• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

c-vitamin túladagolás

C-vitamin túladagolás – napi ajánlott érték, tünetek és veszélyek

C-vitamin túladagolás – napi ajánlott érték, tünetek és veszélyek

C-vitamin túladagolás – napi ajánlott érték, tünetek és veszélyek 1024 575 SuperGreens®

Biztosan megfordult már a fejedben, hogy okozhat-e bármilyen mellékhatást a C-vitamin túladagolás. A súlyos tünetek igen ritkák, azonban cikkünkből kiderül, miért nem érdemes átlépni az ajánlott mennyiséget.

A C-vitaminról röviden

A C-vitamin egy vízben oldódó tápanyag, amely számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetben.

Többek között erősíti az immunrendszert, elősegíti a kollagén termelést és a sebgyógyulást, valamint antioxidánsként védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

A C-vitamin más néven L-aszkorbinsav, vagy egyszerűen aszkorbinsav.

Egyes állatokkal ellentétben az emberi szervezet nem képes előállítani a C –vitamint, ezért elegendő mennyiségű C-vitaminban gazdag ételt vagy étrend-kiegészítőt kell fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében.

A C-vitamin túladagolás nemkívánatos hatásokat okozhat. A súlyos túladagolás azonban ritka és valószínűtlen. A legfontosabb az, hogy tudd, mennyi C-vitaminra van szükséged és ezt az adagolást be is tartsd.

Cikkünkben minden megtudhatsz a C-vitamin optimális adagolásáról és a túladagolás veszélyeiről. Térjünk is a lényegre:

Mennyi az ajánlott bevitel?

Az Orvostudományi Intézet (IOM) referenciaértékek sorozatát dolgozta ki a tápanyagbevitel bizonyos szintjeire, beleértve a C -vitamint is. Az egyik iránymutatás az ajánlott étrendi adag (RDA) néven ismert, és figyelembe veszi az élelmiszerekből és a kiegészítőkből származó napi átlagos tápanyagbevitelt.

Íme a C -vitaminra vonatkozó RDA-k:

Életszakasz RDA
Gyerekek (1-3 évesek) 15 mg
Gyerekek (4-8 év) 25 mg
Serdülők (9–13 év) 45 mg
Tizenévesek (14-18 év) 65-75 mg
Felnőtt nők (19 éves és idősebbek) 75 mg
Felnőtt férfiak (19 éves és idősebbek) 90 mg
Terhes nők (19 éves és idősebbek) 85 mg
Szoptató nők (19 évesek és idősebbek) 120 mg

A C -vitaminra vonatkozó RDA-ajánlások mellett az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) ajánlott napi értéket (DV) adott ki.

A DV-t élelmiszer- és étrendkiegészítő cikkekhez fejlesztették ki. Segít meghatározni a tápanyagok százalékos arányát egyetlen adag ételben, összehasonlítva a napi szükségletekkel. Az élelmiszerek címkéin ez %DV-ként szerepel.

Jelenleg a felnőttek, valamint a 4 éves és idősebb gyermekek C-vitamin pótlására ajánlott DV 60 mg nemtől függetlenül, ami fedezi a napi C-vitamin szükséglet egészét. 2020 januárjában azonban ez 90 mg -ra emelkedett.

Összefoglalva a C-vitamin RDA-ja gyermekeknél 15–75 mg, felnőtt nőknél 75 mg, felnőtt férfiaknál 90 mg és terhes vagy szoptató nőknél 85–120 mg.

Miben segít a C-vitamin?

A C-vitamin hatása kiterjed az egész szervezetünkre.

Elengedhetetlen az általános egészséghez és jólléthez. Különösen jó hatással van az immunrendszerre, mivel támogatja az immunrendszer sejtműködését.

Tény, hogy a C-vitamin-kiegészítők segíthetnek a fertőzések megelőzésében, azonban úgy tűnik, hogy az A-vitamin hiánya még inkább elősegíti a fertőzésekre való fogékonyságot.

Egyes kutatások például azt sugallják, hogy bár a rendszeres C -vitamin bevitel valószínűleg nem akadályozza meg a megfázást, csökkentheti a megfázás tüneteinek időtartamát vagy súlyosságát.

Ezen kívül ismert, hogy a C-vitamin növeli a vas felszívódását, így a vashiányban szenvedőknek előnyös lehet a C-vitamin-bevitel növelése.

Szedését általában ősszel, a megfázós időszakban kezdjük el, azonban a C-vitamin nyáron is számos területen támogatja szervezetünket. Érdemes tehát folyamatosan odafigyelni a megfelelő adagolásra.

A legjobb táplálékforrások

A C-vitamin legjobb forrásai főként a gyümölcsök és zöldségek.

Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszerekben található C-vitamin könnyen megsemmisül hő hatására, azonban a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával ez kiküszöbölhető.

Például egy 1/2 csésze (75 gramm) adag nyers pirospaprika biztosítja az IOM által meghatározott RDA 158% -át.

Az alábbi táblázat a különböző források C-vitamin tartalmát és az ajánlott napi értékhez (DV) való hozzájárulást mutatja.

Ez a táblázat a 60 mg-os ajánlásokon alapul, de mivel minden olyan élelmiszer, amely a C-vitamin DV-jének legalább 20%-át biztosítja, magas forrásnak minősül, sok ilyen élelmiszer továbbra is nagyszerű forrás.

A C-vitamin nagyszerű táplálékforrásai a következők:

Étel Mennyiség adagonként %DV
Piros paprika 1/2 csésze (75 gramm) 95 mg   158%
Narancslé 3/4 csésze (177 ml) 93 mg   155%
Kiwi 1/2 csésze (90 gramm) 64 mg   107%
Zöldpaprika 1/2 csésze (75 gramm) 60 mg   100%
Főtt brokkoli 1/2 csésze (78 gramm) 51 mg   85%
Friss eper 1/2 csésze (72 gramm) 49 mg   82%

C-vitamin túladagolás – Lehetséges?

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint egy átlagos felnőtt nő szervezete napi 70 mg C-vitamint igényel. Egy átlagos férfié 90 mg-ot igényel. Terhes és szoptató nők esetében az ajánlott mennyiség magasabb.

Fontos, hogy megbeszéld orvosoddal egyéni táplálkozási igényeid. A maximális ajánlott mennyiség vagy felső határ napi 2000 mg minden felnőtt számára.

A C-vitamin túladagolás tünetei lehetnek:

  • hasi fájdalom
  • görcsök
  • hasmenés
  • fejfájás
  • hányinger (és lehetséges hányás)
  • alvási problémák

A hemokromatózisban szenvedők esetében a C-vitamin túladagolás fokozott veszélye áll fenn. Ezen állapot miatt a szervezet túlzott mennyiségű vasat tárol, amit a C-vitamin túlzott bevitele súlyosbít. Ez az állapot a testszövet károsodásához vezethet.

A C-vitamin-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel is. Ez különösen igaz a szívbetegségek és a rák elleni gyógyszerekre. Mielőtt kiegészítőt szedsz, feltétlenül konzultálj orvosoddal.

Bár van némi kockázat a C-vitamin túladagolás esetében, ez összességében igen alacsony. A túladagolás olyan mellékhatásokat okozhat, mint görcsök, hányinger és hasmenés.

Ennek ellenére az ajánlott adagolás túllépése az előnyök csökkenésével is jár, így valóban nem éri meg a túlzott bevitele.

A túlzott C -vitamin lehetséges mellékhatásai miatt az IOM a következő tolerálható felső beviteli korlátot (UL) állapította meg a C-vitamin esetében:

Életszakasz UL
Gyerekek (1-3 évesek) 400 mg
Gyerekek (4-8 év) 650 mg
Serdülők (9–13 év) 1200 mg
Tizenévesek (14-18 év) 1800 mg
Felnőttek (19 éves és idősebbek) 2.000 mg

A gyomor-bélrendszeri mellékhatások elkerülése érdekében tartsd az adagolást az IOM által megállapított UL-en belül.

Az ajánlott érték túllépése emésztési panaszokat okozhat

A magas C -vitamin bevitel leggyakoribb mellékhatása az emésztési zavar.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a mellékhatások nem a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztásakor jelentkeznek, hanem a vitamin kiegészítő formájában történő bevételétől.

Nagy valószínűséggel emésztési tüneteket tapasztalhatsz, ha egyszerre több mint 2000 mg-ot fogyasztasz. A túlzott C-vitamin bevitel leggyakoribb emésztési tünetei a hasmenés és a hányinger.

A túlzott bevitellel kapcsolatban arról is beszámoltak, hogy savas refluxhoz vezet, bár ezt nem támasztják alá bizonyítékok.

Ha emésztési problémáid vannak a túl sok C-vitamin bevétele miatt, egyszerűen csökkentsd a kiegészítő adagját, vagy kerüld el a C-vitamin-kiegészítőket.

Egyéb módszerek az immunrendszer erősítésére

Napjainkig nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a C-vitamin közvetlenül megakadályozza a megfázást és az influenza vírusokat. Valójában a Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Orvostudományi Központ azt mondja, hogy ezeknek a költséges kiegészítőknek a szedése csak kismértékben csökkenti a megfázás időtartamát, így érdemes a megfelelő egészséges életmóddal kiegészíteni a vitaminpótlást.

Más megelőző egészségügyi intézkedésekhez hasonlóan a megfázás és az influenza vírusainak elhárítására a legjobb módszer az, ha vigyázol magadra. Ezt a következőképpen teheted meg:

  • megfelelő alvás minden este
  • rendszeres sport
  • tápláló ételek fogyasztása
  • tartózkodni a túlzott koffeintől és alkoholtól

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-c-should-i-take-daily

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-it-possible-to-have-a-vitamin-c-overdose

https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-too-much-vitamin-c

  • superum c

    Superum C