• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Dagadt láb kezelése házilag

Dagadt láb kezelése házilag? – 4 tipp ödéma esetén

Dagadt láb kezelése házilag? – 4 tipp ödéma esetén

Dagadt láb kezelése házilag? – 4 tipp ödéma esetén 1000 667 SuperGreens®

A megdagadt, felvizesedett láb amellett, hogy sokaknak igen nagy önbizalomromboló, fájdalmas és kényelmetlen is. Szerencsére nem feltétlenül muszáj orvosi kezelést igénybe venni a lábdagadás csillapítása érdekében, azonban ennek ellenére mégsem jó ötlet annyiban hagyni a dolgot.

Mielőtt rátérnénk a praktikákra, érdemes gyorsan áttekinteni mitől is vizesedhet a láb. Az ok magától értetődően a szervezetben lévő víz felgyülemlése az adott területen. Ez általában az erekből szivárog a szövetek közé, viszont az e mögött álló okok igen változatosak. A vizesedés gyakran érproblémára, vezethető vissza, de egyéb okok, pl. terhesség is állhatnak a háttérben. Hogyan lehetséges a dagadt láb kezelése házilag? Néhány egyszerű dolog viszont könnyedén segíthet,

Mozogj!

Az egyik gyakori oka a láb megdagadásának, hogy túl sokat van egy helyzetben. Emiatt a gravitáció a vizet lefelé tereli a testben és az felgyülemlik a lábakban. Normál esetben az ereknek elég erősnek kellene lenniük, hogy biztosítsák a megfelelő keringést és ne engedjék ki a vizet a szövetek közé, azonban némely esetben mégis ez történik. Egy kis mozgással, sétával, helyzetváltoztatással azonban lehet valamelyest enyhíteni a lábdagadáson.

Igyál több vizet!

De hát pont az a baj, hogy sok a víz nem? Igen is meg nem is! A baj az, hogy a szervezet visszatartja a vizet és az felgyülemlik a lábakban. Miért történik ez? Ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségben megfelelő időközönként folyadékot, elkezd spórolni a benne található vízzel és foggal-körömmel ragaszkodni fog hozzá, nem fogja elengedni. Logikus, hiszen nem tudhatja, mikor kap majd legközelebb friss vizet; biztos ami biztos, tartalékol. Ha azonban odafigyelünk a rendszeres mennyiségű és gyakoriságú folyadékpótlásra, úgy a testünk is kevésbé fog ráállni a spórolásra, és bátran meg mer majd szabadulni a víztől. Óránként egy pohár víz elfogyasztása segít a szervezet megfelelő hidratáltságának elérésében.

Haználj kompressziós kötést!

A kompressziós kötés egy olyan speciális zokni vagy harisnya mely nyomást helyez az adott területre és ez által próbálja onnan elterelni a felgyülemlett vizet. Patikákban szinte bárhol beszerezhető.

Változtass az étrendeden!

Könnyen lehet, hogy az étrend terén keresendő a baj forrása. A túl sok só is hozzájárul a vízvisszatartáshoz, így érdemes kicsit csökkenteni a sóbevitelen és megnézni van-e valami javulás. Ugyanígy a káliumbevitelre is oda kell figyelni, hiszen a káliumhiány is okozhat vizesedést. A kálium természetes úton a banánból és a burgonyából pótolható leginkább, de a bab, a lencse, a spenót és a brokkoli is gazdagon tartalmazzák.

Próbálj ki néhány természetes vízhajtót!

Némely gyógynövény egyéb gyógyhatásai mellett természetes vízhajtó is. Ilyenek például a csalán, a gyermekláncfű vagy a gesztenye. A csalán és a gyermekláncfű úton-útfélen megterem, az a nehéz, hogy ne találj rájuk. Ha vállalkozó kedvű vagy szedheted magadtól, de a boltok polcain is biztosan megtalálod őket tea formájában. A gesztenye pedig keveseknél igényel különösebb rábeszélést; gesztenyepüré, gesztenyetorta vagy egyéb sütemény formájában még élvezetes is. Tény és való ugyanakkor, hogy a gesztenye hatásai enyhébbek mint a másik két gyógynövényé, de nassoláshoz kiváló kifogást fog nyújtani enyhe vízhajtó hatása.

A lábdagadás gyakran magától is elmúlik, viszont mindannak ellenére, hogy ezekkel a praktikákkal otthon is enyhítheted, mégse hanyagold el az orvost. Fontos kihangsúlyozni, hogy az ödémás láb nem maga a betegség hanem valaminek a tünete. Lehet ez terhesség, szív- és érrendszeri problémák, de akár súlyosabb baj is, amivel nem szabad játszani. Arról, hogy milyen okok állhatnak a háttérben, itt írtunk bővebben.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-swollen-feet