• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Ashwagandha stressz ellen

Ashwagandha stressz ellen: az elme megnyugtatására szolgál

Ashwagandha stressz ellen: az elme megnyugtatására szolgál

Ashwagandha stressz ellen: az elme megnyugtatására szolgál 1024 682 SuperGreens®

Valószínűleg mindenki hallotta már, hogy a stressz káros az egészségre, sőt hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. Súlyosbíthatja a már meglévő egészségügyi problémáinkat, ráadásul a stresszhormonok gyengítik az immunrendszert. Létezik azonban egy gyógynövény, amelyet az ajurvédikus gyógyászatban évezredek óta használnak a kezelésére, ez pedig az ashwagandha.

A stressz a mindennapok elkerülhetetlen velejárója. Ha azonban krónikussá válik, fokozza az öregedés folyamatát és megrövidíti az életet. Noha, egyszerűbb a feszültségoldó gyógyszerekhez nyúlni, szedésük hosszú távon nem javasolt, mert azon túl, hogy komoly mellékhatásokat, függőséget is okozhatnak. De akkor, melyik a legjobb módszer stressz ellen?

A minimalizálására kell törekedni

A feszültség olyan tényezőkből fakad, amelyek hajlamosak megváltoztatni a testi-lelki- és szellemi egyensúlyt. Egyes okai, mint például a munkahelyünk váratlan elvesztése, elkerülhetetlenek. Bizonyos traumatikus események túlzott stresszválaszt eredményezhetnek, amely fokozza a szorongást. Akár valós, akár elképzelt, ha valamit stresszként érzékelünk, ugyanaz a reakció alakul ki: az adrenalin, kortizol és más stresszhormonok elárasztják a testet, emelve a pulzusszámot, és növelve a vérnyomást.

Sajnos nem létezik csodaszer, amely varázsütésre megszüntethetné a feszültséget. Mivel, szinte kivédhetetlen, sokkal inkább a minimalizálására kell törekedni. Ha megpróbáltuk változtatni a gondolkodásmódunkon, meditálni és más feszültségoldó módszerekhez folyamodni, de úgy tűnik, hogy egyik sem működött, válasszuk az ashwagandhát. Az ashwagandha (Withania somnifera, indiai ginzeng, indiai cseresznye) adaptogén gyógynövénynek számít, amely fokozza a stresszel szembeni ellenálló képességet, és az elme megnyugtatására szolgál. A legtöbb adaptogén gyógynövény pozitív hatással van az immunrendszerre, ez alól a Withania somnifera sem kivétel. Hagyományosan a legyengült immunrendszer támogatására használják, és mára bebizonyosodott, hogy ösztönzi az immunsejteket a fertőzött sejtek elpusztítására. Az eredmények azt mutatják, hogy az ashwagandha szorongásellenes és antidepresszáns hatást fejt ki. Ez azért van, mert a gyógynövény segít csökkenteni a kortizolszintet, ami megnyugvást okoz.

Mi a kortizol?

A kortizol egy olyan hormon, amelyet a mellékvesék termelnek. Kritikus fontosságú az energiaszabályozás, az anyagcsere és az immunfunkció szempontjából stressz idején. Amikor az emberek barlangokban éltek, ha valamilyen fenyegetéssel találták szemben magukat, például egy ragadozóval, a szervezetük azonnal kortizolt termelt, hogy elindítsa a harcot vagy a menekülési reakciót az életben maradás érdekében. Az ilyen szituációkban, a kortizol pulzusnövelő hatására, felgyorsul az oxigénáramlás az izmok felé, csökken a fájdalomérzet és élesedik a hallás. Ezek a változások segítenek a megfelelő és gyors cselekvésben. A 21. században a legtöbbünket soha nem fogják üldözni a ragadozók, ám a fizikai és érzelmi stresszorok ugyanazt a reakciót váltják ki a szervezetünkben. A reakció az amygdaládban kezdődik. Az amygdala jeleket küld a hipotalamusznak, amely stimulálja az autonóm idegrendszert. Ennek hatására a szervezetben villámgyorsan adrenalin és a kortizol szabadul fel.

A stressz tünetei

A krónikus stresszben szenvedők hajlamosabbak a szív- és érrendszeri rendellenességekre, magas vérnyomásra és pánikrohamokra. Körükben gyakoribbak az autoimmun rendellenességek, azonban egyéb tünetek is jelentkezhetnek. Ezek a következők:

  • Alacsony energiaszint
  • Fejfájás
  • Emésztési problémák, beleértve a hasmenést, székrekedést és hányingert
  • Izomgörcsök
  • Mellkasi fájdalom és gyors szívverés
  • Álmatlanság
  • Gyakori fertőzések
  • A szexuális vágy csökkenése vagy a libidó elvesztése
  • Csökkent pajzsmirigy funkció
  • Lassú sebgyógyulás
  • Bőrproblémák
  • Súlygyarapodás
  • Csontsűrűség csökkenése
  • Depressziós hangulat
  • Ingerlékenység
  • Memória- és koncentrációzavar
  • Kényszeres viselkedés
  • Generalizált szorongásos betegség

A Withania somnifera mérsékli a stresszhormon szintjét

Egy prospektív, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat során a magas koncentrációjú, teljes spektrumú ashwagandhagyökér-kivonat stressz- és szorongáscsökkentő tulajdonságait tanulmányozták. Összesen 64, krónikus stresszben szenvedő személyt vontak be a vizsgálatba a klinikai laboratóriumi tesztek elvégzése után. Ezek közé tartozott a szérum kortizolszint mérése. Az egyik csoport tagjai napi 300 mg magas koncentrációjú, teljes spektrumú ashwagandhagyökér-kivonatot fogyasztottak. A 60. napon a kutatók a placebo csoporthoz képest a stressz és a szorongás szignifikáns csökkenését tapasztalták. A szérum kortizolszint ugyancsak csökkent, és a vizsgálati alanyoknak javult a közérzete. A Withania somnifera a stresszhormon szintjének mérséklésével szabályozza a stresszt, biztonságosan és hatékonyan javítja az egyén stresszel szembeni ellenállását, és ezáltal az életminőséget. [1.]

Segít a nyugalom, a fokozott figyelem és a mentális jólét megteremtésében, és fokozza a kognitív funkciókat azáltal, hogy megkönnyíti a kolin termelését a szervezetben. A növény levelei trietilén-glikolt tartalmaznak, amelynek révén az indiai ginzeng javíthatja az alvás minőségét és támogatást nyújthat az álmatlanság kezelésében. Túlsúlyos és elhízott, krónikus stresszben szenvedő felnőtteknél az ashwagandhagyökér-kivonat kapcsán arról számoltak be, hogy adaptogén tulajdonságai révén fenntartja az belső elválasztású mirigyek működésének egyensúlyát.[2.]

Szorongásoldó és antidepresszáns

Egy tanulmány a Withania somnifera gyökerekből izolált bioaktív glikovitanolidok (WSG) szorongásoldó és antidepresszáns hatásait vizsgálta patkányokban. A WSG-t (20 és 50 mg/kg) orálisan adták 5 napig adagolták egy alkalommal, és az eredményeket összehasonlították a benzodiazepin (nyugtató) és egy triciklusos antidepresszáns által kiváltott hatásokkal. A vizsgálatok alátámasztják a WSG alkalmazását hangulatstabilizátorként a szorongás és depresszió klinikai állapotaiban. A glikovitanolidok a benzodiazepinhez hasonlóan feszültségoldó hatást váltottak ki. [3.]

Egy 2019-es, embereken végzett vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy napi 240 mg ashwagandha bevétele jelentősen csökkentette ab részvevők stresszszintjét a placebót szedőkéhez képest. Ez magában foglalta a kortizol alacsonyabb szintjét. [4.]

Egy 2000-ben végzett tanulmány azt sugallta, hogy a gyógynövénynek hasonló szorongásoldó hatása van, mint a lorazepamnak, ami arra utal, hogy az ashwagandha ugyanolyan hatékony lehet a szorongás csökkentésében. A kutatók azonban ezt a vizsgálatot egereken végezték, nem embereken. [5.]

Az előzetes vizsgálatok úgy találták, hogy a növény különböző alkotóelemei számos terápiás hatást mutatnak, csekély vagy egyáltalán nem társuló toxicitással. Ezek az eredmények nagyon biztatóak, és azt jelzik, hogy az ashwagandhát alaposabban kell tanulmányozni az egyéb lehetséges terápiás hatások feltárása érdekében.

Hogyan javasolt szedni az ashwagandhát?

Az ashwagandha adagolása és használatának módja attól függ, hogy milyen állapot kezelésére használják. A modern klinikai vizsgálatok alapján nincs standard adagolás, különböző vizsgálatok különböző dózisokat használtak. Egyes kutatások szerint, napi 250-600 mg bevitele csökkentheti a stresszt. Más vizsgálatokban jóval nagyobb adagokat alkalmaztak. A kapszulák gyakran 250 és 1500 mg közötti ashwagandhát tartalmaznak. A gyógynövény por és folyékony kivonat formájában is elérhető.

Kell-e számolni mellékhatásokkal?

Bizonyos esetekben a nagy dózisok szedése emésztési zavarokhoz, hasmenéshez, émelygéshez és hányáshoz vezethet. Ennek oka feltételezhetően a bélnyálkahártya irritációja. Terhes nőknek kerülniük kell az ashwagandha szedését.

Alkalmazása fokozza az altatók és nyugtatók hatását. Pajzsmirigyhormon tablettákkal történő együttes alkalmazása pajzsmirigy-túlműködést okozhat. Úgy tűnik, hogy fokozza az immunrendszer aktivitását, ezért csökkenti az immunszuppresszánsok hatékonyságát. Szintén csökkentheti a vérnyomást, ezért nem javasolt egyidőben a hipertónia kezelésére használt gyógyszerekkel együtt alkalmazni. A cukorbetegség kezelésére szolgáló készítményekkel való párhuzamos szedése túl alacsony vércukorszintet eredményezhet.

Források:

https://www.healthline.com/health/stress/effects-on-body#4
https://blog.insidetracker.com/cortisol-how-the-stress-hormone-affects-you
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318407#how-to-use-it

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871210/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11194174/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/
5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711300800306?via%3Dihub

  • ashwagandha por

    Bio Ashwagandha por