• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

probiotikumok

A probiotikumok fogyasztó hatása

A probiotikumok fogyasztó hatása

A probiotikumok fogyasztó hatása 1024 683 SuperGreens®

A probiotikumok a legnépszerűbb táplálékkiegészítők közé tartoznak. Egyes kutatások arra utalnak, hogy befolyásolhatják a fogyást. Mivel világszerte számos krónikus betegség előfordulása növekszik, és ezek kiváltó okai közül az elhízás az elsődleges, áttörést jelenthet a túlsúly jótékony bélbaktériumokkal történő kezelése vagy megelőzése.

A táplálkozási, életmódbeli és genetikai tényezők mellett felvetődött, hogy az elhízás a bélflóra nem megfelelő működéséből is fakadhat, ami befolyásolja az anyagcserét és az energia homeosztázist. A probiotikumok szedése segíthet helyreállítani a bélflóra kényes egyensúlyát, és ezzel elejét veheti a súlyproblémáknak.

A több száz különféle baktériumfaj a bélflóra (bélmikrobiom) természetes és meghatározó alkotóeleme. Közülük azok a probiotikumok, amelyek potenciális egészségügyi előnyöket nyújtanak a szervezet számára. Idesorolható többek között az immunrendszer működésének fokozása, a koleszterinszint csökkentése, a rák megelőzése, a hasmenés kezelése és az emésztőrendszer egészséges működésének fenntartása. Emellett a lehetséges felhasználásuk a bélbetegségek, a szorongás és a depresszió kezelésére is kiterjed, sőt a súlyvesztés elősegítői lehetnek.

Mik azok a probiotikumok?

A Frontiers in Microbiology folyóiratban a probiotikumok meghatározása a következő: „élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben alkalmazva egészségügyi előnyökkel járnak a gazdaszervezet számára”. Beszámoltak arról, hogy a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségbe tartozó fajok hasznos probiotikus baktériumtörzsek. Ezek közé tartozik a Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum és a Bifidobacterium bifidum. Bizonyos ételek (például tejtermékek, erjesztett ételek) természetes módon tartalmazzák, míg egyes élelmiszerekhez a gyártók adják hozzá őket. Léteznek probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó étrend-kiegészítők is. Utóbbiak nagy adagban tartalmaznak Lactobacillusokat és Bifidobacteriumokat, amelyek hozzájárulhatnak a vastagbélben élő baktériumok összetételének javításához, és elősegíthetik az egészséget. Az előbb felsorolt két nemzetség törzseit általában biztonságosnak tekintik a hosszú távú emberi felhasználás szempontjából.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen jelek utalnak rá, hogy probiotikumokra van szükség? Az alábbiak mindenképpen erre utalhatnak:

  • Emésztési rendellenesség.
  • Cukor utáni vágy.
  • Lassú anyagcsere.
  • Bőrproblémák, például ekcéma, pikkelysömör és viszkető kiütések.
  • Antibiotikum szedése után szintén javasolt, még akkor is, ha az régen történt.

Probiotikum hatása és szerepe

A bélmikrobiom egészségre gyakorolt ​​hatása egyre inkább kiemelt figyelmet kap. Kiderült, hogy számos egészségügyi állapotra pozitív hatással vannak, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri-, valamint a fertőző betegségeket. A bélflóra szerepe az egyén jóllétének befolyásolásában arra ösztönzi a kutatókat, hogy új kezelési módokat találjanak többek közt az elhízás és a súlygyarapodás tekintetében.

A probiotikus törzsek egészségügyi hatásainak feltárása az elmúlt 20 évben rendkívüli mértékben megnövekedett. Annak ellenére, hogy még mindig folynak kutatások arra vonatkozólag, hogyan működnek a testben, a vizsgálatok kimutatták, hogy szerepet játszanak az immunműködés fokozásában, a gyulladás csökkentésében, továbbá az idegrendszer működésének pozitív befolyásolásában.

A bélflóra egyensúlyának felborulása többek között olyan bélbetegségekhez vezethet, mint a Chron-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. Az enterális baktériumok megváltoztathatják a gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő citokinszint egyensúlyát, amely a bél rendellenességeinek hajlamosító tényezőjévé válik. Bizonyos probiotikus baktériumok, például a lactobacillusok, gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki

A probiotikus bélbaktériumok emésztőenzimeket is előállítanak. Fokozzák az anyagcserét és a bevitt tápanyagok hasznosulását. H-vitamint, más néven biotint szintetizálnak, amely szerepet vállal a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, gátolja a zsigeri zsírok lerakódását, továbbá közreműködik a zsírégetésben. A biotinon kívül hozzájárulnak a K- és B12-vitamin, illetve emésztőenzimek termelésében. Meggátolják, hogy a patogén baktériumok megtapadjanak és elszaporodjanak az emésztőrendszerben.

Sokan nincsenek tisztában vele, pedig az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben található, ezáltal a bélmikrobiom állapota közvetlenül hatást gyakorol a szervezet védekezőképességére. A bélflóra befolyásolhatja az agyat, amely szintén részt vesz az emésztésben. Egyensúlyának felborulása a hangulaton és viselkedésen egyaránt nyomot hagy, miután a bélfal sejtjei termelik a szerotonin 95 százalékát.

A felsorolt tulajdonságokon kívül a testsúly szabályozásában is szerepet vállalhatnak. Egy 2020-as tanulmány azt sugallja, hogy a túlsúly és az elhízás lehetséges kezelését jelenthetik. [1.]

A bélflóra és a testtömeg

A bélflóra és az étrend között viszonossági áll fenn. Az étrend befolyásolja a bélbaktériumok összetételét, míg a belekben élő mikrobák hatást gyakorolnak a tápanyagok felszívódására, lebontására és tárolására, és a gazdaszervezet működésére.[2.] A kutatók összefüggést állapítottak meg a bélflóra a testtömeg között. Azt feltételezik, hogy a bélbaktériumok összetételének megváltozása többféle módon is hozzájárulhat a túlsúlyhoz, az elhízáshoz és a zsírraktározáshoz. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás ezen a területen folyamatosan zajlik, és a tudósok még mindig nem tudják, hogy a megváltozott bélbaktériumok hogyan járulnak hozzá az elhízáshoz. Tanulmányok azonban kimutatták, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek bélbaktérium összetétele eltér a nem túlsúlyosakétól. Úgy tűnik, hogy az elhízott embereknél a bélflórájában a Firmicutes baktériumok nagyobb, míg a Bacteroidetes baktériumok kisebb számban vannak jelen. [3.] Úgy tűnik, hogy probiotikumok, prebiotikumok és a szimbiotikumok megváltoztathatják a hormonok, a neurotranszmitterek és a gyulladást előidéző vegyületek szekrécióját, megakadályozva ezzel a súlygyarapodáshoz vezető táplálékbevitel kiváltó okait.

Hasznos a probiotikum a fogyáshoz?

Noha a kutatások még mindig zajlanak, az eddig lezajlottak kimutatták, hogy a jól megválasztott probiotikus készítmény elősegítheti a fogyást, és megakadályozhatja az embereknél a súlygyarapodást.

Egy 2018-as szisztematikus áttekintés és metaanalízis megállapította, hogy a probiotikus kiegészítésben részesülőknél a testtömeg, a derék kerület, a testzsír és a BMI jelentősen csökkent a kontroll csoportéhoz képest. [4.] Azok a résztvevők, akik nagyobb adag probiotikumot kaptak, és azok, akik egyetlen törzset kaptak, nem pedig több törzsből álló probiotikumot, nagyobb fogyást tapasztaltak.

A kutatók szerint az alábbi módon segíthetik elő a fogyást:

  • Növelik a rövid láncú zsírsavakat termelő baktériumok mennyiségét, amelyek fokozzák a zsírsavak oxidációját és csökkentik a zsírraktározást.
  • Csökkentik a lipopoliszacharid termelő baktériumok számát.
  • Befolyásolják az étvágyat és az anyagcserét.
  • Csökkentik a zsír felhalmozódást.
  • Szabályozzák a gyulladáskeltő citokinek mennyiségét.
  • Javítják az inzulinérzékenységet.[5.]

Egy japán kutatás szerint, a Lactobacillus gasseri SBT2055 probiotikus baktérium gátolhatja a lipidek felszívódását, amelyek így a széklettel együtt távoznak a szervezetből.[6.] A bélbaktériumok fogyásban betöltött szerepének megértése a jövőben forradalmi változásokhoz vezethet az elhízás elleni harcban.

Minden nap probiotikumot kell szednem?

A probiotikumokkal kapcsolatban gyakori kérdés, hogy rendben van-e minden nap probiotikus készítményeket szedni. Noha van néhány kivétel ez alól a szabály alól, az általános válasz igen, biztonságos, és általában ajánlott naponta bevenni őket. Fontos megérteni, hogy természetes kiegészítők és nem gyógyszerek. Első használatkor néhány ember gázképződést, puffadást vagy hasmenést tapasztal. A bélflóra változásai azt eredményezhetik, hogy a baktériumok a szokásosnál több gázt termelnek, ami puffadáshoz vezethet. Ezek a mellékhatások azonban általában néhány napon vagy héten belül megszűnnek.

Kiváló minőségű probiotikus készítmények szedése során számos pozitív változást észlelhetünk az emésztés javulásától és a több energiától kezdve a jobb hangulatig és a tisztább bőrig. Gyakran az első és a legközvetlenebb változás, amelyet valaki tapasztal az emésztés javulása.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Probiotikum

https://www.medicalnewstoday.com/articles/probiotics-for-weight-loss-what-is-the-evidence#What-are-probiotics?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/probiotics-for-weight-loss-what-is-the-evidence#Are-probiotics-useful-for-weight-loss?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7333005/

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7465252/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30442802/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7333005/
  4. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2019/3862971/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500612
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884980/
  • FitForm Fibre

  • fitform flora kapszula

    FitForm Flora

  • fitform slim kapszula

    FitForm Slim