• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Ödémás láb

Ödémás láb – Több ok is állhat a háttérben

Ödémás láb – Több ok is állhat a háttérben

Ödémás láb – Több ok is állhat a háttérben 1000 667 SuperGreens®

Az ödémás láb látványa szinte mindenkinek ismerős. Megdagadt, duzzadt és a bőr még akkor is kisimul rajta ha egyébként már ráncos. Ugyan a test más pontjain is előfordulhat ödéma, de az egyik leggyakoribb a lábon, boka környékén kialakuló.

Az ödéma (oedema) vizesedést jelent. A szervezet egy adott tájékán valami oknál fogva felgyülemlik a víz és ettől megdagad a terület.

A háttérben álló okok igen változatosak, a teljesen normális és ártalmatlan kiváltó okoktól az egészen súlyos problémákig minden okozhat ödémás lábat, ezért amennyiben valaki ilyesmit tapasztal magán, semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynia.

Tünetei

A tünetek többsége magától értetődő, különösen hogy a feldagadt láb maga is egy tünet. A megdagadt, nehéz lábak, a nehézkes járás, a kinyúlt, feszes, fényes bőr mellett tünet lehet még a köhögés, a nehéz légzés illetve az adott területen érzett enyhe fájdalom is.

Az ödémás láb okai

A lábdagadás egyik legkézenfekvőbb oka a túl sok állás, melynek során a gravitációnak köszönhetően egyszerűen több folyadék áramlik a lábakba. Az olyan álló munkát végzők mint pl. a fodrászok emiatt hajlamosabbak is az ödémás lábra.

Egy másik lehetséges ok az érproblémák. Ha a lábban található vénák túl gyengék ahhoz, hogy a gravitációval szemben visszapumpálják a vért a szív irányába, előfordul, hogy a visszerek mellett ödéma is kialakul, mivel az erekben található folyadék inkább a szövetekbe szivárog, amitől azok megdagadnak.

A túl sok sót tartalmazó étrend következtében is kialakulhat a vizesedés. A só miatt a víz könnyen felgyülemlik egyes helyeken a szervezetben, így vizesedett láb esetén érdemes lehet az étrend terén is változásokat eszközölni.

Maradva az étrendnél, a hosszú időn át fennálló, tartós fehérjehiány miatt is kialakulhat lábtájéki vizesedés, ezért a fehérjebevitelt sem árt ellenőrizni.

Bizonyos gyógyszerek, pl. vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapítók mellékhatásaként is vizesedhetnek a szövetek. Ezek mellett egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők, a női hormon vagyis az ösztrogén, egyes fogamzásgátló szerek illetve bizonyos cukorbetegségre szedett gyógyszerek is okozhatnak ödémát mellékhatásként.

Az ösztrogén kapcsán érdemes megemlíteni a terhességet is, mely szintén rendkívül gyakori oka az ödémás lábnak. A terhesség során a méh megnagyobbodása következtében megnő a lábban található erekre nehezedő nyomás, melynek következtében kialakulhat a vizesedés.

Ugyanígy okozhat vizesedést az immunrendszer nem megfelelő működése is. Egy-egy allergiás reakció tüneteként is gyakran előfordulhat, gondoljunk például a méhcsípésre amely után sokak esetén alakul ki duzzanat.

Visszatérve az erekre, a vénás trombózis is állhat az ödéma hátterében. Egy érben kialakult vérrög a vizesedés mellett a vádliban jelentkező fájdalommal is jár, így ha ezt a két tünetet tapasztaljuk azonnal forduljunk orvoshoz, ugyanis a trombózis sürgős orvosi ellátást igényel.

Veseproblémák is okozhatnak ödémát. Ha a vese nem látja el megfelelően a feladatát, a vérben felgyülemlő sók és folyadék következtében könnyen kialakulhat a lábdagadás. A vese okozta ödéma gyakran jelentkezik a lábban valamint a szemek környékén. Egy másik módja az ödéma vese általi kialakulásának a vese károsodása miatt fellépő, vérben jelentkező fehérjehiány. A fentebb említett étrendbeli hiányosságok következtében kialakuló fehérjehiány ugyanis jelentkezhet a vese károsodása okán is.

Hasonlóan a veséhez, a máj is állhat a háttérben, ha ödémáról van szó. A májcirrózis vagy más néven májzsugor is okozhatja a vizesedést. A súlyos májkárosodás következtében nem csupán a lábakban de a hasban is felgyülemlik a víz. A májzsugor életveszélyes állapot és szintén azonnali kezelést igényel.

Végül de nem utolsó sorban a pangásos szívelégtelenség tünete is lehet a vizes láb. Ennél a betegségnél a szív alsó kamrái nem képesek megfelelően pumpálni a vért és emiatt a folyadék felgyülemlik a boka, láb tájékán. Emellett ugyanakkor a has és a tüdő is elkezdhet vizesedni. Utóbbi a tüdőödéma, melynek tünete a légszomj.

Amint az látható az okok igen széles skálán mozognak, a teljesen normálistól mint pl. a terhesség a jó eséllyel halálos kimenetelűig. Pusztán az ödéma jelenlétéből ugyan lehet következtetni a háttérben meghúzódó okokra, azonban a diagnózis felállítását érdemes orvosra bízni.

Kezelése természetes módszerekkel

Az ödémás láb kezelése többféle módszerrel is lehetséges és szerencsére nem is lehetetlenül drága vagy bonyolult praktikákról van szó.

Igyál több vizet!

Elsőre furcsán hangozhat, hogy a felvizesedett lábra a még több víz jelentheti a megoldást, de néha az erdőtüzeket is szokták tűzzel oltani. A szervezet vízvisszatartása vezethet ödémához. Ha ez a probléma, akkor segít a megnövelt folyadékbevitel. A vízvisszatartás ugyanis részben arra vezethető vissza, hogy nem iszunk elég folyadékot, így a szervezet foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz a kicsihez amije van és ez a lábakban is felhalmozódhat. Hasonló ez ahhoz mint aki a kevés fizetéséből próbál minél többet félretenni, annyira hogy inkább nem eszik pusztán azért, hogy spórolhasson. Aki viszont többet keres, az megengedheti magának a költekezést, hiszen joggal számíthat arra, hogy következő hónapban is viszonylag jó lesz a keresete.

A folyadékfogyasztás mellett néhány természetes vízhajtó is segíthet enyhíteni a problémát. A zöld tea, a gyömbér vagy a gyermekláncfű mind természetes vízhajtó is, ezért érdemes velük kísérletezni. A lényeg, hogy a szervezet ne tartson vissza feleslegesen vizet, amelyhez egyfelől a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, másfelől pedig a vízhajtók járulhatnak hozzá.

Kompressziós kötés

Minden patikában kapható ilyen, tulajdonképpen egyfajta harisnya vagy zokni, mely folyamatosan nyomás alatt tartja a feldagadt területet. A patikus és az orvos tud segítséget nyújtani a megfelelő kiválasztásában.

Étrendbeli változtatások

Érdemes szemügyre venni az étrendünket. Nem túl sós? Ha nem is érezzük annak, attól még lehet az. Sok gyorséttermi étel pl. nagyobb mennyiségben tartalmaz sót, hiszen kívánjuk tőle a folyadékot és nagyobb eséllyel veszünk majd egy üdítőt is az étel mellé. Abban az esetben ha sok ilyen ételt fogyasztunk, esélyes, hogy az lesz a ludas.

A só mellett még a káliumszegény étrend is hozzájárulhat az ödéma kialakulásához, ezért a káliumbevitelre is fontos figyelni. A banán például kiváló választás, ha egy kis extra káliumról van szó. A kálium ezen kívül még azért is fontos a szervezet számára, mert ennek az elemnek a hiányában könnyen alakul ki magas vérnyomás. A magas vérnyomásra szedett gyógyszerek egyik mellékhatása pedig az ödéma. Így ha odafigyelünk az étrendünkre, rögtön két bajnak is az elejét tudjuk venni.

Mozogj többet!

Az ödéma gyakran alakul ki mozgásszegény életmód esetén; olyanoknál, akik sokat állnak vagy ülnek egy helyben. Bár a sok mozgásnak számtalan egyéb előnye is van, az ödéma is mérsékelhető vele. Érdemes legalább óránként sétálni, mozgatni a lábat egy kicsit.

A lábmasszázs szintén jót tesz, ha duzzadt lábakról van szó. Határozott mozdulatokkal a szív irányába kell terelni a felgyülemlett folyadékot.

Minden házi praktika és gyógynövény ellenére azonban mégsem érdemes otthon elintézni a dolgokat. A vizesedés nem maga a betegség hanem pusztán egy tünete valaminek. Ha a terhesség opciót kilőhetjük, nem marad túl sok bíztató lehetőség, ami az ödéma hátterében állhat. Egy orvos azonban jóval precízebb diagnózist állíthat fel mint mi magunk, és ennek fényében a megfelelő kezelést is tudja majd nyújtani és további betegségek is megelőzhetők ez által.

Forrás:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/edema/symptoms-causes/syc-20366493

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12564-edema

https://www.nhs.uk/conditions/oedema/