• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Értisztító ételek

A leghatásosabb értisztító ételek és étrend-kiegészítők

A leghatásosabb értisztító ételek és étrend-kiegészítők

A leghatásosabb értisztító ételek és étrend-kiegészítők 1024 725 SuperGreens®

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy a szervezetedben található érfalak rugalmasak és fiatalosak maradjanak. Ahhoz, hogy az erek egészségesek lehessenek, vitaminokat, ásványi anyagokat, és enzimeket kell bevetni. Bár sok étel tartalmaz nagy mennyiségben különféle fontos összetevőket, ez nem mindig elegendő.

Éppen ezért most megmutatjuk, hogy milyen értisztító ételek, vitaminok, és enzimek vannak, amelyek remek megoldást jelenthetnek az érfalak megtisztítására.

Miért van szükség értisztításra?

Az artériák azok a vérerek, amelyek az oxigénben, illetve a tápanyagban gazdag vért szállítják a sejtekhez. Ezek falán azonban könnyen lerakódhatnak a különféle anyagok, amik aztán plakkokat képezhetnek, megakadályozva ezzel a vér megfelelő áramlását. Az étrendünkkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint enzimekkel sokat tehetünk ezek képződése ellen.

Az eltömődött, plakkokkal beszűkült vérerek rengeteg problémát okozhatnak, ha pedig nem kezeltetjük őket, akkor az életünket is veszélybe sodorjuk. Az eltömődött artériák fájdalmas érszűkülethez vezethetnek a lábakban, de nem ritka a trombózis, az ödéma vagy a szívroham sem.

A plakkok kialakulásában hatalmas szerepe van a magas koleszterinszintnek, de érszűkületet okozhat még a dohányzás, az elhízás, illetve a magas vérnyomás is. Az értisztító ételek sokat segíthetnek abban, hogy megakadályozzuk a plakkok képződését, esetleg a már kialakultakat “letakarítsuk” az érfalakról.

Értisztító ételek

Az értisztítás sok esetben természetes módon, értisztító növényekkel történik. A citrusfélék, mint a grapefruit, a citrom, a lime, vagy éppen a narancs, nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint és antioxidánsokat. Ezek segíthetnek a máj működésének támogatásában.

A másik nagy kategória a zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, a petrezselyem, illetve a mángolt. Ezek olyan növények, amelyeknek magas a klorofill tartalma, ezzel segíthetnek a májban található méreganyagok eltávolításában.

A zöld növényi pigment fontos szerepet játszik az erek egészségének fenntartásában. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet semlegesíteni a szabad gyököket. Ezek olyan molekulák, amik oxidációs reakciók során keletkeznek, hozzájárulhatnak az érfalak károsodásához. 

A klorofillnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai is lehetnek, ezzel hozzájárulhatnak az érrendszeri problémák kialakulásához. Ezeknek a zöldségeknek a fogyasztásával tehát csökkenthetőek a szervezetben fellelhető gyulladások, segítve ezzel az érrendszer egészségét.

Értisztító ételek közé sorolhatjuk továbbá a keresztesvirágúakat, mint a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, valamint a karfiol. A zöldségek glutationban gazdagok, ami egy olyan antioxidáns, amely fontos szerepet játszik a máj méregtelenítő folyamataiban. 

Naponta egy adag brokkolival csökkenthetjük a daganatos betegségek rizikóját. A benne található szulforaphan nevű vegyület, illetve a K-vitamin védhetik az ereket a sérülésektől, megakadályozhatják a plakkok képződését, rosttartalma pedig csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

Ha a fűszernövényeket nézzük, akkor értisztítás esetén a legjobb választás a kurkuma, ami erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Segíti a máj egészséges működését, emellett gyulladást csökkent. Ízre nem túl erős, inkább csak színezi az ételeket, így bárki számára fogyasztható. A kurkumával fűszerezett tej pedig nemcsak az ereknek, de a hangulatunknak is jót tesz, ráadásul segítségünkre lehet az alvásban is.

Végül, de nem utolsó sorban az egyik legismertebb gyógyító hatású növény, a fokhagyma, ami házilag segíti elő az erek tisztítását. Ennek oka, hogy a fokhagyma természetes vegyületei támogathatják a máj méregtelenítő folyamatait.

Jelentős szerepe van továbbá az egészséges koleszterinszint fenntartásában. Az egyik legjobb természetes megoldás érfal erősítésére, a fokhagyma az értisztító ételek koronázatlan királya.

Az értisztító ételek leghatásosabb gyümölcse: a gránátalma

Ami a gyümölcsöket illeti, a már említett citrusok mellett is bőven találhatunk kiváló értisztító ételeket. Az egyik legjobb hatással bíró gyümölcs az áfonya, ami aszpirint tartalmaz. Ez serkentheti a testben a gyógyító folyamatokat, csökkentheti a gyulladást, támogathatja a szervezet salaktalanítását.

Jó választás még az alma, aminek természetes pektin tartalma támogatja az emésztést és az intenzívebb bélmozgást.

Nem feledkezhetünk meg az egyik leghatásosabb gyümölcsről sem. A gránátalmában nagy mennyiségben találhatóak olyan antioxidánsok, polifenolok, valamint vitaminok, amelyek stimulálhatják a nitrogén-monoxid termelődését a szervezetünkben. Ez jótékonyabb hathat a véráramlásra, valamint az artériák rugalmasságára. Emellett megakadályozhatja az erek falának merevségét és megvastagodását.

A gránátalma tisztító hatása az antioxidánsokon keresztül kapcsolódik a szervezet különböző részeinek támogatásához. Ezek segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást, erősíthetik az immunrendszert, emellett támogathatják a máj működését. A gyümölcsnek lehetnek továbbá gyulladáscsökkentő hatásai, amivel szintén hozzájárulhat az általános egészség fenntartásához.

A benne található polifenolok képesek lehetnek meggátolni az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) oxidációját. A rossz koleszterin, ha oxidálódik, hozzájárulhat az érrendszeri problémák és betegségek, valamint az atheroszklerózis (érfalakon kialakuló plakkok) kialakulásához.

A gyümölcs rendszeres fogyasztásával nemcsak megelőzhetjük, hanem csökkenthetjük a kialakul plakkok vastagságát.

A serrazimes hatása az erekre

A serrazimes egy fehérjebontó, tehát proteolitikus enzim (proteáz), amit az Aspergillus melleus és Aspergillus oryzae gomba fajokból nyernek ki. Két enzimet tartalmaz: a szerrapeptázt és a szerratitátot. Az értisztító hatását több területen is használják.

A serrazimes képes lehet lebontani a fibrint, amely szerepet játszhat a vérlemezkék és a vérrögök kialakulásában. A fibrin hozzájárulhat továbbá az érrendszeri felzáródásokhoz, valamint az érfalak elmeszesedéséhez.

Ezeknek az enzimeknek – főleg a szerrapeptáznak – gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tulajdonítanak. A gyulladások csökkentése segíthet az érfalak egészségének megőrzésében.

Elsősorban a krónikus fájdalommal vagy gyulladással járó ízületi panaszok, reuma, illetve egyéb betegségek okozta tünetek enyhítésében nyújthat hatékony segítséget. Hozzájárul továbbá a beszűkült erek megtisztításához, amelyek következtében javulhat a szervek vérellátása.

Ami pedig a serrazimest illeti, javíthatja a nyirokrendszer működését, amely szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, illetve az anyagcsere folyamatokban. Az enzim azonban nem csupán arra hivatott, hogy enyhítse a tüneteket, esetleg elviselhetőbbé tegye a mindennapokat. A fehérjebontó allergiával párhuzamosan jelentkező betegség esetén is megoldást jelenthet.

Hogyan hat a nattokináz az érfalakra?

A natto a japán értisztító ételek közé tartozik. A fermentált szójababból készült élelmiszer egyedi ízének, valamint állagának köszönhetően különféle egészségügyi előnyökkel rendelkezik. A nattoban megtalálható a nattokináz enzim, amely jótékonyan hathat az érfalak állapotára.

Az enzim képes feloldani a vérrögöket, megakadályozhatja azok képződését. Ennek következtében hatékonyan segíthet a vérrögképződés elleni küzdelemben, illetve a véráramlás javításában.

A natto fogyasztásával hozzájárulhatunk a vérnyomás csökkentéséhez. Az enzim képes lehet kiterjeszteni az ereket és segíteni a vérnyomás szabályozásában. Emellett a nattokináznak attribútumai vannak a koleszterin szabályozásában is. Csökkentheti a koleszterinszintet, ami hozzájárulhat az egészséges érrendszer fenntartásához.

Az enzimnek gyulladáscsökkentő hatásai is lehetnek, gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapítóként, valamint segíthet a sérüléseket követő felépülésben. Csökkenthetőek vele az ízületi panaszok, az antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig segítséget nyújthat a szabad gyököktől való megszabadulásban.

A natto fogyasztása teljes mértékben biztonságos és hatékony megoldás, természetes kiegészítője a szív- és érrendszeri betegségek kezelésének, beleértve a visszérbetegséget.

Hatásos lehet továbbá gyulladás által kiváltott vénás trombózisra és artériás trombózisra egyaránt. A nattokináz ráadásul káros hatások nélkül képes javítani a véráramot.

Forrás: 

  1. https://www.dl.begellhouse.com/journals/4b27cbfc562e21b8,63ce01bb0f1f7f90,569f9261667082b6.html
  2. https://www.imaware.health/blog/foods-for-healthy-arteries
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27748197/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7585045/
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6398709/
  7. https://www.healthline.com/nutrition/natto
  8. https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/str.46.suppl_1.wp262
  9. https://www.nature.com/articles/srep11601