A mai korban szemünk nagy megterhelésnek van kitéve. A digitális eszközökből kibocsátott kék fény többféle betegséget okozhat a szemszárazságtól a retinakárosodásig, ezért különösen fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a szemeinkre. Az összes látásprobléma körülbelül nyolcvan százaléka elkerülhető, és sok szembetegség valóban megelőzhető. Az egyik legfontosabb dolog, amire ennek érdekében szükségünk van az antioxidánsok, köztük az astaxanthin.
A modern időkben a digitális eszközök miatti szemfáradtság járványossá vált, ezért kiemelkedően fontos, hogy tegyünk ellene. A diétától az egyszerű életmódbeli tényezőkig a kis változtatások mind pozitívan befolyásolhatják a szem egészségét. Így, ha észrevesszük, hogy romlik a látásunk, lelassíthatjuk ezt a folyamatot, vagy megakadályozhatjuk a további állapotromlást.
Ha bármit is olvastunk arról, hogy az antioxidánsok milyen előnyökkel járhatnak a szem egészségére nézve, akkor talál találkoztunk már az egyik legerősebb antioxidánssal, az astaxanthinnal. Az astaxanthin egyedülálló molekuláris szerkezete lehetővé teszi, hogy áthatoljon a vér-retina gáton, ami azt jelenti, hogy nagyobb védettséget nyújt, mint más antioxidánsok. Az elmúlt években meglehetősen sok kutatást végeztek az astaxanthin (AXS) szemműködésre gyakorolt előnyeiről, és az eredmények rendkívül ígéretesek.
Antioxidánsok az oxidatív stressz ellen
A szem különösen érzékeny az oxidatív stresszre. Az olyan antioxidánsok, amelyek leginkább hatékonyak a szemünk megvédésére az oxidatív stressz okozta károsodásoktól a karotinoidok. Az AXS egy xantofill-karotinoid pigment, amely szinergikus hatást fejti ki az egészséges látást támogató karotinoidokkal, például a luteinnel és zeaxanthinnal. Növeli a véráramlás sebességét a szemben, így több oxigén jut el a retina és a szemgolyó szöveteibe. Egyes antioxidánsok – köztük például a C-vitamin – bizonyos körülmények között prooxidánssá válhatnak. A prooxidánsok a szabad gyökökhöz hasonlóan károsíthatják a sejtek DNS-ét. Az astaxanthin semmilyen körülmények között nem alakul át prooxidánssá.
Hogyan támogatja az astaxanthin a látást?
Az astaxanthint számos kutatócsoport vizsgálta. Úgy találták, hogy hozzájárulhat bizonyos szembetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez. A legerőteljesebb bizonyítékok arra utalnak, hogy segíthet a szem megterhelésének csökkentésében, valamint az életkorral összefüggő makuladegeneráció elleni védekezésben.
A látásvesztéstől való félelem az öregedő emberek millióit érinti. A vakság három fő, az életkorral összefüggő oka a szürkehályog, a makuladegeneráció és a glaukóma. Mindezek a krónikus oxidatív stresszhez kapcsolódnak és a legtöbbjük bizonyos fokú gyulladással jár.[1.] Az astaxanthin megköti a szervezetben található szabadgyököket, csökkenti a gyulladást, illetve az UV-sugárzás által kiváltott lipid-peroxidációt a szemlencse sejtjeiben, ami megakadályozhatja a szürkehályog kialakulását. [2.]
A szem megerőltetése és szárazsága
Manapság a legtöbben számítógépet, okostelefont, táblagépeket és egyéb digitális eszközöket használnunk, amelyek munkánk és szabadidőnk szinte kötelező tartozékai. De a képernyők előtt töltött napi több óra negatív hatással lehet a szemünkre, fáradtnak és száraznak érezhetjük őket. Az egyik tanulmány azt vizsgálta, hogy az astaxanthin képes-e csökkenteni a szem fáradtságát és megerőltetését, valamint a homályos látást, rövidlátást. A kutatók azt találták, hogy napi 6 mg astaxanthin négy héten keresztül szedve enyhítette a szemfáradtság tüneteit középkorú és idősebb, presbiópiás (az életorral együtt járó, a szem alkalmazkodóképességének megváltozása) embereknél. [3.]
Szemszárazsággal küzdő betegeknél a kutatók jelentős javulást tapasztaltak az astaxanthin alkalmazását követően a könnytermelés növekedésével és a könnyfilm stabilitásának javulásával. [4.] Ezen felül egy további vizsgálatban, amely 49 egészséges önkéntes részvételével történt azoknál, akik 4 vagy 12 mg astaxanthint napi 28 egymást követő napon szedtek javult a távollátás. [5.]
Makuladegeneráció
A makuladegenerációval (AMD) összefüggő látásvesztés egyik kulcsfontosságú tényezője a retina pigmentált epithelium sejtjeinek károsodása. Sok szakértő úgy véli, hogy ezt a szabad gyökök miatti oxidatív stressz okozhatja. Laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy az astaxanthin megvédheti pigmentált epithelium sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy a jövőben az AXS terápiás lehetőséget jelenthet az AMD, valamint az oxidatív stresszhez kapcsolódó egyéb retinabetegségek kezelésében és megelőzésében.[6.] Egy olasz tanulmány szerint azok, akik már tapasztalják az AMD-t és két évig 10 mg luteint, 1 mg zeaxanthint és 4 mg astaxanthint szedtek a látásélesség javulásáról számoltak be.
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az AXS szedése javította a keringést a szem kapillárisaiban, és így megakadályozhatja vagy lelassíthatja az elégtelen keringéssel összefüggő, a látást romboló szembetegségek lefolyását. [7.] Egy nemrégiben végzett vizsgálatban, ahol a kísérleti csoport tagjai négy héten át 5 mg AXS-t kaptak arról számoltak be, hogy a szem fáradtságával összefüggő általános tüneteik körülbelül 54 százalékkal javultak a placebo csoporthoz képest. Az astaxanthinról is kiderült, hogy segíti a látásélesség növelését. [7,8,9]
Hogyan növelhető az astaxanthin bevitel?
Természetes formában az astaxanthinhoz meglehetősen nehéz hozzáférni, mivel a Haematococcus pluvialis mikroalga a leggazdagabb természetes forrása. Az algákat elfogyasztó halak és kagylók, rák, homár és lazac szintén tartalmazzák, azonban sokkal kisebb mennyiségben. Ha gyakran eszünk ilyen ételeket sem valószínű, hogy optimális mennyiségű astaxanthinhoz jutunk, ezért javasolt valamilyen kiegészítő formájában szedni. Bár nincs hivatalos ajánlás az adagolását illetően, a vizsgálatok napi 4-16 mg-os adagokat használtak, és úgy tűnik, hogy szem egészségének fenntartása vagy javítása érdekében napi 6 mg szedése elegendő lehet.
Az astaxanthin ízületi gyulladás ellen, illetve bőrkárosodás ellen is alkalmazható.
Források:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16055157/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15570017/
- http://www.flex-news-food.com/files/bioreal031209.pdf
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27274185/
- https://www.semanticscholar.org/paper/Effect-of-Astaxanthin-on-Accommodation-and-Study-in-KENJI-Kazuhiro/6bb985401984dfc2631552099f83decc115f3871
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3725964/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1011134406001576
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22009916/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7281326/
- https://pure.fujita-hu.ac.jp/en/publications/changes-in-visual-function-following-peroral-astaxanthin