• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

c-vitamin túladagolás

C-vitamin túladagolás – napi ajánlott érték, tünetek és veszélyek

C-vitamin túladagolás – napi ajánlott érték, tünetek és veszélyek

C-vitamin túladagolás – napi ajánlott érték, tünetek és veszélyek 1024 575 SuperGreens®

Biztosan megfordult már a fejedben, hogy okozhat-e bármilyen mellékhatást a C-vitamin túladagolás. A súlyos tünetek igen ritkák, azonban cikkünkből kiderül, miért nem érdemes átlépni az ajánlott mennyiséget.

A C-vitaminról röviden

A C-vitamin egy vízben oldódó tápanyag, amely számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetben.

Többek között erősíti az immunrendszert, elősegíti a kollagén termelést és a sebgyógyulást, valamint antioxidánsként védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

A C-vitamin más néven L-aszkorbinsav, vagy egyszerűen aszkorbinsav.

Egyes állatokkal ellentétben az emberi szervezet nem képes előállítani a C –vitamint, ezért elegendő mennyiségű C-vitaminban gazdag ételt vagy étrend-kiegészítőt kell fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében.

A C-vitamin túladagolás nemkívánatos hatásokat okozhat. A súlyos túladagolás azonban ritka és valószínűtlen. A legfontosabb az, hogy tudd, mennyi C-vitaminra van szükséged és ezt az adagolást be is tartsd.

Cikkünkben minden megtudhatsz a C-vitamin optimális adagolásáról és a túladagolás veszélyeiről. Térjünk is a lényegre:

Mennyi az ajánlott bevitel?

Az Orvostudományi Intézet (IOM) referenciaértékek sorozatát dolgozta ki a tápanyagbevitel bizonyos szintjeire, beleértve a C -vitamint is. Az egyik iránymutatás az ajánlott étrendi adag (RDA) néven ismert, és figyelembe veszi az élelmiszerekből és a kiegészítőkből származó napi átlagos tápanyagbevitelt.

Íme a C -vitaminra vonatkozó RDA-k:

ÉletszakaszRDA
Gyerekek (1-3 évesek)15 mg
Gyerekek (4-8 év)25 mg
Serdülők (9–13 év)45 mg
Tizenévesek (14-18 év)65-75 mg
Felnőtt nők (19 éves és idősebbek)75 mg
Felnőtt férfiak (19 éves és idősebbek)90 mg
Terhes nők (19 éves és idősebbek)85 mg
Szoptató nők (19 évesek és idősebbek)120 mg

A C -vitaminra vonatkozó RDA-ajánlások mellett az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) ajánlott napi értéket (DV) adott ki.

A DV-t élelmiszer- és étrendkiegészítő cikkekhez fejlesztették ki. Segít meghatározni a tápanyagok százalékos arányát egyetlen adag ételben, összehasonlítva a napi szükségletekkel. Az élelmiszerek címkéin ez %DV-ként szerepel.

Jelenleg a felnőttek, valamint a 4 éves és idősebb gyermekek C-vitamin pótlására ajánlott DV 60 mg nemtől függetlenül, ami fedezi a napi C-vitamin szükséglet egészét. 2020 januárjában azonban ez 90 mg -ra emelkedett.

Összefoglalva a C-vitamin RDA-ja gyermekeknél 15–75 mg, felnőtt nőknél 75 mg, felnőtt férfiaknál 90 mg és terhes vagy szoptató nőknél 85–120 mg.

Miben segít a C-vitamin?

A C-vitamin hatása kiterjed az egész szervezetünkre.

Elengedhetetlen az általános egészséghez és jólléthez. Különösen jó hatással van az immunrendszerre, mivel támogatja az immunrendszer sejtműködését.

Tény, hogy a C-vitamin-kiegészítők segíthetnek a fertőzések megelőzésében, azonban úgy tűnik, hogy az A-vitamin hiánya még inkább elősegíti a fertőzésekre való fogékonyságot.

Egyes kutatások például azt sugallják, hogy bár a rendszeres C -vitamin bevitel valószínűleg nem akadályozza meg a megfázást, csökkentheti a megfázás tüneteinek időtartamát vagy súlyosságát.

Ezen kívül ismert, hogy a C-vitamin növeli a vas felszívódását, így a vashiányban szenvedőknek előnyös lehet a C-vitamin-bevitel növelése.

Szedését általában ősszel, a megfázós időszakban kezdjük el, azonban a C-vitamin nyáron is számos területen támogatja szervezetünket. Érdemes tehát folyamatosan odafigyelni a megfelelő adagolásra.

A legjobb táplálékforrások

A C-vitamin legjobb forrásai főként a gyümölcsök és zöldségek.

Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszerekben található C-vitamin könnyen megsemmisül hő hatására, azonban a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával ez kiküszöbölhető.

Például egy 1/2 csésze (75 gramm) adag nyers pirospaprika biztosítja az IOM által meghatározott RDA 158% -át.

Az alábbi táblázat a különböző források C-vitamin tartalmát és az ajánlott napi értékhez (DV) való hozzájárulást mutatja.

Ez a táblázat a 60 mg-os ajánlásokon alapul, de mivel minden olyan élelmiszer, amely a C-vitamin DV-jének legalább 20%-át biztosítja, magas forrásnak minősül, sok ilyen élelmiszer továbbra is nagyszerű forrás.

A C-vitamin nagyszerű táplálékforrásai a következők:

ÉtelMennyiség adagonként%DV
Piros paprika1/2 csésze (75 gramm)95 mg   158%
Narancslé3/4 csésze (177 ml)93 mg   155%
Kiwi1/2 csésze (90 gramm)64 mg   107%
Zöldpaprika1/2 csésze (75 gramm)60 mg   100%
Főtt brokkoli1/2 csésze (78 gramm)51 mg   85%
Friss eper1/2 csésze (72 gramm)49 mg   82%

C-vitamin túladagolás – Lehetséges?

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint egy átlagos felnőtt nő szervezete napi 70 mg C-vitamint igényel. Egy átlagos férfié 90 mg-ot igényel. Terhes és szoptató nők esetében az ajánlott mennyiség magasabb.

Fontos, hogy megbeszéld orvosoddal egyéni táplálkozási igényeid. A maximális ajánlott mennyiség vagy felső határ napi 2000 mg minden felnőtt számára.

A C-vitamin túladagolás tünetei lehetnek:

 • hasi fájdalom
 • görcsök
 • hasmenés
 • fejfájás
 • hányinger (és lehetséges hányás)
 • alvási problémák

A hemokromatózisban szenvedők esetében a C-vitamin túladagolás fokozott veszélye áll fenn. Ezen állapot miatt a szervezet túlzott mennyiségű vasat tárol, amit a C-vitamin túlzott bevitele súlyosbít. Ez az állapot a testszövet károsodásához vezethet.

A C-vitamin-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel is. Ez különösen igaz a szívbetegségek és a rák elleni gyógyszerekre. Mielőtt kiegészítőt szedsz, feltétlenül konzultálj orvosoddal.

Bár van némi kockázat a C-vitamin túladagolás esetében, ez összességében igen alacsony. A túladagolás olyan mellékhatásokat okozhat, mint görcsök, hányinger és hasmenés.

Ennek ellenére az ajánlott adagolás túllépése az előnyök csökkenésével is jár, így valóban nem éri meg a túlzott bevitele.

A túlzott C -vitamin lehetséges mellékhatásai miatt az IOM a következő tolerálható felső beviteli korlátot (UL) állapította meg a C-vitamin esetében:

ÉletszakaszUL
Gyerekek (1-3 évesek)400 mg
Gyerekek (4-8 év)650 mg
Serdülők (9–13 év)1200 mg
Tizenévesek (14-18 év)1800 mg
Felnőttek (19 éves és idősebbek)2.000 mg

A gyomor-bélrendszeri mellékhatások elkerülése érdekében tartsd az adagolást az IOM által megállapított UL-en belül.

Az ajánlott érték túllépése emésztési panaszokat okozhat

A magas C -vitamin bevitel leggyakoribb mellékhatása az emésztési zavar.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a mellékhatások nem a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztásakor jelentkeznek, hanem a vitamin kiegészítő formájában történő bevételétől.

Nagy valószínűséggel emésztési tüneteket tapasztalhatsz, ha egyszerre több mint 2000 mg-ot fogyasztasz. A túlzott C-vitamin bevitel leggyakoribb emésztési tünetei a hasmenés és a hányinger.

A túlzott bevitellel kapcsolatban arról is beszámoltak, hogy savas refluxhoz vezet, bár ezt nem támasztják alá bizonyítékok.

Ha emésztési problémáid vannak a túl sok C-vitamin bevétele miatt, egyszerűen csökkentsd a kiegészítő adagját, vagy kerüld el a C-vitamin-kiegészítőket.

Egyéb módszerek az immunrendszer erősítésére

Napjainkig nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a C-vitamin közvetlenül megakadályozza a megfázást és az influenza vírusokat. Valójában a Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Orvostudományi Központ azt mondja, hogy ezeknek a költséges kiegészítőknek a szedése csak kismértékben csökkenti a megfázás időtartamát, így érdemes a megfelelő egészséges életmóddal kiegészíteni a vitaminpótlást.

Más megelőző egészségügyi intézkedésekhez hasonlóan a megfázás és az influenza vírusainak elhárítására a legjobb módszer az, ha vigyázol magadra. Ezt a következőképpen teheted meg:

 • megfelelő alvás minden este
 • rendszeres sport
 • tápláló ételek fogyasztása
 • tartózkodni a túlzott koffeintől és alkoholtól

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-c-should-i-take-daily

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-it-possible-to-have-a-vitamin-c-overdose

https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-too-much-vitamin-c

 • superum c

  Superum C, a természetes C-vitamin