• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

A probiotikumok természetes antibiotikumokat és egyéb gyulladásgátló vegyületeket állítanak elő

Probiotikum az egészségért. Még a kedved is jobb lesz tőle!

Probiotikum az egészségért. Még a kedved is jobb lesz tőle!

Probiotikum az egészségért. Még a kedved is jobb lesz tőle! 1024 683 SuperGreens®

Ha azt hallod, probiotikum, mi jut eszedbe elsőként róla? Ugye, hogy az antibiotikum kúra? Pedig a probiotikus baktériumok nem csak akkor segíthetnek, ha lebetegedtél és gyógyszert kellett szedned, egy sor, fontos élettani folyamatban is szerepet játszanak. Vagyis a szervezeted nem működhet megfelelően nélkülük.

Sokan nem is sejtik – és valószínűleg te is köztük vagy -, hogy az immunsejtek mintegy 70 százaléka a bélrendszerben található. A probiotikus baktériumok immunanyagokat termelnek, emiatt a bélflóra állapota közvetlenül kihat az immunrendszer működésére. A probiotikum folyamatos pótlása ezért elengedhetetlen, ha nem így teszel, tested védekezőképessége leromlik.

Nem vigyázol rájuk

Antibiotikum szedése (az antibiotikumok a jótékony baktériumtörzseket is elpusztítják), bélbetegségek, rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás, rostszegény táplálkozás, stressz, emésztőrendszeri műtétek, mind-mind olyan tényezők, amelyek következtében megcsappan a bélrendszerben a probiotikus baktériumok mennyisége. Ennek eredményeképpen felborul a bélflóra egyensúlya, az immunrendszer legyengül, ettől pedig fáradtnak, enerváltnak érzed magad, és gyakrabban leszel beteg. Eleinte rossz közérzet, fáradtság, bőrproblémák, egyre romló kedélyállapot, emésztési zavarok utalnak arra, hogy hiányt szenvedsz a probiotikus baktériumokból, de akkor is olvass az intő jelekből, ha gyakran panaszkodsz hasfájásra, puffadásra, gyomorégésre, székrekedés vagy hasmenésre.

Ne legyints ezekre a tünetekre, hiszen a probiotikumok pótlásának hiányában az állapotod egyre romlik! Akinek nem működik megfelelően a bélflórája, és nem rendelkezi elegendő, a baktériumok, vírusok, gombák elszaporodását is meggátolni képes probiotikus baktériumtörzzsel, az sűrűn kap el fertőzéseket.

Mire való a probiotikum?

A probiotikumok hatása sokrétű. szerepe többek között azért kulcsfontosságú, mert megakadályozzák az immunrendszert gyengítő, méreganyagokat termelő, káros baktériumok elszaporodását a bélrendszerben, egyfajta védőgátat képezve. Ráadásul a probiotikumok anyagcseréje során olyan anyagok is képződnek, amelyek rontják a káros baktériumok túlélési esélyét. Mivel a probiotikus baktériumok támogatják az anyagcsere folyamatokat, a tápanyagok hasznosulását, fontos szerepük van a K-, a B12- és a B7-vitamin előállításában. Továbbá a szénhidrátok lebontásában, a kalcium, a magnézium és a vas felszívódásában, elejét vehetik a különféle hiánybetegségeknek. Tudtad, hogy hozzájárulnak a bélnyálkahártyát óvó vajsav termeléséhez? Nélkülük az anyagcseréd se lenne megfelelő, a jótékony bélbaktériumok ugyanis részt vesznek a szénhidrátokat és zsírokat lebontó emésztőenzimek szintetizálásában. Hogy védjék az egészségedet, természetes antibiotikumokat és egyéb gyulladásgátló vegyületeket állítanak elő.

Befolyásolják a hangulatodat

Számos kutatás talált bizonyítékot az emésztőrendszer, illetve az agy neurokémiai működése közötti kapcsolatra, majd a 90-es években megszületett egy új tudományág, a neurogasztroenterológia, melynek magalkotója a Columbia Egyetem tanszékvezetője, dr. Michael Gershon volt. Ő igazolta elsőként, hogy a bélrendszer önálló idegsejt-hálózattal bír, és a belekben olyan, az idegsejtek közötti kapcsolatot elsegítő proteinek mutathatók ki, melyek az agyban is fellelhetők. Ez az úgynevezett bélidegrendszer. Noha a bélidegrendszer nem képes a gondolatok létrehozására, egyértelműen hatást gyakorol az agyműködésre. Arról van szó tehát, hogy a bélflóra probiotikus baktériumainak megfelelő aránya a hangulatodra is pozitívan hat.

De mit jelent ez valójában? Nem csak immunsejtek vannak jelen a bélrendszerben, de a bélfal sejtjei állítják elő a szerotonin jelentős részét, ami a hangulatod szabályozásáért felel. Magyarán a bélflórád állapota, az emésztéseden túl a mentális egészségedre is hatással van. Könnyen lehet, hogy azért szenvedsz szorongástól, érzed magad depressziósnak, vagy gyötörnek pánikrohamok, mert lecsökkent a bélflórád felépítő jótékony bélbaktériumok száma.

Hogyan történjen a probiotikum pótlása?

Több lehetőséged is van a probiotikumok bevitelére. A legjobb, ha a leggyakoribb probiotikus törzseket viszed be a szervezetedbe, ezért fogyassz olyan élelmiszereket, például tejtermékeket (érlelt sajtokat, élőflórás joghurtot és kefirt) savanyú káposztát, kovászos uborkát, amelyek lactobacillust, és bifidus baktériumot tartalmaznak. Még jobb, ha a minőségi étrend-kiegészítők mellett döntesz. Ezek ugyanis optimális összetételben tartalmazzák a szervezeted számára nélkülözhetetlen probiotikus törzseket, és nem rendelkeznek mellékhatásokkal. Ne feledd: ahhoz, hogy a probiotikus baktériumok kifejthessék jótékony hatásaikat, prebiotikumokra van szükség. Ezek a speciális növényi rostok – többek között az inulin és a laktóz a jótékony bélbaktériumok legfontosabb táplálékai.

Források:

  • FitForm Flora

    FitForm Flora

  • superum c

    Superum C, a természetes C-vitamin

  • Swiss Probiotix 2.0