• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Kollagén bőrre

Kollagén, az ifjúság forrása | Mire jó?

Kollagén, az ifjúság forrása | Mire jó?

Kollagén, az ifjúság forrása | Mire jó? 1024 683 SuperGreens®

Lehetetlen beszélni az öregedésgátló bőrápolásról anélkül, hogy bizonyos összetevők ne kerülnének szóba, amelyek közül az egyik kollagén. A kínai nők évszázadok óta az ifjúság forrásaként tekintenek rá, és rutinszerűen az ezt tartalmazó ételeket, például disznólábat, cápauszonyt és szamárbőrt fogyasztanak. Ezt annak reményében teszik, hogy az elfogyasztott táplálék fiatalon tartja a bőrüket, és megőrzi az ízületeik egészségét. Szerencsére ehhez nem kell különféle, az európai ember számára szokatlan fogásokat ennünk, mivel rendelkezésünkre állnak a kollagént tartalmazó kiegészítők.

Világszerte sok ember törekszik arra, hogy fiatalosabb külsejű, feszes bőrrel rendelkezzen, amit gyakran esztétikai beavatkozásokkal érnek el. A bőr öregedésének étrend-kiegészítőkkel történő kezelése sokáig sikertelen volt, mivel a különféle készítmények ígéretes hatóanyagait az emésztőenzimek lebontották. Ezzel szemben a hidrolizált kollagén felszívódik a vékonybélben, majd a véráramon keresztül eljut a bőrbe és az ízületekbe. A kollagén biohasznosulását orális beadását követően állatokon és embereken is tanulmányozták.

Mi a kollagén?

A kollagén a bőr 75-80 százalékát teszi ki, így érthető, miért játszik nagy szerepet annak megjelenésében és öregedésében. Ez a fehérje az inakban, porcokban, ínszalagokban, csontokban, fogakban, erek falában, sőt a szemgolyóban is megtalálható, és lehetővé teszi, hogy az adott szerv megőrizze alakját, illetve ellenálljon a szakadásnak és a deformációnak. Mennyisége az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, és ha ez bekövetkezik, búcsút inthetünk a fiatalos megjelenésünknek.

28 típusa létezik, amelyek közül az I., II. és III. típus a leggyakoribb. Az 1980-as években drága injekciós töltőanyagként várt ismertté az ajkak dúsításához és a ráncok enyhítésére. Injekciós formája az esztétikai kezelésekhez használva már kevésbé népszerű, mivel hatása nem tart olyan sokáig, mint más töltőanyagoké, és allergiás reakciókat válthat ki. A kollagén bőrre kenve nem szívódik fel jól, azonban étrend-kiegészítő formájában hatékony. Utóbbi csak az elmúlt néhány évben kezdett elterjedni, és elsősorban a bőrük szépségét megőrizni vagy javítani vágyók körében vált népszerűvé. Az olyan hírességek, mint Kourtney Kardashian – aki forró kollagénes itallal kezdi a napját- még inkább ismertté tették, hatékonyságát pedig számos tanulmány alátámasztja. A kollagén egy hihetetlenül fontos fehérje, amely egyben tartja a szöveteket és a csontokat. Segít a bőr szerkezetének és rugalmasságának megadásában. Tehát elméletileg a bőr kollagénszintjének növelése – vagy elvesztésének megakadályozása – fiatalabb külsőt eredményez. A kollagén használata lassíthatja az öregedést, hatalmas vízmegkötő képességgel rendelkezik, ezáltal fokozhatja a bőr rugalmasságát. Javítja a striák és a narancsbőr megjelenését, belülről tölti fel a ráncokat. Többnyire halból vagy a szarvasmarhából nyerik ki, de létezik vegán változata is.

Nem elég a bőrre kenni, meg kell enni

A bőr (kültakaró) a test legnagyobb szerve, és más szervekhez hasonlóan idővel változik. Míg a belső szervek öregedésének fizikai jelei rejtve maradnak, előbbi esetében szembeötlő az elasztózis, érdesség, pigmentáció és a ráncok megjelenése. Mindezt fokozhatja a dohányzás, az alkohol, a stressz és alváshiány. A bőr minősége drasztikusan romlik a menopauza után. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a különféle tápanyagok segíthetnek a bőröregedés csökkentésében, és a megjelenésének javításában. Specifikus tulajdonságokkal bírhatnak: vonzzák a vízmolekulákat, ezáltal javítják a bőr hidratáltságát. Megkötik a szabad gyököket, és csökkentik a gyulladást. Az olyan vitaminok, mint az E- és a C-vitamin védenek a reaktív oxigénfajtákkal, és különösen fontosak a fotooxidációval szemben. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén bioszintéziséhez.

A kültakaró öregedésével járó változásokat előidéző ​​folyamatok a mélyebb rétegekben zajlanak, ezért a helyileg alkalmazható készítmények nincsenek hatással rájuk. A kollagént termelő fibroblasztok befolyásolása a dermiszben (a bőr alsó rétege) különböző tápanyagok bevitelével jóval hatékonyabb módszer. Ha a kollagénszint magas, a bőr puha, sima és feszes. Az egyik legnagyobb mítosz a kollagénszint növelésével kapcsolatban az, hogy közvetlenül a bőrre kenve hatékony. Valójában a kollagénmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak a bőr alsó rétegeibe, azaz pénzkidobás lehet ilyen termékeket vásárolni. A retinol sokkal inkább alkalmasabb a kollagénszint fokozására. Segít növelni a kollagén élettartamát, valamint blokkolni bizonyos enzimeket, amelyek egyébként lebontják.

Mit mondanak a kutatások?

Egy 2014-ben végzett tanulmányban 69, 35 és 55 év közötti nő vett részt. Megállapították, hogy azoknak, akik napi 2,5 vagy 5 gramm kollagént szedtek 8 héten keresztül, sokat javult a bőrük rugalmassága, összehasonlítva azokéval, akik nem szedték. [1.]

Egy másik tanulmány megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik napi 1 gramm csirkéből származó kollagén-kiegészítőt szedtek 12 héten keresztül a következő pozitív változások voltak tapasztalhatók: 76 százalékkal csökkent a bőrszárazság, 12 százalékkal kevesebb a látható ránc, javult a bőr vérkeringése, és 6 százalékkal magasabb lett a kollagéntartalma. [2.]

Nyolc tanulmány 2019-es áttekintése, amelyeken 805 beteg vett részt, arra a következtetésre jutott, hogy az orális kollagén-kiegészítők rövid és hosszú távú alkalmazására előnyös a sebgyógyulás és a bőr öregedése szempontjából. [3.] A kollagénről kimutatták, hogy hatékony sebgyógyító, képes mozgósítani az immun- és a bőrsejteket, és serkenti az új erek képződését.

A Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals egyik tanulmányában több nő ivott különféle vitaminokat, ásványi anyagokat, hidrolizált kollagént és hialuronsavat tartalmazó keveréket. A tanulmány kimutatta, hogy a kontrollcsoportban lévőkhöz képest azok a nőknél, akik ezt a keveréket itták, jelentősen csökkent a ráncok mélysége. A résztvevők bőrének hidratáltsága és rugalmassága szintén jelentősen javult. [4.]

A Skin Pharmacology and Physiology folyóiratban közzétett másik tanulmány a kollagén tartalmazó kiegészítők női bőrre gyakorolt ​​hatásait vizsgálta. A nők 8 hétig kollagén-kiegészítőt vagy placebót szedtek. 8 hét elteltével a kiegészítőt szedő nőknél nagyobb volt a bőr rugalmassága és a nedvességszintje. [5.] Azt is állítják, hogy a kollagén segíthet megelőzni a bőrbetegségeket, például a pattanásokat. Az ilyen állítások azonban még nem rendelkeznek kellő tudományos bizonyítékkal.

Mi  a kollagén forrása?

Forrásai a következők:

 • Hal
 • Csirke
 • Tojásfehérje
 • Citrusfélék
 • Bogyós gyümölcsök
 • Piros és sárga zöldségek
 • Fokhagyma
 • Fehér tea
 • Leveles zöldségek
 • Kesudió
 • Paradicsom
 • Paprika
 • Bab
 • Avokádó
 • Szója
 • Gyógynövények: ötlevelű ginzeng, zsurló

Az ázsiai gázló, bala és ashwagandha elősegítik a képződését.

Azon túl, hogy megszépít, szerepet vállal az ízületi gyulladás, porckopás és csontritkulás kezelésében.

A kollagén használata

A kollagénveszteség a bőr rugalmasságának, az epidermisz vastagságának csökkenését, a ráncok kialakulásának gyorsulását és a bőr megereszkedését okozhatja. A bőr sebezhetővé válik, és könnyen károsodhat. A kollagén segíthet a bőröregedés jeleinek visszafordításában a bőr rugalmasságának növelésével. Por alakban történő fogyasztása támogatást nyújt a bőrsérülések és a hegek helyreállításában, amelyekre az idősebbek hajlamosabbak, mint a fiatalabbak.

A legjobb por formájában beszerezni, és különféle italokba keverni. A kollagén kapszula, tabletta és folyékony formában is elérhető. Egyelőre nincsenek hivatalos irányelvek arra vonatkozóan, hogy mennyi a kollagén normál napi adagja. Általánosságban elmondható, hogy 2,5-15 gramm hidrolizált kollagén-peptid napi bevitele hatékony és biztonságos. A napi 5 gramm kollagén a csontsűrűség javulását eredményezheti, míg 2,5 gramm kollagén hasznos az ízületi fájdalom, a bőr feszessége és a hidratáltsága szempontjából. 15 grammos dózisban jobbára az izomtömeg növelésére, és a testösszetétel javítására használható. A gyártók a kollagén javasolt napi adagját a csomagoláson feltüntetik.

Források:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20191212/collagen-supplements-what-the-research-shows

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22956862/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
 4. https://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870;year=2015;volume=4;issue=1;spage=47;epage=53;aulast=Borumand
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/