• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

fucoidan

Algákkal az egészségünkért: a fucoidan és társai

Algákkal az egészségünkért: a fucoidan és társai

Algákkal az egészségünkért: a fucoidan és társai 1024 768 SuperGreens®

Az algák már rendkívül régóta jelen vannak földünkön, évmilliárdokban mérhető a jelenlétük és e hosszú idő alatt az emberi faj életében is fontos szerepet töltöttek be. A fucoidan alga egyik jelentős előnyét, miszerint csökkenti a gyulladást és segíthet a rák gyógyításában, csak az utóbbi évtizedekben fedezték fel a kutatók.

Az algák elképesztően változatos élőlények, valahol a növény- és állatvilág határán helyezkednek el biológiai tulajdonságaik alapján. Méretükben nagy differenciáltságot mutatnak: a nanométerben mérhetőek a legkisebb növényeket képviselik, de több száz méteres alakban is megjelenhetnek. Az alábbiakban arról olvashatunk, miként támogathatnak minket abban, hogy általuk jobb egészségnek örvendhessünk.

Mik az algák pontosan és mely alfajaik a leghasznosabbak az emberi szervezetnek?

Az algák fotoszintézisre képes, rendkívül minimális igényű, változatos megjelenésű növények. Ami egységes a megjelenésükben, az a következő jegyek hiánya: nincs levelük, gyökereik sem, illetve szöveteik sincsenek. A legszélsőségesebb körülményeket is kibírják, így nagy mennyiségben találhatók meg mind édes, mind pedig sós vízben is. Általában a vizes részek alján, medrében telepszenek meg, de akarva-akaratlanul már a vízfogyasztással is bevitte őket az ember a szervezetébe, mielőtt célzottan kereste volna őket. Több száz éve dokumentálták már azt is, nagyjából az 1500-as években, hogy mely népcsoportok fogyasztották már akkor tudatosan az algákat és valószínűsíthető, hogy már a feljegyzések előtt is az étrend részét képezték egyes területeken.

A spirulina egy egyre jobban ismert és elterjed fajtája napjaink alga alapú készítményeinek, olyan különlegesen jó az összetétele (fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok), ami által nagyban hozzájárul általános egészségi állapotunk javításához. Többek között szemünk egészségére van jó hatással és gyulladáscsökkentő szerepe is kiemelésre méltó, de általánosságban segít minket, rendkívül hasznos tápaynag.

Ezen felül a barna algák vagy barnamoszatok különösképp a fucoxanthin (fukoxantin), fucoidan (fukoidán) olyan hasznos összetevők, amelyek például az elhízás elleni harcban és a vér egészséges összetétele helyreállításában lehetnek segítségünkre. A fucoxanthin és a fucoidan olyan alkotóelemek, melyeket a barna algákból vonnak ki. A legfontosabb különbségek köztük a következők:

  1. A fucoxanthin egyfajta xantofil, színező jellegű karotinoid, a fotoszintézisben játszik meghatározó szerepet. Egészségügyi szerepe a rákos megbetegedések visszafogásában értékelődik fel, továbbá a súlycsökkentésben hasznos, serkenti az anyagcserét és a zsírégető folyamatokat.
  2. A fucoidan pedig egyfajta poliszacharid, monoszacharidokból épül fel, a glükóz és a keményítő is például poliszacharid jellegű vegyület. A rákkutatásban szintén szerephez jut, étrend-kiegészítőként funkcionál és gyulladáscsökkentő hatása van.

Miben található meg a fucoxanthin és a fucoidan? Milyen formában érhetőek el, mint étrend-kiegészítő?

Alapvetően a barna algákban, ahogy említésre is került, de bővebben:

  • A fucoidan még egyéb tengeri élőlényekben is, mint például a tengeri uborkában és a hínárban, barna színe itt is jellegzetes.
  • A fucoxanthin pedig még a kovafélékben fellelhető, illetve a sárgásmoszatban (Heterokontophyta) is.

A napjainkban egyre elterjedtebb sushi-nak is alkotóelemei az algák, méghozzá az úgynevezett nori, a külső, fátyolszerű, barnás-feketés színű réteg a különleges falatokon.

Nem meglepő persze növényi jellegéből fakadóan, de teljes mértékben vegán kiegészítő, így bárkinek ajánlott, az esetleges negatív mellékhatásairól a cikk későbbi szakaszában teszünk említést.

Por és kapszula formájában elérhető a piacon, webshopunkban is megtalálható.

A por formátum azért lehet hasznos, mert több formában fogyasztható. Az íze eléggé sajátos, nem úgy, mint a kapszulák és tabletták esetében, ahol semlegesnek mondható, viszont keverhetjük általunk kedvelt italokba, turmixokba.

Mennyi a napi ajánlott dózis?

Ez attól függ, hogy milyen típusú, illetve leginkább milyen tartalmú algáról beszélünk. Fucoxanthin és fucoidan algából nagyjából napi 10 mg ajánlott. Ha viszont összességében az algabevitelről van szó, akkor akár 50-100 mg-os mennyiségben is gondolkodhatunk a kívánt hatástól függően. Fontos persze ezt háziorvossal is egyeztetni, különösen speciális egészségügyi kondíciók esetében, mert bizonyos esetekben és mennyiségekben nem kívánt mellékhatással is találkozhatunk.

Mi történik, ha túl nagy mennyiséget alkalmazunk alga alapú kiegészítőkből? Vannak-e mellékhatásai?

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy az algákat nem lehet túladagolni, mert a szervezet jól tudja hasznosítani. Azonban a napi ajánlott mennyiség túllépése felesleges, mert abban is megtalálhatóak megfelelő mennyiségben azok a hasznos alkotóelemei, melyek kívánt hatásai miatt fogyasztjuk. Nem gyógyszerként kell rá tekintenünk, tehát a klasszikus túladagolás így kizárható, de a mértékletesség akkor is fontos, ha egészséges ételekről, táplálék kiegészítőkről beszélünk.

Mellékhatásként elsősorban hányinger jelentkezhet a túlzott fogyasztás esetén, ez is inkább a por formátum esetében. Ami érdekes lehet, hogy az ilyen jellegű, mikroalga alapú étrend kiegészítők a jelen formájukban még viszonylag újnak számítanak a piacon. Tehát nem áll rendelkezésre túl sok felhalmozódott tapasztalat az alkalmazásuk kapcsán. Ezáltal az esetleges hosszabb távú mellékhatásai kérdésesek lehetnek, de az ajánlott napi mennyiséggel biztonságos és ajánlott a fogyasztása, kedvező eredményekről számolnak be a fogyasztók rövidtávon.

Milyen egészségügyi kondíciók esetében ajánlott leginkább a fogyasztása és milyen hatást érhetünk el alga alapú kiegészítőkkel?

Az algák általánosságban elmondhatóan rendkívül magas fehérje tartalommal rendelkeznek (nagyjából 60-65 %), továbbá többféle vitamint és esszenciális zsírsavat, illetve atioxidánst tartalmaznak. Olyan kiemelkedően jó kombináció ez az emberi szervezet számára, mely nagy értékkel bír és egy komoly „fegyvert” ad a kezünkbe egészségünk megóvása érdekében. A különböző mikroalgák és azok hatóanyagai más-más területeken nyújtanak számunkra fokozott védelmet. Lássuk tehát, hogy melyek esetében milyen jótékony hatásra számíthatunk.

Chlorella

Édesvízi alga, egysejtű, kemény sejtfalú. A magas fehérjetartalom ennek az algatípusnak az esetében alapvetés. Ezen felül különösen értékes vas, C-vitamin és B12-Vitamin tartalma, rostjai és a napjainkban szintén szinte mindenki által ismert és elismert Omega-3 tartalma.

Amiben segíthet a chlorella:

  • a vérnyomásunkat szabályozza, a kívánt szint felé közelíti, az artériákat rugalmasabbá teszi;
  • a vércukorszintre is pozitívan hat;
  • nem csak a vérnyomásra, de a koleszterin szintre is kedvezően hat, főként LDL koleszterin tartalma miatt;
  • erősíti az immunrendszert;
  • a méregtelenítésben is szerepet játszik, az általános képességet fokozza és a nehézfémeket képes megkötni.

Spirulina

Habár itt most csak másodikként említjük, kijelenthető, hogy ez a leginkább ismert és közkedvelt alga alapú kiegészítő jelenleg világszerte.

Ez több dologból is fakad, egyrészt a népszerűsége és magas reputációja miatt, másrészt abból, hogy az elfoglalt pozíciója a kiemelkedően egészséges élelmiszerek között a kutatások alapján nagyon is indokoltnak mondható. A NASA űrkutató programjában is kiemelt szerepet kapott. Ez annak köszönhető, hogy a világűrben fontos a minél hatékonyabb, helytakarékosabb és a szó jó értelmében véve „igénytelenebb” tápanyag. Minden szempontban megfelel ez az egyébként rendkívül egyszerű, egysejtű, tengeri és édesvízi környezetben is megtelepedni képes alga.

Ha a kulináris élvezeti szempontot kivesszük a „képletből”,akkor még értékesebb elemként tekinthetünk rá. Valószínűleg a spirulinát nevezhetjük a leghatékonyabb, legtáplálóbb élelmiszernek Földünkön, különösen, ha egy grammra levetítve nézzük tápanyagtartalmát.

Annyira tápláló, hogy akár már napi 1-2 gramm is pozitívan hat, de a korábban említett 5-10 gramm (50-100 mg) is jól tud hasznosulni. Több, mint a fele (nagyjából 57 %-a) kimondottan jó minőségű fehérje. Ezen felül kiemelendő még magnézium réz és vas tartalma, esszenciális zsírsavakban pedig arányaiban szintén gazdag.

Amiben segíthet a spirulina:

  • a magas vérnyomást segít szabályozni,
  • allergia ellen is támogatást nyújt,
  • antioxidánsként harcol a szervezet gyulladásai ellen, az oxidatív károsodások gátolja vagy csökkenti;
  • a koleszterinszintet pozitívan befolyásolja, csakúgy mint a vércukorszintet;
  • az állóképességet és izmaink tónusát, teljesítményét is javítja, többek között ezért is vált kiemelkedően népszerűvé a sportolók körében és az űrhajózás területén is.

Fucoidan és fucoxanthin

Korábban már említettük ezt a két összetevőt, melyek a barnamoszatokhoz köthetőek. A legfontosabb szerepük a rákos megbetegedések elleni küzdelemben, a súlycsökkentésben és az anyagcsere felgyorsításában, illetve a gyulladáscsökkentésben említhető.

Összegzés

Általánosságban azt mondhatjuk tehát, hogy napi pár gramm (maximum kb. 10) alga alapú élelmiszer, táplálék-kiegészítő kortól és egészségügyi kondícióktól függetlenül bárkinek ajánlott. Ha valaki mégis súlyos vagy speciális kórban szenved, akkor persze mindenképp ajánlott az orvosi konzultáció az alkalmazásuk előtt. Por, kapszula és tabletta formákból választhatunk és különösen érdemes figyelni a fucoidan, spirulina, chlorella, illetve fucoxanthin tartalmú készítményeket, mert bizonyítottan pozitív hatást gyakorolnak egészségünkre.

Források

https://examine.com/supplements/fucoxanthin/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/fucoxanthin

https://www.verywellfit.com/fucoxanthin-what-you-need-to-know-89564

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4461761/

  • fucoxanthin

    Fucoxanthin + MCT kapszula