• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

egészséges karácsonyi receptek

2 recept, hogy egészséges legyen a karácsony

2 recept, hogy egészséges legyen a karácsony

2 recept, hogy egészséges legyen a karácsony 1024 683 SuperGreens®

Mi a közös a karácsonyi menüben és a szakdolgozatírásban? Az utolsó pillanatig halogatod, hogy mi legyen, a hozzávalókat is sebtében próbálod összeszedni, az égvilágon semmi garancia nincs, hogy sikerülni fog és a végére már eleged van az egészből; csak túl szeretnél lenni rajta.

Ha még mindig nincs ötleted mi kerüljön az asztalra ünnepekkor, adunk néhány tippet.

Az örök klasszikus – Pulykamell zöldségekkel

Ha te sem rajongsz különösebben a mosogatásért akkor ezt a receptet szeretni fogod, ugyanis az egész elkészíthető 2 edényben.

Hozzávalók:

1 citrom

6 evőkanál vaj

4 gerezd fokhagyma

2 evőkanál dijoni mustár

2 pulykamell filé

0.5 kg mogyoróhagyma

1 evőkanál oliva olaj

Kb 8 db lila burgonya, megpucolva és hosszában kettévágva

Kb 4 db paszternák

Kb 12 db sárgarépa

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Vágj 6 szelet citromhéjat és egy kis tálkában keverd össze a vajat a fokhagymát, a mustárt és a citromhéjat fél-fél teáskanálnyi sóval és borssal, majd tedd félre.

Szedd le a bőrt a pulykamellről, de ne dobd ki. Dörzsöld be az előbbi keveréket a pulykamellbe, majd fektesd a két fél mellet egymásra úgy, hogy 2 ellentétes oldal legyen egymáshoz közel. Fogd az előbb leszedett bőrt, takard be vele a mellet és varrd össze.

Egy magasabb falú sütőlapra tegyél oliva olajat és dobd rá a hagymákat egy negyed kanál sóval és borssal fűszerezve. Igazítsd középre a hagymákat és tedd rá a pulykát, majd süsd 60 percen keresztül.

60 perc elteltével vedd ki a sütőből és a pulyka alá tedd be a krumplit és még egy fél kanálnyi sót illetve borsot. Tedd vissza a pulykát a zöldségekre és rakd be a sütőbe még fél-háromnegyed órára amíg aranybarnára nem sül. Azokat a zöldségeket amik előbb megsülnek, vedd ki a sütőből.

Tavaly is pulyka volt? Meg még el is kapkodták a boltokból? Ha nincs ló jó a szamár is, ha nincs pulyka akkor pedig a csirke is megteszi!

Gránátalmás-mézes csirke tökkel

Hozzávalók:

1 db közepes méretű tök

1 maréknyi menta

1 csipetnyi chili

4 db bőr nélküli csirkemell filé

1/3 csésze gránátalma

1/3 csésze méz

1 evőkanál balzsamecet

1/3 csésze feta sajt

1/3 csésze gránátalma mag

Elkészítés:

Melegítsd a sütőt 220 fokra. Magozd ki a tököt és szeleteld fel kb. 1 cm vastag szeletekre. Szeleteld apróra a mentát és tedd félre.

Tedd a tökszeleteket egy nagy sütőlapra 1 teáskanál oliva olajjal, sóval és chilivel fűszerezve, majd süsd őket aranybarnára, kb. 20-25 percen keresztül.

Amíg sül, fogj egy serpenyőt és közepes lángon melegíts fel benne egy kanál olajat. Fűszerezd a csirkemelleket fél teáskanálnyi sóval, és negyed teáskanál borssal. Süsd aranybarnára őket a serpenyőben, kb. 6-8 percen át majd rakd félre a csirkemellet.

Ezután tedd vissza a serpenyőt a közepes lángra és öntsd bele a gránátalma levet. Főzd 1 percig és kapard fel ami a serpenyőre ragadt. Ezután add hozzá a mézet és egy evőkanál balzsamecetet majd főzd addig, amíg be nem sűrűsödik.

Ha kész, öntsd rá a csirkére és a tökre, majd szórd meg feta sajttal és gránátalmamaggal illetve a felvágott mentával.

Az egészséges életmód kétségkívül fontos, amelynek elengedhetetlen részét képezi a táplálkozás. Ünnepekkor azonban mégsem feltétlenül azt nézzük mennyire egészséges amit eszünk. Ez nem is tragédia, néhány alkalom nem fog problémát jelenti, különösen ha egyébként egészségesen élünk. Ezen ételek esetében azonban az egészség sem szorul háttérbe, hiszen amellett, hogy tökéletesen alkalmasak ünnepi lakomának, még táplálóak is. A pulyka és a csirkemell gazdag fehérjeforrások, melyek segítenek az izmok építésében. A gránátalma pedig egy szuperélelmiszer, hiszen több különböző vitamin, ásványi anyag és antioxidáns is megtalálható benne nagy mennyiségben. Emellett a gránátalma a fogyásban is segíthet, hiszen edzés során stimulálja a szervezet zsírégető mechanizmusát. Így ha már ünnepek alatt is azon gondolkodnánk, hogyan fogjuk a kalóriákat ledolgozni, a gránátalma mindenképp jól fog jönni.