• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

arhritis

Serrazimes®, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek helyettesítője

Serrazimes®, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek helyettesítője

Serrazimes®, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek helyettesítője 1024 683 SuperGreens®

Világszerte sokan küzdenek valamilyen gyulladással. Mivel a hagyományos gyulladáscsökkentő gyógyszerek (szteroid és nemszteroid gyulladáscsökkentők) számos káros mellékhatással járnak, érdemes a természetes megoldások nyújtotta előnyöket kihasználni. Ezek egyike a Serrazimes®, amely ehető gombákból származik.

Bedugult orr, gyulladt nyálkahártya, ízületi gyulladás – csak néhány panasz, ami nagy valószínűséggel megszüntethető a Serrazimes® segítségével. Az egyik legeredményesebb a természetes gyulladásgátlók között, hiszen feloldja mindazokat az emésztetlen fehérjéket, amelyek a szervezetben felhalmozódva, különböző kóros elváltozásokat idézhetnek elő. Egy proteolitikus, azaz fehérjebontó enzimről van szó, amely komoly támogatást nyújt a betegségmegelőzés terén.  Az enzimatikus eljárásnak számos előnye van a kémiai módszerekhez, és az általánosan használt gyógyszerekhez képest. A közelmúltban az enzimalapú gyulladáscsökkentők népszerűvé is váltak a hagyományos kémiai alapú gyógyszerekkel szemben.

A proteolitikus enzimek jelentősége

William Beaumont úttörő kutatása a gyomorszekrécióval kapcsolatban alapvető szerepet játszott a proteolitikus enzimek felfedezésében, valamint kémiai szerkezetük, fiziológiai szerepeik és biokémiai evolúciójuk tisztázásában. Fiziológiai jelentőségük növekvő felismerése új érdeklődést váltott ki a tanulmányozásuk iránt. A proteolitikus enzimek (más néven peptidázok, proteázok és proteinázok) képesek hidrolizálni a fehérjék peptidkötéseit. Minden élő organizmusban megtalálhatók, a vírusoktól kezdve az állatokon keresztül az emberekig. Nagy orvosi és gyógyszerészeti jelentőséggel bírnak, mivel kulcsszerepük van a biológiai folyamatokban és befolyásolják számos kórokozó életciklusát. Fajtájuk alapján osztályozhatók: mikrobiális (bakteriális, gombás és vírusos), növényi, állati és emberi enzimek. A proteolitikus enzimek jelenléte több fiziológiai folyamatban elengedhetetlen. Például az élelmiszerfehérjék emésztésében, a sejtosztódásban, a véralvadásban, a polipeptid hormonok feldolgozásában, az apoptózisban (programozott sejthalál), valamint egyes, betegségeket okozó organizmusok életciklusában.

A proteolitikus enzimek megemésztik a fehérjét, csökkentve a gyulladást, és fokozva a keringést a sérülés helyén, így a sérült szövetek helyreállítása gyorsabban megkezdődhet. A sebek ezekkel az enzimekkel történő kezelése az ősi időkre nyúlik vissza. Újabban a proteolitikus enzimek klinikai hatását dokumentálták a duzzanatok, véraláfutások, fájdalom és gyógyulási idő csökkentésében műtéti beavatkozások és sérülések után. A jelenlegi vizsgálatok előzetes adatai azt sugallják, hogy a proteolitikus enzimek bizonyos citokinek szelektív hasításával és inaktiválásával modulálják az immunválaszt. A bevezetőben említett, emésztetlen fehérjék megtalálhatók a sebszövetben és a véralvadékban, a duzzanatokban és a gyulladásos reakciók okozta váladékban, valamint jelen vannak a nekrotizált (elhalt) szövetekben. A tályogot szintén fibrin és gyulladásos sejtek határolják. Az elhalt rész körül a fibrin membrán formájában rakódik le, és ezáltal elválasztja az elhalt részt az élőktől.

Mi a Serrazimes®?

Egészen a közelmúltig a szerrapeptáz enzimet használták a fent leírt célokra. A selyemhernyó bélrendszerében élő Serratia mercesans baktérium  által termelt enzim hatékonyságának felismerése növekvő érdeklődést eredményezett, ezért szükség volt egy olyan proteáz enzim kifejlesztésére, amely in vitro kísérletekkel bizonyított aktivitása azonos, mint a szerrapeptázé. De olyan forrásból származik, amely hosszú múltra tekint vissza az étrend-kiegészítők biztonságos alkalmazása terén. A kutatóknak sikerült ezt olyan gombafélékből, mint az Aspergillus oryzae és az Aspergillus melleus, valamint a Serratia-15 entebaktériumból előállítaniuk, amit laboratóriumi körülmények között tenyésztenek. A tanulmányok azt mutatják, hogy az új forrásból származó enzim a szerrapetázzal egyenértékű, azonban sokkal biztonságosabb, amennyiben az előírásoknak megfelelően alkalmazzák.

Milyen hatásai vannak a Serrazimes® enzimnek?

A Serrazimes® lebontja a gyulladással összefüggő egyes fehérjéket, olyan állapotok esetén is alkalmazható, amelyek fájdalommal és duzzanattal járnak.  Felhasználása rendkívül sokrétű.

Fellép a gyulladással járó betegségekkel szemben

Az emberek egyharmada panaszkodik ízületi fájdalmakra. A fájdalmat okozó gyulladás azonban megfelelő kiegészítők szedésével kezelhető. Ezek közé tartozik az orrmelléküreg-, gége- és fülgyulladás, torokfájás, műtét utáni duzzanat, visszérgyulladás trombózissal (thrombophlebitis). Kezelhetők vele a gyulladásos bélbetegségek, köztük a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség. Hozzájárulhat a szív- és ér-, valamint a nyirokrendszer egészségének fenntartásához és támogatásához azáltal, hogy képes lebontani a felesleges fibrint.

Felgyorsítja a sebgyógyulást, allergiallenes

Műtéteket vagy balesetet követően olykor túlzott hegesedés jön létre, és a sebgyógyulási folyamatok sem minden esetben kielégítőek. A fehérjebontó enzim csökkenti a hegesedést, lebontja a nekrotizált szöveteket és cisztákat, emellett jelentősen felgyorsítva a sebgyógyulást. Ezen tulajdonságát gyulladt aknék, fogászati beavatkozások, illetve a cukorbetegség okozta tályogok esetén is érdemes kihasználni. Azzal, hogy eltávolítja a légutakból a nyálkát, akár az allergia, akár a nátha tüneteinek enyhítésében is szerepet vállalhat. Szövetelfolyósító hatása nem veszélyezteti a környező egészséges szöveteket!

Védi az ereket

A légutakban lerakódott nyálkán kívül a Serrazimes® hígítja a vért, gátolva így a vérrögképződést. Az érfalakra rakódott, érszűkületet és egyéb szív- és érrendszeri betegségeket okozó fehérje lerakódásokat ugyancsan feloldja. Ezt a képességét kamatoztathatjuk az érelmeszesedés, trombózis, magas vérnyomás, stroke és a szívinfarktus kockázatának megelőzésében.

Növeli az antibiotikum hatékonyságát

Egy olasz kutatócsoport tanulmánya azt sugallja, hogy a proteolitikus enzimek, például a szerratiopeptidáz, jelentősen növelhetik az antibiotikumok biofilm (kórokozók egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonatot képező sejtjeiből tevődik össze) elleni hatékonyságát, és gátolhatják a biofilm képződését. A fibrocisztás emlőbetegség sikeres kezelésében is alkalmazták a duzzanat és fájdalom csökkentése érdekében.

Táplálkozási és gyógyszerészeti célú kiterjesztett használata mellett a természetes forrásokból származó proteázok a molekuláris biológia gyakorlatában is széles körben alkalmazott eszközök.

Hogyan kell adagolni?

Napi adagja 40-60 mg, attól függően, hogy mire használják.

Milyen mellékhatásai vannak a Serrazimes®-nek?

Noha a Serrazimes® enzim alkalmazásának nincs ellenjavallata, a véralvadási zavarokkal küzdők konzultáljanak a kezelőorvosukkal, mivel vérhígító hatású. E tulajdonsága miatt, tilos műtétek előtt vagy véralvadásgátló készítményekkel együtt szedni. Terhes, szoptató nőknek vagy kisgyermekeknek nem ajánlott.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030975/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743919113000265
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6398709/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X

  • EliXir

    EliXir Serrazimes®