• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Lábdagadás okai

A lábdagadás okai és kezelése

A lábdagadás okai és kezelése

A lábdagadás okai és kezelése 1024 683 SuperGreens®

A lábdagadás, más néven ödéma egy igen gyakori probléma mind a hölgyek, mind az urak körében. Ennek fő oka, hogy folyadék halmozódik fel a test szöveteiben, elsősorban a lábakban, valamint a boka területén. Más kérdés, hogy ez minek a következménye, miért dagad be a lábunk és mit tehetünk ellene.

Ebben a cikkünkben a lábdagadás okait taglaljuk, de kitérünk a nehézlábra, valamint eláruljuk, hogy mit tehetünk ellene.

Mitől alakul ki lábdagadás? A lábdagadás okai

A fő probléma általában a vízháztartási egyensúly felborulása. A lábdagadás során a test szöveteiben található folyadék mennyiségét a szervezetben lévő sók és hormonok ellenőrzik, mint például az antidiuretikus hormon, tehát az ADH, valamint az aldoszteron. Amennyiben ezeknek az egyensúlya valamilyen oknál fogva felborul, például túl sok sót viszünk be a szervezetünkbe, esetleg más hormonális rendellenességgel küzdünk, akkor ezek nagyban hozzájárulhatnak az ödéma kialakulásához.

Másik gyakori gond a szív- és érrendszeri problémák, mint a szívbetegség, vagy éppen az érrendszeri megbetegedések. Ezek mellett a szívelégtelenség és a vénás elégtelenség is csökkenti a vérkeringést, ami növeli a folyadék felhalmozódást a végtagokban, köztük a lábakban is.

Ami még ödémát idézhet elő, az a túlsúly, a hormonális változások, valamint a különféle életmódbeli szokások, illetve a szisztémás betegségek. Az elhízás növeli a test terhelését, ami az alsó végtagokra különösen nagy nyomást helyez. Ami pedig a hormonokat illeti, terhesség idején a nők vizelethajtó hormonjainak változása és a méh nyomása a vénákra, szintén növeli az ödéma kialakulásának kockázatát. Emellett, aki nem figyel a rendszeres mozgásra, túl sok sót visz be a szervezetébe, az szintén számolhat ezzel a problémával.

Mi a nehézláb?

Gyakori probléma továbbá a nehézláb, amit a lábak fáradtsága vagy nehézsége okoz. Olyan érzés, mintha a lábaink sokkal nehezebbek lennének, mint korábban, mintha képtelenek lennénk mozgatni őket. Ez gyakran együtt jár a már említett ödémával, viszont nem minden esetben. A hölgyeknél sokkal többször jelenik meg, hiszen egy helytelen lábbeli, egy rosszul illeszkedő, nem megfelelő talpbetéttel rendelkező cipő vagy magassarkú gyakran a lábak fáradtságához és nehézségéhez vezet. Problémát jelenthet még a túl sok állás, az így végzett munka, ami főként a fizikai tevékenységet végző embereknél jelenik meg. Ide tartoznak még a fodrászok, az eladók, vagy éppen az orvosok.

Mit tehetünk a lábdagadás ellen?

A megoldás sok esetben egyszerű, de nem mindig vezetnek eredményre. Az viszont biztos, hogy aki rendszeresen mozog, az javítja a vérkeringését, segítheti a lábak fáradtságának csökkentését. Különösen sokat segíthet a lábizmok erősítése, a gyakori torna, amire főleg azoknak van szüksége, akik sokat vannak talpon. Emellett, amikor csak tehetjük, pihentessük az alsó végtagokat, ezzel segítjük a vér visszaáramlását a szív felé.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő lábbeliről sem, lehetőleg viseljünk illeszkedő cipőket, talpbetétet, ami szintén támogatja és védi a lábfejet és a bokát. Fontos még, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük a magas sóbevitelt, igyunk napi legalább két liter vizet, ezzel szintén megakadályozhatjuk az ödéma kialakulását. Aki pedig túlsúlyos, annak ideje lenne elgondolkodnia a testsúly csökkentésén, amivel nagy terhet veszünk le a lábainkról.

Ha viszont semmi sem használ, úgy érezzük, hogy muszáj segítséget kérnünk, akkor nyugodtan látogassunk el szakemberhez. Ő vizsgálatokkal rájöhet arra, hogy mi állhat a tünetek hátterében, majd megfelelő kezelést javasol annak érdekében, hogy a probléma minél előbb megszűnjön.

Milyen gyógynövények segíthetnek?

Ott van például a csalán, amely ősidők óta ismert és kedvelt gyógynövény. Számos jótékony hatása van, elsősorban azonban vízhajtó tulajdonságáról ismert. Emellett remek salaktalanító, tisztítja a szervezetet, csökkenti a gyulladást, valamint a bőrbetegségek kialakulásának esélyét. Vízhajtó hatása miatt gyakran használják vizesedés ellen, hiszen napi 1-2 csésze csalán tea jótékony hatással lehet a szervezetre, csökkenthet az ödéma tüneteit.

Természetes vízhajtóként funkcionál a nyírfalevél, amely hagyományosan vizelet képzést serkentő gyógynövényként ismert. Olyan természetes vegyületeket tartalmaz, mint a flavonoidok, a tanninok, valamint a saponinok, amelyek mindegyike vízhajtó hatásáról ismert. Segítenek a felesleges folyadék eltávolításában, csökkentik a vizenyő és az ödéma kellemetlen érzését. Gyakran alkalmazzák teaként és kivonatként egyaránt.

Ide sorolhatjuk még a mezei zsurlót, a gyermekláncfüvet és persze a zöld teát egyaránt. Utóbbit senkinek sem kell bemutatni, hiszen rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyre nagy szükségünk van a szabadgyökök ellen. A pitypang, vagy más néven gyermekláncfű pedig segít abban, hogy a szervezet káliumszintje ne változzon, az összetevői nagyban támogatják a szervezetünket. Ugyanez mondható el a mezei zsurlóról, amely szintén egy vízhajtó hatású gyógynövény.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a lábdagadás okai összetett problémának számítanak, hiszen mindenkinek egyedi a szervezete, a reakciói, ezáltal nem lehet egyhangúan kijelenteni, hogy mi a megoldás. Aki viszont rendszeresen tapasztalt lábdagadás, egyéb egészségügyi problémát, annak mindenképpen érdemes minél előbb felkeresnie egy orvost a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Források:
https://www.hse.ie/eng/health/az/l/lymphoedema/treating-lymphoedema.html
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-swollen-feet