• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

B12-vitamin

A B12-vitamin hatásai

A B12-vitamin hatásai

A B12-vitamin hatásai 1024 709 SuperGreens®

A B12-vitamin, más néven kobalamin, elengedhetetlen vitamin, amelyre a szervezetnek szüksége van, de nem tudja előállítani.

Természetes formában megtalálható állati eredetű termékekben, de bizonyos élelmiszerekhez is hozzáadják, és szájon át szedhető kiegészítőként vagy injekcióként is kapható.

A B12-vitaminnak számos szerepe van a szervezetben. Támogatja az idegsejtek normál működését, és szükséges a vörösvértestek képződéséhez és a DNS-szintézishez is.

A legtöbb felnőtt számára az ajánlott napi bevitel (RDI) 2,4 mcg, bár ez magasabb a terhes vagy szoptató nők esetében.

Lenyűgöző módon hasznosul a szervezetben, például növeli az energiát, javítja a memóriát és segít megelőzni a szívbetegségeket.

Íme 9 jótékony hatása, amelyek mindegyike tudományos alapokon nyugszik.

1. Segít a vörösvértestek képződésében

Létfontosságú szerepet játszik abban, hogy segítse a szervezetet a vörösvértestek termelésében.

Az alacsony vitaminszint csökkenti a vörösvértestek képződését, és megakadályozza azok fejlődését.

Az egészséges vörösvértestek kicsik és kerekek, míg hiány esetén nagyobbak és jellemzően oválisak lesznek. Ennek a nagyobb és szabálytalan alaknak köszönhetően a vörösvértestek nem tudnak rendes sebességgel eljutni a csontvelőből a véráramba, ami megaloblasztos vérszegénységet okoz.

Vérszegénység esetén szervezetünknek nincs elég vörösvérsejtje ahhoz, hogy oxigént szállítson a létfontosságú szerveihez. Ez olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság és a gyengeség.

ÖSSZEGZÉS

Részt vesz a vörösvértestek képződésében. Ha a szint túl alacsony, a vörösvértestek termelése megváltozik, ami megaloblasztos vérszegénységet okoz.

2. Megelőzheti a súlyos születési rendellenességeket

A B12-vitamin kulcsfontosságú az egészséges terhességhez.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a magzat agyának és idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez elegendő B12-szintre van szüksége az anyától.

Hiánya a terhesség kezdeti szakaszában növelheti a születési rendellenességek, például a neurális csőhibák kockázatát. Ezenkívül az anya B12-vitamin-hiánya hozzájárulhat a koraszüléshez vagy a vetéléshez.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a 250 mg/dl-nél alacsonyabb szinttel rendelkező nők háromszor nagyobb valószínűséggel szülnek születési rendellenességgel rendelkező gyermeket, mint a megfelelő szinttel rendelkező nők.

ÖSSZEGZÉS

A B12-vitamin az egészséges terhesség kulcsa. Fontosak az agy és a gerincvelő születési rendellenességeinek megelőzésében.

3. Támogathatja a csontok egészségét

A megfelelő vitaminszint fenntartása elősegítheti a csontok egészségét.

Egy több mint 2500 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a B12-vitamin-hiányban szenvedők csontsűrűsége is alacsonyabb volt a normálnál.

A csökkent ásványianyag-sűrűségű csontok idővel érzékenyekké és törékennyé válhatnak, ami növeli a csontritkulás kockázatát.

Más tanulmányok is összefüggést mutattak ki az alacsony vitaminszint és a csontok csökkent egészsége, valamint a csontritkulás között, különösen a nők esetében.

ÖSSZEGZÉS

Létfontosságú szerepet játszhat a csontok egészségében. Ennek a vitaminnak az alacsony szintjét összefüggésbe hozták a csontritkulás fokozott kockázatával.

4. Csökkentheti egy szembetegség kockázatát

A makuladegeneráció olyan szembetegség, amely elsősorban a központi látást érinti.

A vitamin egészséges szintjének fenntartása segíthet megelőzni az időskori makuladegeneráció kockázatát.

A kutatók úgy vélik, hogy a pótlása csökkentheti a homocisztein szintjét, amely egyfajta aminosav és a véráramban található.

Az emelkedett homociszteinszintet összefüggésbe hozták az életkorral összefüggő makuladegeneráció fokozott kockázatával.

Egy 5000 fős, 40 éves vagy annál idősebb nő bevonásával végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a B12-vitamin, valamint a folsav és a B6-vitamin pótlása csökkentheti ezt a kockázatot.

A hét éven át ezeket a kiegészítőket kapó csoportban kevesebb makuladegeneráció fordult elő, mint a placebo csoportban. Az állapot bármely formájának kialakulásának kockázata 34%-kal, míg a súlyosabb típusok esetében 41%-kal alacsonyabb volt.

Végső soron további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a szerepét a látás egészségének elősegítésében és a makuladegeneráció megelőzésében.

ÖSSZEGZÉS

A vitamin egészséges szintjének fenntartása csökkenti a vér homociszteinszintjét. Ez segíthet megelőzni az időskori makuladegeneráció kialakulását.

5. A B12-vitamin javíthatja a hangulatot

A B12-vitamin javíthatja a hangulatot.

A kobalamin hangulatra gyakorolt ​​hatása még nem teljesen ismert. Ez a vitamin azonban létfontosságú szerepet játszik a szerotonin szintézisében és metabolizmusában, amely a hangulat szabályozásáért felelős vegyi anyag.

Ezért a hiánya csökkent szerotonintermeléshez vezethet, ami depressziós hangulatot okozhat.

A tanulmányok alátámasztják a kobalamin-kiegészítők használatát a depresszió tüneteinek javítására azoknál az embereknél, akiknek csökkent a B12-vitamin szintjük.

Egy depresszióban szenvedő és alacsony B12-vitamin-szintű embereken végzett vizsgálat azt találta, hogy azok, akik antidepresszánst és B12-vitamint is kaptak, nagyobb valószínűséggel javultak a depressziós tünetekkel, mint azoknál, akiket csak antidepresszánsokkal kezeltek.

Ezenkívül a magas B12-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a jobb kezelési eredményekkel és a súlyos depressziós rendellenességből (MDD) való felépülés nagyobb valószínűségével.

Bár a B12-vitamin-kiegészítők segíthetnek javítani a depresszióban szenvedők állapotát, a kutatások jelenleg nem utalnak arra, hogy ugyanolyan hatást fejtenek ki a normál B12-szinttel rendelkezőknél.

ÖSSZEGZÉS

A kobalamin a szerotonin termeléséhez szükséges, amely a hangulat szabályozásáért felelős vegyi anyag. A B12-vitamin-kiegészítők segíthetnek javítani a hangulatot azoknál az embereknél, akiknél már fennáll a hiány.

6. Jótékony hatással lehet az agyra

A B12-vitamin hiányát memóriavesztéshez kapcsolták, különösen az idősebb felnőtteknél.

A vitamin szerepet játszhat az agy atrófiájának megelőzésében, amely az agy neuronjainak elvesztése, és gyakran emlékezetkieséssel vagy demenciával jár együtt.

Egy korai stádiumú demenciában szenvedő embereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kobalamin és az omega-3 zsírsav- kiegészítők kombinációja lassította a szellemi hanyatlást.

Egy másik tanulmány azt találta, hogy még a normál vitamin szint is hozzájárulhat a rossz memória teljesítményéhez. Ennek eredményeként ennek a vitaminnak a pótlása javíthatja a memóriát, még a klinikailag diagnosztizált hiány esetén is.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megalapozott következtetéseket vonjunk le a B12-vitamin-kiegészítők memóriára és kognitív funkciókra gyakorolt ​​hatásáról.

ÖSSZEGZÉS

Segíthet megelőzni az agysorvadást és a memóriavesztést. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ennek a vitaminnak a kiegészítése javíthatja-e a memóriát azoknál, akiknél nincs hiány.

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

7. Energialöketet adhat

A B12-vitamin-kiegészítőket régóta az energia-felpörgetés legjobb termékeként hirdetik.

Az összes B-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet energiatermelésében, bár nem feltétlenül maguk adnak energiát.

Jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, amely azt sugallná, hogy a B12-vitamin-kiegészítők növelhetik az energiát azoknál, akiknek elegendő mennyiségben van jelen ez a vitamin.

Azonban ha jelentős B12-vitaminhiányban szenvedsz, a táplálékkiegészítők szedése vagy a bevitel növelése valószínűleg javítja az energiaszinted.

Valójában a hiányának egyik leggyakoribb korai jele a fáradtság vagy az energiahiány.

ÖSSZEGZÉS

A kobalamin részt vesz a szervezet energiatermelésében. A táplálékkiegészítők szedése javíthatja az energiaszintet, de csak akkor, ha alacsony a B12-vitaminszintünk.

8. Javíthatja a szív egészségét

A homocisztein közönséges aminosav magas vérszintjét összefüggésbe hozták a szívbetegségek fokozott kockázatával.

Ha jelentős B12-vitaminhiányban szenvedsz, a homociszteinszinted megemelkedik.

Tanulmányok kimutatták, hogy segít csökkenteni a homocisztein szintjét, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Jelenleg azonban nincs tudományos bizonyíték, amely megerősítené, hogy hatékonyak e tekintetben, ezért további kutatásokra van szükség a vitamin és a szív egészsége közötti kapcsolat megértéséhez.

ÖSSZEGZÉS

Csökkentheti a vér homociszteinszintjét, egy olyan aminosav típust, amely a szívbetegség fokozott kockázatával jár. A kutatások azonban jelenleg nem támasztják alá azt az állítást, hogy csökkenti ezt a kockázatot.

9. Támogatja az egészséges hajat, bőrt és körmöket

Tekintettel a sejttermelésben betöltött szerepére, ennek a vitaminnak megfelelő szintje szükséges az egészséges haj, bőr és köröm fenntartásához.

Valójában az alacsony szint különféle bőrgyógyászati ​​tüneteket okozhat, beleértve a hiperpigmentációt, a köröm elszíneződését, a haj elváltozásait, a vitiligo-t (a bőrszín foltokban való elvesztését) és a szögletes szájgyulladást (gyulladt és repedezett szájsarok).

Kimutatták, hogy a kobalamin pótlása javítja a B12-hiányban szenvedő betegek bőrgyógyászati ​​tüneteit. Így ez esetben nélkülözhetetlen a bőr, köröm és haj állapotának kezelése érdekében.

Ha azonban nincs hiányod ebből a vitaminból, a kiegészítők szedése nem valószínű, hogy javítja bőröd, körmöd vagy hajad egészségét.

ÖSSZEGZÉS

A B12-vitamin fontos a haj, a bőr és a köröm számára. Azonban a kiegészítők bevétele valószínűleg nem javítja egészségünket ezeken a területeken, ha a szintünk már elegendő.

Kit fenyeget a kobalamin-hiány?

A kobalamin hiánya kétféleképpen fordulhat elő. Vagy hiányzik az étrendedből az elegendő mennyiség, vagy a szervezeted nem tudja teljesen felszívni az elfogyasztott ételből.

A B12-vitamin-hiány kockázatának kitett személyek közé tartozik:

 • Idősebb felnőttek
 • Emésztőrendszeri betegségekben, például Crohn-betegségben szenvedők
 • Azok, akik emésztőrendszeri műtéten estek át, például bariátriai műtéten vagy bélreszekciós műtéten
 • Szigorú vegán étrendet folytató emberek
 • Azok, akik metformint szednek a vércukorszint szabályozására
 • Azok, akik protonpumpa-gátlót szednek krónikus gyomorégés miatt

Sok idős felnőttnél csökken a sósav szekréciója a gyomorban, ami csökkenti a kobalamin felszívódását.

Ha szervezetünk nehezen szívja fel a B12-vitamint, a kezelőorvos intramuszkuláris B12-injekciót javasolhat a szint növelése érdekében.

A B12-vitamin természetesen csak állati eredetű termékekben található meg. Annak ellenére, hogy egyes növényi alapú tejeket vagy gabonákat dúsítottak B12-vitaminnal, a vegán étrendben gyakran korlátozott ez a vitamin, ami az embereket a hiány kockázatának teszi ki.

Ha egészségesen, változatosan táplálkozunk, a B12-vitamin-hiány megelőzésének egyszerűnek kell lennie. Ha azonban úgy gondolod, hogy veszélyben vagy, fordulj orvosodhoz.

A B12-vitamin-hiány leggyakrabban orális vagy intramuszkuláris injekciókkal megelőzhető vagy orvosolható.

Folyékony B12-vitamin: súlyos felszívódási zavar esetén vagy olyan embereknél, akiknél a B12-vitamin-hiány kockázati tényezői fennállnak, a folyékony kiegészítés segíthet megelőzni a hiányt és a kapcsolódó tüneteket.

ÖSSZEGZÉS

A B12-vitamin-hiány kockázati tényezői közé tartozik az alacsony sósavszekréció, bizonyos gyógyszerek vagy a gyomor-bélrendszeri betegségek és műtétek miatti csökkent felszívódási képesség. A vegánok is veszélyben vannak, mivel a B12 csak állati eredetű termékekben található.

A B12-vitamin-hiány tünetei

A leggyakoribb tünetek a következők:

 • fáradtság
 • sápadt vagy sárga bőr
 • fejfájás
 • depresszió
 • emésztőrendszeri problémák
 • koncentrációs nehézség
 • a száj gyulladása
 • látászavarok

A legjobb étrendi források

Miben van B12-vitamin? A legjobb források:

 • állati máj és vese
 • kagyló
 • szardínia
 • marhahús
 • dúsított gabonafélék
 • tonhal
 • tojás

Összefoglalva

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel kell beszerezni. A legjobb B12 vitamin kiegészítő biztos forrásból származik.

Számos testi funkcióért felelős, és számos módon jótékony hatással lehet az egészségre, például megelőzi a súlyos születési rendellenességeket, támogatja a csontok egészségét, javítja a hangulatot, valamint az egészséges bőr és haj megőrzését.

Rendkívül fontos, hogy elegendő B12-vitamint kapjunk az étrendünkön keresztül. Ha azonban nehezen jutunk elegendő mennyiséghez, vagy ha olyan állapotunk van, amely befolyásolja a felszívódást, a kiegészítők egyszerű módja annak, hogy növeljük a B12-bevitelt.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-deficiency-symptoms#9.-Other-signs-and-symptoms-of-B12-deficiency

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-foods