• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Maca gyökér

Mire jó a maca gyökér? Ismerd meg a perui ginzeng egészségügyi előnyeit!

Mire jó a maca gyökér? Ismerd meg a perui ginzeng egészségügyi előnyeit!

Mire jó a maca gyökér? Ismerd meg a perui ginzeng egészségügyi előnyeit! 1024 683 SuperGreens®

A mai, rohanó világban sokan támaszkodnak a gyógynövényekre, mivel ezek a vitalitás és az energia fokozásának természetes és nem addiktív eszközei. Közéjük tartozik a maca gyökér, amelyet a perui bennszülöttek már régóta használnak energia- és állóképességnövelőként.

A maca gyökér a perui konyha közkedvelt összetevője, földes, diós ízt ad az ételeknek. Azonban a kulináris felhasználáson kívül a macának számos egészségügyi előnye is lehet. Felismerve energizáló hatását, a sportolók és testépítők kiegészítésként használják a teljesítmény fokozására, azonban nemcsak a kitartást növeli.

Mit kell tudni róla?

A keresztesvirágú zöldségfélék családjába tartozó, retekkel rokon maca gyökér (Lepidium meyenii, perui ginzeng, maino, ayak chichira, ayak willku) Peruban őshonos, de Bolíviában és Brazília egyes részein is termesztik. Évezredek óta fontos szerepet tölt be az ottani emberek életében. Az Andokban növekszik zord körülmények között és nagy magasságban, 4000 méter felett, ennek ellenére képes virágozni. Gyökerei főzhetők, és alapvető élelmiszer a burgonya mellett a helyiek számára, akik tisztában vannak a gyógyerejével is. Az inkák a hagyományos orvoslásban többek között afrodiziákumként használták. A növény legértékesebb része a gyökere, amely lehet vörös, fekete, fehér vagy sárga, és a retekhez vagy fehérrépához hasonlít. Tizenhárom különböző színű macát írtak le. Feltételezhető, hogy minden színnek megvannak a maga biológiai tulajdonságai.

Milyen tápanyagokat tartalmaz?

A maca egy tápanyagerőmű, amely kulcsfontosságú makro- és mikroelemeket, valamint egyedi növényi vegyületeket biztosít a szervezet számára. Kiváló rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, beleértve a C-vitamint, rezet, mangánt és cinket. A burgonyához képest a perui ginzeng magasabb vas és kalcium mennyiséggel büszkélkedhet, mind a nyolc esszenciális aminosavat, és rengeteg fitotápanyagot tartalmaz. Szárított formában 59 százaléka szénhidrát, 10,2 százaléka fehérje, 8,5 százaléka rost, 2,2 százalékban pedig lipideket tartalmaz. Bővelkedik flavonoidokban és szterolokban, B2- és B3-, B6-, B12- és E-vitaminban. Míg a sárga perui ginzeng a legkönnyebben elérhető, a sötétebb típusok, például a vörös és a fekete, eltérő biológiai tulajdonságokkal bírhatnak.

Egészségügyi előnyei

Bár még jelenleg is folynak kutatások a növénnyel kapcsolatban, a hatásairól szóló anekdotikus állítások széles körben elterjedtek. A Lepidium meyenii nemcsak hozzájárulhat az általános jóléthez, de úgy gondolják, hogy egyensúlyba hozza a hormonszintet, fenntartja az energiát és támogatja az egészséges libidót. Ez a sokoldalú adaptogén gyógynövény segít a testnek alkalmazkodni és kezelni a különböző stresszorokat, így kiegyensúlyozott élet biztosít.  Kimagasló C-vitamin-tartalmának és flavonoidjainak köszönhető az antioxidáns aktivitása. Ezen összetevők semlegesítik a túltermelődő, és a gyulladások, a rák, a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, az öregedést felgyorsító szabad gyököket. Nagyszerű immunerősítő, javítja a szervezet védekező képességét, és legyőzi a kórokozókat.

A maca gyökérpor népszerű kiegészítő a testépítők és a sportolók körében. Állítólag elősegíti az izmok gyarapodását, az erő- és az energia növelését, és az edzés közbeni teljesítményén javítását. Néhány állatkísérlet azt is jelzi, hogy javítja az állóképességet.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy hozzájárulhat a fizikai teljesítmény növeléséhez és a fáradtság leküzdéséhez. Fokozhatja az izomépítést, önmagában azonban valószínűleg nem befolyásolja a testösszetételt, csak amennyiben fogyasztása rendszeres testmozgással párosul.

Hogyan hat a nőkre?

Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a maca gyökér csökkentheti a szexuális diszfunkciót a posztmenopauzás nőknél, akik antidepresszánsokat szedtek.[1. ] A hívei úgy vélik, hogy segíthet az ösztrogén hormon szintjének egyensúlyában. A perimenopauza alatt az ösztrogénszint ingadozik, és különféle tüneteket okoz. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknál a posztmenopauzás nőknél, akik napi két, macát tartalmazó tablettát szedtek, csökkentek a hőhullámok és az éjszakai izzadás.

A Lepidium meyenii flavonoidokat tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy javítják a hangulatot. Egy 14 posztmenopauzás nővel végzett tanulmány megállapította, hogy csökkentheti a szorongás és a depresszió érzését. Ugyanez a 2015-ös tanulmány azt is kimutatta, hogy napi 3,3 g perui ginzeng 12 hétig adagolva csökkentette a vérnyomást a posztmenopauzás kínai nőknél.[2.]

Egy négy, változókorban járó nőkkel végzett vizsgálat áttekintése szerint a maca segített enyhíteni a menopauza tüneteit, beleértve a hőhullámokat és az alvás megszakítását. Ezenkívül állatkísérletek arra utalnak, hogy elősegítheti a csontok egészségének védelmét. A nőknél nagyobb a csontritkulás veszélye a menopauza után.

A macát fogyasztó nők esetében a vizsgálatok kimutatták, hogy a reprodukciós képességük is javul. Tehát a használata nemcsak a spermiumszám növelésének és a termékenység elősegítésének jó módja, mindkét partner számára nagyobb esélyt ad a fogamzásra.

Hogyan hat a férfiakra?

A növénynek előnyei lehetnek a merevedési zavarban szenvedők számára is. Egy 2009-ben készült kis tanulmány azt vizsgálta, hogy 12 héten keresztül napi 2,4 g gyökérpor fogyasztása milyen hatással van a résztvevők szexuális jóllétére. A vizsgálatban résztvevők enyhe erekciós problémával küzdő férfiak voltak. A maca gyökeret szedőknél a szexuális jóllét jelentősen megnőtt azokhoz képest, akik placebót szedtek. [3.]

A perui ginzeng másik elterjedt alkalmazása a termékenység növelése, különösen a férfiak körében. Egy 2016-os áttekintés talált néhány bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a növény gyökere javíthatja a spermiumok minőségét mind a termékeny, mind a terméketlen férfiaknál. További kutatásokra van azonban szükség ennek bizonyítására. [4.]

Egy tanulmányban a férfiak tesztoszteronszintje nem változott, de a libidójuk javult nyolc hét maca-kiegészítés után napi 1500 mg és napi 3000 mg adagokkal. [5.]

Memóriaserkentő étel

Néhány bizonyíték arra utal, hogy a perui ginzeng jó hatással van az emlékezőképességre. Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy javíthatja az egerek memóriáját. [6.]

A szakirodalom 2014-es áttekintése azt sugallta, hogy a macának előnyei lehetnek a tanulás és a memória teljesítménye szempontjából. A kutatók szerint ez hasznos lehet az ilyen folyamatokat befolyásoló állapotok, például az Alzheimer-kór kezelésében. [7.] Jelenleg azonban csak állatmodellekkel kapcsolatos kutatások állnak rendelkezésre, így nem világos, hogy a ayak chichira ugyanolyan előnyökkel jár-e az embereknél.

Az agy kémiai hírvivőire gyakorolt ​​hatása révén a maca-kiegészítés antidepresszáns-szerű hatásokhoz vezetett stressznek kitett egerekben. [8.]

Véd az UV-sugárzás ellen

Állatokon végzett kutatások arra utalnak, hogy helyileg alkalmazva a maca polifenol-tartalmának köszönhetően megvédheti a bőrt az ultraibolya sugaraktól. Az UV-sugárzás a ráncok kiváltásán kívül hozzájárul a bőrrák kockázatához is. Leveleinek hidro-alkoholos kivonatait helyileg alkalmazták fiatal felnőtt hím egerek hátbőrén, mielőtt UVB sugárzásnak tették ki őket. A kivonatok antioxidáns- és a lipidperoxidáció gátló hatásuk révén fényvédőnek bizonyultak, és elejét vették az epidermális károsodásnak. [9.]

Egy in vitro vizsgálat kimutatta, hogy vírusellenes hatással rendelkezik az influenza vírustörzsek ellen. [10.]

A maca hozzáadása az étrendhez növelheti a csontsűrűséget és a csontok erősségét, miközben megakadályozza az oszteoporózist. Gazdag kalciumforrás, amely szerves vitamin az egészséges és tartós csontok előmozdításához. [11.]

Teljesítményfokozó

A szénhidrát testünk, különösen agyunk és izmaink elsődleges üzemanyag-forrása, és gondoskodik a glikogénkészleteink feltöltéséről. A macát a perui bennszülöttek már régóta használják arra, hogy növeljék az energiát- és az állóképességet bármilyen megterhelő tevékenység során. Mindezt támogatja a növény jelentős proteintartalma. A benne rejlő fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok különleges kombinációjának köszönhetően, rövid idő alatt megemeli és magasan tartja az energiaszintet. Kimondottan előnyös a sporttevékenységet, illetve a kimerítő fizikai és szellemi munkát végzők számára. Alkalmazása nemcsak kitartást kölcsönöz, hanem növeli a koncentrációt. Csökkenti a fáradtságérzetet, míg a benne lévő aminosavak és fehérjék támogatják az izomnövekedést.

Egy 2009-es kísérlet során 2 héten át macagyökér-kivonatot és placebót adtak férfiaknak. A részvevők a kúrát megelőzően és azt követően 40 kilométert kerékpároztak.  A macát kapók teljesítménye nagymértékben nőtt, és a beszámolójuk szerint ezzel párhuzamosan a libidójuk is. [12.]  Míg számos tanulmány vizsgálta a hatásait, a legtöbb in vitro, állatokon végzett, vagy kis humán klinikai vizsgálat volt. Ez azt jelenti, hogy a megállapítások korlátozottak, ami megnehezíti annak pontos meghatározását, hogy a macával való kiegészítés mennyire hatékony lehet.

Hogyan kell fogyasztani a macát?

A perui ginzeng könnyen beépíthető az étrendbe. Sokan élvezik a maca egyedi ízét, azt állítva, hogy a növényre jellemző  dió- és a földíz nagyszerű zamatot ad a kávéknak és a desszerteknek. Mások nem értenek egyet ezzel, és ragaszkodnak a kapszulákhoz. Míg a kapszulák adagonként kicsit drágábbak, kényelmesebbek lehetnek.  Folyékony kivonatban is kapható. Hozzáadhatjuk a turmixokhoz, zabkásához és az édes csemegéhez. Naponta 2-3 teáskanálnyit kell bevenni.

Milyen mellékhatásai vannak a macának?

A legtöbb embernél a maca gyökér szedése nem jár egészségügyi kockázatokkal, és mérsékelt dózisokban nem valószínű, hogy mellékhatásokat okozna. A hormonokra gyakorolt ​​hatása miatt azonban a pajzsmirigy-problémákkal küzdő embereknek kerülniük kell a szedését.

Ennek oka, hogy a maca, csakúgy, mint a káposzta, a kelbimbó és más kapcsolódó zöldségek, goitrogéneket tartalmaz, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigy normális működését, emiatt a pajzsmirigy-problémákkal küzdőknek kerülniük kell a szedését. A hormonszintet módosító kezelések esetében, például az emlőrák kezelésekor is jobb kerülni a szedését. Nem ajánlott olyan betegségben szenvedőknek, mint az endometriózis, az emlőrák vagy a méh mióma, mivel a maca ösztrogénként viselkedhet a szervezetben, és súlyosbíthatja ezeket az állapotokat. Mellékhatásaként jelentettek megváltozott menstruációs ciklust, alvási nehézségeket és gyomorirritáció. Idegességet okozhat, és megzavarhatja az alvást, ezért érdemes reggel használni. Ezek a mellékhatások azonban nincsenek megfelelően dokumentálva.

Kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel?

Jelenleg nem ismert, hogy a maca gyökér kölcsönhatásba lépne a gyógyszerekkel, azonban a szedése befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. A tesztoszteronszint laboratóriumi mérése nem lehetnek pontos a macával történő kiegészítést követően.

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322511#ten-benefits

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411442/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24931003/

3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1439-0272.2008.00892.x

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27621241/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/

6.https://www.researchgate.net/profile/Julio_Rubio/publication/51513238_Doseresponse_effect_of_black_maca_Lepidium_meyenii_in_mice_with_memory_impairment_induced_by_ethanol/links/579ccf1608ae6a2882f2e7

7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115300162

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025608/

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21781063/

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25312160/

11. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874105008329

12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781622/

  • maca gyökér por

    Bio Maca gyökér por