• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Kollagén ital

A kollagén ital tényleg megfiatalít?

A kollagén ital tényleg megfiatalít?

A kollagén ital tényleg megfiatalít? 1024 683 SuperGreens®

A kollagén ital a kozmetikai- és szépségipar egyik legvitatottabb eszköze az öregedés ellen. Amikor új és hatékony módszereket keresünk, amelyek segítenek abban, hogy minél hosszabb ideig fiatalosan nézzünk ki, csábítónak tűnik, ha egyszerűen csak elfogyasztunk egy italt naponta. De tényleg hatékony ez a módszer a bőr állapotának javítására?

Úgy tűnik, hogy szinte bármilyen esztétikai probléma megoldható belülről kifelé olyan kevés erőfeszítéssel, mint amennyi napi 1-2 kapszula lenyeléséhez szükséges. Természetesen a körültekintő étrend és a kiegyensúlyozott életmód az alapja mindennek a fénylő hajtól a feszes bőrig, és bár nem léteznek csodaszerek, egy jól megválasztott étrend-kiegészítő, például a kollagén ital segíthet megőrizni a szépséget.

Minél több van belőle, annál fiatalabb és a feszesebb a bőr

A kollagén egy természetes eredetű fehérje az emberi szervezetben, amely a kötőszövetek struktúráját alkotja. Rugalmasságot és hidratáltságot ad a bőrnek, vagyis minél több van belőle, annál fiatalabb és feszesebb bőrt eredményez. Ahogy öregszünk, a kollagéntermelődés csökken, sőt romlik a kollagén minősége, ami a külsőnkön is nyomot hagy. Sajnálatos tény, hogy a kollagéntermelődés a 20-as éveinktől kezdve évente 1-1,5 százalékkal csökken, és mire betölti az 50-et, a legtöbb ember elveszíti a bőrében lévő kollagén körülbelül 50 százalékát. Ez a bőr megereszkedéséhez, elvékonyodásához és ráncosodásához vezethet. A folyamat azonban nem mindenki számára azonos ütemben történik. Függ az életmód különböző tényezőitől, például az étrendtől, a napozástól, az alvás minőségétől, a stressz szintjétől, valamint a genetikától és a hormontermelődéstől. A kollagénben gazdag ételek fogyasztása a legtöbb esetben nem állítja vissza a bőr feszességét és rugalmasságát, illetve járul hozzá az ízületi porcok helyreállításához. A kollagéntermelés fokozása leginkább kiegészítők alkalmazásával valósítható meg.

Hogyan hat a kollagén ital?

Sokan úgy gondolják, hogy a kollagén az ifjúság forrása. A kollagén-kiegészítők az utóbbi években különösen népszerűnek bizonyultak, és kézzelfogható előnyökkel járhat a szedésük. Az öregedésgátló termékként forgalmazott kollagén ital fogyasztása javíthatja a bőr hidratáltságát, csökkentheti a ráncokat, azonban további egészségügyi előnyöket is nyújthat. Úgy fejlesztették ki, hogy serkentse a kollagénképződést, és segítsen elkerülni a kollagén túlzott hiányának következményeit.

Léteznek olyan elméletek, amelyek azt sugallják, hogy a kollagén a dermiszbe, vagyis a bár alsó rétegeibe jut. Nem valószínű azonban, hogy a kollagénpeptidek felszívódnak a véráramba, mielőtt az emésztési folyamat megindulna a gyomorban. Sokkal inkább arról van szó, hogy a bevitt kollagén a szervezetet saját kollagén előállítására készteti. Úgy tűnik, hogy a kollagén fokozott jelenléte hamis jeleket küld a testnek, azt a látszatot keltve, hogy kollagénpusztulás történt. Ez arra ösztönzi a kollagéntermelő sejteket, az úgynevezett fibroblasztokat, hogy „munkába álljanak”.

A kollagénmolekulák tehát valójában túl nagyok ahhoz, hogy felszívódjanak a véráramba, de a kollagénitalokban és más készítményekben lévő kollagén hidrolizált. Ez azt jelenti, hogy a kollagénmolekulákat kisebb darabokra, úgynevezett peptidekre bontják, amelyek nagyon kis molekulatömegűek, így könnyebben felszívódnak a bélben, tehát sokkal magasabb hasznosulási aránnyal rendelkeznek. Megfelelő hasznosulás esetén a kollagén hajra való pozitív hatása már rövid idő után látványos.

A kollagén használata lassíthatja az öregedést. Figyelemreméltó vízmegkötő képességgel rendelkezik, ezért fokozhatja így bőr rugalmasságát. Elhalványíthatja a striákat, csökkentheti a narancsbőrt, belülről tölti fel a ráncokat. Jobbára halból, sertésből vagy a szarvasmarhából nyerik ki, de létezik vegán változata is.

Mit mond a tudomány?

A kollagén-kiegészítőkről készült tanulmányok az alábbiakat támasztották alá:

 • csökkenti a ráncokat,
 • hidratálja bőrt,
 • javíthatja a köröm, haj, ízületi porcok és inak állagát,
 • enyhíteni az ízületi fájdalmakat,
 • elősegítheti a szív egészségét,
 • megelőzheti a csontritkulást,
 • izomtömeg-növelő lehet,
 • támogathatja a fogyást
 • kezelheti az áteresztő bél szindrómát.

Egy, a Skin Pharmacology and Physiology folyóiratban közzétett tanulmány, amelynek célja a kollagén hidrolizátum (CH) hatékonyságának vizsgálata volt megállapította, hogy azoknak a nőknek, akik 8 hétig kollagén-kiegészítőt szedtek a placebo csoporthoz képest rugalmasabb és a hidratáltabb lett a bőrük. [1.]

Az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism folyóiratban 2017-ben publikált tanulmány úgy találta, hogy azoknál a térdfájdalommal küzdő sportolóknál, akik 3 hónapon át napi 5 gramm kollagénpeptidet vettek be, kisebb mértékű ízületi fájdalom jelentkezett a testedzés idején, mint a placebo csoportban. A kollagén orális alkalmazása elősegítheti a porcépítést, és csökkentheti a gyulladást. [2.] Fogyasztása javasolt a porcdegeneráció lassítására. A hidrolizált kollagén a bélből felszívódva beépül a porcba, és hozzájárul annak regenerációjához. Javíthatja az osteoarthritis tüneteit.

A csontok jobbára kollagénből épülnek fel. Struktúrát biztosít nekik, megőrzi az erősségüket, ezért a kollagén-kiegészítők segíthetnek megakadályozni a csontritkulást. [3.]

Bőrre kenve nem olyan hatásos

A kutatások azt is kimutatták, hogy a kollagén szájon át, például kollagén italkén formájában történő bevitele jóval eredményesebb, mint a krémként való alkalmazása.  A kollagén ital pozitív hatásai ráadásul hosszabb ideig tartanak, mint az arckrémé. Ennek oka, hogy a szájon át bevitt kollagén hatással van a bőr mélyebb rétegeire, lényegében megcélozza azt a bőrréteget, ahol kollagénveszteség lép fel. A krémek viszont elsősorban az epidermiszre, azaz a felső bőrrétegre fejtik ki hatásukat.  Az általuk előidézett javulások elsősorban a fokozott hidratációnak köszönhetők, nem pedig a kollagén kiegészítéssel elért mélyebb szerkezeti változásoknak.

Ne feledjük, a megelőzés jobb, mint a gyógyítás! Minél előbb kezdjük el szedni a kollagént, már akár a húszas éveinktől a legjobb eredmény elérése érdekében. A kollagén italok fogyasztása a 30 éves kortól mindenképp előnyös a bőrre nézve. Naponta minimum 6000-10000 mg kollagénpeptidet javasolt elfogyasztani annak érdekében, hogy kiváltsuk a fibroblasztok aktivitását bőr alsó rétegében. Mivel a kollagén a porcokban, a csontokban, a fogakban, az inakban és ínszalagokban, az erek falában és a szemgolyóban is megtalálható, a kollagén (ital) ezen szervek állapotát is javíthatja.

ÖSSZEGZÉS

A kollagén egy természetes eredetű fehérje az emberi szervezetben, amely a kötőszövetek struktúráját alkotja. Ahogy öregszünk, a kollagéntermelődés csökken. A kollagén kiegészítőket úgy fejlesztették ki, hogy serkentse a kollagénképződést, és segítsen elkerülni a kollagén túlzott hiányának következményeit. A kollagén ital asználata lassíthatja az öregedést. Vízmegkötő képességgel rendelkezik, ezért fokozhatja a bőr rugalmasságát. A kollagén orális alkalmazása elősegítheti a porcépítést, és csökkentheti a gyulladást. Támogathatja a fogyást, megelőzheti a csontritkulást és izomtömeg-növelő lehet. Naponta minimum 6000-10000 mg kollagénpeptidet javasolt elfogyasztani. Alkalmazása már a 30-es éveink kezdetén ajánlott.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/do-collagen-supplements-work

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
 2. https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2016-0390#.X0v7bNNKjlw
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/

 

 

 

 

 

 • swedish nutra halkollagén

  Hidrolizált halkollagén ital 10000 mg

 • collagen pure peptid

  Hidrolizált halkollagénpor 10000 mg