• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Ízületi gyulladásra kollagén

Kollagén az ízületi porcok védelmére

Kollagén az ízületi porcok védelmére

Kollagén az ízületi porcok védelmére 1024 683 SuperGreens®

A gyulladásos és degeneratív ízületi betegségek egyre jobban a figyelem középpontjába kerülnek. Ez a nagy betegségcsoport az életminőség súlyos romlását, állandósult fájdalmat, a kialakuló deformitások miatt pedig gyakran mozgáskorlátozottságot, megváltozott munkaképességet eredményez. Számos tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a kollagén képes fenntartani az izmok és az inak egészségét, sőt újjáépíteni a porcot. Segíthet a térdet érintő osteoarthritis tüneteinek leküzdésében.

Az ízületi betegségek hagyományos és nem hagyományos kezelési módjai iránti igény világszerte növekszik. A kollagén-hidrolizátum, mint terápiás szer, potenciálisan hasznos lehet az ízületi rendellenességek és a csontritkulás kezelésében. Hosszú távú biztonságossága még inkább vonzóvá teszi.

Mi a kollagén?

Sokan ismerik a kollagént a bőr egészségének és vitalitásának támogatásában betöltött szerepéről, azonban hozzájárulhat a csontok, ízületek és a szív egészségéhez is. A kollagén az egyik elsődleges fehérje a szervezetben, és mint olyan, a kötőszövet legnagyobb részét képezi. Számos biológiai funkcióért felel, amelyek közül az egyik a kötőszövet, az izom és a bőr strukturális támogatása. Egyedülálló, hármas spirálszerkezettel rendelkező molekula, amely az extracelluláris mátrix jelentős részét alkotja. Utóbbi egy, a kötőszövet sejtjeit körülölelő, fehérjékből és szénhidrátokból álló hálózat. A kollagének nemcsak a sejtek rugalmassága szempontjából nélkülözhetetlenek, hanem jelátviteli molekulák is. A mai napig 28 típust azonosítottak, de a leggyakoribbak az I-es, II-es, III-as, IV-es és V-ös típusok.

A kollagént több sejttípus termeli, megkülönböztethetők molekuláris összetételük, morfológiai jellemzőik, eloszlásuk, funkcióik és patogenezisük alapján. A csontok, a bőr, az izmok, az inak és az ínszalagok egyik legfontosabb építőköve, de számos más testrészben, például az erekben, a szaruhártyában és a fogakban is megtalálható. Elnevezése valójában a görög „kólla” szóból származik, ami ragasztót jelent. A II-es típusú elsősorban az ízületekben található meg, amelyek az évek múlásával és a sportolás következtében hajlamosak a kopásra, míg I. és a III. típus főként a bőrben és a csontokban.

Hogyan termelődik a kollagén, és miért lesz kevesebb?

A kollagén összes fajtája prokollagénként indul, amit a szervezet két aminosav, a glicin és a prolin kombinálásával szintetizál. Ehhez a folyamathoz nélkülözhetetlen a C-vitamin. Amikor a szervezet kollagént állít elő, ötvözi azokat az aminosavakat, amelyekhez a fehérjében gazdag ételek, például marhahús, csirke, hal, bab, tojás és tejtermékek fogyasztásával jutott. A folyamathoz C-vitamin, cink és réz is szükséges. C-vitaminhoz a citrusfélék, piros- és zöldpaprika, paradicsom, brokkoli és zöldek elfogyasztásával férhetünk hozzá.

Bár a kollagén szintjét nem lehet mérni, az szembetűnő, hogy a szervezetben mikor termelődik belőle kevesebb. Mennyisége az öregedéssel (már 30 éves kortól) és a helytelen étrend következtében csökken. Ez hozzájárul a ráncos és száraz bőrhöz, a merevebb, kevésbé rugalmas ínszalagokhoz, a zsugorodó és gyengülő izmokhoz, a degeneratív ízületi rendellenességekhez, például az osteoarthritishez (OA). Más tényezők, például a rendszeres dohányzás, az alkoholfogyasztás és a napozás is befolyásolják a mennyiségének csökkenését. Noha, bizonyos ételek, például a csontleves tartalmaz kollagént, azok, akik ránctalan bőrre vagy más egészségügyi előnyökre vágynak, gyakran az étrend-kiegészítők szedése mellett döntenek.

Porcdegeneráció lassítása és kezelése kollagénnel

Manapság egyre több ismeret áll rendelkezésre a porcdegeneráció lassítására és kezelésére vonatkozóan. Az OA jelenlegi terápiái közé tartoznak a különféle fájdalomcsillapítók, a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), a kortikoszteroidok vagy a hialuronsavat tartalmazó intraartikuláris injekciók. A közzétett kutatások szerint az orálisan beadott kollagén-hidrolizátum a bélből felszívódva felhalmozódik a porcban, elősegítve annak regenerációját.

Tudományos bizonyítékok

Egy, a Nutrition Journal folyóiratban közzétett 2016-os tanulmányból arról ír, hogy 191 osteoarthritisben szenvedő embert vizsgáltak három csoportba osztva: az egyik csoport placebót, a másik csirkeszegyporcból nyert II. típusú kollagént tartalmazó étrend-kiegészítőt, a harmadik pedig kondroitin-szulfát-kiegészítőket kapott. 180 napos kezelés után az UC-II-t szedők csoportjának tagjai kevesebb fájdalomról és ízületi merevségről számoltak be, mint a placebo-, és valamivel jobb, mint a kondroitin csoportba tartozók. [1.]

Egy összehasonlító, kettős-vak, randomizált, multicentrikus vizsgálatban az alsó- és felső végtagokban, vagy az ágyéki gerinc szakaszán jelentkező ízületi fájdalmakkal küzdő betegeknek napi 1200 mg hidrolizált kollagént adtak 6 hónapon át. Az eredményeket vizuális analóg skála segítségével értékelték. A kollagént szedők legalább 20 százalékos javulást tapasztaltak a placebó csoporthoz képest. További vizsgálatokra van azonban szükség. [2.]

Két prospektív, randomizált, placebo-kontrollos, multicentrikus vizsgálat során a kollagénpeptidek hatását tanulmányozták 12 héten át. A kutatók arra keresték a választ, hogy hatnak a kollagénpeptidek azoknál, akinek az aktivitással összefüggő vagy funkcionális ízületi fájdalmaik vannak, és nem diagnosztizáltak náluk semmilyen ízületi betegséget. Két különböző csoportot teszteltek annak megállapítására, hogy az életkor lehet-e befolyásoló tényező.  Az egyik csoport átlagos életkora 24, a másiké pedig 50 év volt. Mindkét tanulmány megállapította, hogy a kollagén támogatja az ízületek egészségét, csökkenti a fájdalmat, akár tevékenységgel összefüggő, akár funkcionális vonatkozású. [3.]

Egy 2017 januárjában, az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy azoknál a térdfájdalomban szenvedő sportolóknál, akik 3 hónapon keresztül napi 5 gramm kollagénpeptidet vettek be, kisebb mértékű volt az ízületi fájdalom a testmozgás során, mint a placebo csoportban. A kollagén orális alkalmazása támogathatja a porc helyreállítását, és gyulladáscsökkentő hatással bírhat [4.]

A csontok jobbára ebből az anyagból épülnek fel, struktúrát biztosítva nekik, ezért a kollagénes táplálékkiegészítők segíthetnek megakadályozni a csontritkulást és az ebből adódó traumás töréseket. Rágcsálókkal végzett vizsgálatok, valamint in vitro kísérletek arra utaltak, hogy a specifikus kollagénpeptidek anabolikus hatással vannak a csontképződésre és a csont ásványianyag-sűrűségére. Más állatkísérletek kimutatták, hogy a kollagénpeptidek vagy a zselatin-hidrolizátumok fokozzák a patkányok hosszanti csontnövekedését, növelik a csonttömeget a futópadon végzett edzés után, továbbá az idősebb patkányokban [5.]

Miként kell alkalmazni?

 A szervezet nem tudja megkülönböztetni, hogy hidrolizált kollagén-kiegészítőt vagy csirkét ettünk-e. Ezek mind fehérjeforrások, és miután az emésztőrendszer aminosavakra bontja őket, megkülönböztethetetlenek. A kollagén-kiegészítők azonban az aminosavakat könnyebben hozzáférhetővé teszik, a hidrolízis ugyanis elősegíti a kollagénpeptidek vízben történő oldódását, ami jobb hasznosulást eredményez. A legegyszerűbb por alakban beszerezni, és turmixba vagy más italba keverni. A kollagén tabletta, kapszula és folyékony formában is kapható.

Jelenleg nincsenek hivatalos irányelvek arra nézve, hogy mennyi a kollagén normál adagja. A mennyisége attól függ, hogy melyik formáját választjuk, és milyen okból vesszük be. A klinikai vizsgálatok 2019-es áttekintése szerint 2,5-15 gramm hidrolizált kollagén-peptid naponta történő bevitele biztonságos és hatékony lehet. Napi 2,5 gramm kollagén előnyös az ízületi fájdalom, a bőr feszessége és a hidratáltsága szempontjából, míg a napi 5 gramm kollagén a csontsűrűség javulását eredményezheti. 15 grammos adagja többnyire az izomtömeg és a testösszetétel javítására használható. [6.] A gyártók a javasolt napi adagot feltüntetik a csomagoláson.

Vannak mellékhatásai?

A kollagén-kiegészítők a legtöbb ember számára biztonságosak és hatékonyak, bár néhányan enyhe mellékhatás tapasztalható lehet a használata során. Emésztési problémákat és kellemetlen szájízt okozhat.

Figyelem! A legtöbb kollagén-kiegészítő állati szövetekből származik. Ha valaki vegetáriánus vagy vegán, keresse a növényi eredetű termékeket.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4731911/

1.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22500661/
2.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22500661/
3. https://www.oarsijournal.com/article/S1063-4584(16)00389-7/fulltext
4. https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2016-0390#.X0v7bNNKjlw
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/
6.https://www.healthline.com/nutrition/how-much-collagen-per-day#dosage

  • swedish nutra halkollagén

    Hidrolizált halkollagén ital 10000 mg

  • ízületvédő folyékony kollagén

    Ízületvédő kollagénital

  • Kollagén komplex tabletta