• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Nattokináz enzim

Nattokináz enzim – teljes körű védelem a szív- és érrendszer számára

Nattokináz enzim – teljes körű védelem a szív- és érrendszer számára

Nattokináz enzim – teljes körű védelem a szív- és érrendszer számára 1000 972 SuperGreens®

Ha nem hangzik ismerősen a nattokináz neve, nem vagy egyedül. Kétségkívül nem a leggyakrabban emlegetett vagy keresett enzimek egyikéről van szó. Ha te sem találkoztál még vele, akkor érdemes alaposabban megismerned a nattokinázt, ugyanis több mint valószínű, hogy számodra is tartogat valami hasznosat.

Aki kicsit jártas a biokémiában vagy esetleg dereng valami a középiskolai, gimnáziumi biológia órákról, az rögtön sejtheti, hogy egy enzimről van szó, ami igaz is. Aki még alaposabb ismeretekkel rendelkezik, az gondolhatja, hogy egy kinázról van szó – ami az enzimek egy csoportja – , azonban itt már becsapós a dolog, ugyanis ez az enzim nem egy kináz, csak a neve végződik így. A nattokináz valójában egy szerin proteáz. Megtévesztő neve a japán nattōkin  (納豆菌)szóból ered. A nattōkin a japán megnevezése annak a baktériumnak (Bacillus subtilis) amely a nattō nevű étel készítésénél a fermentációért felelős.

A nattō egy kb. 1000 éve fogyasztott japán étel, mely főtt, erjesztett szójababból áll. Gyakran fogyasztják reggelire, rizs kíséretében. A nattō a hagyomány szerint úgy született, hogy Minamoto no Yoshiie – egy híres szamuráj – katonái az egyik hadjárat során szóját főztek a lovaiknak, azonban mivel rajtuk ütöttek, gyorsan pakolniuk kellett és vitték a főtt a szójababot is. Néhány nap múlva elővették, és észrevették, hogy megerjedt, azonban ennek ellenére megkóstolták és ízlett nekik.

Mi mindenre jó a nattokináz enzim?

A nattō íze igencsak megosztja az embereket, a benne található nattokináz viszont kétségkívül egészséges, több okból kifolyólag is.

Vérrög gátló

A nattokináz hatásai közül leginkább az anti-trombolitikus vagy vérrögösödést gátló hatásait érdemes kiemelni és elsősorban ez az a probléma amire hathatós megoldást kínál. Köztudott, hogy a japán emberek átlagéletkora magasabb, mint a világ más tájain élőké és nagyon valószínű, hogy ehhez a nattokináz is aktívan hozzájárul. A trombózis, vagyis a vérrög ugyanis rendkívül gyakori halálozási ok szerte a világon és egyes kutatások eredményei alapján a japán diéta, melynek a nattō is része, összefüggésbe hozható az alacsonyabb mértékű szív és érrendszeri betegségekből eredő halálozások számával. Természtesen ez jóval összetettebb kérdéskör, mintsem hogy le lehessen redukálni csupán egy összetevőre. Azonban a nattokináz több kutatás alapján is nagyon jó ellenszere a vérrögösödésnek és így közvetetten a hosszabb élethez is hozzájárul.

A vérrögök egyik legfontosabb összetevője a fibrin nevű fehérje. A vérrög kialakulása rendkívül leegyszerűsítve úgy zajlik, hogy a fibrin egyfajta hálót, vázat képez, amely megfogja a vérlemezkéket és a vörösvérsejteket és ezek együtt egy rögöt formálnak. A vérrög kialakulása alapvetően egy természetes és egészséges folyamat, ugyanis segít elállítani a vérzést sérülések esetén. A probléma akkor adódik, amikor nincs semmilyen sérülés, kialakul a vérrög, és elzárja valahol a vér útját.

A szervezetnek megvan a maga mechanizmusa a vérrögök oldására, de a nattokináz enzim hatékonyabb megoldást jelent, ugyanis 4x jobban oldja a fibrint – vagyis a vérrög egyik alapvető összetevőjét – mint a szervezet által használt plazmin.

A vérrögök felelősek olyan betegségekért mint az embólia vagy a stroke, melyek gyakran halálos kimenetelűek, de amennyiben nem, akkor is maradandó károsodást szenved az egészség. Ha a nattokináz pusztán a vérrögök ellen védene, az is bőven elég ok lenne az alkalmazására, azonban itt még nem ér véget a pozitív hatások sora.

Vérnyomáscsökkentő

Ha szív- és érrendszeri betegségekről van szó, a trombózis mellett a másik gyakori probléma a magas vérnyomás, mely szintén rendkívül elterjedt. Kísérletek során a nattokináz képes volt mind emberekben, mind pedig rágcsálókban csökkenteni a vérnyomást és az érszűkület kialakulását. A nattō mint étel pedig több olyan anyagot is tartalmazhat, amik segítenek az egyik magas vérnyomásért felelős hormon szintjének csökkentésében. A nattō és azon belül a nattokináz vérnyomáscsökkentő hatása még nem egészen ismert a tudomány számára, azonban feltételezhető, hogy itt is a nattokináz fibrinolitikus, vagy fibrin oldó hatása a kulcs.

Véralvadásgátló

A nattokináz  jó véralvadásgátló is, hiszen kísérletek eredményei alapján gátolja a vérlemezkék és a vörös vérsejtek összeállását nagyobb csomókká vérrögökké. Normál esetben e célból az aszpirint szokás alkalmazni azonban az aszpirin szedése hosszú távon káros mellékhatásokkal jár. A nattokináz enzim ugyanígy gátolja a véralvadást, de az aszpirinnal szemben egyelőre semmilyen káros mellékhatása nem ismert.

Javítja a koleszterinszintjét

A magas vérnyomás és a trombózis mellett a szív és érrendszeri betegségek harmadik gyakori eleme a magas koleszterinszint. Ez nagy részben köszönhető az egészségtelen, zsíros étkezésnek valamint az ezzel sokszor kéz a kézben járó mozgásszegény életmódnak. A vér elzsírosodik és a magas koleszterinszint előbb-utóbb érelmeszesedést fog okozni.

A nattokináz enzim ezen a fronton is segít, ugyanis képes csökkenteni a vérben található rossz (LDL) koleszterin szintjét, ezzel párhuzamosan pedig növelni a jó, vagyis a HDL koleszterinszintet. A nattokináz kísérletek során képes volt gátolni az erek belső falának megvastagodását, valamint csökkentette a vérben található zsírok mennyiségét is, hozzájárulva ezzel az erekben kialakuló plakkok, szennyeződések csökkenéséhez.

Védi az agysejteket

A szív és érrendszeri betegségek összefüggnek az agy egészségével is, hiszen például egy agyvérzés maradandó agykárosodáshoz vezethet, amennyiben nem halálos. Az által, hogy a nattokináz védi a szív és érrendszer egészségét, az agyunk egészségét is védi, azonban ennél jóval közvetlenebb módon is óvja az agyat.

Kísérletek során a nattokináz képes volt az amiloid rostokat feloldani, melyeknek jelentős szerepük van az Alzheimer-kór kialakulásában. Patkányokon végzett kísérletek során a nattokináz enzim képes volt az egyébként megromlott szellemi teljesítményt javítani, és fehérjebontó, anti-apoptotikus valamint gyulladáscsökkentő hatása által hatásos védelmet biztosított az agysejtek számára.

Ígéretes jelölt

A gyógyszerek jelentős része egy dologra fókuszál; azon probléma semlegesítésére amire kifejlesztették. Ha sikerül is, ez gyakran több másik probléma előidézése által történik. A nattokináz, ami teljesen természetes anyag, ezzel szemben több különböző problémára is megoldást kínál. A szív és érrendszert fenyegető mindegyik főbb veszélyforrás ellen hathatós védelmet nyújt, így alkalmazása által több legyet üthetünk egy csapásra. Előfordulhat, hogy valakinél pusztán a magas vérnyomás, vagy a koleszterin a probléma. Ennek az enzimnek a fogyasztása azonban nem csupán a már meglévő bajok megoldásához, de a többi probléma kialakulásának megelőzéséhez is hozzásegíthet.

Minden pozitív hatása ellenére a nattokináz enzim alkalmazása még mindig inkább kísérleti fázisban van, azonban az eddigi eredmények alapján a szív és érrendszeri betegségek jövőbeli kezelésének és megelőzésének rendkívül fontos szereplője lehet ez az enzim.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6043915/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372539/