• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Immunerősítő gyerekeknek

Immunerősítő gyerekeknek – Hogyan érdemes jó immunerősítőt választani?

Immunerősítő gyerekeknek – Hogyan érdemes jó immunerősítőt választani?

Immunerősítő gyerekeknek – Hogyan érdemes jó immunerősítőt választani? 1000 667 SuperGreens®

Mielőtt fejest ugranánk a különböző féle immunerősítő készítmények vég nélküli listájába, érdemes kicsit átismételni mit is jelent az immunitás, hogyan működik az immunrendszer és egyáltalán miért, mi ellen szükséges felvértezni gyermekeinket.

Mi az immunrendszer?

Az immunrendszer, rendkívül leegyszerűsítve a szervezet védekező mechanizmusainak összessége. Ennek tanulmányozása egy egész tudományterületet tudhat magáénak, az immunológiát.

Az immunrendszer feladata, hogy különbséget tegyen az olyan sejtek és anyagok között amik a szervezet sajátjai vagy amik nem ártalmasak és olyan mikroorganizmusok vagy anyagok között melyek idegenek a szervezettől és/vagy ártalmasak.

Különbséget kell tudnia tenni pl. egy rákos és egy egészséges sejt között. Mindkét sejt a szervezet sajátja ugyan, de a rákos sejt abnormális és ártalmas, ezért meg kell szabadulni tőle, hogy ne tudjon szaporodni és kárt tenni a test többi részében.

Ugyanígy előfordulhat, hogy egy a szervezetbe kívülről bekerülő baktériumot kell elpusztítani, mely szintén tudna bajokat okozni, ha az immunrendszer nem lépne közbe.

Olyan esetek is vannak azonban, amikor valami hiba csúszik a számításba és az immunrendszer egyébként egészséges sejteket vagy ártalmatlan anyagokat kezd el támadni. Egy háborúban is könnyen előfordul a baráti tűz, főleg ha a kommunikációval gondok akadnak. Az immunrendszer olykor teljesen egészséges sejteket ítél károsnak és ennek megfelelően jár el velük. Ilyen autoimmun betegség például több emésztőrendszeri megbetegedés, mely során az immunrendszer a bélnyárkahártya sejtjeit kezdi el támadni, holott azokkal semmi baj sincs. Ennek következtében kialakul a gyulladás amit egy sor kellemetlen, esetenként súlyos tünet is kísér.

Amennyiben olyan anyagot azonosít kártékonynak ami egyébként nem az, úgy allergiás reakcióról beszélhetünk. A különböző pollenek önmagukban a szervezetbe jutva ártalmatlanok lennének, az immunrendszer azonban valami oknál fogva mégis fenyegetésként azonosítja őket és adekvát választ is ad rájuk.

Hogyan működik az immunrendszer?

Az immunrendszer működését lehetetlen pusztán néhány rövid bekezdésben kitárgyalni, hiszen rendkívül összetett biokémiai folyamatok eredménye egy-egy immunreakció. Az immunitásnak alapvetően két fajtáját lehet megkülönböztetni, a velünk született immunitást és az adaptív vagyis a szerzett immunitást.

A velünk született immunitás eszközei például a különböző féle immunsejtek, mint pl. a fagociták vagyis a bekebelező sejtek, melyek nevükhöz méltóan bekebelezik, elszigetelik a veszélyesnek ítélt anyagokat, mikroorganizmusokat. Találkozhatunk még ún ölősejtekkel, enzimekkel vagy éppen olyan tényezőkkel mint testhőmérséklet, pH érték. Ezek mellett nem szabad megfeledkezni a bőr szerepéről sem ami fizikai védőgátat képez a külvilág, annak minden kórokozója és a testünk szövetei között. Nem véletlenül kell lefertőtleníteni a sebeket, melyekkel gyerekek esetén a szabadban való játék miatt gyakrabban is találkozhatunk szülőként. A velünk született immunitás, ahogy a neve is mutatja eredendően, „gyárilag” velünk van.

Az adaptív immunitás ezzel szemben később alakul ki. A szervezet amikor találkozik különféle fenyegetésekkel, ki kell találnia hogyan birkózik meg velük. Ez a fajta immunitás is sejtekre támaszkodik, ilyenek a T és a B sejtek, amik főként a nyirokrendszerben találhatók. Amikor a szervezet egy új kórokozóval találkozik, ellenanyagot termel a B sejtek segítségével és amikor akár évekkel később újra ugyanaz a kórokozó üti fel a fejét, úgy a szervezet a memória-sejtek által emlékezni fog rá és az immunválasz is hatékonyabb és gyorsabb lesz.

Immunerősítő gyerekeknek – Nem csak ételekben keresendő a megoldás

Ugyan lehet kifejezetten az ételek és a táplálkozás felől megközelíteni az immunrendszer egészségét, viszont nem érdemes ennyire szűklátókörűen kezelni a témát. Az immunrendszer működése egy rendkívül összetett, sok elemből álló folyamat, így nem is érdemes leredukálni egy-egy részterületre.

D vitamin

Hogy mit tehetünk a gyermekek immunrendszeréért, azt nem is rögtön a készítményeknél kell kezdeni.

Az első és legfontosabb a helyes táplálkozás. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztását aligha szükséges tovább mantrázni, szinte magától értetődőek. Érdemes még figyelmet fordítani a halak fogyasztására, ugyanis ezek tele vannak D vitaminnal, ami hatékony immunerősítő gyerekeknek és felnőtteknek is. Nyáron a D vitamin pótlása megoldható a napfény segítségével, azonban a sötétebb kevesebb napsütéssel járó évszakok során a táplálkozás szerepe felértékelődik a D vitamin pótlás szempontjából. A hal nem sok gyerek kedvence, a tejtermékek viszont sokkal népszerűbbek. A tej is tartalmaz D vitamint, így ennek fogyasztása is ajánlott. A betegségek és fertőzések elleni harcban nagy szerepe van a D vitaminnak de a többi vitamint sem érdemes elhanyagolni, így a legtöbb esetben jó választás valamilyen multivitamin is, különösen a téli, hidegebb időszakban.

Cink

A cink is kiváló immunerősítő, ugyanakkor fontos figyelni a megfelelő mennyiségre, ugyanis a túl sok cink rosszullétet, hányást is okozhat. A gyermek korától függően változhat mennyi az ideális napi mennyiség.

  • Újszülött – 6 hónapos korig napi 4 mg
  • 7-12 hónapos korig napi 5 mg
  • 1 – 3 éves korig napi 7 mg
  • 4-8 éves korig napi 12 mg
  • 9-13 éves korig napi 23 mg
  • 14 – 18 éves korig napi 34 mg

Zöldségek közül a bab tartalmaz nagyobb mennyiségben cinket. Ezt se feltétlenül szereti sok gyerek, de ha pl. mexikói ételek részeként van tálalva, talán könnyebben becsempészhető az étrendjükbe. Ezen kívül magvak és húsok is tartalmaznak cinket, így szerencsére van miből válogatni.

Probiotikumok

A probiotikumok olyan baktériumok melyek a bélrendszerben élnek és hozzájárulnak az egészséges emésztéshez. Az emésztés mellett azonban az immunrendszer működésében is elengedhetetlen szerepet játszanak. Valahol érthető is, hiszen mi – ha akaratunkon kívül is – de élőhelyet és táplálékot biztosítunk számukra, így logikus, hogy ők pedig cserébe kiveszik részüket a „haza” védelméből a betolakodókkal szemben. Ennek egy módja, hogy olyan anyagokat termelnek melyek segítik az immunrendszer működését. Ezen kívül az által, hogy az egészséges baktériumok szaporodnak, meggátolják a kórokozók szaporodását, hiszen elveszik előlük a helyet és a táplálékot.

A probiotikumoknak több fajtája is létezik, melyek más és más specifikus tünetek (pl. hasmenés, székrekedés) kezelésében tudnak segíteni, azonban összességében elmondható róluk, hogy az immunrendszernek is elengedhetetlen részét képezik.

Leginkább olyan ételekben találhatók amik erjesztéssel készülnek (pl. kimchi, savanyúságok) de megtalálhatók a joghurtban és a kefirben is. Mivel gyerekekről van szó, így az utóbbi kettővel feltehetően nagyobb szerencsével járunk majd.

A probiotikum, a D vitamin és a cink táplálékkiegészítők formájában is bevihető, ha tényleg nincs ínyére a gyermeknek semmilyen ezeket tartalmazó étel. A táplálékkiegészítőknél – mivel ezek koncentráltan tartalmazzák az egyes anyagokat – mindenképpen ügyelni kell a helyes adagolásra.

Alvás

A megfelelő mennyiségű alvás és pihenés is elengedhetetlen a szervezet megfelelő védekezőképességének fenntartásához. Inkább kisebb gyerekeknél kell különösen odafigyelni a megfelelő mennyiségű, rendszeres alvásra, a nagyobbak pl. a 16-17 évesek már maguktól is alszanak.

Nem szigorúan az alvás témaköréhez tartozik de kerülendő a sok stressz is. A mai gyerekek az iskolában gyakran túlhajszoltak, ezért a szülőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a mentális egészségre is. Egy szimpla őszinte beszélgetés, vagy csupán az, hogy nem hajszoljuk őket sokat segíthet a testi egészség terén is.

Mozgás, sport

A mozgás és a sport ugyanúgy szükséges az immunrendszer működéséhez mint a pihenés vagy az egészséges táplálkozás. Egy autónak se tesz jót ha sokáig nem járatják. A mozgás és a szabadban töltött idő jóval ellenállóbbá teszi a szervezetet.

Tény, hogy COD és Fortnite nélkül már aligha lenne teljes egy mai gyerek élete, nincs is ezekkel probléma, viszont a szabadba is ki kell menni néha, ugyanis itt találkozik a szervezet azokkal a baktériumokkal és anyagokkal amelyek megedzik az immunrendszert. Ez persze nem azt jelenti, hogy fogdosson össze mindent nyugodtan és utána nyúljon a szájába, de az emberi immunrendszer a természettel együtt fejlődött ezért nem is érdemes onnan kiszakítani.

 

Forrás:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/

https://drwillcole.com/functional-medicine/8-ways-to-naturally-boost-your-childs-immune-system

https://health.clevelandclinic.org/how-to-boost-your-kids-immunity/