• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Férfi termékenység

Férfi termékenység kisokos: terméketlenség okai, termékenység növelése

Férfi termékenység kisokos: terméketlenség okai, termékenység növelése

Férfi termékenység kisokos: terméketlenség okai, termékenység növelése 1024 593 SuperGreens®

A termékenység és a spermium mozgékonyság növelése kiemelten fontos a férfiak életében, ha gyermeket szeretnének, de a fogantatás során nehézségekkel szembesülnek. Ahhoz, hogy sikeresen foganjon meg a magzat, természetesen szükség van az egészséges és befogadó anyai környezetre, ám épp olyan fontos, hogy az apai oldalon is minden rendben legyen. Ebben a cikkben a férfi termékenység témáját fogjuk körüljárni, kitérünk a férfi meddőség okaira, a különböző elérhető tesztekre és lehetséges vizsgálatokra, valamint a termékenység fokozásának különböző módjaira.

Férfi termékenység: spermiumok száma, mozgékonysága

férfi termékenységet számos módszerrel és számmal is mérik, mégis a három legfontosabb az ondóban található spermiumok száma, formája és azok mozgékonysága.

Egy átlagos férfi ejakuláció során 3-7 ml ondót fecskendez ki, amelynek csupán töredék részét teszik ki a spermiumok és ennek is csak körülbelül 85%-a életképes. Még így is milliós nagyságrendű számról beszélünk, ami átlagosan 40 és 120 millió spermiumot jelent milliliterenként. 20 millió darab/ml alatt tartják kórosan alacsonynak a spermiumszámot, ami általában valamilyen szervi elváltozáshoz vagy betegséghez köthető.

Hasonlóan fontos azonban, hogy ne csak sok legyen a számuk, hanem mozgékonyak is legyenek. A spermium ugyanis két részből áll, fej és farokrészből. A fejrészben tárolódik az örökítőanyag, míg a farok a mozgásért felelős és annak segítségével halad előre. Ha azonban a spermiumnak nem megfelelő az alakja és nem elég mozgékony, nem fog tudni célba érni. Sajnálatos módon egyre több férfi küzd a terméketlenség problémájával világszerte.

Férfi meddőség, terméketlenség

Meddőségnek nevezzük, ha rendszeres fogamzásgátlás mentes szexuális együttlét mellett egy éven belül nem jön létre terhesség. A terméketlenség problémája ma a párok 15-20%-át érinti, Magyarországon hozzávetőlegesen 120 ezer meddő házaspár van.

Statisztikai adatok szerint meddő párok esetében 40-40 százalékban a férfinál vagy a nőnél, míg 20 százalékban mindkét félnél jelentkező rendellenességgel magyarázhatóak a sikertelen próbálkozások. A terméketlenség az esetek közel 40%-ában férfi eredetű, a hímivarsejteket érintő eltérésekkel hozható összefüggésbe.

A leggyakoribb ok (89%) a hímivarsejtek számának csökkenése, a maradék 11%-ban egyéb minőségi eltérés áll a háttérben. Ez lehet például a hímivarsejtek mozgékonyságának csökkenése, az ondó összetételének kóros változása. A minőséget, illetve mennyiséget csökkentheti magas láz, egyes gyógyszerek szedése, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás és a dohányzás. Emellett egyes veleszületett kromoszómális rendellenességek, fertőzések és immunológiai eltérések is okozhatnak terméketlenséget.

A kiváltó okok általában gyógyíthatóak. Ha mégsem, akkor az esetek többségében a mesterséges megtermékenyítés sikerre vezethet. A meddőségi problémák kezelése szakorvosok feladata, de bizonyos határokon belül segítséget jelenthet az életmódváltás és más egyéb, alternatív gyógymódok kipróbálása is.

A meddőség okai

A fertilis (fogamzóképes) ondó jellemzője, hogy térfogata 2-5 ml, a benne található hímivarsejtszám 20 millió/ml feletti, amelyből a jól mozgó sejtek aránya legalább 70%, vegyhatása enyhén lúgos (pH 7,4), és elfolyósodása 20 percen belül bekövetkezik. Ezek közül ha bármelyik paraméter rossz, a fogamzóképesség csökken. Az ondó rendellenességeinek okait a következő csoportokra oszthatjuk:

Veleszületett rendellenességek:

Klinefelter-szindróma – 500 közül 1 férfit érint – esetén a beteg a szükségesnél legalább egyel több “X” nemi kromoszómája van. Recesszíven öröklődő rendellenesség a spermium vezetékek kétoldali hiánya. A szintén recesszíven öröklődő “Sertoli cell only”-szindróma esetén a herékből hiányzik a csírasejtek termelő (germinális) hám. A rendellenesség szintén recesszíven, testi kromoszómához kötötten (autoszómálisan) öröklődik. A veleszületett rendellenességekre, génhibákra visszavezethető meddőségre a teljes spermium-hiány a jellemző. Létezik azonban olyan rendellenesség is (pl. Ivemark-szindróma), melynél a spermaszám normális, de a génhiba miatt azok tökéletesen mozgásképtelenek.

Hormonális problémák:

A herék hormontermelő funkciójának kiesése, melyet okozhat magának a heréknek a pusztulása (pl. tbc, gonorrea szövődményeként), de gyakori a hipofízis elégtelen működésére visszavezethető meddőség is. Ezeket a meddőségeket akkor lehet jó eredménnyel kezelni, ha a herék épek. Ilyenkor a megfelelő hipofízis hormon pótlásával a fogamzóképesség rendezhető.

Ivarcsatorna-fertőzés (male adnexitis):

A férfi meddőség leggyakoribb oka. A prosztata gyulladásának etiológiája nem tisztázott, de az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba: közvetlen terjedés rectum felől aranyér esetén, hematogén fertőzés, fertőzött vizelet során kialakuló intraprostaticus reflux, és gyakori a szexuálisan terjedő betegség (klamídiázis) is. Az ivarcsatorna-fertőzés bármilyen ondó-rendellenességet okozhat.

A spermium teljes hiánya (azoospermia)

Akkor fordul elő, ha a gyulladás elzárta a spermavezetékeket. Ha ez csak heveny, lobos fellángolás miatt következik be, erős antibiotikus kezelés hatására a fogamzóképesség helyreállhat. Hegesedés esetén a spermavezetékek elzáródása végleges.

A spermium részleges hiánya (oligozoospermia)

Okai megegyeznek az azoospermia okaival, csak a súlyossági fokban van különbség. Ilyenkor akadnak  nyitott spermavezetékek.

A spermium gyenge mozgása (asztenozoospermia) 

Oka az ondóplazmában található gyulladásos izzadmány. Ez tartalmazhat lizozim nevű enzimet, mely feloldja az ivarsejtek sejthártyáját, így valamennyit elpusztítja (nekrozoospermia). A gyulladásos folyamatokból származó fibrin nevű fehérjét tartalmazó ondóra jellemző, hogy a spermiumok nagy csomókban összeragadnak (agglutináció). A gyulladásos izzadmányt tartalmazó ondóra jellemző az elfolyósodás hiánya. Az ondó órák múlva is nyújtható, injekciós tű segítségével fecskendőbe nehezen vagy egyáltalán nem szívható fel. Ha az ondó genny sejteket is tartalmaz, piospermiáról beszélünk.

A kockázati tényezők

Az orvosok már korábban is tudták, hogy többek között az elhízás, illetve a dohányzás rosszabb spermium minőséghez vezethet. Egy, a Stanford University School of Medicine által végzett kutatás alapján továbbá kiderült, hogy a férfiak egészségét spermájuk minősége tükrözi: akiknek rossz minőségű, azoknak nagy eséllyel vannak egészségügyi, kifejezetten hormonális, keringési és bőrproblémái.

A Fertility and Sterility szakfolyóiratban publikált kutatás 9387 férfi orvosi adatain alapszik, akik termékenységi vizsgálatokon estek át 1994 és 2001 között. A férfiak egészségét az úgynevezett Charlson Comorbidity Index alapján mérték: ez a skála többek között megvizsgálja, hogy az egyén milyen betegségekkel küzd, továbbá, hogy 10 év múlva mekkora eséllyel fog élni. Mindezt pedig összevetették a férfiaktól nyert spermium mintákkal.

Az eredmények szerint a rosszabb egészségű férfiaknak kevesebb és rosszabb minőségű spermája van. A legegészségesebb csoportban lévők esetén 31 százalékának egy, 14 százalékának pedig legalább kettő rendellenessége volt kimutatható a spermiumát illetően. Azoknak, akik hormonális, keringési, kiválasztási vagy bőrproblémákkal küzdenek, esélyesebben vannak ilyen rendellenességei. A keringési problémák közül például a magas vérnyomás, érrendszeri problémák és a szívroham köthetők a spermium gyakoribb rendellenességeihez.

A tanulmány ugyan nem tud ok-okozati összefüggést megállapítani, de a kutatók szerint az említett betegségek már csak azért is köthetők a rosszabb minőségű spermához, mert az elhízáshoz és a dohányzáshoz is közük van. Ugyanakkor az is tudható, hogy minden hatodik terméketlen egyénnél esélyes egy nagyobb betegség megléte.

Férfi termékenységi teszt és szakorvosi vizsgálat

Meddőség esetén gyakori probléma, hogy kevés ondó ürül az ejakuláció során, illetve a spermium alakja, száma vagy mozgékonysága nem megfelelő. Ezek hiányában nem jöhet létre a megtermékenyülés. Andrológus, urológus orvos feladata megvizsgálni az ondó összetételét, és a megfelelő hormontermelést, azonban patikában is kapható gyorstesztek segítségével otthon is megbecsülhető az ondóban lévő spermium-szám.

Az Egészségügyi Világszövetség (WHO) szerint az egészséges ondó milliliterenként legalább 20 millió, illetve annál több hímivarsejtet tartalmaz. A termékenységi teszttel otthoni körülmények között megállapítható, hogy az ondó hímivarsejt száma eléri-e a kívánt értéket (pozitív eredmény), illetve alacsonyabb-e annál (negatív eredmény).

Az otthoni felhasználású gyorsteszt a spermium számának mérésére szolgál és 96%-os pontossággal működik. Az otthoni termékenységi teszt a patikákban kapható. A tesztet otthoni, nyugodt körülmények között egyszerűen elvégezhető. Ajánlatos két tesztet elvégezni 10 napos eltéréssel. Az értékelés a kapott színminta alapján egy kontroll színkártya segítségével történik.

pozitív eredmény arra utal, hogy a hímivarsejtszám az ondóban normális, azaz 20 millió spermium, vagy több található egy milliliterben. Ebben az esetben sem garantált azonban a terhesség létrejötte, hiszen azt jó spermaszám esetén is akadályozhatják egyéb minőségbeli eltérések. Ezen egyéb eltérések vizsgálatára az otthoni teszt nem alkalmas, így az nem helyettesítheti teljes egészében az orvosi vizsgálatot.

negatív eredmény arra utal, hogy a hímivarsejtek száma az ondóban a normálisnál alacsonyabb, azaz kevesebb, mint 20 millió spermium milliliterenként. A fogamzás kevésbé valószínű, de nem lehetetlen. Javasolt orvoshoz fordulni a mielőbbi kivizsgálás és gyógykezelés céljából. Továbbá nem jelenti azt sem, hogy lehetetlen a terhesség létrejötte, tehát nem alkalmas a fogamzásgátló módszerek mellőzésére sem.

A szakorvosok által végzett termékenységi vizsgálat első fontos lépése az ejakulátum makroszkópos és mikroszkópos vizsgálata. A szakértők a vizsgálat után a laborba érkező mintán makroszkóposan a mennyiséget, az állagot és a pH-t, majd mikroszkóposan a spermiumok számát, szerkezetét és mozgását vizsgálják. A vizsgálatok előtt pár napig kerülni kell a szexuális életet. Amennyiben szükséges, éves vizsgálatok során figyelemmel kísérhető az aktuális termékenységi állapot.

A termékenység javítása és kezelése

A férfi meddőség kezelésének módszere a kivizsgálás eredményeitől függ. A kezelési lehetőségek széleskörűek, az egyszerű otthoni módszerektől a legbonyolultabb műtéti, immunológiai kezelésekig terjednek. A kezelési lehetőségek a következő fő csoportokba oszthatók: életmódváltás, gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozások, mesterséges megtermékenyítési eljárások.

gyógyszeres kezelés elsősorban hormonális rendellenességek esetén javasolt. Részben a hormonszabályozásra ható gyógyszerek és részben vitaminok (A-, C-, E-vitamin) pótlását jelenti. A hormonális rendellenességek a hipotalamuszt és az agyalapi mirigyet (hipofízist) a herékkel összekötő információs rendszer hibáiból adódnak, így a here kóros működése következtében a spermiumszám csökkenését és hibás, éretlen alakok képződését okozzák.

A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek:

  • antiösztrogének (fokozzák a tesztoszteron termelést és növelik a spermiumok termelését és érését),
  • gonadotropinok (növelik a spermiumszámot és fokozzák a hímivarsejt-mozgékonyságot),
  • antiösztrogének és gonadotropinok kombinációja,
  • androgének (a spermiumok fejlődését és érését segítik),
  • vitaminok (A, C, E) (a spermaképet javítják),
  • kininogenázok (spermium mozgást javítják),
  • prolaktin inhibitorok (a szexuális aktivitást fokozza és a spermaképet javítja).

Műtéti beavatkozásokkal főként fejlődési rendellenességek korrekciója történik. Ilyen a rendellenes elhelyezkedésű külső húgycsőnyílás, a merevedési rendellenességek, a here leszállási zavarainak, vagy az ondóúti elzáródások műtéti megoldása.

Ma már a beavatkozások többsége mikrosebészeti módszerekkel történik. Ennek lényege, hogy nagyítószemüveg vagy operációs mikroszkóp segítségével tíz-húszszorosára nagyítják fel a műtéti területet, ami lehetővé teszi a szövetek rendkívül finom kezelését.

Férfi termékenység növelése természetesen

A termékenység, illetve a spermiumok álló- és életképessége számos természetes módszerrel, elővigyázatossági és életviteli szabályok betartásával növelhető.

  • A sperma termelődése csak akkor ideális, ha a testsúlya normál tartományban mozog, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a helyes táplálkozás fontosságát.
  • A fehérjében, telítettlen zsírsavakban gazdag és vitamin dús élelmiszerekhozzájárulhatnak a termékenyítőképesség növeléséhez. Amennyiben nem megoldható a megfelelő tápanyagbevitel, akkor javasolt olyan táplálékkiegészítők rendszeres használta, melyek B2-, B3-, B6- és B12-vitaminban, cinkben, jódban, szelénben és antioxidánsokban gazdag. A koenzim Q10 tartalmú készítmények javítják a spermaképet.
  • Fontos a megfelelő hőmérséklet. A heréknek a test normál hőmérsékleténél hidegebb környezet szükséges a spermiumok előállításához. A spermaszám maximálásához kerüljük a forró helyeket: szaunát, gőzfürdőt, a forró kádfürdőt. Szemben a sokak által ismert pletykákkal, az alsónemű szerepe elhanyagolható, a bokszersortok mellett nem szólnak tudományos érvek, de a túl szoros alsónemű és nadrág használatát kerüljük.
  • Némely gyógyszer lassítja vagy egyenesen meg is akadályozza a spermiumok termelődését. Gyógyszerszedés eseténcélszerű a kérdésben a szakorvosok tanácsát is kikérni. A kemoterápia, a sugárzásos kezelések, húgyúti beavatkozások átmeneti vagy tartós terméketlenséget is okozhatnak.
  • szeszes italoknegatív hatással vannak az ondó minőségére, ezenkívül csökkentik a tesztoszteronszintet, és erekciós zavarokat is okozhatnak.
  • dohányzásnöveli a terméketlenség és az erekciós zavarok kockázatát. A napi egy-két doboz cigarettát fogyasztók spermiumai sokkal nagyobb arányban torzulnak és lassabbak, mint nem dohányzó társaiké.
  • marihuána csökkenti a spermiumok mozgékonyságát és sűrűségét, valamint növeli az abnormális sejtek számát. A kokain erekciós zavarokat okozhat az amfetaminok pedig csökkentik a szexuális vágyat.
  • A különböző kémiai anyagokbelélegzése szintén káros hatással van a spermiumokra. A különböző rovarirtók, gyomirtók, oldószerek, festékek, ragasztók, nehézfémek mind kerülendők.
  • Az egészséges táplálkozás, a megfelelő minőségű pihenés, a stresszkerülése jó hatású a nemi hormonokra, ami nagy segítség a herékben termelődő tesztoszteronnak és a hímivarsejteknek.
  • Az aloe vera és a méhpempőis kedvező hatású a tesztoszteron, valamint a sperma minőségére, így kipróbálásuk is megfontolandó.
  • gyógynövény tartalmú készítményekelsősorban a tesztoszteronszint emelésén keresztül fejtik ki hatásukat. Kifejezetten ajánlott a szurokfüvet, püspökfüvet és kisvirágű füzikét tartalmazó gyógyteák és kapszulák fogyasztása. A zöld tea erős antioxidáns hatása révén hozzájárul a termékenységnöveléshez, míg a ginkgo biloba a teljesítőképességet fokozza.

Astaxanthin pozitív hatása a férfi termékenységre

Az astaxanthin egy olyan xantofill-karotinoid pigment, amely egyes tengeri élőlényekben, többek közt a rákfélékben, pisztrángban, mikroalgákban, legnagyobb mennyiségben pedig a lazacban található. A természetben előforduló egyik legerősebb, a C-vitaminnál hatezerszer hatékonyabb antioxidáns. Az astaxanthin többek között gyulladáscsökkentő, immunerősítő és öregedésgátló. Hatékony ellenszere lehet az oxidatív stressz által okozott betegségeknek, jobb bőrképet és szívműködést biztosít, fokozza az állóképességet, csillapítja az ízületi fájdalmakat, segíthet a rák kezelésében, valamint a súlygyarapodás megakadályozásában.

Az astaxanthin egy 2005-ben nyilvánosságra hozott kutatás szerint pozitív eredményeket mutat a férfiak termékenységének növelésében, illetve terméketlenségének kezelésében. A kutatás során 30 meddő férfit vizsgáltak 12 héten át. A vizsgálati időszak alatt több, a hímivarsejtekkel összefüggő paraméter kapcsán észleltek pozitív eredményeket: abban a csoportban, akiknek tagjai nagyobb adag astaxanthint szedtek, javultak a hímivarsejtek mutatói, ideértve a számukat és a mozgékonyságukat. Bár az állítás megerősítésére egyéb bizonyítékokra és kutatásokra is szükség lehet, az astaxanthin pozitív, egészségvédő hatásai miatt érdemes például lazac formájában vagy kiegészítő készítmény formájában alkalmazni.

Források:
https://www.healthline.com/health/boost-male-fertility-sperm-count
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773
https://www.nhs.uk/common-health-questions/mens-health/how-can-i-improve-my-chances-of-becoming-a-dad/
https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/male-fertility-tests
https://www.yourfertility.org.au/everyone/age
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/m/male-infertility
https://www.verywellfamily.com/tips-to-increase-fertility-for-men-1959906
https://www.tommys.org/pregnancy-information/planning-a-pregnancy/are-you-ready-to-conceive/how-improve-male-fertility
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9rfimedd%C5%91s%C3%A9g
https://www.telegraph.co.uk/men/fatherhood/male-fertility-hard-facts-vs-flaccid-myths/
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin
https://supergreens.hu/astaxanthin/

  • astaxanthin

    Astaxanthin szoftgél kapszula

  • maca gyökér por

    Bio Maca gyökér por