• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Nattokináz

Nattokináz: ígéretes alternatíva a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében

Nattokináz: ígéretes alternatíva a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében

Nattokináz: ígéretes alternatíva a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében 1024 683 SuperGreens®

A nattót már régóta használják a népgyógyászatban a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. A belőle kivont nattokináz ugyanazokkal a jótékony tulajdonságokkal rendelkezik.

A erjesztett szójababból készült, és a szuperélelmiszerek között méltó helyet elfoglaló natto hihetetlenül tápláló. Fogyasztása különféle egészségügyi előnyökkel kapcsolható össze, amelyek az erősebb csontoktól, az ellenállóbb immunrendszerig terjednek. A nattokináz enzim (NK) úgyszintén hatásosnak bizonyult a gyulladások csökkentésében, és a vérkeringés javításában, de még egy sor jótékony tulajdonsággal bír.

 

Hogy készül a natto?

A natto népszerű étel Japánban, erős, sajtszerű illata, és ragacsos állaga van. Úgy állítják elő, hogy a Bacillus subtilis natto baktériumot hozzáadják a főtt szójababhoz. A baktériumok az enzim kiválasztásával próbálják megemészteni a szójababot.

Az egyedi állagú nattót általában dió ízűnek írják le, és szójaszósszal, mustárral, metélőhagymával, vagy más ízesítőkkel együtt, illetve főtt rizzsel tálalják. A nyugati világban kevés ember hallott a nattóról, de akik egyszer megkóstolják, azok vagy utálni, vagy imádni fogják.

A natto gazdag fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, magas rosttartalommal bír, és probiotikus hatású.

100 gramm natto a következőket tartalmazza:

 

  • Kalória: 212
  • Zsír: 11 gramm
  • Szénhidrát: 14 gramm
  • Rost: 5 gramm
  • Fehérje: 18 gramm
  • Mangán
  • Vas
  • Réz
  • K1-és K2-vitamin
  • Magnézium
  • Kalcium
  • C-vitamin
  • Kálium
  • Cink
  • Szelén

Kisebb mennyiségű B6-vitamint, folátot és pantoténsavat, valamint antioxidánsokat, tovább jótékony növényi vegyületeket ugyancsak magába foglal, emellett a natto probiotikus hatású. Ezek olyan jótékony baktériumok, amelyek széles körű egészségügyi előnyöket nyújtanak. Az egyik ilyen előny a táplálék emészthetőbbé tétele, ami megkönnyíti a tápanyagok felszívódását. A kutatók beszámolója szerint a probiotikumok a gyulladásos bélbetegség, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteinek csökkentése mellett mérsékelhetik a gázképződést, a székrekedést, továbbá az antibiotikumokhoz kapcsolódó hasmenést és puffadást.
A K2-vitamin alapvető szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában azáltal, hogy aktiválja a csontépítő fehérjéket, amelyek elősegítik a kalcium bejutását a csontokba. A csontok megerősítésén kívül segít megelőzni a kalcium lerakódását az artériákban.

A nattokináz egyetlen forrása a natto. Az extrahált enzimet kapszulákba töltik, vagy tabletta formában gyártják, bár Japánban por alakban is megtalálható.

 

Milyen előnyei vannak a nattokináz szedésének?

A nyolcvanas évek előtt nagyon keveset tudtak arról a mechanizmusról, ami a natto fogyasztás által elősegíti a szív-és érrendszeri egészségét. 1987-ben Sumi és munkatársai  felfedeztek egy erős fibrinolitikus enzimet, az úgynevezett nattokinázt.  Azóta jelentős mennyiségű kutatást végeztek ezzel kapcsolatban Japánban, Koreában, Kínában és az Egyesült Államokban, és ezek a vizsgálatok megerősítették, hogy az enzim 275 aminosav maradék alkalikus proteázja. Más enzimekkel szemben a legmagasabb véralvadásgátló (fibrinolitikus) aktivitással rendelkezik, és növeli a szöveti plazminogén aktivátor (t-PA) felszabadulását a sejtekből, amely szintén lebontja a fibrineket. A nattokináz hasonló elven fejti ki hatását, mint a szerrapeptáz enzim, amely lebontja a felesleges, fehérjékből álló, élettelen szöveteket, szöveti folyadékot. A szerrapeptázt azonban a selyemhernyó bélrendszerében élő Serratia nevű baktérium állítja elő, amit laboratóriumban szaporítanak. Míg utóbbit a vegánok nem fogyaszthatják, addig a nattóból kivont enzimet igen.

 

Egészségügyi előnyök

Az alternatív gyógyászatban úgy gondolják, hogy a nattokináz előnyös szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek számára, részben a vérrögök lebontásával, amelyek akadályozhatják a vérkeringést. Létezik néhány korai bizonyíték arra nézve, hogy a nattokináz jótékony a szív és az artériák egészségére nézve. Az egyik tanulmány azt mutatta ki, hogy az enzimet tartalmazó étrend-kiegészítők csökkentik a vérrögök létrejöttének kockázatát, és segíthetnek az artériák elzáródásának csökkentésében. Más tanulmányok szerint mérsékelhetik a magas vérnyomást. Az enzim a következő állapotok megelőzésére vagy kezelése lehet alkalmas:

 

  • Angina
  • Atherosclerosis
  • Mélyvénás trombózis
  • Aranyér
  • Magas vérnyomás
  • Miokardiális infarktus (szívroham)
  • Perifériás artériás betegség
  • Visszér
  •  Csökkenti az LDL (rossz) koleszterint és növeli a HDL (jó) koleszterint
  •  Csökkenti a vér viszkozitását, javítja a véráramot és csökkenti a vérnyomást.

Science Reportsban közzétett 2015. évi tanulmány szerint a nattokináz egyetlen, 100 milligrammos adagja, szájon át beadva, hatékonyabban képes a fibrin (a vérrögképződésben részt vevő protein) lebontására. Hatékony antikoagulánsként (vérhígítóként) működik , csökkentve a VIII-as faktor néven ismert vérrögképző protein koncentrációját.

A szív- és érrendszeri betegségek, és az agy állapota szorosan összekapcsolhatók. Az utóbbi években előtérbe került, hogy a nattokináz neuroprotektív tulajdonságokkal bírhat, amelyek megállíthatják a betegség progresszióját az ischaemiás stroke-ban szenvedő embereknél .

Stroke folyóiratban publikált, ugyancsak  2015-ben publikált tanulmány szerint az injekcióval beadott nattokináz javíthatja az agy véráramát agyvérzés követően. Laboratóriumi egereknek három adag nattokinázzal injektáltak be az indukált stroke előtt, és a tudósok megállapították, hogy a kisebb agyi erek épek maradtak, korlátozva a szövetkárosodások terjedését.

A kutatásuk eredményei azt mutatták, hogy a nattokináz a fibrin lebomlásával hatékonyan zsugorítja az orrpolipot. A kutatók azt is megállapították, hogy a krónikus rhinitisben és az asztmában szenvedő betegek orrváladékának és a köpetének viszkozitását jelentősen csökkentette az enzom oldatával végzett inkubálás.

 

Lehetséges mellékhatások

A natto fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságos. Ennek ellenére a natto K1-vitamt tartalmaz, amely vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért azoknak, akik már vérhígító gyógyszert szednek, orvoshoz kell fordulniuk, mielőtt nattót adnának az étrendjükhöz. Noha a nattokinázt általában jól tolerálhatónak tekintik, mellékhatásokat okozhat, és kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Mivel befolyásolhatja a vérkeringést és egyes vegyület hatását, ezért bizonyos esetekben óvatosan kell alkalmazni:

 

  • Vérzéses rendellenességekkel , például hemofíliával rendelkezőknél , akiknél a nattokináz súlyosbíthatja a tüneteket.
  • Azoknál az embereknél, akik vérhígítót, beleértve a warfarint is szednek, elősegítheti a vérzést és véraláfutást.
  • Alacsony vérnyomásúaknál fejfájást, szédülést, ájulást okozhat.
  • Vérnyomáscsökkentő gyógyszereket használóknál fokozhatja a gyógyszer hatását.
  • Az enzim fogyasztását legalább két héttel a tervezett műtét előtt abba kell hagyni, hogy csökkentsük a túlzott vérzés kockázatát.

A kutatások hiánya miatt, nem szabad alkalmazni gyermekeknél, terhesség vagy szoptatás alatt.

 

Mennyi nattokinázt lehet bevenni naponta?

Nincsenek egyetemes irányelvek a nattokináz megfelelő felhasználására. Legfeljebb 3000 fibrin egység (FU) dózist használtak biztonságosan akár 26 hétig, bár a legtöbb gyártó napi 2000 FU-t már nem javasol. Hiányoznak a biztonságos és hatékony adagolás hoz szükséges klinikai vizsgálatok. Néhány vizsgálatban 100 mg (2000 fibrin egységnek megfelelő) nattokinázt adtak a részve naponta legfeljebb háromszor bevéve. Az enzimhez natto fogyasztásával is hozzájuthat.

Ne vegyen be túl sok nattokinázt, ha magas vérnyomás elleni gyógyszereket szed. Olyan gyógyszerekkel együtt adva, amelyek szintén lassú véralvadást okozhatnak, növelheti a véraláfutás és a vérzés esélyét. Forduljon orvoshoz, ha aszpirint alkalmaz. A legjobb a vegetáriánus kapszulát üres gyomorra, kb. egy órával az étkezés előtt beszedni.

  • EliXir

    EliXir Serrazimes®

  • nattokináz

    NSK-SD ® Nattokináz kapszula 2000 FU