlan szerepe van. Szabályozzák például a metabolizmus vagyis a táplálékok lebontásának a sebességét, az emésztést, a bélmozgást. A pajzsmirigyhormonok ezen kívül a szívverés gyorsaságát illetve erejét is befolyásolják az oxigén felvétellel és a sejtek mitokondriális aktivitásával együtt, mely szintén az energiatermelésre hat. Végül de nem utolsó sorban a pajzsmirigy által termelt hormonok a növekedésben, a normális fejlődésben, de még a szellemi képességek megőrzésében is nélkülözhetetlenek.

A szelén kapcsolata a pajzsmiriggyel

A pajzsmirigy az a szervünk amely a legmagasabb koncentrációban tartalmaz szelént. A pajzsmirigyről a legtöbb embernek a jód ugrik be elsőre, helyesen, ugyanis az itt termelődő hormonok egyik nélkülözhetetlen összetevője a jód. Ahhoz azonban, hogy a pajzsmirigy elő tudja állítani és aktiválni tudja ezeket a jódtartalmú hormonokat, szelénre van szüksége.

Amennyiben ez nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségben, úgy nem fog elegendő hormon termelődni az optimális fejlődéshez és a szervezet mindennapi működéshez. Szelén hiányában egy halom különböző tünet és betegség alakulhat ki.

Ilyen betegségek és tünetek a meddőség, a hajhullás, fáradtság, kimerültség, elhízás, csökkent immunműködés és az ezzel járó nagyobb hajlam a megbetegedésre. A szelénhiány ezek mellett okozhat nehezebb gondolkodást, csökkent koncentrációképességet és szellemi teljesítményt is.

Érdekesség, hogy olyanoknál akiknél nem áll fenn szelénhiány, a szelén szedése képes bizonyos mértékig stimulálni az immunrendszert.

Különösen oda kell figyelnie az esetlegesen kialakuló szelénhiányra azoknak akik olyan problémákkal küzdenek mint emésztési, felszívódási panaszok, esetenként Crohn betegség, vesedialízis vagy HIV fertőzöttség.

A szelénhiány összefügg olyan betegségekkel mint a pajzsmirigy megnagyobbodás, pajzsmirigy daganat vagy autoimmun pajzsmirigy alulműködés.

Táplálkozás

Gondolhatnánk, hogy a világ minden táján pont ugyanolyan könnyen hozzájuthatunk ehhez az értékes nyomelemhez, hiszen zöldségek, gyümölcsök és magvak fogyasztásával könnyen pótolható. Ez ugyan részben igaz, azonban a talaj összetétele földrészenként eltérő. Az Egyesült Államok területén például nem különösebben jelent problémát a szelénhiány, hiszen az ottani termőtalaj gazdagon tartalmazza. Itt Közép-Kelet Európa területén azonban kevesebb szelén található a talajban és ezáltal a növények is amelyeket megeszünk kisebb mennyiségben fogják tartalmazni.

Az olyan ételek mint pl. a rákfélék, tenger gyümölcsei és különböző halak kiváló forrásai ennek a nyomelemnek a többi értékes tápanyag mellett. A halak mellett a szárnyasok a marha, a tojás és a különböző gabonák is tartalmaznak szelént, így ezeket érdemes fogyasztani amennyiben szelénhiánnyal küzdünk. Egy felnőtt szervezetnek napi szinten minimum 55 mikrogramm szelénre van szüksége, ez azonban magasabb is lehet terhesség és szoptatás alatt. Ilyen esetben 60 illetve 70 mikrogramm az ajánlott mennyiség.

Se sokat se keveset…

Vannak vitaminok melyeket nem igazán lehet túladagolni, hiszen amennyiben túl sok kerül a szervezetbe úgy a felesleges mennyiség távozik a vizelettel. A szelén azonban nem ilyen anyag. Ahogyan a szelénhiánynak megvannak a maga tünetei, úgy a túl magas szelénbevitel is jellegzetes problémákat fog okozni.

A fokhagyma szagú lehelet, a szájban érzett fémes íz, a haj és körömhullás, rosszullét, bőrkiütések, hasmenés, a bőr elváltozása egyes területeken, a fáradtság, idegesség, ingerültség vagy az idegrendszeri problémák mind jelezhetik, hogy a szervezet számára túl sok a szelén.

E tünetek közül kiemelendő a fáradtság és a hajhullás, hiszen ezek lehetnek éppen ellenkezőleg a szelénhiány tünetei is. Éppen ezért fontos, hogy amennyiben bármelyiket is észleljük magunkon, ne vonjunk le azonnali következtetéseket, hiszen könnyen ronthatunk a helyzeten ha például a szelén túladagolás okozta hajhullást és fáradtságot szelénhiánynak értékelve még többet kezdünk el fogyasztani. Ha pajzsmirigy problémára, esetleg szelénhiányra gyanakszunk, keressünk fel inkább egy orvost, aki a megfelelő tesztek segítségével könnyen ki tudja mutatni, hogy mi is a probléma.

A szelén pótlása táplálékkiegészítők segítségével is könnyen megoldható, hiszen ezek a szükséges mennyiségben tartalmazzák a nyomelemet. Az egészséges táplálkozás természetesen ezek szedése esetén sem hanyagolható el, azonban a táplálékkiegészítők is kiváló segítséget jelentenek, főleg azoknak akik nem szeretik a szelén tartalmú ételeket. Bár minden táplálékkiegészítőn fel van tüntetve, hogy nem szabad túllépni az ajánlott mennyiséget, a szelén esetében ez különösen követendő előírás.

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/

https://www.verywellhealth.com/selenium-and-your-thyroid-4134998