• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Folyékony kollagén

Folyékony kollagén a szépségért

Folyékony kollagén a szépségért

Folyékony kollagén a szépségért 1024 683 SuperGreens®

A megfelelő kollagénszint fenntartása elengedhetetlen az egészség és a megjelenés szempontjából. A folyékony kollagén egy, a szépségipar által az egekig magasztalt „csodaszer”, amelynek valóban számos előnye van. Az öregedés külső jelei elleni küzdelem már-már elengedhetetlen kelléke, és segíthet abban, hogy minél tovább fiatalosan nézzünk ki. Lássuk, mire képes.

Tudjuk, hogy az életkor előrehaladtával szervezetünk egyre kevesebb kollagént termel, ezért van értelme a kollagén kiegészítők szedésének. A folyékony kollagén kapcsán úgy gondolják, hogy segít javítani a bőr rugalmasságát és az izomtömeget, és megakadályozza az öregedés jeleit. De valóban igazak ezek az állítások?

Mi a folyékony kollagén?

A kollagén az emberi test fehérjéinek egyharmadát teszi ki, és a bőr, a kötőszövetek, a porc és a csontok létfontosságú eleme. Ha fehérjét eszünk, szervezetünk az emésztés során aminosavakra bontja. A folyékony kollagén olyan kollagénpeptidekből áll, amelyeket már kisebb, könnyebben felszívódó elemekre bontottak, vagyis hidrolizáltak. A kollagént tartalmazó ételek, étrend-kiegészítők az állatok kötőszövetében található kollagénből készülnek, szarvasmarha, sertés, hal és csirke felhasználásával. A halkollagént gyakran tengeri eredetűnek nevezik, tisztasága és magas biohasznosulása miatt pedig a legkiválóbbnak tekintik.

Hogyan hat?

A folyékony kollagén az utóbbi 5 évben kimondottan nagy népszerűségre tett szer, mivel sokan megtapasztalták, hogy számos előnnyel járhat a fogyasztása. Napi szintű alkalmazása fokozhatja a bőr hidratáltságát, és csökkentheti a kisebb ráncokat. Összetételénél fogva serkenti a kollagénképződést, gondoskodva ezzel a kollagén túlzott hiányának elkerüléséről. Bár léteznek olyan tézisek, amelyek azt sugallják, hogy a kollagén a bőr alsó rétegeibe (dermiszbe) kerül, ennek kicsi a valószínűsége. A kutatások szerint a kollagénpeptidek nem képesek felszívódni a véráramba, mielőtt az emésztés kezdetét venné a gyomorban. Sokkal inkább arról van szó, hogy a szervezetet saját kollagén előállítására ösztönzi az elfogyasztott kollagén. De hogyan lehetséges ez? A kollagén fokozott jelenléte tulajdonképpen becsapja a szervezetet, ami úgy érzékeli, hogy kollagénpusztulás ment végbe. Ez arra készteti a fibroblasztokat (kollagéntermelő sejteket), hogy pótolva a hiányt, kollagént termeljenek.

Hatékony a kollagén a krémekben?

Kimutatták, hogy az elfogyasztott kollagén sokkal hatékonyabb, mint a kollagén tartalmú kozmetikumok. Pozitív hatásait ráadásul jóval hosszabb ideig érezteti, mint egy hagyományos arckrém. Az elfogyasztott kollagén hat bőr mélyebb rétegeire, ahol kollagénveszteség kialakul. A kozmetikumok ezzel szemben a bőr felső rétegét befolyásolják, azaz mindössze annyi történik, hogy hidratáltabbá teszik. Mélyebb szerkezeti változásokat nem képesek előidézni a krémek, még akkor sem, ha mélyen a zsebünkbe nyúlva a legdrágábbik fajtát vásároljuk meg. A kollagén nagyon magas fehérjetartalmú, ami hosszantartó teltségérzetet okoz, segítve a fogyást.

Miért jók a kollagénpeptidek?

A folyékony formátumban található kollagén hidrolizált, vagyis kisebb darabokra bontott peptidek formáját tartalmazza. Mivel a peptidek kis molekulatömegűek könnyebben szívódnak fel a bélben. Ezt az jelenti, hogy sokkal jobban hasznosulnak.  Használata késleltetheti az öregedést. Miután a kollagén nagyfokú vízmegkötő-képességgel bír, növelheti a bőr rugalmasságát. Halványabbá teheti a striákat, javíthatja a narancsbőr állapotát, és a ráncok mélysége is csökkenhet.

A kollagénpeptideket vagy állati csontokból vagy halpikkelyekből vonják ki. Valójában növényi kollagén nem létezik, mert a kollagén nem fordul elő természetes módon a növényekben. A növényi fehérjeforrások segíthetik a kollagénrostok termelődését. Röviden, az összes komplett kollagénforrás állati eredetű.

Miért lehet előnyös még?

A folyékony kollagénnel összefüggésben készült tanulmányok az következőket igazolták:

– támogathatja a fogyást

– kezelheti az áteresztő bél szindrómát,

– enyhíteni az ízületi fájdalmakat,

– javíthatja a köröm, haj, ízületi porcok és inak állagát,

– megelőzheti a csontvesztést,

– elősegítheti a szív egészségét,

– izomtömeg-növelő lehet.

A kollagén peptid formájában történő alkalmazása javasolt a porcdegeneráció lassítására is.  Bebizonyosodott, hogy a hidrolizált kollagén alkalmas az ízületi porcok regenerációjára, ami áldásos a porckopásban szenvedőknek.  A porckopás sokszor erős fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár, és nagyban befolyásolhatja az életminőséget.

Tudományos bizonyítékok

Egyre több olyan tanulmány lát napvilágot, amely igazolja a kollagén egészségvédő és betegségmegelőző szerepét.

Csökkenti a térdfájdalmat.  2017-ben, az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism folyóiratban tették közzé azt a tanulmányt, amely azt taglalta, hogy azok a térdfájdalomtól szenvedő sportolók, akik 3 hónapon keresztül napi 5 gramm kollagénpeptidet vittek be a szervezetükbe, csökkent mértékű ízületi fájdalmat tapasztaltak a testedzés során a placebo csoporthoz képest. A kutatók megállapították, hogy a kollagén szájon át történő alkalmazása hozzájárul a porcépítéshez, és gyulladáscsökkentő. [1.]

Hidratálja a bőrt. Egy másik, a Skin Pharmacology and Physiology folyóiratban ismertetett tanulmány, amelynek célja a hidrolizált kollagén hatékonyságának vizsgálata volt arra a következtetésre jutott, hogy azoknak a nők, akik 8 héten keresztül kollagén kiegészítőt szedtek a kontrollcsoporttal összehasonlítva feszesebb és a hidratáltabb bőrre tettek szert. [2.]

Megelőzi a csontritkulást. Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interactions 2020-as számában a kutatók kollagénport adtak kalciummal és D-vitaminnal együtt a posztmenopauzában szenvedő, gyengült csontú nők csoportjának. Megállapították, hogy a kiegészítő három hónapos használat után segíthet a csontok felépítésében és megerősítésében. [3.]

Izomtömeg-növelő.  Az életkor előlehaladtával mindegyikünk elveszíti az izomtömegének egy részét. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy az erőnléti edzések és a napi kollagén kiegészítés kombinációja elősegítette az izomtömeg növelését és megtartását az idő múlásával. [4.]

Érvédő. A kollagén építőelemként szolgál artériáink számára. Idővel ezek az artériák megkeményedhetnek, és ateroszklerózishoz és szívbetegséghez vezethetnek . Egy 2017 tanulmány megállapította, hogy vesz egy napi kollagén kiegészítés csökkentheti az artéria merevséget és segít megelőzni és kezelni artériás betegségeket. [5.]

Erősebb fogak és körmök. A kollagén segít felépíteni és megerősíteni fogainkat és körmeinket. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy amikor a törékeny körmökkel rendelkező nők naponta alkalmaztak kollagén-kiegészítőt, körmök növekedése 12 százalékkal gyorsabb lett, míg a töredezettségük 42 százalékkal csökkent. [6.]

Ránctalanít és feszesít. Mivel az életkor előrehaladtával testünk kevesebb kollagént termel, bőrünk ráncosodni és megereszkedni kezd. 35 és 65 év közötti nőkön végzett vizsgálatok azt találták, hogy napi 12 héten keresztüli napi kollagén kiegészítés javította a bőr vastagságát és feszességét, kevésbé láthatóvá téve a ráncokat. [7.]

Mikortól ajánlott?

A folyékony kollagén alkalmazása már a 30-es éveink kezdetén ajánlott. Életkortól függően legalább 5000-10 000mg (5-10 gramm) kollagénpeptidet kell bevennie naponta annak érdekében, hogy elősegítsük a fibroblasztok aktivitását az epidermiszben. Fontos, hogy olvassuk el a kollagén kiegészítő forrását annak érdekében, hogy ne legyünk allergiásak az összetevőkre. Például, ha valaki allergiás a halakra vagy kagylókra, kerülje a tengeri eredetű kollagénforrásokat, és inkább szarvasmarhából származót válasszon. Keressünk olyan kiegészítőket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.

Melyik a legjobb kollagén? Milyen készítményt válasszunk?

Ne feledjük, hogy ennek a fehérjének 28 különböző típusa van jelen az emberi szervezetben. A leggyakoribb az I. típusú kollagén, amely az emberi bőr 85 százalékát teszi ki, és a hajunkban is jelen van. A II. típusú kollagén alkotja a kötőszövetek nagy részét, míg a III. típusú kollagén a szervezetünkben található második leggyakoribb kollagén, amely a dermisz 15 százalékát alkotja. Ahhoz, hogy észrevehető változásokat észleljünk a bőr állapotának javulásában mindig olyan készítményt kell választanunk, amely legalább 90 százalékban I. típusú kollagént tartalmaz.

A kollagén bevitelének egyéb módjai

A kipróbálandó kollagén egyéb formái közé tartoznak a kapszulák, és a kollagénben gazdag ételek. A kollagén kapszulák porított kollagént tartalmaznak, így ugyanazokat az előnyöket nyújtják, mint a kollagén porított formája, ráadásul a kapszula bevétele sokkal egyszerűbb. A kollagén állati eredetű termékekből készül, így a fehérjében gazdag ételek, például marhahús, baromfi, hal és tejtermékek fogyasztása. A csontleves az étkezési fehérje és a kollagén népszerű forrása.

A folyékony kollagén biztonságos? Vannak mellékhatásai?

A kollagén kiegészítők általában biztonságosnak tűnnek, a mellékhatások kockázata nagyon alacsony. Egyesek gyomorpanaszokat, fejfájást, szédülést vagy bőrkiütést tapasztalhatnak.

Tudta?

A kávénak számos egészségügyi előnye van, de a kollagénre nézve ártalmas. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a koffein elpusztítja ezt a fehérjét. Az alkohol és a cukor ugyancsak károsítja a bőrt. A cukor és az alkohol gyulladást okoz, amely lebontja az egészséges kollagént. Tehát a józan ész azt diktálja, hogy a folyékony nem szabad keverni semmilyen koktéllal.

Összefoglaló

Amikor a szervezet az évek múlásával kevesebb kollagént termel és ennek káros hatásai kezdenek megjelenni, nagyon fontos a kollagénpótlás. Minden lehetséges erőfeszítés és étrend-kiegészítő ellenére az öregedést nem lehet teljesen megállítani. A kollagén miatt azonban lelassulhat ez a folyamat, és például a ráncok lassabban képződnek. Miután a kollagén a bőrön kívül többek között az ízületi porcokban, az inakban, csontokban és fogakban is megtalálható, a folyékony kollagén ezeknek a szerveknek az egészségét is védi. A benne található kollagén hidrolizált, vagyis kisebb darabokra bontott peptidek formáját tartalmazza. Mivel a peptidek kis molekulatömegűek, könnyebben felszívódnak a bélben. Ezt az jelenti, hogy sokkal jobban hasznosulnak. Kimutatták, hogy a bőrre nézve  sokkal hatékonyabb, mint a kollagén tartalmú kozmetikumok.

A kollagén alkalmazása már a 30-as éveink elejétől ajánlott. Életkortól függően naponta minimum 5-10 gramm kollagénpeptidet kell bevenni annak érdekében, hogy elősegítsük a kollagéntermelő fibroblasztok aktivitását az epidermiszben. Érdemes C-vitamin-tartalmú kollagén-kiegészítőt választani. Úgy gondolják, hogy ez az antioxidáns segíti a kollagén felszívódásában. Ahhoz, hogy észrevehető változásokat észleljünk a bőr állapotának javulásában olyan készítményt kell választanunk, amely legalább 90 százalékban I. típusú kollagént tartalmaz. Mindig olvassuk el a kollagén kiegészítő forrását annak érdekében, nehogy allergiásak legyünk az összetevőkre. Például, ha valaki allergiás a halakra vagy kagylókra, kerülje a tengeri eredetű kollagénforrásokat és inkább szarvasmarhából származót válasszon. Keressünk olyan kiegészítőket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Amennyiben abbahagyjuk a kollagén szedését, az addig elért hatásai csökkenhetnek vagy megszűnhetnek.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/do-collagen-supplements-work

https://www.healthline.com/nutrition/do-collagen-supplements-work

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
 2. https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2016-0390#.X0v7bNNKjlw
 3. http://www.ismni.org/jmni/pdf/79/jmni_20_012.pdf
 4. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1072
 5. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jat/24/5/24_36293/_article
 6. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12393
 7. https://www.mdpi.com/1420-3049/24/22/4031

 

 

 

 

 • swedish nutra halkollagén

  Hidrolizált halkollagén ital 10000 mg

 • Marhakollagén ital

  Hidrolizált marhakollagén ital 10000 mg

 • ízületvédő folyékony kollagén

  Ízületvédő kollagénital