• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Szerrapeptáz műtéti hegekre

Szerrapeptáz műtéti hegekre | Az enzimterápia hatása a bőrre

Szerrapeptáz műtéti hegekre | Az enzimterápia hatása a bőrre

Szerrapeptáz műtéti hegekre | Az enzimterápia hatása a bőrre 1024 684 SuperGreens®

Legtöbbünknek van egy-két hege valahol a testén. Nagy vagy kicsi, vastag vagy vékony, ezekre a hegekre egyesek büszkék, mások számára csúnya bőrhibák. Függetlenül attól, hogy érzünk a heginkkel kapcsolatban, ezek egy régi sérülés vagy műtét állandó bizonyítékai. Aki szeretné tőlük megszabadulni, vagy legalább halványítani őket, annak számára nyújthat segítséget a szerrapeptáz (serrapeptase).

A szervezet a hegszövetet használja a korábban egészséges szövet pótlására, amely egyben védőgátként szolgál, és megakadályozza a további vérzést. Ideális esetben csak a kellő mennyiségű fibrin, azaz „természetes ragasztó” képződik egy-egy sérült területen. A szükségtelenül termelt, és később nem lebomló fibrin rendellenes sebgyógyulást, illetve keloid képződését eredményezhet. Ennek ellenszere a természetes eredetű szerrapeptáz enzim, amely régebbi hegek esetén is jó szolgálatot tehet. Az enzimek terápiás alkalmazását évtizedek óta széles körben elfogadják a klinikai gyakorlatban. A szerratiopeptidáz a kutatók körében jól ismert proteolitikus (fehérjebontó), fibrinolitikus (véralvadék lebontó) és mukolitikus (nyákoldó) tulajdonságairól. Ez az enzim egy csomó létfontosságú munkát végez. Segíthet a gyorsabb felépülésben, a hegszövet lebontásában és a gyulladás elleni küzdelemben.

Mi a szerrapeptáz?

A szerrapeptáz, más néven szerratiopeptidáz egy proteolitikus enzim, amely lebontja (megemészti) a szükségtelen, fehérjékből álló (heg)szöveteket és megszünteti a gyulladásokat. Eredetileg a selyemhernyó bélrendszerében élő mikroorganizmus, a Serratia baktérium termeli, de ma már a hernyó felhasználása nélkül a Serratia marcescens tenyésztett baktérium vagy penészgombák segítségével állítják elő. Amikor a kutatók felismerték, hogy a kemény selyemgubó elfolyósítására szolgáló proteolitikus enzim az emberi szervezetben is képes az elhalt szövetek lebontására, elkezdték részletesebben vizsgálni. A kutatások során kiderült, hogy a proteolitikus enzim kiegészítés csökkenti a gyulladást azáltal, hogy semlegesíti a bradikinineket és más gyulladásos vegyületeket, aminek következtében megkezdődhet a sérült szövetek helyreállítása és regenerálódása. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a duzzanatot és az ödémát, valamint lebontja a hegszöveteket a testben. Különösen hasznos a poszttraumás duzzanat, a fibrocisztás emlőbetegség és hörghurut esetén. Megemésztheti az elhalt szöveteket, feloldja a vérrögöket, cisztákat és az artériás plakkokat.A proteolitikus enzimek hatékonyan képesek „megemészteni” a hegszövetet – különösen a keringési rendszerben. Az enzimek szerepet vállalnak az immunrendszer szabályozásában.  A makrofágok például szó szerint megemésztik a betolakodókat proteolitikus enzimek segítségével.

Miért nem tűnnek el a hegek?

Amikor a seb meggyógyult, a szervezetben lévő természetes szisztémás enzimeknek – főleg plazminok – fel kell oldaniuk az esetleges extra hegszöveteket. A plazmin (nem összetévesztendő a plazmával) egy fontos enzim a vérben, amely felold számos vérplazma fehérjét, például a fibrinrögöket. A fibrin a test belsejében is hegesedést okoz. Az életkor előrehaladtával, vagy amikor a szervezet működése nincs egyensúlyban, kevesebb plazmint termel. Következésképpen a fibrinfelesleg épül és növekszik. A lágyrészeket kemény, rostos tömeggé vagy sávvá alakítja, amit letapadásnak neveznek. Utóbbiak hajlamosak fenntartani a gyulladás biológiai markereit, például a duzzanatot, a bőrpírt és a fájdalmat. A tapadások negatív hatásai a sérülés vagy műtét után évekig nem jelentkeznek. A belső hegek fájdalmat okozhatnak az ízületekben, izmokban, inakban és lágyszövetekben. Előfordul, hogy sebészeti műtét után a hegszövet neuromaképződést eredményez a sérült bőrideg végén. A tüdőben található hegszövet megnehezítheti a légzést és idiopátiás tüdőfibrózist eredményezhet.

A fibrinfelesleg nemcsak az egészségtelen hegszövetek felépüléséért felelős, hanem az artériás lepedékért, a rendellenes vérrögképződésért és a belső szerveket körülvevő, úgynevezett pókháló-szövet sarjadásért is. Ez az öregedés és a betegségek legfőbb oka. Belső stagnálást és lassúságot keltve a fibrin csökkenti a test rugalmasságát és fiatalos természetét. Továbbá, ha újabb trauma következik be a test egy részén, amelyet már a fibrinfelesleg terhel, az állapot súlyosbodhat. Új hegszövet képződik a régi hegszövet felett, ami erősebb tapadást és nagyobb kényelmetlenséget okoz. Szerencsére, a felesleges fibrin lebontása a szerrapeptáz néven ismert enzimmel megvalósítható.

Hogyan hat a szerrapeptáz a műtéti hegekre?

A szerratiopeptidáz nemcsak lebontja az elhalt szöveteket és a fibrinfelesleget, hanem megszünteti a gyulladást. Hatékony a gyulladás minden formája, például az ízületek, az emésztőrendszer és más szervek gyulladása ellen. Utóbbi csillapításával a szervezet képes megtisztulni az elhalt szövetektől és meggátolni a fibrin növekedését, ami lehetővé teszi a gyógyulási folyamat megindulását. Segítheti a diabéteszes fekélyeken a hegszövet folyamatos emésztésével, aminek a helyét végül egészséges szövet váltja fel. A heg kora nem releváns. Erőteljes tisztító hatása segíthet a hegszövet végleges eltávolításában. Mivel egy szerin proteáz óriási proteolitikus aktivitással, az enzim részt vehet a seb tisztulásában és gyógyulásában.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a duzzanatot és az ödémát, valamint lebontja a hegszöveteket a testben. Különösen hasznos a poszttraumás duzzanat, a fibrocisztás emlőbetegség és hörghurut esetén. Megemésztheti az elhalt szöveteket, feloldhatja vérrögöket, cisztákat és az artériás plakkokat.[1.] Ezen kívül az enzim elősegíti a sebgyógyulást és helyrehozhatja, valamint helyreállíthatja a gyulladt terület, az égés vagy a trauma miatt sérült bőr normális hőmérsékletét. [2.]

A szerratiopeptidáz egyéb jótékony tulajdonságai

A gyulladásos szövetek feloldása meghatározza a szervezet homeosztázisát és a kiegyensúlyozott immunaktivitást. Az enzimeket először az 1950-es években használták gyulladáscsökkentőként a modern orvostudományban, amikor az Egyesült Államokban felfedezték, hogy az intravénás tripszin mérsékelheti a gyulladásos állapotot olyan betegségeknél, mint a reumás ízületi-, a fekélyes vastagbél- és az atipikus vírusos tüdőgyulladás. Hasonló hatással van a műtét és sportsérülések utáni duzzanatokra és zúzódásokra. [3.]

Az 1980-as években és az 1990-es évek elején japán és európai kutatók több enzimet hasonlítottak össze a potenciális gyulladáscsökkentő aktivitással kapcsolatban, és tanulmányuk szerint a szerratiopeptidáz volt a leghatékonyabb a gyulladásos válasz csökkentésében. Gyakran különféle szakterületeken írják fel, például sebészet, ortopédia, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat és fogászat gyulladáscsökkentő, endémiás és fájdalomcsillapító hatása miatt. Beszámoltak arról, hogy közvetlen hatással van az immunsejtek mozgására. Az enzim szabályozza a limfociták toborzását a gyulladás helyén. [4.] Számos megállapítás szerint az enzim önmagában vagy más gyógyszerekkel kombinálva hatással van a sinusitisre és bronchitisre, az érelmeszesedésre, a carpalis alagút szindrómára, a rheumatoid arthritisre és más autoimmun betegségekre. [5.]

Egy olasz kutatócsoport tanulmánya azt sugallja, hogy a proteolitikus enzimek, például a szerratiopeptidáz jelentősen növelheti az antibiotikumok biofilm (mikroorganizmusok egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonatot képző sejtjeiből jön létre) elleni hatékonyságát, és gátolhatja a biofilm képződését. [6.] Megvizsgálták a szerrearatiopeptidáz klinikai alkalmazását allergiás állapotok esetén, és úgy találták, hogy csökkenti a nyálka vastagságát és viszkozitását, valamin fokozza annak kiürülését. Egy másik ígéretes területe a szerratiopeptidáz alkalmazásának az ateroszklerotikus plakk lebontása.

Hogyan kell szedni a szerrapeptázt?

A szerrapeptáz-kiegészítők címkéin a javasolt adagok milligrammban (mg), szerrapeptáz-egységben (SPU) vagy enzimatikus egységben (EU) vannak felsorolva. Kövessük a csomagoláson található utasításokat, vagy járjunk el az orvos utasítása szerint.

Szerrapeptáz adag: 15-60 mg (30 000-120 000 SPU/EU) naponta a duzzanat és a fájdalom csökkentésére, és 30-60 mg (60 000-120 000 SPU/EU) naponta a nyálka csökkentésére egfeljebb 60 mg (120 000 SPU/ EU) naponta összesen.

Melyek a szerrapeptáz mellékhatásai?

Kevés publikált tanulmány létezik kifejezetten a szerrapeptáz lehetséges mellékhatásairól. A vizsgálatok az alábbi mellékhatást jelentettek az enzimet szedő embereknél:

 • bőrreakciók
 • izom- és ízületi fájdalom
 • rossz étvágy
 • hányinger
 • gyomorfájdalom
 • köhögés
 • véralvadási zavarok

A szerrapeptázt nem szabad vérhígítóval, például Warfarinnal és Aszpirinnel együtt bevenni, illetve olyan étrend-kiegészítőkkel, például fokhagymával, halolajjal és kurkumával, amelyek növelhetik a vérzés vagy a véraláfutás kockázatát. Terhes és szoptató nők, illetve és 12 éven aluliak a készítmény nem ajánlott!

A szerratiopeptidáz jól szerepelt rövid távú klinikai vizsgálatokban, ám a hosszú távú biztonságosságáról nincsenek adatok. Az alkalmazásakor jelentett nem gyakori, súlyos mellékhatások közé sorolható az eozinofil sejtes tüdőgyulladás, a hólyagképződéssel járó autoimmun betegség (bullous pemphigoid), a Behcet-betegségben (a test ereit támadó autoinflammatorikus betegség) szenvedők vérzése és esetleg a Stevens-Johnson-szindróma (epidermális nekrolízis a felhám nagy felületen történő hólyagos leválása).

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2215017X20307128?via%3Dihub

https://www.healthline.com/nutrition/serrapeptase#what-it-is

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5790697/
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X#bib0040
 4. http://www.medicinaoral.com/odo/volumenes/v7i2/jcedv7i2p197.pdf
 5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X#bib03
 6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X#bib0320
 • EliXir

  EliXir Serrazimes®

 • nattokináz

  NSK-SD ® Nattokináz kapszula 2000 FU