• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Lactobacillus gasseri

Lactobacillus gasseri: a zsírégető és fogyasztó probiotikum. Hogyan működik?

Lactobacillus gasseri: a zsírégető és fogyasztó probiotikum. Hogyan működik?

Lactobacillus gasseri: a zsírégető és fogyasztó probiotikum. Hogyan működik? 1024 683 SuperGreens®

A fogyás nem az egyetlen módja az elhízás elleni küzdelemnek. Elsősorban a nem kívánt súlygyarapodás megakadályozása a legcélravezetőbb az elhízás elkerülése szempontjából. Úgy tűnik, egyes probiotikus törzsek, mint a Lactobacillus gasseri, megakadályozhatják, hogy pluszkilókat szedjük fel magukra.

Az elmúlt években a Lactobacillus gasseri probiotikum nagy népszerűségre és figyelemre tett szert. Elsősorban a fogyást elősegítő tulajdonsága keltette fel a kutatók érdeklődését, azonban még egy sor egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Miért fontos lefogyni?

Az elhízottak körében a máj- és a cukorbetegség jóval gyakrabban fordul elő. A súlytöbblet hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és az érelmeszesedéshez, a koszorúér-betegségekhez, a stroke-hoz és az ízületi gyulladás kialakulásához. Az elhízás növelheti a daganatos betegségek, köztük a vastagbél-, prosztata- és a végbélrák kockázatát. A számottevő súlytöbblet ezért több mint esztétikai probléma, idő előtti halált okozhat. A probiotikumok fogyasztása viszont orvosolhatja ezt a problémát, így a megfelelő étrenddel kiegészítve eredményes fogyás érhető el.

Hogyan befolyásolják a probiotikumok a testsúlyt?

Mielőtt részletesen rátérnénk a Lactobacillus gasseri jótékony hatásaira, ejtsünk néhány szót a probiotikumok lehetséges testsúlycsökkentő mivoltáról. Tudományosan is bizonyított, hogy az elhízott emberek általában kevésbé változatos bélbaktériumokkal rendelkeznek, mint a normál testsúlyúak. Sőt, azok az elhízottak, akiknek nem olyan sokszínűek a bélbaktériumaik, többnyire nagyobb súlyt cipelnek a változatosabb összetételű bélflórát magukénak tudható társaiknál.  Azokat a módszereket, amelyekkel a probiotikumok hatást gyakorolnak a testtömegre és a hasi zsírra még nem ismerik jól. Valószínűleg az acetát, a propionát és a butirát előállításával befolyásolják az étvágyat és az energiafelhasználást, amelyek rövid szénláncú zsírsavak. A kutatók úgy gondolják, hogy bizonyos probiotikumok gátolhatják az étkezéssel elfogyasztott zsír felszívódását, növelve az ürülékkel kiválasztott zsír mennyiségé. Más szavakkal, arra késztetik a szervezetet, hogy kevesebb kalóriát hasznosítsanak az elfogyasztott ételekből. Bizonyos baktériumokról, például a Lactobacillus családból származó baktériumokról kiderült, hogy ilyen módon működnek.[1.]

A probiotikumok más módon is harcolhatnak az elhízás ellen, beleértve:

 • Az étvágyszabályozó hormonok felszabadítása: Aprobiotikumok segíthetnek az étvágycsökkentő hormonok felszabadításában. Ezen hormonok szintjének megemelkedése fokozhatja a kalória- és zsírégetést. [2.]
 • A zsírszabályozó fehérjék szintjének emelése : A probiotikumok növelhetik az angiopoietin fehérje (ANGPTL4) szintjét, ami csökkenti a zsír elraktározását. [3.]

Erős bizonyítékok utalnak arra, hogy az elhízás összefügg a szervezetben zajló gyulladással. A bélnyálkahártya egészségének javításával a probiotikumok fellépnek a szisztémás gyulladással szemben, és védenek az elhízás és más betegségek ellen.

Lactobacillus gasseri hatásai

A Lactobacillus gasseri a Lactobacillus nemzetség törzse, amely a hüvelyflórában és az emésztőrendszerben egyaránt megtalálható, és önmagában, vagy más probiotikus baktériumokkal kombinálva különleges egészségügyi előnyöket kínál. Ide tartozik a bakteriális vaginosis és a peptikus fekélyek megelőzése, valamint a fekélyes vastagbélgyulladás, az irritábilis bél szindróma (IBS) és az endometriózis okozta fájdalmak kezelése, illetve a gyulladás csökkentése.

Támogatja a fogyást

Az összes eddig vizsgált probiotikus baktérium közül a Lactobacillus gasseri tűnik a legeredményesebbnek a fogyás terén.  Számos, főként rágcsálókon végzett tanulmány megállapította, hogy elhízásellenes hatásokkal rendelkezik. [4.]  Egy tanulmány, amelynek során 210, jelentős hasi zsírral rendelkező embert figyeltek meg megállapította, hogy 12 hétig tartó szedése csökkentette a testtömeget, a szervek körüli zsírt, a testtömeg-index et(BMI), a derékméretet és a csípő kerületét. Sőt, a hasi zsír 5,8 százalékkal csökkent. Amikor azonban a résztvevők abbahagyták a probiotikum szedését, 1 hónapon belül visszaszedték az összes hasi zsírt [5.] További kutatásokra lesz szükség annak meghatározásához, hogy pontosan miként játszik szerepet a fogyásban, és milyen egyéb tényezők járulhatnak hozzá ehhez a folyamathoz.

Védi a hüvely egészségét

A Lactobacillus törzsekről ismert, hogy a káros baktériumok és gombák elnyomásával elősegítik és védik a hüvely egészségét. A probiotikumok akár táplálék, akár étrend-kiegészítő formájában történő fogyasztása azonban nem biztos, hogy megakadályozza a hüvelyi fertőzések megelőzését. A BMC Infectious Diseases című folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmány szerint a Lactobacillus gasseri sokkal hatékonyabban csökkenti a bakteriális vaginosis megismétlődését, ha kúp formájában alkalmazzák. [6.] Segíthet mérsékelni a menstruációs fájdalmat az endometriózisban szenvedő nőknél – írja a Cytotechnology folyóiratban 2011-ben megjelent kis tanulmány. [7.]

Enyhíti a bélbetegségek tüneteit

Lactobacillus a probiotikus baktériumok közé tartozik, amelyekről úgy gondolják, hogy enyhítik a gyulladásos bélbetegségeket (IBD) és az irritábilis bél szindrómát (IBS). Az Ulcers folyóiratban közzétett tanulmányok 2011. évi áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a Lactobacillus gasseri gyulladáscsökkentő hatást fejtett ki a vastagbélben, ami jótékony hatással volt az IBS és a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteinek csökkentésére. [8.]

Ahol kevésbé hatékonynak tűnt, az a bélfertőzés megelőzése. Ehhez a probiotikus törzsek, mint a Lactobacillus rhamnosus és a Saccharomyces boulardii jobban képesek csökkenteni az IBD vagy az IBS megismétlődését, ha konvencionális terápiákkal kombinálva alkalmazzák őket .

Segít leküzdeni a Helicobacter pylori fertőzést

A PLoS One- ban megjelent tanulmányok 2014-es áttekintésében a tudósok értékelték a probiotikus kiegészítők hatását a Helicobacter pylori baktérium elpusztítására, amelyről ismert, hogy a gyomorfekély elsődleges oka. [9.] A jelenlegi kutatások szerint, a H. pylori felszámolási aránya folyamatosan magasabb azoknál az embereknél, akiknek antibiotikumot írtak fel probiotikummal (beleértve a Lactobacillus gasserit és a Lactobacillus acidophilust is ), mint az önmagában adott antibiotikumokkal. Nem ismert, hogy a Lactobacillus gasseri mennyivel több vagy kevésbé hatékony a Helicobacter pylori kezelésében, mint más probiotikus törzsek.

Lehetséges mellékhatások

A probiotikumok biztonságosnak tekinthetők, a szedésük pedig kevés kockázattal jár. Bizonyos esetekben olyan mellékhatásokat válthat ki, mint a gázképződés és a puffadás. Legtöbbször azonban a tünetek enyhék, és amint a szervezet alkalmazkodik a kiegészítő szedéséhez megszűnnek. A károsodott  immunrendszerű betegeknek, például az előrehaladott HIV-fertőzésben szenvedőknek, a szervátültetetteknek,  illetve azoknak, akik immunszuppresszív gyógyszereket szednek a rák és más betegségek ellen  kerülniük kell az alkalmazását.

A probiotikumok által okozott súlyos fertőzések nagyon ritkák, azonban aggályokat vetnek fel potenciális kórokozó szerepükkel kapcsolatban bizonyos hajlamosító tényezőkkel rendelkező betegeknél.  Jelentették, hogy a Lactobacillus szívbillentyű- vagy szívkamra-fertőzést okozhat, azonban az a páciens, akinél ez bekövetkezett, úgynevezett haemorrhagiás teleangiectasia nevű betegségben szenvedett és nagy mennyiségű probiotikumot fogyasztott. [10.]

A Lactobacillus gasseri alkalmazását gyermekeknél, terhesség vagy szoptatás alatt még nem vizsgálták.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-weight-loss

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884980/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23836895/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20927337/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23917447/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23614897/
 6. https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-015-0971-3
 7. https://link.springer.com/article/10.1007/s10616-010-9326-5
 8. https://www.hindawi.com/journals/ulcers/2011/841651/
 9. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0111030
 10. https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-018-2956-5
 • FitForm Fibre

 • FitForm Flora

  FitForm Flora

 • fitform slim kapszula

  FitForm Slim

 • fitform slim kapszula

  FitForm Slim

 • fitform slim kapszula

  FitForm Slim