A chiosi masticha egy egyedülálló gyanta, mely a görög Híosz-szigeten termő Pistacia Lentiscuc fából származik. A pisztáciafa gyantát évszázadok óta használják az emésztés, a száj és a máj egészségének védelmére. Antioxidáns hatása révén széleskörűen támogatja egészségünket.
Alkalmazását tekintve is sokrétű: rágható gumi formájában, valamint porok, tinktúrák és kapszulák formájában is használható. Sőt, a masztix illóolaj helyileg is alkalmazható bizonyos bőrbetegségek kezelésére.
Olvass tovább, hogy megtudd, mi mindenre terjed ki jótékony hatása és milyen formában illeszthető be mindennapjainkba.
Mikor szedj masztikát?
- A Helikobacter pylori baktérium által okozott fertőzés, gyomorhurut, gyomorfekély esetén
- Ha emésztési zavarokkal küzdesz (gyomorfájdalom, gyomorgörcsök, rossz emésztés, gyomorégés)
- Ha magas a koleszterinszinted
- Szájüreg problémák esetén (fogszuvasodás, fogínyvérzés, rossz lehelet)
- Gyulladásos bélbetegségek kezelésére
- A máj védelméért
De hogyan is segít ez az ókori kincs a felsorolt problémákon?! Minden a masticha gyakori kérdések körében:
A masztika jótékony hatásai
Segíti az emésztést
Egy tanulmány rámutat, hogy a kioszi masticha antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai révén jótékony hatással van az emésztésre, alhasi fájdalomra, gyomorégésre valamint általában a gyulladásokra.
Így alkalmazd: vegyél be kb. 250 milligramm masztika kapszulát naponta 4 alkalommal.
Kellemetlen szájszag? A megoldás a masticha!
Legyen szó fogproblémáról, rossz leheletről vagy ínyproblémáról, a masztika hatékonyan veszi fel a harcot a különböző bakteriális elváltozásokkal és fenyő, eukaliptusz aromájának köszönhetően frissen tartja leheletünk.
Használata: az egészséges száj és fogak érdekében használj maszticha tartalmú fogkrémet és szájvizet. Utóbbit előállíthatod magad is: egy-két csepp mastic olaj negyed csésze vízben feloldva fertőtlenítő szájvízként alkalmazható. Napközben, munkában (vagy randi előtt) a hatás fokozására vegyél be masztika rágógumit leheleted felfrissítésére. Választhatsz natúr és ízesített verziót is, a hatás ugyanaz: tiszta, friss, egészséges száj és lehelet!
Segít a Helicobacter pylori baktérium legyőzésében
Egy tanulmányban a következő sikeres végeredmény született: 52 résztvevőből 19 legyőzte a fertőzést két hét masztix alkalmazása után. Azok a résztvevők érték el a legnagyobb sikert, akik a masztika rágógumi rágása mellett antibiotikumot is szedtek. A H. pylori fekélyekkel kapcsolatos bélbaktérium, mely némely esetben már antibiotikum-rezisztenssé vált, azonban a mastic gyanta ezekben az esetekben is hatékony marad.
Így alkalmazd: rágj 350 mg tiszta masztixgumit naponta háromszor, amíg a fertőzés meg nem szűnik.
Gyomorfekély esetén is hatékony
A H. pylori baktériumos fertőzés gyomorfekélyt okozhat, azonban a masztika antibakteriális tulajdonságának köszönhetően hatékonyan lép fel a H. pylori baktériumokkal – és 6 más fekélyt okozó baktériummal szemben.
Adagolás: Napi egy maszticha kapszula.
Enyhíti a gyulladásos bélbetegség (IBD) tüneteit
Sikerekről számol be a 2015 -ös tanulmány, melyből kiderül, hogy segíthet enyhíteni a Crohn-betegség tüneteit, amely az IBD gyakori formája.
Bár igazoltak e gyanta pozitív hatásai a gyulladásos bélbetegségek esetében, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a masztixgumi pontos működési mechanizmusait. További kutatásokra van szükség, amelyben kifejezetten az IBD-re gyakorolt hatásait vizsgálják.
IBD esetén a megfelelő adagolás kialakításához konzultálj orvosoddal.
Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet
Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a masztixgumi pozitív hatással lehet a koleszterinszintre. Azok a résztvevők, akik nyolc hétig masztixgumit szedtek, alacsonyabb összkoleszterinszintet tapasztaltak, mint azok, akik placebót szedtek. A masztixgumi-fogyasztók körében alacsonyabb vércukorszint is tapasztalható volt.
Adagolás magas koleszterin csökkentésére: Napi háromszor 350 mg masztika kapszula. A kezelést nyolc hétig folytasd.
Elősegíti a máj általános egészségét
Egy tanulmány szerint a maszticha segíthet megelőzni a májkárosodást. Folyamatban vannak a kutatások, hogy többet megtudjunk a masztixgumi hepatoprotektív hatásáról. Egy újabb tanulmány hatékonynak találta a máj védelmében gyulladáscsökkentőként alkalmazva egereken.
Az adagolás kialakításához konzultálj orvosoddal.
Masticha és bőrápolás?!
A mastic antibakteriális és gyógyító tulajdonságai nem csak belsőleg élvezhetők! Ezen hatásai ugyanis hozzájárulnak a bőr hatékony regenerációjához is, valamint a kollagén szintézishez. Nem véletlen, hogy a mastika, mint hatóanyag megtalálható megannyi bőrápolási termékben, még a luxusmárkák tekintetében is!
Legfőbb hatásai a bőrápolásban:
- bőröregedés-gátló
- segíti a bőr regenerációját, sebgyógyulást
- jótékony hatással van a kollagén képződésre
- pattanásos bőr esetén is használható, hiszen hatékony gyulladáscsökkentő és a bőr túlzott faggyútermelésén is segít
Mindemellett a hajápolásban is kedvelt összetevő, hiszen remekül hidratál és antioxidánsokban gazdag.
A masticha használata bőr- és hajápoláshoz: alkalmazd olajként helyileg sebekre, arcodra vagy hajvégeidre. Belekeverheted arckrémedbe is, de már találhatsz masticha-tartalmú krémeket és hajápolási termékeket is a piacon.
Felhasználási formák – Melyiket válaszd?
A piacon megtalálhatunk megannyi masticha-kiegészítőt, különféle formákban. Tudd meg, melyik forma az, ami számodra a leghasznosabb lesz!
Kapszula: talán a legegyszerűbb és legkényelmesebb forma. Válaszd a kapszulát, ha gyomorproblémával, emésztési gondokkal küzdesz, vagy szeretnéd optimalizálni koleszterin szinted.
Kristályok: a multifunkciós forma. Rághatod magában, méhviasszal vegyítve, felhasználhatod főzéshez, és még emésztést elősegítő italt is készíthetsz belőle. Utóbbihoz nem kell mást tenned, mint 50g kristályt 1 liter vízzel felöntened, majd hűtőbe tenned éjszakára. Reggel már fogyaszthatod is! Ezáltal ezzel a kiszereléssel az összes előnyét élvezheted.
Pasztillák: kiváló megoldás a gyors lehelet-frissítéshez és általában az íze is igen kellemes. Emellett pedig természetesen a mastic gyanta felsorolt jótékony hatásai is élvezhetők használatával.
Rágógumi, rágótabletta: ezzel a kiszereléssel főként szád egészségét támogathatod. Segít a fogínyproblémákon, bakteriális fertőzéseken és a kellemetlen szájszagon. Természetes íze az édesgyökérre hajaz, de már találhatsz ízesített verziókat is.
Szájvíz, fogkrém: szintén remek megoldás a különféle szájproblémákra. Építsd fel szájhigiénés rutinod maszticha tartalmú szerekkel és alkalmazd őket rendszeresen a minél jobb hatás érdekében. Kombinálhatod akár a rágógumival is, melyet napközben használhatsz.
Lehetséges mellékhatások és kockázatok
A maszticha tartalmú szerek alkalmazásakor általában nem lépnek fel mellékhatások. Bizonyos esetekben azonban fejfájást, gyomorrontást és szédülést okozhat.
A mellékhatások minimalizálása érdekében kezdd a lehető legalacsonyabb adaggal, és fokozatosan haladj a teljes adagig. Fontos továbbá, hogy mindig kövesd a termékcímkén feltüntetett adagolási utasításokat, és ha kérdésed van, beszélj orvosoddal.
Némely esetben allergiás reakciók is felléphetnek, különösen azoknál az embereknél, akik allergiásak a Schinus terebinthifolius virágos növényre vagy más Pistacia fajra.
Ne szedj masztika tartalmú szereket terhesség és szoptatás alatt!
Hol kapható a Híoszi masticha?
Napjainkban egyre több helyen kapható ez az egyedülálló gyanta. Fontos azonban, hogy csak olyan lelőhelyről szerezzük be, ahol bevizsgált hatóanyagú termékeket árulnak és megbízunk a forgalmazóban. Mindemellett is fontos, hogy az előírt adagolást minden esetben betartsuk.
Összefoglalás
Bár a masztichát biztonságos hatóanyagnak tekintik, használat előtt érdemes konzultálnod orvosoddal. Ez az alternatív gyógyszer nem helyettesíti az orvos által jóváhagyott kezelési tervet, és bezavarhat a már szedett gyógyszerek hatásaiba. Ennek ellenére orvosod jóváhagyásával vagy különösebb mellékhatások hiányában a táplálékkiegészítőt beépítheted napi rutinodba.
Források:
https://www.healthline.com/health/mastic-gum
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-565/mastic
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874106005733?via%3Dihub
http://hjatherosclerosis.com/index.php/hja/article/view/87
https://doi.org/10.1177/2047487315603186
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367210/
http://www.annalsgastro.gr/files/journals/1/articlessos/315/submission/review/315-1449-1-RV.pdf